La consellera insular de Medi Ambient, Cati Soler (PP), es posà ahir mateix en contacte amb els responsables de Tirme per avortar l'operació, avisar-los que no deixarà passar res que aixequi la més mínima sospita i demanar-los que, en lloc d'importar residus d'Itàlia, els cerquin a Irlanda o a Anglaterra, on també hi ha ciutats que s'han mostrat disposades a dur residus sòlids urbans pretractats cap a Mallorca.
La mateixa empresa Tirme envià ahir un comunicat en què anunciava que quedaven "suspeses indefinidament les negociacions" amb la planta italiana fins que s'aclareixin les informacions que s'han donat a conèixer. La concessionària afirmà que "desconeixia absolutament" les informacions referides a les causes judicials que afecten Di Zio i agraí a IniciativaVerds l'aportació de dades rellevants.
Cati Soler també es mostrà sorpresa per la implicació del responsable de la planta de Pescara en un suposat cas de corrupció i deixà clar que el Consell no en sabia res. A més, avançà que la institució no autoritzarà cap operació amb aquesta empresa ni amb cap altra que es trobi en una situació similar, amb la intenció de garantir la màxima transparència. Tot i que és l'empresa concessionària la que ha de contractar aquestes operacions, el Consell és el que les ha d'autoritzar. En principi, ho ha de fer a partir d'informes econòmics i mediambientals, però en endavant també demanarà més referències i tindrà en compte altres qüestions, com la situació judicial en què es trobin els operadors.
Per això, segons apuntà Soler, no s'autoritzarà l'operació de Pescara ni de cap altre punt d'Itàlia que generi dubtes. I ahir mateix ja instà els responsables de Tirme a cercar altres alternatives, que serien la importació de fems pretractat procedent d'Anglaterra i d'Irlanda. A banda de Pescara, la concessionària de la incineradora valorava la importació de fems de dues ciutats italianes més, Florència i Roma. Però també ha explorat la possibilitat d'arribar a acords amb dues ciutats irlandeses, Dublín i Cork, i amb dues més del Regne Unit, Derry i Hull. Ara, es decantaria preferentment per les quatre darreres poblacions esmentades.
En la decisió del Consell ha pesat el fet que s'hagi conegut que el propietari de la planta de tractament de Pescara, Rodolfo di Zio, fou arrestat l'any 2010 en una operació policial que investigava suborns a polítics relacionats amb el negoci dels residus. Aquesta setmana, Di Zio féu d'amfitrió a la seva planta d'una visita organitzada per Tirme i es mostrà interessat a dur residus a Mallorca. Tirme aclarí ahir que no ha arribat a acords amb cap empresa.
La importació de fems perquè sigui incinerat a Mallorca ha generat un fort debat polític i social. El PP, que està canviant una llei per poder-ho fer, preveu que entrin 200.000 tones de residus estrangers cada any a Son Reus. Els populars defensen que, fent funcionar els forns a ple rendiment, no caldrà repercutir el dèficit de funcionament sobre la tarifa que paguen els ciutadans. L'oposició i el GOB rebutgen la mesura per qüestions mediambientals i pel dany que pot provocar en la imatge turística de les Illes.
20 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Resulta què és prou sabut que tot això dels fems italians està controlat en gran part per sectors mafiosos i la quadrilladel BauÇà no en sabia res. Va vinga,algú s'ho creu?
Després de veure tots aquests comentaris PENSO i veig que Mallorca no pot sortir mai de la seva misèria. si això és la opinió de la majoria...que Déu mos agafi confesats. Durant 50 anys hi ha hagut abocadors a tots i cada un dels pobles de mallorca. Plens de rates, gasos contaminants, se calaven foc.... etc, etc A ON EREU TOTS ELS QUI ARA AQUI PAREIXEU TAN ECOLOGISTES??? Segur que hi tirareu sa gelera vella o sa rentadora a s'abocador. gràcies a voltros quaque vena d'aigo a qualque petit racó de Mallorca està contaminada. I no en parlem de les dioxines que se respirava a s'aire. A tots els que vivim en es pobles ho podíem ensumar quan se pegava foc. En fi.... Sense paraules.
tot això demostra quin és el grau d'estupidesa i d'ineficàcia del partit que ens governa.
A veure, ni varen demanar informes a l'hora de votar si duien els fems? Però quina casta de governant és na Carranxeta i els altres que li fan costat? No sabeu informar-vos. Ja està bé de dur-nos els fems d'Europa. A veure, Tirme necessita fems per poder cremar i a l'hora generar energia per vendre a Endesa. O sigui pagam la recollida de fems, pagam per cremar els fems, i pagam per la corrent elèctrica. Ja n'hi ha prou. A qui preneu el pèl?
Segons es desprèn des titular i fins i tot des contengut, sa merda d'Irlanda i de Gran Bretanya no fa tanta mala olor com sa d'Itàlia. A Sant Antoni (supòs que a Magaluf també) sa gent portmanyina ha d'aguantar es "hooligans" pixant, vomitant i sembla que també cagant en es mateix carrer i ara també mos vendrà sa merda directament importada des seu país. Serem es seu excusat
Si això és EuroMERDA, ella hauria de ser EurodiPUTADA. Mallorca deu ser com unes cagarrines per una política tan internacional!
No nes poden enviar a la merda: Ja hi som!.
Jo a la foto veig cagarrots, però no sé si ja necessito ulleres noves.
ARA SI QUE JA HI HA MERDA PER TOT...AQUESTA DE FELANITX....ALEEEEEEERTA .....
Vaja desilusió, amb les ganes que tenia d'anar el dia de la inauguració al nou atractiu de l'Illa duit a terme per la marevellosa gestió de Bauça-Prim-Garrigue mes Soler. El que haguesim disfrutat tots al Park Euromerda Mallorca. Aquestes coses no es fan per molt que hi hagi mafia i suborns, on s'ha vist mai esfondrar tant brillant idea