TW
10

El PSM-IV-ExM ha presentat avui una moció al Consell de Mallorca que proposa que els ajuntaments de l'illa realitzin de manera immediata consultes populars en les quals es plantegi als ciutadans si estan d'acord amb la importació de residus de fora per a la seva incineració a la planta de Son Reus.

La moció consta de tres punts, i al final del text es demana que els ciutadans opinin sobre la proposta de l'equip de govern del Consell de Mallorca, que ha generat una "gran alarma a la societat mallorquina", segons es recull a aquesta iniciativa.

En el primer punt, el ple del Consell de Mallorca insta al departament de Medi Ambient a iniciar amb urgència la revisió i el replantejament del contracte amb l'empresa privada TIRME, concessionària de la planta incineradora, per ajustar els seus ingressos al volum real de residus originats a Mallorca que cal tractar.

En el segon se sol·licita al departament referit que revisi el Pla Director Sectorial per a la Gestió de Residus Urbans de Mallorca, amb l'objectiu estratègic fonamental de minimitzar la incineració, eliminar qualsevol tipus d'abocadors i potenciar-ne encara més les polítiques de reducció, reutilització i reciclatge de residus.

La moció ha estat presentada avui pel portaveu d'aquest grup al Consell de Mallorca, Joan Font, que s'ha referit a la "gran alarma" que s'ha creat a la societat mallorquina davant la proposta d'importar des de diversos llocs d'Europa fins a 200.000 tones anuals de fems per a la seva incineració i producció d'energia elèctrica a Son Reus.

Notícies relacionades

L'escrit indica també que la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Soler, argumenta que amb aquesta mesura s'equilibrarà el dèficit tarifari i es faria rendible la instal·lació ampliada de l'empresa concessionària TIRME, la qual cosa evitaria haver d'apujar la taxa corresponent als ciutadans.

"D'aquesta forma -ha dit Font- es pretén posar l'administració pública al servei dels interessos privats i es vol penalitzar, ja sigui per la via impositiva o per la del deteriorament mediambiental, els esforços de municipis i persones per reduir el volum de residus destinats a la incineració."

El Consell, ha defensat el portaveu, ha de prioritzar la defensa del bé comú per sobre dels interessos privats i, a més, en aquest cas, ha d'adoptar mesures coherents amb un model sostenible de gestió de residus en línia amb el que marquen les directrius europees i el vigent Pla Director Sectorial de Residus Urbans de Mallorca (PDSRUM), que prohibeix explícitament la importació de residus de fora de les Balears per ser incinerats a l'illa.

Per això, segons opinen, és "inacceptable" un increment de les taxes que han de pagar els ciutadans i també ho és la importació, transport i incineració de residus sòlids procedents de l'exterior. "Són dues alternatives que es presenten, de manera fal·laç, com les úniques possibilitats," ha asseverat Font.

Per al grup econacionalista, tan important és l'actual problemàtica econòmica i social, com protegir la salut, la qualitat mediambiental de l'illa i la imatge exterior de Mallorca, ja que "els danys al sensible sector econòmic turístic seran segurament superiors als hipotètics beneficis de la importació i incineració de residus", ha dit el portaveu.