Encara no hi ha informe oficial sobre la tragèdia del Camp d'en Serralta
Els tècnics encara no han enllestit l'informe definitiu sobre les causes de l'esbucament del Camp d'en Serralta. I avui ja fa un any. A les 23.20 del 25 d'octubre de 2009 l'emissora de la Policia Local donava la primera alarma d'una tragèdia que deixà set morts i dos ferits i sacsejà la ciutat. Dos dies més tard el Jutjat d'Instrucció número 1 de Ciutat obrí diligències. De llavors ençà -segons la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví- Cort- ja han fet "tres comunicacions", amb informació recopilada pels experts, al jutjat que investiga la tragèdia. La primera la van enviar els serveis jurídics municipals per gener, la segona per març i la darrera per juny.
Tràgic cap de setmana en el trànsit de Mallorca
El cap de setmana es va tancar ahir amb un balanç tràgic a les carreteres mallorquines i als carrers de Ciutat: dos morts -un d'ells un guàrdia civil de 33 anys- i uns altres dos en estat crític. El darrer d'aquests accidents va ser un motorista de 30 anys que ahir de matinada es va estavellar al carrer d'Ausiàs March contra dos cotxes estacionats. El sinistre va tenir lloc devers les dues i mitja de la nit, quan el ciclomotor d'un jove de 30 anys va perdre el control en agafar un revolt i l'únic ocupant en sortí disparat. La moto i el conductor van col·lidir contra dos turismes que estaven correctament aparcats i el jove es va estavellar contra l'asfalt, inconscient.
Una brega a Magaluf acaba amb una botella rompuda per l'esquena
La Policia Local de Calvià i la Guàrdia Civil es van mobilitzar ahir de matinada per cercar un britànic que es va barallar amb un compatriota i li va clavar, per l'esquena, una botella rompuda en un carreró de Magaluf. Devers les quatre de la matinada una telefonada va alertar que s'havia produït una baralla greu en una coneguda discoteca de la zona.
Petra treu el suc al comerç
Amb l'objectiu de promocionar i impulsar la força dels artesans i empresaris locals, la XXI edició de la Mostra d'art i empresa de Petra sortí ahir al l'asfalt per treure tot el suc als productes d'aquí. Així, el carrer Ample i altres vies adjacents acolliren la seixantena de paradetes que mostraren la varietat de productes exposats. A les onze del matí, la batlessa de Petra, Caterina Mas, acompanyada de membres de la corporació municipal i dels consellers de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, i el d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, a més del responsable insular de Cultura i Patrimoni, Joan Font, donaren el sus a la mostra. Ho feren amb un recorregut per conèixer de primera mà els productes artesans de Petra.
Felanitx inicia el temps de matances
La tradicional Fira del pebre bord anuncià, un anys més, l'inici del temps de matances. Antigament, aquest esdeveniment era concebut pels felanitxers i per la gent de foravila com el dia en què les cases adquirien les espècies i part dels estris que es necessiten per a la matança de porc. El centre de la vila s'omplí de gom a gom i els atractius principals tornaren a ser les paradetes relacionades amb els productes elaborats amb porquim. No sols la gent badocà amb una mostra d'omplir sobrassades, sinó que els llocs de venda d'estris matancers i les espècies no s'aturaven de cobrar.
Nou ús públic al litoral
El mollet de l'antiga pedrera del Mal Pas, d'Alcúdia, ha estat habilitat per a la pràctica del piragüisme. Foto: E. Ballestero. Durant anys va ser una antiga zona d'extracció de marès abandonada, un rastre visible a la costa de l'activitat constructora d'un temps. La Demarcació de Costes de les Balears ha recuperat ara la pedrera del Mal Pas, a Alcúdia, amb l'objectiu d'aprofitar-ne el potencial nàutic. La petita gravera del Mal Pas, situada al costat del port del Cocodril a Alcúdia, és ara un lloc excel·lent per a les escoles de piragüisme i de vela lleugera. Així ho explica el cap de la Demarcació de Costes de les Balears, Celestí Alomar, alhora que recorda que el projecte de recuperació de la vella pedrera d'Alcúdia encaixa a la perfecció amb els plans del seu departament de recuperar la instal·lacions del domini públic per donar-los un ús públic.
