Es reactiva la denúncia internacional contra la importació de fems a Son Reus
L'organització ecologista GOB, com a part del col·lectiu "NO volem ser el femer d'Europa", ha reaccionat avui a l'anunci que féu el passat divendres el Consell de Mallorca, segons el qual es reprendrà la importació de fems per a ser cremats a la planta de Son Reus a partir del mes de setembre.
El Consell pot reiniciar la importació de fems el setembre
La consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Catalina Soler, anuncià ahir que es podran importar residus "a partir de setembre". Explicà que la modificació del contracte es tractarà en el pròxim ple de la institució insular, tot i que afegí que "segur" que la importació de fems no es podrà fer abans de l'estiu. Serà la comissió de Govern del Consell la que autoritzi o no la importació dels residus en funció del preu. Negà que la taxa s'hagi d'apujar, assegurà que "treballa" per mantenir l'actual , encara que afirmà que "serà molt difícil" perquè un dels paràmetres en els quals es fonamentava la institució insular per no augmentar el preu era la importació de combustible, que encara no s'ha realitzat. Per Soler, el fet que Tirme sàpiga que al setembre es podran importar residus "és una garantia que fins ara no tenia" i insistí que negociarà amb l'empresa.
Salom: "Per damunt de tot, pensem en els mallorquins"
La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha reconegut avui que la importació de fems provinents del continent per a ser cremats a la incineradora de Son Reus és un projecte que té un «cost polític», tot i que ha afegit, que «més enllà de les dificultats actuals, representa una solució de futur, perquè per damunt de tot pensem en els mallorquins».
L'oposició fa una crida a al·legar contra la importació de fems
Els grups de l'oposició en el Consell de Mallorca, PSIB i MÉS, van fer una crida ahir als mallorquins perquè al·leguin contra la modificació del contracte de la institució amb Tirme que aprovà el ple de dijous.
Els socialistes al Consell demanen la dimissió de Catalina Soler
El grup socialista del Consell de Mallorca ha demanat avui la dimissió de la consellera insular de Medi ambient, Catalina Soler, per la seva «mala gestió» en el tema de la importació de fems per a ser incinerats a l'Illa, una vegada que ahir va anunciar de forma sorpresiva la seva paralització momentània. «Per dignitat pròpia ha de dimitir perquè no pot seguir amb aquest despropòsit», ha considerat la consellera socialista Mercedes Garau. El Consell paralitza la importació de fems del Principat a Mallorca Son Reus ja ha rebut 3.400 tones de residus de Sabadell "de manera il·legal"
Son Reus ja ha rebut 3.400 tones de residus de Sabadell “de manera il·legal”
Son Reus ja ha rebut 3.400 tones de residus de Sabadell, malgrat que el Consell encara no ha modificat el contracte amb Tirme per permetre la incineració de fems de fora de l’Illa. Precisament, el ple d’avui de la institució insular aprovarà aquesta modificació, amb els vots del PP. Els socialistes entenen, per tant, que fins ara s'han tractat de "manera il·legal". Recordaren que, segons un informe del Govern balear, des del 9 de gener arriben a Tirme entre 75 i 100 tones diàries de residus, cosa que és "il·legal" fins que no s'aprovi definitivament la modificació del contracte amb l'empresa i es publiqui al BOIB.
El Consell paralitza la importació de fems del Principat a Mallorca
El plenari del Consell de Mallorca ha aprovat la modificació inicial del contracte entre el govern insular i l'empresa que gestiona Son Reus, Tirme, i que permet dur residus de fora a cremar a la incineradora. Així mateix, la consellera popular de Medi Ambient, Catalina Soler, ha explicat als periodistes en paral·lel a això que es procedirà a paralitzar l'operació que fins ara es duu a terme amb una planta de Sabadell.
