L'Ajuntament d'Inca instal·larà 51 càmeres de seguretat a la ciutat
L'Ajuntament d'Inca instal·larà 51 noves càmeres de videovigilància a sis punts de la ciutat a fi de prevenir possibles delictes i garantir la seguretat pública. Concretament, es disposaran 10 càmeres a la plaça del mercat cobert; 2 més a la plaça Mallorca -on ja n'hi ha-; 26 al quarter de General Luque; 9 al quarter de la Policia Local; 2 a la rotonda de la carretera de Llubí i 2 més a la rotonda de la carretera de Sineu. En total, per tant, 51.
400.000 euros en expropiacions
Amb la unanimitat de totes les forces polítiques de l'Ajuntament de Campos, Campos pel Canvi, Grup Mixt i Partit Popular, s'aprovà pagar l'expropiació de més de 400.000 euros per uns terrenys a la ronda de l'Estació del poble a dos veïns que ho havien denunciat. Així ho determina una sentència del Jurat Provincial d'Expropiació de les Illes Balears.
Vist per a sentència el judici per desnonar el donat del Calvari
El judici per desnonar el donat de l'ermita del Calvari de Pollença, Carlos Castillo, ha quedat vist per a sentència després de dur-se a terme la vista oral el passat 14 de desembre. L'ermita és propietat del Bisbat, que va cedir-ne el manteniment el 1993 a una família perquè s'encarregàs d'obrir, netejar i cuidar-ne l'entorn (segons figura al contracte) a canvi d'explotar el petit bar que hi havia a la planta baixa de la casa adossada al temple, un bar que fa dos anys que està tancat al públic.
Sant Antoni ja és aquí
La plaça Ramon Llull de Manacor fou l'escenari del primer ball dels dimonis. Foto: M. À. Cañellas Sentiment, caliu, música, ball i fred de gener. Així s'encetaren ahir les festes més sentides de la ciutat, les de Sant Antoni, amb un dels actes més emocionants, el primer ball dels dimonis. La cita va ser a la plaça Ramon Llull de la ciutat, més coneguda com la plaça del Mercat, on una multitud de veïns va contemplar les danses dels dimonis, que obren un divers i extens programa d'actes organitzats pel Patronat de Sant Antoni. A partir de les 20 hores, aquest indret ja era ple de gent per començar la torrada popular, en què un bona llesca de pa amb sobrassada torrada i un tassó de vi serveixen per avançar-se a la festa que és a punt de començar.
Atraca un banc a Inca i fuig abans que li donin els doblers del botí
La Guàrdia Civil muntà controls d'entrada i sortida a Inca. Foto A. Sepúlveda. Un lladre amb por escènica? Un delinqüent armat amb una pistola i que ocultava el rostre darrere unes ulleres, una gorra i una bufanda protagonitzà ahir un curiós atracament en una sucursal bancària en el centre d'Inca:entrà a la caixa, amenaçà els qui havia i fugí sense el botí. Tot un fiasc. L'atracament es produí poc abans que tancassin la sucursal de Caja Madrid, a la Gran Via Colom, quan un jove que parlava espanyol accedí a l'oficina i va esgrimir una pistola. Encara no està clar si l'arma era real o simulada, però el desconegut exigí a l'empleada que li entregàs els doblers de la caixa. La càmera de seguretat enregistrà tota la seqüència, la qual cosa ha permès als investigadors confirmar que es tracta d'un al·lot alt, prim i que intentà per tots els mitjans amagar la cara.
El PP intentarà reprovar Aina Calvo en un ple extraordinari
El portaveu del PP de Palma, Júlio Martínez, va dir ahir que han sol·licitat un ple extraordinari -que enguany s'han prorrogat- per parlar dels pressuposts i que hi durien a votació reprovar la batlessa, Aina Calvo. Segons Martínez Calvo ha optat per la pròrroga per "evitar un debat públic dels pressuposts" i ni tan sols s'ha plantejat negociar-los. La pròrroga la consideren una mala notícia per Palma, perquè implica aplicar els comptes de l'any passat i per això volen reprovar Calvo i demanaran compareixences dels regidors de Benestar Social, Eberhard Grosske; de Comerç i Turisme, Joana Maria Borràs; i d'Educació, Cristina Ferrer. Els demanaran que expliquin com reaccionaran a la crisi amb els comptes de l'any passat.
