Artà denuncia que se sent perseguit per Medi Ambient
"Ens sentim perseguits per la Conselleria de Medi Ambient del Govern. Ens han posat una sanció de 10.000 euros perquè no tenim cap solar per dipositar-hi els cotxes abandonats. No hi ha cap poble de Mallorca que disposi de cap solar d'aquestes característiques i, en canvi, només ens multen a nosaltres. Això és una injustícia. No quedarà així. Nosaltres lluitarem perquè ens llevin aquesta sanció". Així denuncia el batle d'Artà, Rafel Gili, el que considera una "persecució injusta".
La Colònia de Sant Pere es queda sense fòrum ni pressupost participatiu
Els veïns de la Colònia de Sant Pere s'han quedat sense el fòrum de participació ciutadana i sense els pressuposts participatius que funcionaven des de l'any 2004. Aquest òrgan permetia que els empadronats en aquest nucli costaner d'Artà poguessin aportar propostes d'inversió municipal fins a un total de 60.000 euros. "Aquesta ha estat una decisió unilateral, que s'ha pres sense consultar els veïns". Així ho han denunciat Els Verds-Esquerra d'Artà, a l'oposició, que han criticat aquesta supressió a la vegada que lamenten la "pràctica clientelista, opaca i antiparticipativa de l'equip de govern municipal (UM-PSOE)".
Madrid exigeix explicacions
La polèmica torna al carril bici de Son Servera. El Govern central ha enviat una carta a l'Ajuntament de la localitat en què li exigeix que justifiqui que el crèdit concedit el 2007 per valor de 4.184.000 euros per executar el projecte s'hi ha invertit realment. "Ni s'ha acabat el carril bici, ni tenen els doblers, ni poden justificar-ho". Així ho ha denunciat el Partit Popular de Son Servera, que ha advertit que "aquesta mala gestió de l'equip de govern costarà al poble més d'un milió d'euros, ja que ens retiraran el crèdit".
Les monges deixaran la residència d'Artà
Fa més d'un quart de segle que les monges de la Caritat es varen implicar de valent en la tasca de cuidar els ancians d'Artà. Hi han dedicat tota una vida. Hi han posat tota la seva dedicació i estima i per això els residents que hi han estat i encara hi són s'hi han sentit com a casa. Tots han tingut un tracte humà i s'hi ha creat una gran família. Ara acaba una etapa i en comença una de nova.
25 anys d'escola a S'Auba
Al curs 85-86 obria les portes amb una gran festa i d'aquesta manera culminà un llarg procés en el qual s'involucraren moltes persones. Ara, el Col·legi Públic S'Auba de Cala Rajada fa 25 anys que es manté al servei de l'educació i de la convivència. Durant aquest quart de segle ha mantingut una identitat pròpia, que passa per desenvolupar les capacitats dels alumnes en un ambient afectiu adequat.
El fill més predilecte de Manacor
El tennista Rafel Nadal, número u del món i el més jove en completar un Gran Slam, ha sumat un nou reconeixement al seu brillant carrera esportiva en ser nomenat avui fill predilecte de la ciutat de la qual és el resident més famós, Manacor. Poc abans, Nadal, al costat de la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, havia estampat la seva signatura en el llibre d'honor de suport a la candidatura de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial de l'Unesco, com ja ho van fer el passat mes d'octubre els Reis i els Prínceps d'Astúries. "És una distinció que m'omple de satisfacció i orgull", ha dit Nadal, a qui veneren en aquesta localitat. Antich lliurarà dilluns el premi Cornelius Atticus a Rafel Nadal i Jorge Lorenzo
Capdepera acollirà un centre d'interpretació dels castells roquers
El municipi de Capdepera acollirà un centre d'interpretació dels castells roquers de l'Illa per tal de donar a conèixer les joies de la nostra arquitectura i la importància per a la història d'aquests béns patrimonials de primer ordre. La Cala del Governador del castell de Capdepera ha estat escollida per mostrar, a través d'una exposició permanent, el paper que han jugat al llarg del temps aquestes fortaleses. D'aquesta manera, el castell de Capdepera esdevindrà un punt neuràlgic per donar a conèixer la història medieval i com a plataforma per mostrar els altres castells roquers, com ara el castell de Rei, a Pollença; el castell d'Alaró; el castell de Cabrera; i el castell de Santueri, a Felanitx.