Flors i plantes a la primera fira
La capital del Raiguer celebrà ahir la primera de les tres fires que precedeixen el Dijous Bo i la va dedicar, seguint la tradició, a les flors i a les plantes, al producte local -el de les tres illes de les Balears- i a l'artesania. La jornada va començar prest, a les deu del matí, amb l'amollada de coets, les melodies de la banda municipal de música i l'animació dels capgrossos. A aquesta mateixa hora ja s'havien obert la majoria de mostres. En aquesta ocasió, els expositors de flors i plantes es varen distribuir a la plaça d'Espanya i als carrers Comerç, Major i Miquel Duran. El ram de les plantes, com és habitual, va tenir una extensió al convent de Sant Domingo, on els cultivadors de bonsais exhibiren la seva particular mostra.
Alerta groga a Mallorca i a les Pitiüses pel vent fort
Mallorca, Eivissa i Formentera estan en alerta groga per vents de fins a 80 quilòmetres per hora, mentre que Menorca es troba en alerta taronja, fins al punt que el Port de Maó roman tancat des de les 06.05 hores pels forts vents que hi ha a la zona. Així, es produiran precipitacions febles o localment moderades a l'arxipèlag balear, que seran més intenses al nord, on podrien ser localment forts al principi de la jornada, tendint a remetre durant la resta del dia.
Restablert el subministrament elèctric a Formentera
El subministrament elèctric ha estat restablert a Formentera, després de gairebé tres hores d'avaria que ha deixat sense llum uns quatre mil abonats de l'illa, segons han informat fonts d'Endesa.
La causa de l'ensorrament es coneixerà en unes setmanes
Des de primera hora del matí, els bombers realitzaren tasques de reconeixement i de rescat. Foto: M. À. Cañellas. La regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Yolanda Garví, ha anunciat avui que "en qüestió de setmanes" finalitzaran els estudis tècnics que permetran conèixer les causes de l'ensorrament d'un edifici al carrer Rodríguez Arias que va ocórrer fa un any i en el qual van morir set persones. En declaracions realitzades als passadissos de l'Ajuntament, durant la celebració del ple d'avui, el portaveu popular, Julio Martínez, ha dit que després d'un any ja s'haurien de conèixer les causes de l'esdeveniment i Garví ha demanat prudència. Encara no hi ha informe oficial sobre la tragèdia del Camp d'en Serralta
El president del Senat se suma al suport a la Serra
El president del Senat, Javier Rojo, ha destacat avui la importància que té la candidatura de la Serra de Tramuntana de Mallorca com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, no només per a l'illa, sinó per a Espanya i per al món sencer, en un acte en el qual ha rebut a la presidenta Francina Armengol.
Educació avalava per error en una web la divisió entre català i balear
La pàgina web d'un curs d'anglès a distància, amb el suport del Govern balear, avalava per error la divisió de la llengua catalana. Concretament, donava al ciutadà l'opció de triar entre llengua "balear, catalana, valenciana". El ventall d'opcions quedava format, a més a més, per l'euskera, el gallec i l'espanyol. Joan Lladó, president d'Esquerra Republicana a les Illes, explica que s'adreçà a la Conselleria d'Educació per demanar que subsanassin l'error. "La divisió de la llengua és inacceptable. Quin idioma és, el balear?", es demanà amb ironia. Finalment, es mostrà satisfet per la rectificació de la web That's English!, que està impulsada pel Ministeri d'Educació espanyol.
2.400 alumnes comencen avui els cursos del Cofuc
El nivell A1 és elq ue estudien les persones sense nocions de català. Foto: Arxiu. Unes 2.400 persones comencen avui els cursos de català per a majors de 16 anys que organitza el Consorci per al foment de la llengua catalana i la projecció exterior de la cultura de les Illes Balears (Cofuc). Aquests cursos s'organitzen en col·laboració amb els ajuntaments de les Illes Balears. Segons la gerent del Cofuc, Liniu Siquier, "al programar-se una única convocatòria hi ha hagut moltíssima demanda".