MÉS demana la destitució de Catalina Soler per importar residus forans a Mallorca
La nova marca de la coalició econacionalista, MÉS, ha presentat una moció que es debatrà aquest dijous al plenari del Consell de Mallorca per a instar la seva presidenta, Maria Salom, a destituir la consellera de Medi Ambient, Catalina Soler, arran de la seva política de residus, que «ha permès la incineració a Mallorca de residus procedents del continent».
IU demana a la Comissió Europea si fa comptes aturar la crema de fems forans
Segons les crítiques d'EU, després de cremar els residus urbans de Mallorca, a la planta encara li queda «una gran capacitat d'incineració». L'eurodiputat de Izquierda Unida (IU), Willy Meyer, ha preguntat aquest dimarts a la Comissió Europea si té previst aturar la importació «massiva» de fems per a incinerar-los a la planta de Son Reus, i si està desenvolupant alguna normativa per a impedir la construcció de incineradores que superin la capacitat local de generació de residus, com succeeix durant tot l'any a Mallorca, tret del cas de la temporada estival. Meyer entén que la construcció d'una planta «sobredimensionada» com la de Son Reus obeeix «a l'objectiu inicial de cremar residus d'altres llocs, amb l'objectiu manifest d'augmentar els guanys de l'empresa privada» concessionària de l'explotació de la planta, Tirme.
La pluja no atura la cadena humana contra els residus
Ni la pluja ni el fred no apaguen els ànims reivindicatius dels ciutadans. Prop de 2.500 persones participaren ahir al passeig Marítim de Palma en una enorme cadena humana de gairebé dos quilòmetres contra la importació de residus de fora per ser incinerats a Mallorca. A l'acte, convocat pel GOB, s'hi sumaren nombroses entitats civiques i representants del PSIB i de PSM-IV-ExM. El cel ennigulat, la pluja fina i constant i el vent fred amb què s'aixecà Ciutat ahir dematí feien presagiar el pitjor. Però malgrat les adversitats, els ciutadans no dubtaren a respondre a la crida contra la decisió del Consell de Mallorca d'autoritzar l'empresa concessionària de la gestió dels residus a l'Illa, Tirme, a importar residus de fora per cremar-los a la incineradora de Son Reus.
L'oposició critica el Consell per no garantir que congelarà la taxa d'incineració
Els grups de l'oposició al Consell de Mallorca, PSIB-PSOE i PSM-IV-ExM, han qualificat de «frau» que no es pugui garantir ara que no pujarà la taxa d'incineració que paguen els ciutadans de l'illa com a resultat de la importació de fems peninsulars per a cremar-los a Son Reus, tenint en compte que aquest va ser el principal argument de la consellera insular de Medi ambient, Catalina Soler, a l'hora de defensar la iniciativa.
Isern defensarà les alternatives a dur fems “si són viables i no demagògia”
El batle de Palma, Mateu Isern, tornà ahir a actuar com a outsider dins el seu partit, tot i que de manera controlada: reconegué que importar fems d'Europa "no és una bona solució", però evità criticar els seus companys del PP al Consell de Mallorca. Isern, de fet, mantingué una ambigua posició amb relació a la incineració de fems europeus a Son Reus. I és que encapçalà el vot dels 17 regidors del PP en contra de la moció presentada per les esquerres criticant el Consell, però, alhora, instà l'oposició que presenti "alternatives viables econòmicament", tot afegint: "Li don la meva paraula d'honor que estic disposat a defensar, on sigui, les alternatives que proposin, sempre que siguin viables i no demagògia".
No parleu d’#euromerda
Com que es tracta d'assimilar l'afirmació desafortunada dels necis gurus econòmics, feim-la nostra: els mallorquins hem estat reciclant per damunt de les nostres necessitats, i per això Tirme, empresa privada nascuda a l'empara d'un contracte públic irresoluble, ha de menester ara més teca per fer anar el forn.