14 milions per a les carreteres del Llevant
"Una xarxa viària de primera". D'això braveja la comarca del Llevant després de la inversió de més de 14 milions que ha fet el Consell de Mallorca a les carreteres de la zona. Els avantatges són múltiples: més seguretat, millora dels accessos als nuclis turístics i més bons enllaços, a més del màxim respecte al territori. Tot plegat reverteix en els ciutadans, com destacà la presidenta del Consell, Francina Armengol, que ahir visità les obres que es desenvolupen a la comarca. Els projectes són la variant de Son Servera, la reforma de la via que enllaça Son Servera amb Capdepera i de la que va de Sant Llorenç a Son Servera.
Una cartografia única per a 19 pobles de l'Illa
Petra va acollir la signatura del conveni entre els batles i el conseller de Mobilitat, Gabriel Vicens. Foto: A.B. Un total de 19 pobles de l'Illa tenen des d'ahir la mateixa cartografia, mapes topogràfics i ortofotografies àrees. Aquesta unificació permet que les diferents administracions puguin emprar les mateixes eines cartogràfiques i d'aquesta manera evitar qualsevol font de conflicte que pogués sorgir en cas de documents no coincidents. Es tracta d'una infraestructura molt important sobre la qual totes les institucions tenen necessitats de primer ordre a l'hora d'elaborar un projecte, els plans directors o territorials, per fixar les zones de servitud, de domini públic, entre altres qüestions. Aquesta unitat ha estat possible gràcies als convenis signats entre diversos ajuntaments i la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat del Govern balear. Una signatura que va tenir lloc ahir dematí a la seu de la Casa de la Vila a Petra. Els municipis que signaren el conveni són: Alaró, Andratx, Artà, Banyalbufar, Consell, Deià, Lloret, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Petra, Sant Joan, Valldemossa, Campos, Llubí, Pollença, Santa Maria del Camí, Selva i Son Servera.
El tren fa la seva via
Serà un tren modern, innovador, amb menys impacte visual i amb menys terreny expropiat del previst inicialment. La nova línia fèrria Manacor-Artà serà una realitat en el darrer trimestre de 2011. Les obres fan via i continuen per bon camí. El projecte inicial ha sofert una modificació, ja que s'han tingut en compte les al·legacions tants dels veïns com dels ajuntaments afectats. Així ho va anunciar ahir el conseller de Mobilitat, Gabriel Vicens, en el transcurs d'una visita d'obres en el tram de Son Servera-Artà. En aquesta visita multitudinària, hi varen assistir el delegat de Govern, Ramon Socias, batles, regidors de la comarca, a més dels representants de les empreses adjudicatàries.
La pesca recreativa denuncia la manca de senyalització a la reserva del Llevant
Hi ha maror al Llevant. Els aficionats a la pesca recreativa s'han unit per denunciar el malestar que hi ha en el sector davant "la manca total de senyalització de la Reserva Marina del Llevant". Segons exposen, aquesta falta d'informació visual impossibilita conèixer amb exactitud quins són els límits de la zona on és prohibida la pesca, sobretot perquè es tracta d'una reserva amb la peculiaritat que està en aigües interiors, competència del Govern balear, i en aigües exteriors, que depenen del Ministeri de Pesca.