Francina Armengol: 'Salom no és renovació'
La presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, ha dit avui que la designació de la diputada Maria Salom com a candidata del PP a la presidència del Consell, no suposa la renovació "esperada" i "anunciada" per part del president del PP a les Balears, José Ramón Bauzá. Armengol s'ha referit a la candidata del PP a la presidència del Consell de Mallorca, després de ser rebuda avui pel president del Senat, Javier Rojo, que ha donat el seu suport exprés a la candidatura de la Serra de la Tramuntana de Mallorca com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
L'Administració pública costa 9.921€ a cada ciutadà illenc
El cost per habitant de l'Administració pública a les Balears és de 9.921 euros a l'any, una mica menys que el 2009, quan era de 10.246. Tanmateix, les Balears es troben per sobre de la despesa mitjana en el conjunt de l'Estat, la qual cosa implica un descens del 6,5% respecte del 2009, quan era de 10.282.
Les Balears són la principal destinació de les aerolínies de baix cost
Les Balears han estat la principal destinació dels passatgers de les aerolínies de baix cost durant el mes de setembre. Segons les dades difosos avui pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, el 27,90% del total de viatgers van aterrar a les Balears, mentre que l'aeroport de Palma va ser el que va rebre més arribades, amb 710.162 passatgers, el 20,7% del total, el que suposa un augment del 3,2%. Les línies aèries de baix cost (CBC) van transportar a Espanya el setembre 3,4 milions de viatgers, el 10,1% més que en el mateix mes de l'any anterior i el 58 per cent del total dels passatgers que van entrar al país per via aèria.
Arriba a Palma el teatre en versió comentada
Divendres arribarà a la sala Petita del teatre Principal l'obra L'Art de la Fuga. Aquesta producció, que ve des del País Valencià, arriba avalada pel premi Abril 2010 al millor text, millor autor i millor espectacle i ja es pogué veure la temporada passada a la fira de Manacor. La història ens relata la vida i obra de Victor Essenbach, un pianista -suposam que imaginari- que es disposa a fer una espècie de masterclass a joves pianistes i amants de la música en general. L'encarregat d'interpretar aquest persoantge, carismàtic i amb un estil molt personal, és l'actor Josep Manel Casany. Però tot i que en un principi podria remetre'ns com un monòleg o una classe magistral, allò més curiós és que aquesta obra arriba a Mallorca amb els comentaris del seu director, que van aparareixent en subtítols a mesura que va avançant el desenvolupament de l'acció.
La nova balada de Guillem d'Efak
Estrena de l'obra teatral "Negret de Guinea" en homenatge a Guillem d'Efak, el passat mes de setembre al Teatre Principal de Palma. Fa poques setmanes Manacor i Palma estrenaven l'obra de Corcada Teatre Negret de Guinea, una mirada particular a la figura de Guillem d'Efak. N'és només un exemple. En els darrers 15 anys -d'ençà que morí de càncer, el febrer de 1995-, han estat moltes les persones i entitats que han volgut retre homenatge al cantant, poeta, escriptor i moltes altres coses de Manacor. "En quinze anys, s'han escrit més llibres i publicat més discs sobre ell que no en tota la seva vida", recorda Bartomeu Mestre, Balutxo, en la reedició de Balada d'en Guillem d'Efak (Documenta Balear, 2010), que, a partir d'aquesta setmana, ja es podrà trobar a les botigues en una versió revisada i actualitzada. "De la primera edició, del desembre de 1997, se'n van fer 1.500 còpies i ja feia estona que estava esgotada. L'editorial me'n demanà una segona versió, però, com que cada dia sortien més i més coses, mai no trobava el moment de fer-ho", comenta l'autor, qui considerava oportú incloure en aquesta segona edició tot el que Guillem d'Efak donava de si.
