"Ens defensam com podem i, tot i la crisi de la ramaderia, altres subsectors aguanten com poden", assegurà ahir el president d'aquest sindicat, Biel Company, qui advertí que "ja érem a baix, però no hem caigut tant com altres sectors que fins ara guanyaven molts de doblers".
Els dos subsectors que, tal com explicà Company, resisteixen el temporal de la crisi econòmica són el del vi i el de l'oliva. Aquests dos, apuntà, "són els preferits pels polítics darrerament per fer-se fotografies, atès que estan de moda i funcionen malgrat la crisi".
En canvi, indicà que la campanya dels cereals ha estat dolenta "per les condicions meteorològiques, que han provocat una reducció de la producció del 36,5 per cent". Tampoc la qualitat "no ha estat a l'altura del que és normal". Amb tot, els preus, depenent de l'època de l'any, han variat força. Per exemple, el març passat el preu del quilo d'ordi era de 0,14 euros i el desembre, de 0,26 euros; és a dir, gairebé el doble. Tal com afirmà Company, "l'especulació d'aquest producte és una mala passada per als agricultors, que no s'han pogut beneficiar d'aquest increment". Iés que això els ha anat en contra, sobretot "a la ramaderia intensiva, a l'hora de poder alimentar els animals". Per això, qualificà de "terrible" el 2010 per al conjunt de la ramaderia.
Pel que fa als fruits secs, la campanya ha estat molt fluixa, si bé els preus han estat una mica per sobre dels de 2009. El bessó d'ametla, que el 2009 valia 1,8 euros el quilo, l'any passat se situà en els 2,60 euros i sein recolliren 1.600 tones.
Company confirmà que el Govern balear paga tot el que deu, si bé comentà que el que cal per millorar les inversions al sector primari és que es destinin menys doblers a temes burocràtics i més a les inversions agrícoles i ramaderes per poder lluitar contra "una crisi que s'ha traslladat a les nostre explotacions".
El president també aprofità per defensar-se dels qui els acusen de contaminar els aqüífers amb nitrats. "Són les depuradores les que contaminen els aqüífers" i posà com a exemple Menorca, "on no hi ha animals i també estan contaminats".
Tots els partits, tret del PSIB, aposten per una conselleria
El president d'Asaja, Biel Company, confirmà ahir que tots els partits polítics amb qui ha mantingut converses estarien disposats a tornar a posar en marxa la Conselleria d'Agricultura i Pesca, que el juny passat s'integrà a la de Presidència per fer efectiva la política d'austeritat del Govern d'Antich.
Segons Company, "tots els partits, a excepció del PSOE", amb qui encara no han pogut reunir-se, estarien d'acord a "desenterrar la Conselleria amb vista a la següent legislatura". I és que la idea de remodelar l'Executiu integrant Agricultura a la Conselleria de Medi Ambient tampoc no seria ben rebuda pel sindicat. El president explicà que "ens defensam com podem d'altres conselleries", en al·lusió a la de Medi Ambient i a les normatives de purins imposades.
Company indicà que "aquests tres anys amb tant de moviment polític també ens han enterrat la Conselleria". Company denuncià que "els tres primers anys de legislatura han estat una persecució política cap al nostre sector" i acusà l'exconsellera d'Agriculura i Pesca, Mercè Amer, de trigar massa temps a canviar la forma de procedir a la Conselleria. Amb tot, assegurà que "el nou conseller", referint-se a Albert Moragues, "ha entès ràpidament com cal actuar".
Company considerà que el que cal ara per millorar és una visió "global, ja que ens trobam en un mercat global i s'ha d'atacar i ser també competitius".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.