El compliment de la Llei antitabac satisfà el Govern
Els propietaris dels establiments miren de complir la llei. Foto: P. Bota. La portaveu del Govern, Joana Barceló, va dir ahir que estava satisfeta amb el grau de compliment de la Llei antitabac a les Illes Balears durant la primera setmana d'aplicació. Segons va afirmar, hi ha hagut un "respecte molt ampli" pel que fa a la normativa i de moment només se n'han detectat infraccions lleus. En concret, Barceló explicà que per ara tan sols s'han cursat tres infraccions de la nova normativa a totes les Illes Balears i que, a més a més, són "lleus". Es tracta d'incompliments per motius de retolació, d'establiments que no deixen prou clar que no s'hi pot fumar o que mantenen els cartells de quan encara es podia fer.
El vi i l'oliva salven una fluixa campanya del sector primari
El vi i l'oliva han estat durant el 2010 els sectors que han permès salvar una campanya fluixa del sector primari balear. Així ho certificà ahir el sindicat agrari Asaja, que féu balanç d'un any en què aquest sector ha patit una davallada de l'1,26 per cent del PIB (Producte Interior Brut).
Les distraccions, primera causa de mort al volant
La distracció dels conductors ha estat el principal factor de risc dels accidents de trànsit amb morts registrats durant el 2010. Un 40% d'aquests sinistres es produïren perquè el conductor oblidà coses importants com posar-se el cinturó de seguretat, no ajustà bé la cadireta dels infants, parlà pel mòbil o conduí massa cansat. Aquests petits detalls, convertits en mortals, han desbancat la velocitat com a primer factor de risc en la conducció a les Balears (22%). L'alcohol se situa tercer al rànquing de perillositat (15%). Tots aquests, més altres factors com els avançaments i les preferències, han fet que el 2010 la xifra de morts per accident de carretera a les Illes pugi a 56, vuit més que el 2009.
El PSOE diu que Bauzá cobra de batle i no n'exerceix
El Partit Socialista vol presentar batalla a Marratxí. Vuit anys després que el PP de José Ramón Bauzá els prengués la batlia, el PSIB intentarà aquest 22 de maig tornar a agafar el control del municipi. Amb aquesta finalitat han triat Daniel Guirao com a candidat a la batlia. Guirao ja fou regidor marratxiner durant l'etapa del desaparegut Martí Serra al capdavant del Consistori.
Sanitaris de Son Espases ja hi han detectat una vintena de deficiències
Humitat i goteres són freqüents a Son Espases, tant dins l'edifici (urgències, passadís dels serveis crítics) com defora (aparcament subterrani).Foto: M.À.C. La plantilla de Son Espases no deixa de detectar noves deficiències en la infrastructura i funcionament de l'hospital. I ja són devers una vintena. El sindicat CGT denuncià ahir el mal funcionament de la xarxa informàtica i dels ordinadors, però també remarcà que continuen les goteres per bona part de l'edifici, que la calefacció no està ajustada i que els serveis crítics encara no responen al 100%. A més, criticaren que 16 dels 32 llits de les Unitat de Cures Intensives (UCI) estiguin inutilitzables encara ara. Ahir, però, esclatà un nou front de batalla: el risc de contaminació que pateix la xarxa d'aigües de l'hospital. I és que el Servei de Prevenció del sindicat assegura que diverses canonades de transport d'aigua bruta gotegen damunt un dels tres aljubs, que són els que donen subministrament d'aigua potable al centre.
Bojos per les rebaixes
Els carrers comercials plens de gent i cartells que anunciaven descomptes del 50%. Aquesta era l'estampa d'ahir del centre de Palma. Una imatge que, de ben segur, es repetirà avui i demà, ja que els comerços obriran les portes el primer diumenge de rebaixes, que començaren de manera oficial ahir. No feia fred, era mig pont i els escolars encara no havien començat les classes. Probablement tots aquests factors ajudaren a animar els carrers de Palma en el primer dia de rebaixes. Es tracta d'uns descomptes que, com ja és habitual des que començà la crisi, oferien articles a meitat del seu preu inicial amb l'objectiu de vendre el gran estoc que han acumulat molts establiments.