Arriben els primers fems de fora per cremar a Son Reus
Entre les vuit i les nou del matí, els camions descarregaren els residus a Son Reus, on es cremen per generar energia.Foto: M.À.C. Mallorca crema des d'ahir residus importats. La primera remesa de fems de fora de l'Illa per ser incinerats a Son Reus arribà, a primera hora d'ahir dematí al port de Palma procedent de Sabadell. El Consell, que impulsa aquesta operació, no anuncià l'arribada del primer vaixell. I l'empresa concessionària de la gestió de residus, Tirme, n'avisà a les sis del matí, just abans que amarràs el ferri. D'aquesta manera, s'estalviaren les previsibles protestes d'oposició i ecologistes. El Consell i Tirme justifiquen l'operació per motius econòmics. Pretenen aprofitar el marge de rendiment de la incineradora de Son Reus en determinades èpoques per tractar residus de fora i generar electricitat.
La imminent arribada de residus encén més Salom i l’oposició
La imminent arribada de residus de fora per ser incinerats a Son Reus encén les acusacions entre PP i oposició. El Consell no vol dir quan arribarà la primera remesa des de Sabadell i, mentrestant, creix la tensió. La presidenta Maria Salom acusà ahir l'esquerra de fer "demagògia" i li va retreure la seva "hipocresia" per criticar la importació de residus quan ells la permeteren per a la cemenentera Cemex de Lloseta. L'esquerra, en canvi, denuncià la "il·legalitat" d'importar fems sense modificar el contracte amb la concessionària, Tirme, i sense fer informes mediambientals i de salut per garantir que no tindrà efectes.
L'oposició a Cort reclama un ple extraordinari per denunciar l'impacte d'importar fems
Els grups municipals de l'oposició a Cort, PSIB-PSOE i PSM-IV-ExM, han registrat avui una sol·licitud de ple extraordinari de l'Ajuntament de Palma per tal de denunciar el greu impacte que tindrà la importació de fems per a incinerar-los a la planta de Son Reus. El PSIB demana a la Guàrdia Civil que no permeti l'entrada de fems forans a l'illa
El PSIB demana a la Guàrdia Civil que no permeti l'entrada de fems forans a l'illa
El PSIB ha demanat avui a la Guàrdia Civil que iniciï les diligències per a evitar que en els pròxims dies es cremin a la incineradora de Son Reus residus providents de Sabadell, ja que el contracte amb l'empresa que gestiona la planta, Tirme, no contempla aquesta opció, i no s'han fet estudis mediambientals que avalin la crema de fems importat. El diputat socialista Cosme Bonet i la consellera insular Mercedes Garrido han presentat avui davant el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de l'institut armat i la Direcció general de Qualitat Ambiental del Govern sengles escrits en els quals els insten a impedir que el Consell de Mallorca executi els seus plans d'importació de fems.
El Consell no escolta l’oposició i autoritza el primer vaixell de residus
PSIB i PSM alerten que no es pot fer res sense modificar el contracte amb Tirme. Soler el canviarà sense aturar la importació de residus. Foto: Arxiu. El Consell no només manté la previsió perquè el primer vaixell amb residus per ser incinerats a Son Reus arribi la setmana vinent des de Sabadell (Catalunya), sinó que a més la consellera insular responsable, Catalina Soler, ja ha signat l'autorització per permetre l'operació. Això, malgrat que ahir l'oposició registrà una petició al Consell en què exigeix que se suspengui qualsevol trasllat d'aquests residus. PSIB i PSM-IV-E basen la seva exigència en un informe fet pel secretari del Consell, segons el qual la importació de residus requereix una modificació del contracte amb la concessionària de la gestió del fems, l'empresa Tirme. Segons l'esquerra, ara es podrien importar residus, però no es podrien cremar a Son Reus -perquè el contracte amb la concessionària no ho permet-, ni tampoc es podrien emmagatzemar -perquè el Pla director de residus tampoc no ho permet-.
