Tirme, propietària de la incineradora, ja sap que el setembre podrà cremar residus. | ULTIMA HORA

TW
15

La consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Catalina Soler, anuncià ahir que es podran importar residus "a partir de setembre". Explicà que la modificació del contracte es tractarà en el pròxim ple de la institució insular, tot i que afegí que "segur" que la importació de fems no es podrà fer abans de l'estiu. Serà la comissió de Govern del Consell la que autoritzi o no la importació dels residus en funció del preu.

Negà que la taxa s'hagi d'apujar, assegurà que "treballa" per mantenir l'actual , encara que afirmà que "serà molt difícil" perquè un dels paràmetres en els quals es fonamentava la institució insular per no augmentar el preu era la importació de combustible, que encara no s'ha realitzat.

Per Soler, el fet que Tirme sàpiga que al setembre es podran importar residus "és una garantia que fins ara no tenia" i insistí que negociarà amb l'empresa. Respecte de la procedència dels residus, Soler apuntà que "des que s'inicià la modificació el mercat ha canviat". Indicà que s'examinarà el país d'Europa que proporcioni el preu "que reporti més ingressos".

Notícies relacionades

En aquest sentit, informà que els fems que s'havein d'importar de Nàpols es traslladen a Alemanya, així que aquesta opció queda descartada, i afegí que la darrera oferta fou d'Irlanda.

Soler explicà que s'hi han presentat 389 al·legacions, a les quals s'han sumat firmes. Concretament, la presentada per l'Associació de Son Sardina ha rebut l'adhesió de 637 firmes i la presentada pel PSIB n'ha totalitzades 600. Així, en total, s'han entregat 1.626 escrits d'al·legació.

La consellera de Medi Ambient afirmà que just se n'ha admès una, en concret la que reclamava la substitució de "combustible derivat de residu" per "residu codi".

Així, el Consell ha desestimat "totalment" les al·legacions dels ajuntaments de Santa Margalida i Lloseta, del PSIB i MÉS per Mallorca, del GOB, de la Unió d'Associacions de Mallorca, l'Associació de Veïns de Bunyola, la plataforma Salvem Andratx, Progressistes per Sóller, a més de diferents particulars. Aquestes entitats retreien "la ruptura del principi d'igualtat i transparència", la manca d'estudis econòmics i mediambientals o que "la modificació del contracte no s'ha fet per interès públic", indicà Soler.