La benzina i les hipoteques es disparen
Omplir el dipòsit del cotxe, sigui amb dièsel o benzina, surt molt car. Els preus de la benzina i del gasoil s'han situat a principi de 2011 en 1,256 i 1,187 euros per litre, respectivament. Es tracta de les xifres més altes des de la segona meitat de 2008 i els apropa també als màxims històrics que els carburants marcaren aquell mateix any. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el preu de la benzina de 95 octans s'ha incrementat un 1,7 per cent respecte del 1,235 euros per litre registrat la setmana anterior a Nadal i està a 0,020 euros per davall del rècord assolit el juliol de 2008. Aleshores, els preus del petroli estaven en plena escalada i només faltaven dos mesos perquè esclatàs la crisi financera mundial.
Ruta pels boscs de Valldemossa
Començam a caminar a l'inici del vial d'entrada a la urbanització l'Arxiduc des de la carretera de Valldemossa (Km 17,200), poc abans de l'entrada al poble valldemossí. És el denominat carrer d'Àustria. En pujada, resseguim la volta del vial cap a l'esquerra. Just després, abandonam la urbanització i voltam pel camí de carro que parteix en angle agut per la dreta.
Sant Antoni: signe d'identitat
Manacor, sa Pobla i Artà són algunes de les localitats que cada 15 i 16 de gener es desviuen per Sant Antoni. Cada poble ho viu a la seva manera, però en tots hi conflueix un fort sentiment identitari. Per entendre'l millor, Documenta Balear acaba d'editar Diguem Visca Sant Antoni!, del musicòleg Francesc Vicens. En realitat, aquest no és un llibre comú, sinó un complet estudi etnomusicològic "per tal d'intentar entendre la festa", no en un poble en concret, sinó les "relacions humanes que s'hi generen o el comportament emotiu i identitari del poble", explicà Vicens, qui presentarà avui el llibre a Ca na Vallespina de Manacor (19 h).
El solitari Oest arrasa
Fernández, Periano, Gomila, Amengual, Caldentey, Carilla, Santandreu, Sànchez i Suárez.Foto: J.Morey. Una distinció a la innovació, a la qualitat artística, al risc i a la il·lusió. Aquests foren els valors que l'Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears, formada per Alcúdia, Artà, Calvià, Capdepera, Manacor, Maó i Sant Llorenç, reconegué ahir durant la IV edició dels premis de l'entitat a l'auditòrium Sa Màniga de Cala Millor. Amb un esdeveniment de caràcter íntim i senzill a la sala d'exposicions de l'espai escènic, l'organització oferí una cerimònia oberta a tothom amb l'assistència del batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs; el delegat de teatre del Govern balear, Josep Ramon Cerdà, i el cap de producció del teatre Principal, Josep Lluís Gallardo. La representació d'El solitari Oest, veritable protagonista dels guardons, tancà la nit del teatre balear.
Comencen la segona volta i les urgències
Aquest cap de setmana s'inicia la segona volta de la Tercera Divisió i també comencen a arribar les urgències. A la vintena jornada de Lliga destaquen dos duels entre quatre implicats a la zona perillosa, que poden marcar la tendència que hauran de seguir els protagonistes. A les antípodes de la classificació, el Binissalem defensarà la condició de campió d'hivern contra el Felanitx.
Derbi de necessitats a Bintalfa
Sporting Maonès i Mallorca B s'enfrontaran avui (18.00/IB3) en un derbi de necessitats. Els dos conjunts enceten la segona volta del campionat amb la intenció de fer-ho en positiu. Els menorquins, tretzens amb 24 punts, no es poden permetre el luxe de cedir més punts a Bintalfa, mentre que els mallorquins, dessetens amb 16, han d'aturar l'hemorràgia que pateixen (fa set partits que no coneixen la victòria i en els quals només han sumat dos punts) i que els ha deixat en una situació compromesa.
El Fisiomedia continua en ratxa
El canvi d'any no va afectar els bioritmes del Fisiomedia Manacor, que en el retorn a la competició va golejar el Carnicer Torrejón per un clar 5-2 per mantenir la ratxa de victòries que havia començat el 2010. Amb Miguelín com a punta de llança, els manacorins se n'anaren al descans amb la feina feta, ja que el marcador electrònic del Palma Arena reflectia un contundent quatre a zero.