Nova entrega de la saga Agustí Ferrà, ara entre prostíbuls
Miquel Vicens Escandell és un habitual de la novel·la negra. Agustí Ferrà s'ha tornat a ficar en un bon embull, i aquest cop, segons diu el creador, "és un dels més complicats de tots". Miquel Vicens Escandell acaba de publicar L'últim cop que vaig veure n'Aina (El Tall, 2010). Es tracta de la quarta entrega de les sis que Escandell té preparades entorn del personatge del detectiu Agustí Ferrà després de La jove alemanya, Mort a Madrid i La Soledat del llibreter. Ara, l'investigador es veu involucrat en un cas de prostitució en el triangle que comprèn la plaça Marquès, Pere Garau i Son Gotleu. "Vaig fer feina durant vint anys en aquest relat. He vist molt de prop com ha anat arribant la immigració i com s'ha anat creant aquest submón", explica l'escriptor, amant de la novel·la negra, que aprofita els seus relats per fer un retrat fidedigne -amb els seus trossos de ficció i els seus retalls de realitat- de la Mallorca d'aquest segle XXI.
Alonso guanya a Corea
Fernando Alonso aconseguí la cinquena victòria de la temporada i es va situar líder del mundial, després del seu triomf en el Gran Premi de Corea, al final d'una correguda caòtica en la qual els Red Bull de l'australià Mark Webber i de l'alemany Sebastian Vettel abandonaren. Les coses no podrien haver sortit millor a Fernando Alonso en una jornada en què la pluja, que queia sense aturar des de la nit anterior, trastocaria els plans dels pilots des de l'inici fins al final de prova. La sortida, primer retardada deu minuts i després represa darrere el cotxe de seguretat, posà de manifest que era impossible conduir en aquestes condicions i el director de correguda, després de tres voltes, decidí aturar-la. Alonso, prudent: "Res no ha canviat"
Alonso, prudent: “Res no ha canviat”
El pilot asturià Fernando Alonso (Ferrari) va voler rebaixar l'eufòria després de l'"éxit magnífic" recollit en el Gran Premi de Corea i va assegurar que "res no ha canviat" en el Mundial que ara lidera perquè "pot succeir qualsevol cosa" en les dues cites que resten per acabar el campionat. "És un èxit magnífic per a Ferrari. He estat molt competitiu tot el cap de setmana. En la qualificació vam veure que teníem un cotxe molt fort en ritme de cursa, però amb aquestes condicions climatològiques mai no se sap... Sabíem que seria difícil acabar i guanyar. És la primera correguda que guany sobre balnyat i això em fa més feliç", va assenyalar Alonso.
Miguel García no podrà tornar a jugar
El futbolista de la Unión Deportiva Salamanca Miguel García "continua estable" i recuperant-se de l'aturada cardiorrespiratòria patida en el partit que aquest diumenge va enfrontar al seu equip amb el Real Betis. A la tarda d'ahir, segons informa el seu club, "se li practicà un cateterisme en l'Hospital Clínic Universitari que ha revelat que el jugador va patir un infart cardíac". Després de la prova, afegeix l'entitat, el futbolista ha tornat a la Unitat de Cures Intensives, "on se li ha col·locat un stent i romandrà les pròximes 24 hores".
Montilla gira full i no reeditarà el Tripartit
Carod-Rovira, José Montilla i Joan Saura, en una de les darreres reunions del Tripartit amb motiu de la sentència de l'Estatut. Foto: Efe. Montilla té ben clar que no hi haurà cap altre Tripartit. Encara que el pròxim 28 de novembre sumi els vots necessaris per governar, el PSC no pactarà. El candidat socialista a la Generalitat assegura que "el temps del Tripartit ha passat" i que amb aquesta fórmula no es podria encarar el futur de Catalunya. "No canviaré els meus principis ni els vostres per un grapat de vots al Parlament a canvi de ser investit president", assegurà ahir en un acte electoral. "Ara no convé una coalició partidista, sinó acció política". Tanmateix, va reconèixer que està orgullós de la feina que han fet plegats durant tots aquests anys.
