Imatge de un contenidor convencional d'Emaya en un carrer de Palma. | P. PRIETO

TW
1

Notícies relacionades

L'operació Ossifar, en la qual s'investiga un presumpte desviament d'1,2 milions d'euros públics en la compra i instal·lació de contenidors soterrats per part d'Emaya i una proveïdora, s'estén cap a altres contractes i adjudicacions de l'empresa pública municipal de Palma. Anticorrupció vol saber ara quin és el parador d'uns 100 contenidors verds convencionals que Emaya comprà però que, segons els investigadors, no s'han rebut.

L'exgerent d'Emaya Malén Tortella, que és en llibertat amb càrrecs, fou requerida diumenge durant l'interrogatori policial per una despesa de 100.000 euros en la compra d'aquests receptacles que el agents de la Policia Judicial no han localitzat. Cada un dels contenidors verds té un preu aproximat de 1.200 euros. Tortella defensà la legalitat dels contractes d'Emaya i indicà que té constància de l'existència d'un albarà de compra d'aquests recipients. Afirmà que sí que arribaren, però que llavors no s'inventariaven de manera habitual i que aquesta pot ser la raó per la qual ara s'hagin perdut. La Fiscalia sospita que es pot tractar d'una compra fantasma.

Fonts de la investigació assenyalen que aquest no és l'únic contracte d'Emaya que es revisa. De fet, ahir fou dia de breafing (avaluació de la situació) per als investigadors. Analitzaren bona part de la documentació intervinguda i la que Emaya els facilità, a la recerca de possibles noves irregularitats en altres contractes o adjudicacions. També revisaren les declaracions de detinguts, imputats i testimonis per veure si és necessari emprendre més diligències. L'operació Ossifar encara no s'ha tancat i no s'hi descarten noves detencions.

Dijous, foren arrestats l'exdirector de Medi Ambient d'Emaya Germán Chacártegui, imputat per frau i malversació, i l'administrador de l'empresa subministradora JPO. Arran dels seus testimonis, dissabte es practicaren més detencions, com ara la de l'exgerent de l'empresa municipal i la del gestor de la societat proveïdora. Actualment, tots estan en llibertat.

El tercer d'Emaya

Dissabte també declarà davant la Guàrdia Civil el director tècnic d'Emaya, Llorenç Mestre, en qualitat d'imputat. El número tres de la companyia pública afirmà que Chacártegui tenia fil directe amb Cristina Cerdó, expresidenta de l'entitat, i que a l'hora de prendre decisions les consultava directament amb ella, passant per sobre d'ell i de Tortella. D'aquesta manera, es desprèn que en les declaracions hi ha dues visions enfrontandes: d'una banda, la de Tortella i, de l'altra, la de la resta de detinguts. Chacártegui apuntà els seus superiors com els responsables de les contractacions.

Els imputats de l'empresa subministradora, també, en concret cap a la gestora de l'empresa pública. El mateix va fer l'enginyer d'una societat constructora que fou arrestat dissabte. En relació amb aquesta detenció, fonts de la investigació assenyalen que l'operació Ossifar pot tenir punts coincidents amb altres indagacions judicials, com ara el cas Claveguera. D'altra banda, Cerdó declarà fa uns dies que era ella qui havia denunciat les irregularitats en la compra dels contenidors i qui prescindí de Chacártegui. A Ciutat, hi ha 390 contenidors soterrats. El preu de mercat és d'uns 7.000 €. Emaya els adquirí per gairebé 12.000.