El futbol de ca nostra
La devuitena jornada de la Divisió d'Honor Juvenil arriba amb un complicat compromís pel Poblera, equip que obrirà el foc de la competició avui. Els de Martí Gost visiten (16.45) el Cornellà amb la intenció d'estrenar l'any amb una victòria lluny de sa Pobla...
Laudrup els posa a retxa
Michael Laudrup llegí la cartilla als seus futbolistes abans de l'entrenament d'ahir. Foto: Monserrat El Reial Mallorca tornà ahir al matí a la feina a la ciutat esportiva Antonio Asensio, després de l'eliminació de la Copa dijous a mans de l'Almeria. Com era d'esperar, fou una jornada de cares llargues, serietat, reflexió i poca broma. Després de la pèssima imatge oferida per l'equip vermell, sobretot a la primera part, que acabà amb un humiliant 0-4 en el marcador i amb una gran esbroncada i l'aparició dels primers mocadors a la graderia de l'Iberostar Estadi, el tècnic Michael Laudrup posà a retxa els seus futbolistes i, abans de començar la sessió, els llegí la cartilla.
El Barça intentarà consolidar el lideratge a Riazor contra el Depor
El Barcelona intentarà perllongar avui (22 hores) la ratxa victoriosa per consolidar el lideratge en la visita al Deportivo de la Corunya, en un dels partits avançats de la devuitena jornada de la Lliga a Primera Divisió, juntament amb els duels entre bascs i andalusos que protagonitzaran, per una banda, el Màlaga i l'Athletic de Bilbao i, per l'altra, la Reial Societat i el Sevilla, amb salvació i Europa en joc.
Davidenko i la grip tomen Nadal
El mallorquí Rafel Nadal, número 1 del món, va sucumbir a les semifinals del torneig de tennis de Doha davant la grip que arrossega aquests dies i el poder del renascut rus Nikolai Davidenko, que s'enfrontarà a la final amb el suís Roger Federer, que és el segon favorit.
Dos etarres fugen d'un control a França
Dos presumptes etarres abandonaren dijous un vehicle i fugiren a peu després d'intentar, sense èxit, eludir un control de duanes a la ciutat francesa de Nancy, capital del departament de Meurthe i Mosel·la, al nord-est del país, informaren fonts de la lluita antiterrorista.
“Que guanyi la dreta no em lleva la son”
L'expresident del Govern Felipe González advocà ahir pel desenvolupament de reformes per combatre la crisi econòmica i afirmà que, "amb l'edat que tenc, que guanyi la dreta no em llevarà la son, sinó que ho faci sense dir res, sense propostes i sense saber què fer amb el país".
“La gran assignatura del vi mallorquí és el consum local”
Ramon Servalls dirigeix el celler Macià Batle, a Santa Maria, i el seu missatge és clar a favor de la diferenciació i la promoció dels nostres vins de qualitat. Conscient que no es pot deixar de fer feina, es mostra optimista perquè el mercat que més valora el vi de Mallorca, l'alemany, és el que ara està millor d'Europa.
Enganats
A la Zarzuela hi ha maror, i per un bon motiu, ja que els filtres telefònics del palau no foren capaços de descobrir, dimecres, que una telefonada adreçada al rei Joan Carles a nom "del secretari de Mas de Catalunya" no provenia de la Generalitat de Catalunya, sinó que era de part de Pere Mas, director del programa Tot és molt confús de Catalunya Ràdio. Així ho contava ahir l'edició digital de l'Avui, que citava Ricard Ustrell, membre del programa, com la persona que va aconseguir parlar amb Joan Carles I, a qui, després d'identificar-se com a treballador d'un programa de ràdio, va felicitar amb motiu de l'aniversari.
Comença un any incert
Han passat els Reis i s'han acabat les festes. Encara que a la Part Forana de Mallorca ja es preparen per celebrar Sant Antoni, comença un nou any, i amb ell, nous propòsits, que enguany, després de tres anys de crisi, es presenta més incert que mai. Ahir era divendres, primer dia feiner després de festes...
Bogeria per les rebaixes
No hi ha crisi econòmica, ni por de l'atur, ni mesures impopulars del Govern, ni pujades del llum, la benzina i les hipoteques que pugui frenar l'ànsia de la gent per comprar i comprar per les rebaixes. Haurien de ser els psicòlegs els qui expliquin aquesta dèria irreprimible...