El primer vaixell arribarà amb residus catalans al gener
El primer vaixell amb residus de fora per ser incinerats a la planta de Son Reus arribarà el proper mes de gener (a partir de dia 10) i, si no canvia res, no vindran de l'estranger, sinó del Principat, concretament d'una planta de tractament de Sabadell (Barcelona). A hores d'ara, encara no se sap si entraran pel port d'Alcúdia o pel de Palma, que ha rebaixat les taxes. La importació de residus (combustible derivat de residus és la terminologia oficial) fou autoritzada definitivament ahir pel Consell de Mallorca en un ple tens, on l'oposició no només votà en contra de donar la conformitat a l'operació sinó que, a més, qüestionà la legalitat de l'aprovació.
Les esquerres al Consell inicien accions legals contra l'autorització d'importar fems
Els grups del PSIB-PSOE i PSM-IV-ExM al Consell de Mallorca han anunciat aquest divendres a una roda de premsa conjunta que iniciaran accions legals contra l'acord del ple aprovat ahir amb els vots del PP que autoritza la importació de residus per incinerar-los a l'illa. El primer vaixell arribarà amb residus catalans al gener
Tot aquest fems
Ara ja sabem que Mallorca serà un femer d'Europa -elevar-la a la categoria d'"el" femer seria pressuposar massa talent als nostres estimats governants-, i ho hem assumit com entomam el turisme d'espardenya i el tot inclòs.
Calvo critica que Cort incrementa la taxa d'incineració a Palma mentre el Consell la manté
El grup municipal del PSIB a Cort ha acusat el batle de Palma, Mateu Isern, de pujar un 3% la Tarifa de Tractament de Residus Sòlids Urbans, més coneguda com a Tirsu o taxa d'incineració, «saltant-se la congelació de tarifes del Consell de Mallorca», amb la finalitat de guanyar 1 milió d'euros.
Cremar 200.000 tones de fems permetrà al Consell congelar la taxa de residus
La importació de 200.000 tones de fems a finals de gener per a incinerar-los a Son Reus suposarà uns 8 milions d'euros a les arques del Consell i d'aquesta forma es podrà congelar la taxa de tractament de residus per al pròxim any, que queda en 131,5 euros.
El debat sobre la incineració de fems forans arriba a la Cambra autonòmica
La importació de fems forans per a incinerar-los a la planta de Son Reus s'ha examinat al Parlament a primera hora de l'horabaixa. La fórmula escollida per les autoritats del Consell Insular, que ha estat ratificada pel Govern i ara ho serà per part de la Cambra autonòmica, s'encamina a obtenir més ingressos amb l'activitat d'aquesta infraestructura, explotada per l'empresa Tirme. D'aquesta forma es podria evitar l'apujada de la taxa d'incineració per als ciutadans, segons recorden fonts populars. Tanmateix, aquest punt ha aixecat nombroses crítiques des que s'anuncià fa setmanes, i avui les veus discordants també s'han reproduït a la seu parlamentària.
Els socialistes es proposen dur la crema de fems forans al Parlament Europeu
El PSIB-PSOE durà al Parlament Europeu la política de residus del Govern balear i la seva intenció d'importar-ne de països de la UE per a incinerar-los a Son Reus, el que segons la seva opinió és un «error econòmic i mediambiental», ha assegurat la secretària general dels socialistes de Balears, Francina Armengol.
Company demana a l'esquerra que enterri la polèmica de la crema de fems forans
El conseller demana a PSIB i PSM-IV-ExM que deixin aquesta "oposició massa arriscada per a l'economia de Balears". El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Ordenació del Territori del Govern balear, Gabriel Company, ha reiterat aquest dimarts que la importació de residus de fora a Mallorca suposa una "mesura d'activació econòmica" que permetrà obtenir "ingressos extra al sistema" i, per això, ha demanat als partits de l'oposició que "enterrin aquest capítol". Durant una interpel·lació parlamentària, Company ha destacat que aquesta importació de 'combustible derivat de residus' és una "pràctica autoritzada per la UE", i si és així, és perquè "hi ha tots els estudis pertinents al darrere".