El president de la patronal catalana es postula com a cap de la CEOE
El president de la patronal catalana Foment de Treball, Joan Rosell, ha fet pública avui la seva intenció de presentar-se finalment a la presidència de la CEOE liderant una candidatura "que compti amb un suport àmpliament majoritari".
Les filtracions de la guerra de l'Iraq sacsegen el Govern britànic
El viceprimer ministre britànic, Nick Clegg, considera "extraordinàriament greus" les revelacions sobre presumptes assassinats, tortures i maltractaments a l'Iraq que figuren als documents publicats dissabte per Wikileaks. "Podem lamentar la forma en la qual es van produir les filtracions, però crec que les acusacions són molt greus. La seva lectura resulta esfereidora", va declarar Clegg en una entrevista a la BBC. Interrogat sobre si s'hauria d'investigar el paper de les tropes britàniques, el líder liberaldemòcrata va respondre: "Crec que tot el que sembli indicar que es van violar les regles bàsiques de la guerra o que es va condemnar d'alguna forma la tortura és molt greu i s'ha d'examinar.
Bauzá: lideratge!
Ara ja pens que Bauzáés la basa de l'esquerrai si seguit seguit s'erraserà un cadàver ja.En clau interna estàmalmenant tot el PPi Font, Pastor i Rotgersegons Delgado ja sónsuprimibles. És pregonel desastre que li ve.
L'estafa rere l'anècdota
I si, després de tot, resulta que hi ha responsables de casals de gent gran que s'embutxaquen per mor del bingo fins a 15 mil euros mensuals --dos milions i mig de pessetes d'aquells d'abans, molts de doblers al cap de l'any-, tal com apuntaven ahir els diaris?
Alçada de cella, i pus
No es tracta de recordar que la proposta de Bauzà-Delgado (tanto monta, monta tanto Joserra como Carlos) per presidir el Consell de Mallorca sigui una imputada prescrita a la qual el jutge considerà part d'una conxorxa delictiva destinada a finançar il·legalment el partit amb comissions del Túnel de Sóller...
No vagi per dit
Assemblea d'Avançan La plataforma sobiranista Avançam prepara una gran assemblea per al mes de desembre. El mateix dia faran una jornada per tractar qüestions d'economia i sobre el dret a decidir.Per cert, Avançam és molt present a les xarxes socials.
ZP: esforç suprem
El president intenta injectar optimisme amb el seu nou Govern, després dels duríssims mesos que ha travessat d'ençà que el maig passat hagué d'afrontar nombroses mesures antisocials. Ara intenta presentar una remodelació com una gran victòria, a la qual s'ha d'unir el caríssim pacte que ha establert amb PNB i Coalició Canària.
Candidata a princesa
Eren els darrers anys de l'ínclit Cañellas, quan deixebles com Estaràs i Cirer ploraven per la destralada política d'Aznar al pare de la dreta regionalista balear. Era l'època del túnel de Sóller, un cas de corrupció que va escandalitzar les redaccions dels mitjans de comunicació locals i estatals.
El pla de Bauzá
Bauzá deu tenir un pla. Però no el coneix ningú. Bé, per ventura ell sí, i la direcció nacional del PP, així com Gabriel Cañellas. Però els militants de base, quadres, dirigents territorials i no pocs directius insulars i balears no en tenen ni la més remota idea.
Redefinirem el concepte de notícia?
Alguns em retrauran que aquestes cròniques menorquines defugin, deliberadament, els afers polítics. Sí, és així; ho practic amb notorietat reincident, setmana rere setmana. Altres argüiran que no deu pas respondre a una manca de matèria primera, grassa i adiposa com tanta hi ha, a carretades.
Encara hi som a temps
El Diari de Balears d'ahir ens explicava que Gabriel Huguet, al seu discurs de reelecció, tornava a fer una crida a la unió dels nacionalistes d'esquerra de cara a les properes eleccions autonòmiques i municipals. No sé per quines cinc-centes no ha de poder ser, quan les diferències ideològiques entre les distintes opcions, és a dir, el PSM, Entesa per Mallorca i Esquerra Republicana, són mínimes i les estratègiques s'han minimitzat molt.