Í és que la celebració de la revetla va estar en stand by fins al darrer moment. A les sis del capvespre, l'equip de participació ciutadana, seguretat, Protecció Civil i la Creu Roja es varen reunir per tal de determinar si es tirava endavant la festa. Els rumors d'una possible cancel·lació s'incrementaven a través de les xarxes socials. Al final, però, l'Ajuntament va decidir continuar amb la revetla palmesana. Això sí, varen reforçar les mesures de seguretat als envelats dels escenaris i a les torres elèctriques de les actuacions a causa de l'alerta taronja per vent.
El sus oficial va arribar una hora més tard, quan els quatre gegants de la sala i el Drac de na Coca sortiren de Cort cap a la plaça Major amb un bon grup de ciutadans darrere, tots ben armats amb jaquetes gruixades i mirant cap al cel per veure si donaria treva. I no la va donar. Després de la tradicional dansa dels gegants davant del fogueró major, va arribar la barrumbada, just quan el fogueró s'havia acabat d'encendre.
La novetat d'enguany -per alguns criticada- és que no fou el batle de la Ciutat, Mateu Isern, qui calà foc al fogueró. Ho féu el mític Drac de na Coca. Això no obstant, l'encesa durà ben poc, ja que just en encendre'l caigué una forta arruixada de dos minuts que féu escampar tothom -comitiva municipal inclosa- davall de les arcades de la plaça, que va quedar plena de fum a causa de la gran quantitat de petroli que havien abocat sobre la llenya banyada.
Tot i això, el públic no defallia i des del catadal de la plaça la representant de Balls i Tonades de Mallorca encorajava els assistents al crit d'"ànims palmesans" abans d'encetar el ball de bot. A poc a poc, l'ambient s'anà amainant, però el bullici enmig de les places i dels carrers era ben diferent d'edicions anteriors. No fou fins passades les nou del vespre quan els ciutadans prengueren coratge i s'animaren a començar a torrar. Molts d'altres just passejaven, i ben pocs quedaven mirant els concerts que feia poc que havien començat. Les que sí que semblaven més animades eren les parades dels diferents partits polítics que, entre militants i simpatitzants, anaven escalfant motors davant del que s'augurava com una nit ben gèlida.
Els més animats eren els socialistes al carrer del Sindicat i la parada de PSM-IV-ExM a la plaça de Santa Eulàlia. Més magre era el panorama als jardins del palau March, on es dóna cita el PP. I és que els militants conservadors, almenys a primera hora de la nit, es feren enrere pel fred i no s'hi veieren les llargues coes d'altres anys. Tampoc no fou gaire concorreguda la plaça de Santa Eulària, on s'instal·laren paradetes d'ONG i entitats ciutadanes. El fet de no haver-hi concert a l'indret i d'estar ubicades arraconades ajudà que quedassin més deslluïdes.
Les que també sí que estaven animades eren les revetles alternatives convocades per a enguany: d'una banda, la Confraria de Sant Sebastià al carrer dels Oms i l'altra a la Feixina amb Trispol. Sant Kanut, per part seva, congregà el públic més jove. Mentrestant, a les vuit places oficials l'afluència era del tot irregular. A la plaça d'Espanya els més joves desafiaven el fred així com podien; la plaça de Sant Francesc a primera hora del vespre era gairebé buida. El ballet espanyol i els "rumberitos" es veu que no acabaren de convèncer.
A Cort, en canvi, la gent s'anà animant amb el pas de les hores i un dels punts àlgids era l'espera del concert de Mishima amb l'orquestra Calypso animant el públic. A l'Olivar, l'ambient era diferent, però no gaire més nombrós que el de Sant Francesc. Així mateix, era ben minso l'actuació a la plaça Joan Carles I, encara que s'hi arremolinà molt més públic a mesura que s'acostava l'hora de que Pitingo pujàs a l'escenari. No debades, era un dels caps de cartell de la vetlada. Els que sí que també triomfaren varen ser els revivals de rock de la plaça de Sant Domingo. Al tancament d'aquesta edició, els concerts se succeïen amb normalitat a totes les places sense pluja ni incidents.
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
@ Eloi: Sobre tot si afegeixen Flamenco.
Quan les festes no tenen un origen popular (uep, vull dir del poble) i han de menester suports institucionals per mantenir-se o d'uns continguts incorporats artificialment (foguerons, dracs, desfilades, castells de focs d'artifici...) són celebracions sense futur.
clasista? Lo de Vladimir se llama de otra manera...
El gentilici de la nostra ciutat després del canvi que li ha fet, deu ésser "palmademallorquí".
Sera Anims ciutadans, no? aixo de palmesans...
Amb la merda de grups que hi tocaven encara els estranya que hi vagi poca gent?
Clasista, que es usted un clasista, Herr Vladimir
Aviat, si no ho és ja, es convertirà en una festa per a sudamericans zombis. Jo fa anys que no hi vaig perquè no m'hi sent estrany.