Els socialistes critiquen l'Executiu amb la crema de fems i l'augment dels ERO
El PSIB ha criticat a la Cambra autonòmica la proposta mitjançant la qual es permetrà la importació de fems forans a Son Reus, una cosa "escatològica", a la qual el Govern li ha replicat que es tracta d'una mesura que aconseguirà abaratir la taxa d'incineració que han de pagar els ciutadans.
Del mannà bíblic als fems de Son Reus
La dreta nostrada ens omple aquesta vall de llàgrimes on desterrats vivim d'il·lusòries alegries. Promet inversions que ens ompliran el gavatx i les butxaques una cosa de no dir. Quan en parlen, parlen de milions d'euros.
Fems i tuf
Mala sort! El propietariDi Zio està imputat.Na Soler l'ha descartatper femeter ordinari.
Consell i fems forans
El Consell de Mallorca ha fet un ridícul fora mida passant-se setmanes i setmanes fent propaganda de les excel·lències d'importar fems de Pescara (Itàlia) i escampant que duria cap aquí combustible que no fa pudor.
El GOB reclama la dimissió de Soler, i el PSM, que rectifiqui
El GOB i la coalició PSM-IV-ExM carregaren ahir contra la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Soler, per la seva política i per permetre que Tirme hagi negociat la importació de residus a Mallorca amb empresaris italians investigats per presumpta corrupció.
El Consell prohibeix dur fems de Pescara i diu a Tirme que en cerqui a Irlanda i Anglaterra
El Consell vol fer entrar 200.000 tones de fems més cada any als forns de Son Reus. Foto: M.À.C. El Consell de Mallorca advertí ahir la concessionària de la incineradora de Son Reus, Tirme, que no autoritzarà la importació de fems de Pescara (Itàlia) perquè sigui incinerat aquí. La decisió es prengué després que aquest diari informàs que el propietari de la planta de tractament de residus de Pescara, Rodolfo di Zio, està sent investigat per la Justícia italiana en un suposat cas de corrupció i fou arrestat per presumptes suborns a polítics. La consellera insular de Medi Ambient, Cati Soler (PP), es posà ahir mateix en contacte amb els responsables de Tirme per avortar l'operació, avisar-los que no deixarà passar res que aixequi la més mínima sospita i demanar-los que, en lloc d'importar residus d'Itàlia, els cerquin a Irlanda o a Anglaterra, on també hi ha ciutats que s'han mostrat disposades a dur residus sòlids urbans pretractats cap a Mallorca.
Fems: renou a Pescara
El fet que Rodolfo di Zio, cap de les empreses de tractament de residus de Pescara, sigui investigat a Itàlia per les seves operacions per monopolitzar el negoci...
L’amo de la planta que vol dur fems aquí fou arrestat per subornar polítics
El Consell de Mallorca vol importar fems perquè sigui incinerat a Son Reus. Foto: Arxiu. El propietari de la planta de tractament de residus de Pescara (Itàlia), que s'ha interessat per dur fems a Mallorca perquè sigui incinerat a Son Reus, està sent investigat per la Justícia italiana des de fa anys i el 2010 fou arrestat en una operació judicial que investigava suborns a polítics. Es tracta de Rodolfo di Zio, propietari de DECO, l'empresa que monopolitza la gestió de residus a Pescara, a la regió d'Abruzzo. Així es desprèn d'informacions de la premsa italiana i de les investigacions portades a terme per la formació política Sinistra Ecologica e Libertà (SEL), que ha posat tota la informació a disposició d'IniciativaVerds. El seu coordinador, David Abril, considera que aquest fet hauria de fer que el Consell de Mallorca es replantejàs la decisió d'importar fems perquè sigui incinerat a Son Reus.