Socarrimar banderes
El delegat del Govern espanyol a les Illes Balears, Ramon Socias, acaba d'obrir la via lliure a un nou atemptat contra la bandera espanyola: el socarrimat. Segons Socias, cremar la bandera és un delicte tipificat pel Codi Penal, mentre que socarrimar-la és només un intent de delicte...
No vagi per dit
Ahir dematí berenaren junts al bar Espanyol d'Inca Jaume Font, Antoni Pastor i Joan Huguet. La gent es demanava de què devien parlar, encara que en una jornada de pont tal vegada només hi passaven l'estona. Tot i així, i tenint en compte que les aigües del PP...
Hospitals i política
Les fronteres entre la medicina pública i la política són molt difoses. La sanitat sempre ha estat una magnífica drecera per fer entrar dins el món de la política o la comunicació de masses. Bé ho sabia Hemingway, que durant la Primera Guerra Mundial es féu oficial sanitari...
Fer bonda o les cascarrulles de l'any passat
Quan servidor era nin, per aquestes dates -amb els Reis a punt d'arribar- la pregunta recurrent era: "Has fet bonda?", "Has estat bon al·lot?". Solien respondre els meus pares dient que sí però donant a entendre que si era que no, no passava res: tanmateix no em durien carbó...
Any nou, carreres velles
Crec que no és massa agosarat afirmar que temps de crisi és temps de desorientació. Tothom va com a remogut, com si volguéssim fer cert l'adagi aquell que diu que a un ca magre tot són puces, i les puces, adesiara aquí i allà, et van fotent una bona mossegada, fins a deixar-te enterbolit de seny...
Nacionalisme mans foradades
El nacionalisme espanyol no sap què ha de fer per donar la culpa de la crisi econòmica a les "autonomies" en què organitzaren l'estat quan en Franco va eixamplar els potons. Sempre seguit apunten els "17 estados" com a culpables de tots els mals. Qualsevol norma adaptada a la realitat territorial d'una "autonomia" diuen que romp "la unidad de mercado" i que, per això...
Perspectives de l'any nou
L'any 2010 no ha estat un bon any per als pagesos. Tampoc no ho havien estat els tres anys anteriors. No parlam de les pluges ni de les gelades, o d'altres circumstàncies meteorològiques, parlam sobretot dels preus que s'han cobrat pels productes del camp, per davall...
Els amants de Terol (1837)
Era estrenat amb èxit, al teatre del Príncipe, a Madrid, el drama de Juan Eugenio Hartzenbusch titulat Los amantes de Teruel, argument inspirat en una llegenda medieval. Sobre base històrica del segle XIII, la llegenda trobaria el veritable origen en una glosa del conte de Bocaccio Girolamo e Salvestra...
Un Déu, una fe, una Seu i una nova religió
No hi ha novetat. Parlam d'allò mateix de sempre, malgrat que alguns es posin especialment nerviosos. Parlam de fe, ens referim al mateix Déu, ho feim a la mateixa catedral que ha acompanyat, durant segles, el trajecte moral de la gent de Mallorca. Cada generació actualitza el llenguatge...
Lliçons d'economia (maoista)
La notícia de la setmana, amb permís dels Reis Mags, ha estat la visita a Madrid del viceprimer ministre xinès Li Keqiang, la jove promesa (en la nomenclatura xinesa és "jove" tothom que no hagi superat els tres quarts de segle...), que ha dut els regals, alguns diuen que enverinats...
Sant Julià totes les festes va enganar
Aquest diumenge se celebra Sant Julià, patró de Campos. Sant Julià és un sant molt antic. Hi ha una cançó, molt típica, pròpia de les rivalitats entre pobles, que diu: a Campos campanes noves, i es campanar esquerdat. I Sant Julià aspidat, perquè robava garroves. Sant Julià protegeix el matrimoni...
El gastronacionalisme mallorquí i la Química
Amb la finalitat -sempre problemàtica- d'evitar malentesos, voldria intentar explicar una mica el significat que, al menys per a mi, tenen les dues paraules emprades en el títol. Entenc per gastronacionalisme mallorquí el sentiment que tenen -tenim- ben arrelat la immensa majoria dels mallorquins...