Els fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Subirán, en la primera fase de l'operació Ossifar. | JOAN TORRES

TW
4

La segona fase de l'operació Ossifar propicià ahir la detenció d'una treballadora de l'empresa pública Emaya, L.J.Z., i també la imputació i la declaració d'una alta directiva d'una emprea constructora mallorquina que aconseguí contractes. Agents de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil i del grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional es desplaçaren al matí a les dependències d'Emaya per detenir la dona, que temps enrere havia format part de llistes electorals de l'extinta UM. En concret, de les municipals a Palma de 2007, en una posició llunyana, la número 20.

Cal recordar que a Ossifar s'investiguen possibles irregularitats dins l'empresa municipal d'aigues de Palma. De fet, els primers arrests es dugueren a terme per agost, quan es detectà i es denuncià un sobrecost de prop d'1,2 milions d'euros en la compra de contenidors soterrats a una empresa proveïdora. Llavors, un dels detinguts fou Germán Chacártegui, exresponsable de Medi Ambient d'Emaya, qui declarà que totes les decisions les prenien els seus caps. En aquella primera fase també fou detinguda l'exgerent d'Emaya Malén Tortella, igualment d'UM.
Així mateix, cal destacar que l'exregidora de Medi Ambient i expresidenta d'Emaya Cristina Cerdó recalcà aleshores que fou ella qui denuncià les irregularitats i les atribuí a Chacártegui, a qui va fer fora de l'empresa.
Fonts consultades indiquen que han estat unes noves declaracions de Chacártegui les que han donat peu a aquesta segona fase d'Ossifar. El cas continua sota secret de sumari, però s'hi obren noves vies de recerca.

Xarxa UM

En concret, s'investiga de nou el que es pot anomenar xarxa UM. És a dir, la contractació de gent propera a la formació nacionalista en una determinada empresa o àrea que, en lloc de desenvolupar la tasca que se li suposa, en realitat fa feina per al partit. Aquest cas té similituds amb altres causes de corrupció com Maquillatge, Pícnic i Inestur. Cerdó, precisament, està imputada a Pícnic, que investiga aquest tipus de contractacions en l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament. En aquest cas, però, s'indaga en l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania d'Emaya. Fiscalia sospita que es creà amb aquesta finalitat i que els seus treballadors, que cobraven doblers públics de l'Ajuntament, feien tasques per a UM. A més a més, s'investiga l'adjudicació de contractes per part d'Emaya a empreses afins a la formació nacionalista.

Notícies relacionades

Més actuacions

L'operació no està tancada i els investigadors no descarten més detencions i altres imputacions. Està previst que es facin en els propers dies. En el punt de mira queden alts càrrecs d'UM de la legislatura passada a Palma, com l'excandidat a batle el 2007 Miquel Nadal i l'exregidora Cristina Cerdó, que fou presidenta d'Emaya, a banda d'altres polítics de la formació i empresaris.