Els comptes de la institució es poden veure encara més reduïts a partir del 2011. | PERE BOTA

TW
0

L'activitat de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) ha baixat d'ençà que el febrer passat el Govern Antich decidí 'limitar-ne' les competències i reduir-les als estudis locals i etnològics. Aquesta minva ve lligada també a una dràstica rebaixa pressupostària de la institució, que ha arribat al 43,6% dels comptes del 2010. A l'espera que la Conselleria d'Educació i Cultura faci pública la proposta per als comptes de l'IEB amb vista al 2011, tot fa pensar que la reducció de pressuposts per a la institució cultural encara serà més gran l'any que ve. "Desgraciadament vivim uns moments molt difícils, tant de bo s'incrementàs el pressupost", es lamenta el nou director de l'IEB, Santiago Juan.

Dels 2,5 milions d'euros pressupostats quan Sebastià Serra era al capdavant de l'Institut, la nova junta sols ha pogut disposar d'1.100.000 (descomptades ja les partides de personal). Això suposa una reducció del 43,6% del total que ara es repartirà "seguint criteris de població i compensant la insularitat", explica Santiago Juan. Així doncs, Mallorca s'emporta el 74% del pressupost, mentre que els projectes generals tenen el 14%. "La compensació per territori és una partida que abasta el 12% i afecta les illes menors", aclareix el nou director, de procedència pitiüsa.

Pel que fa als 851.000 euros que l'Executiu s'ha 'estalviat' amb la reestructuració de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Santiago Juan confirma que s'han incorporat a les partides de la Direcció General de Cultura i a l'Institut Ramon Llull. Això no vol dir, però, que aquestes partides hagin incrementat el pressupost, sinó que els doblers de l'IEB es dissolen dins aquestes. Es confirma, doncs, les queixes del Gremi d'Editors que, en un primer moment, lamentaren el canvi d'orientació de l'IEB i demanaven on es destinarien aquests doblers que havien de ser per a Cultura.

L'edició de llibres és un altre dels sectors culturals que s'ha vist afectat per la reorganització de l'Institut. "De moment, només mantindrem les coedicions d'aquells títols referits a la història cultural o etnogràfica de Balears", confirma el director, qui reitera de nou que l'IEB "torna als orígens". Les retallades també afecten el centre social que la institució tenia previst implantar enmig de Palma i que ara "queda aturat". "De moment, aprofitarem el nou centre de publicacions a la plaça de Santa Eulària per fer les presentacions i actes socials", indicà Santiago Juan, alhora que afegí que en els quatre mesos que fa que ocupa el càrrec també han abandonat el magatzem que l'IEB tenia al carrer de Margalida Caimari. "El nostre fons es concentra ara a Son Tous, on no hem de pagar lloguer". El canvi de seu de la institució, a unes dependències més barates, també està sobre la taula d'assumptes pendents, a més de l'eliminació d'activitats vinculades amb l'art o el teatre i la participació en fires culturals.