Capdepera cultiva el turisme
L'Ajuntament de Capdepera ha apostat fort pel desenvolupament agrari, per treballar el camp i aprofitar les terres en desús com un projecte alternatiu al turisme i que reverteixi en aquest darrer sector. Així, s'ha realitzat un estudi per a l'aprofitament d'aquestes terres. Es tracta d'un extens treball que ha rebut una subvenció de la Conselleria de Turisme i Treball i del departament de Serveis Socials de l'Ajuntament. L'estudi marca la situació actual de foravila al municipi per tal d'analitzar la viabilitat de la reconversió de les explotacions. La primera passa ha estat comprovar les possibilitats del municipi per tal d'extreure'n el potencial. D'aquesta manera, del document es desprèn que hi ha una gran quantitat de terres en desús. Se n'ha d'informar els afectats per tal de crear una borsa de propietaris i d'agricultors. La idea principal és dissenyar una marca col·lectiva de qualitat de producte local i que els turistes es puguin interessar per la producció que s'hi fa. De l'estudi, se n'extreuen dades significatives. Hi ha una disminució dels fruiters en secà: ametlers, garrovers i figueres, a més d'un significatiu augment del terreny improductiu i de la quasidesaparició de l'olivar de secà, terreny absorbit per les mates i els pins.
Tenir cura del medi ambient té premi
Sant Llorenç i Felanitx opten a un reconeixement estatal pel seu treball i esforç per tal d'aconseguir un desenvolupament sostenible. Ambdós municipis tenen cura del medi ambient, del reciclatge i del canvi climàtic, per això han presentat els seus projectes al premi Conama a la sostenibilitat de municipis petits i mitjans, organitzat per la fundació Conama amb el patrocini del Ministeri de Medi Ambient. Ahir acabava el termini per presentar-hi els projectes. Hi havia dues categories: per a menys de 5.000 habitants i per a entre 5.000 i 30.000. Són els dos únics de Balears que hi han concorregut. Un jurat d'experts en matèria de sostenibilitat serà el que valorarà les iniciatives presentades. Seran vuit vots presencials i un de novè on-line, que és el que s'obté a través de la votació que s'ha fet per internet. Sant Llorenç ahir ocupava el quart lloc en el rànquing. El proper 16 de novembre se'n donaran els resultats. Pel que fa al projecte de Sant Llorenç, l'Ajuntament va impulsar la informatització del sistema de recollida de residus urbans com a aplicació de les noves tecnologies en el medi ambient. La finalitat és disposar d'un instrument pràctic que faciliti de manera àgil les dades de producció de residus per generador.
Pactes d'amor amb vistes a la mar
Quan l'escriptor italià Federico Moccia va escriure a l'any 2006 la novel·la Tengo ganas de ti segur que no es pensava arribar tan enfora i que els seus panys formarien part del paisatge de la costa serverina. L'autor narrava a la seva obra com un jove enamorat convenç del seu amor una al·lota amb una llegenda inventada en la qual els enamorats posen un pany i una cadena en el pont Milvi de Roma, tanquen el pany i tiren la clau al riu Tíber. L'impacte d'aquest llibre també ha arribat a l'Illa. Molts de joves han trobat l'escenari idoni per demostrar el seu amor i reproduir les escenes d'aquesta novel·la al mirador de la Costa dels Pins, que avui en dia mostra centenars de panys a la seva barana. Són pactes d'amor, i la clau és llançada a la mar com a metàfora d'eternitat. Sens dubte aquest sempre ha estat un lloc emblemàtic i molt visitat per les vistes que regala i ara són molts els que hi van i se sorprenen de la nova imatge. D'altres, en coneixen bé la història, però el que és cert és que crida l'atenció a tothom que fa una aturada per contemplar-hi el paisatge.
Son Carrió fa bandera del reciclatge
Els veïns de Son Carrió han pres consciència dels avantatges del reciclatge i s'han apuntat a la recollida selectiva porta per porta que va començar el passat dia 31 de maig. Després de quatre mesos s'ha donat a conèixer que els resultats obtinguts amb aquest sistema han estat molt destacables. Així es desprèn de les dades facilitades per l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Llorenç.
Son Servera ha de tornar enrere l'adjudicació de la neteja viària
L'Ajuntament de Son Servera s'ha vist obligat a tornar enrere el contracte de la gestió del servei de neteja viària i manteniment de zones verdes i arbrat viari, que fou adjudicat a la UTE Melchor Mascaró i Net i Fresc, de manera provisional, en el ple del 16 de setembre per un import total de 7.281.786 euros. El motiu és que s'ha estimat el recurs interposat per Coexa contra l'acord.
Mà de metge al monestir de Bellpuig
El Consell de Mallorca ha posat en marxa una actuació d'urgència a l'església de Santa Maria deBellpuig d'Artà amb vista al seu manteniment i conservació per aturar-ne el deteriorament. Les obres, iniciades fa uns dies, tenen un pressupost de 12.000 euros i consisteixen en la reparació de la coberta de l'església, la substitució de la porta que es troba en mal estat i la reparació de la reixa d'accés al conjunt, entre altres reparacions menors. Ahir al matí, els responsables del departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca es desplaçaren a Artà per tal de comprovar el desenvolupament dels treballs. El conseller de Cultura, Joan Font, exposà que "era una actuació imprescindible: es restauraran alguns elements de la façana i es tancarà allò que és propietat del Consell. Després cercam finançament per tirar-ne endavant una segona fase, perquè l'objectiu final és que sigui un centre d'interpretació de la repoblació.
Son Servera vol ser part de la ruta Artà-Lluc
L'Ajuntament de Son Servera ha presentat una al·legació al Pla especial de la ruta Artà-Lluc, del Consell de Mallorca, per afegir a aquest trajecte el tram de Son Servera a Artà com una variant més. D'aquesta manera, es pretén que formi part de la xarxa de senders de gran recorregut (GR) i que compti amb una oferta de lleure turística i de qualitat. Així ho va confirmar el batle de Son Servera, Antoni Servera. La ruta GR-222 preveu l'inici al nucli d'Artà, però un altre punt podria ser-ne Son Servera. Aquesta és l'alternativa proposada per la Sala. Així, demanen que l'itinerari surti del carrer Joan Massanet, continuï paral·lelament a la carretera Ma-4040 per creuar a l'altura de Son Comparet, segueixi pel camí de Son Pentinat, que es bifurca cap al camí de Son Xerubí, i travessi per les finques de Fetget, Son Xerubí, Son Gener i la Jordana, fins a Artà. Formar part d'aquesta ruta podria reportar molts de beneficis al municipi, ja que, a part d'oferir una nova possibilitat d'oci, contribueix a promoure la gastronomia, l'artesania de la zona i els productes locals.
Caterina Mas fa història al poble de Petra
Moment en què es va fer efectiu el canvi. L'Ajuntament tindrà batlessa. Amb una sala de plens a vessar, Caterina Mas feia ahir història al seu poble quan agafava la vara i es convertia en la primera batlessa del municipi. A l'Ajuntament de Petra començava una nova etapa amb moltes il·lusions i amb moltes "ganes de treballar" per als veïns i per "fer front a la crisi". Era un dia de festa, una fita històrica. Després de la dimissió, ja fa quinze dies, de qui va ser batle pel PSM durant quinze anys, Joan Font, ahir migdia es produïa el ple de relleu. Fou un acte senzill en el qual no faltà ningú. La plana major dels nacionalistes volgué ser-hi present per donar el suport a la nova batlessa nacionalista. Tal com mana la legislació, es donà la possibilitat als partits polítics que integren el Consistori de presentar candidats.
Conxi Peña aplega les eines
Després de vuit anys dedicats "intensament" als afers municipal des de la primera línia, la regidora d'Els Verds-Esquerra de Son Servera, Conxi Peña, anuncià ahir que dimiteix com a membre del Consistori serverí. La seva retirada de la política activa ha estat "per unanimitat", per propiciar un canvi i per donar pas a gent nova. Serà el número 2 de la llista, Rafel Àngel Valls, qui en el ple de novembre agafarà el relleu de Penya per convertir-se en el nou edil d'Els Verds-Esquerra, ara des de les files de l'oposició.
- Un ciutadà envia una carta a la consellera de Salut per a denunciar el tracte lingüístic rebut a l'hospital Verge de la Salut
- El ple del Consell de Mallorca vota en contra de la subvenció per a la Setmana del Llibre en català
- Concentració aquest dijous: «Contra la segregació i l’empobriment del saber, reivindicam una educació pública, de qualitat i en català»
- Sergio Rodríguez (Vox), desbocat al Parlament
- Quan començarà el curs escolar 2025/2026 a les Illes Balears?