El GOB, l’esquerra i el PP enceten la guerra del fems
El projecte d'importació de fems d'arreu d'Europa per ser incinerats a Son Reus provocà ahir moviments dels principals sectors polítics. El GOB convocà 450 persones en la primera manifestació de protesta. El PP anuncià una campanya en l'àmbit municipal per defensar el projecte i convèncer els tres comitès locals que el rebutgen. El PSM avançà que demanarà referèndums en l'àmbit local. Sus a la guerra del fems. No debades, ahir es dugué a terme la primera manifestació popular en contra del projecte, dins la campanya "No volem ser el femer d'Europa".
Soler (PP): "importar residus no col·lapsarà les carreteres per la crisi al sector del transport"
El PP ha assegurat que el PSIB-PSOE no diu la veritat quan afirma que els camions carregats de fems col·lapsaran les carreteres de Mallorca, a causa de l'augment de la seva activitat per la importació de residus de països d'Europa.
Sus a una campanya “dura” contra la importació de residus
"No volem ser el femer d'Europa" és el títol de la campanya que impulsa el GOB contra la importació de residus. Els ecologistes "arribaran fins on faci falta" perquè la proposta del Consell de Mallorca no tiri endavant. Així ho assegurà ahir la portaveu, Margalida Ramis, qui presentà la campanya i la primera acció, que es durà a terme avui. En concret, s'ha convocat una concentració silenciosa a les 19.00 hores al recinte de l'hospital Joan March per fer una "visualització col·lectiva de l'horror". Aquest acte, que rep el suport de les associacions de veïns de Bunyola i Palmanyola, té lloc avui perquè demà el Parlament debat si admet o no a tràmit la proposta del PP d'importar residus d'Europa per incinerar a Son Reus. La iniciativa, impulsada pel departament que dirigeix Catalina Soler, ha aixecat moltes veus crítiques des del principi i el GOB n'és una.
La coalició demana consultar als ciutadans si volen que s'importin residus de fora
El PSM-IV-ExM ha presentat avui una moció al Consell de Mallorca que proposa que els ajuntaments de l'illa realitzin de manera immediata consultes populars en les quals es plantegi als ciutadans si estan d'acord amb la importació de residus de fora per a la seva incineració a la planta de Son Reus. Soler (PP): "importar residus no col·lapsarà les carreteres per la crisi al sector del transport"
Company demana a l'oposició que no utilitzi més l'expressió “femer d'Europa”
El conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, ha demanat aquest dimarts al PSIB que no torni a utilitzar l'expressió "femer d'Europa" per referir-se a la importació de combustible derivat de residus ja que l'ús d'aquesta terminologia, segons la seva opinió, no danya el Govern del PP sinó a l'economia de les Balears. Així ha respost Company a una pregunta parlamentària del socialista Cosme Bonet, qui li ha demanat quins són els beneficis de l'establiment d'aquest "femer" a Son Reus i ha destacat que la societat de les Illes està convençuda dels efectes negatius que tindrà aquesta iniciativa. Bonet també ha lamentat que el Govern estigui convertint un servei públic en un negoci.
Carlos Delgado afirma que Mallorca “no es convertirà en un femer”
El conseller de Turisme del Govern balear, Carlos Delgado, ha defensat aquest dimarts al Parlament la proposta d'importar residus sòlids d'Europa perquè siguin incinerats en la planta de Son Reus perquè, tal com ha assegurat, això no implicarà en cap cas que “Mallorca es converteixi en un femer”, com vénen alertant els partits de l'oposició. El conseller ha criticat el PSIB "per voler fer creure a l'opinió pública que aquí arribaran multitud de bosses pudents de fems i això no és així", ha remarcat. En aquest sentit, Delgado ha explicat que a Mallorca "arribaran paquets estancs de biocombustible que permetran generar energia i exportar serveis mediambientals". Balears augmentà la recaptació un 3,3% fins a juny, segons el Govern
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc