“La tragèdia de Serralta va ser com un accident d'avió”
La tragèdia del Camp d'en Serralta, on moriren set persones a causa de l'esfondrament de l'edifici del carrer de Rodríguez Arias el 26 d'octubre de 2009, va ser "un gran accident extraordinari", que no es pot fer extensible a la resta d'immobles que es varen construir aenla mateixa època i amb els mateixos materials. Així ho va voler remarcar ahir la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, quan va donar a conèixer els resultats de l'informe que ha elaborat Cort, durant gairebé un any i mig, per determinar les causes d'aquest esfondrament, que va acabar en tragèdia. Segons Garví, s'havia acabat de pintar l'edifici i la façana, "aparentment, no tenia cap problema". D'aquesta manera, va comparar la caiguda de l'immoble amb un accident d'avió, atès que la causa va ser un "cúmul de circumstàncies". Els tècnics n'han conclòs que l'ensorrament de la finca va ser perquè hi fallaren els murs de la planta baixa per envelliment de la pedra i que aquests no suportaren les tres plantes edificades damunt el 1958. L'arquitecte i expert en patologies d'edificis Salvador Juan, responsable de l'estudi, explicà que "el motiu va ser un trencament fràgil per pressió a la zona del cantó" de l'immoble. El material no aguantà a les parets de la planta baixa, fetes molt abans que la resta de l'edifici, i probablement a l'altura de les finestres, on es varen trencar les jàsseres de "marés", un tipus de pedra porosa mallorquina molt freqüent en la construcció.
La causa de l'ensorrament es coneixerà en unes setmanes
Des de primera hora del matí, els bombers realitzaren tasques de reconeixement i de rescat. Foto: M. À. Cañellas. La regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Yolanda Garví, ha anunciat avui que "en qüestió de setmanes" finalitzaran els estudis tècnics que permetran conèixer les causes de l'ensorrament d'un edifici al carrer Rodríguez Arias que va ocórrer fa un any i en el qual van morir set persones. En declaracions realitzades als passadissos de l'Ajuntament, durant la celebració del ple d'avui, el portaveu popular, Julio Martínez, ha dit que després d'un any ja s'haurien de conèixer les causes de l'esdeveniment i Garví ha demanat prudència. Encara no hi ha informe oficial sobre la tragèdia del Camp d'en Serralta
Encara no hi ha informe oficial sobre la tragèdia del Camp d'en Serralta
Els tècnics encara no han enllestit l'informe definitiu sobre les causes de l'esbucament del Camp d'en Serralta. I avui ja fa un any. A les 23.20 del 25 d'octubre de 2009 l'emissora de la Policia Local donava la primera alarma d'una tragèdia que deixà set morts i dos ferits i sacsejà la ciutat. Dos dies més tard el Jutjat d'Instrucció número 1 de Ciutat obrí diligències. De llavors ençà -segons la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví- Cort- ja han fet "tres comunicacions", amb informació recopilada pels experts, al jutjat que investiga la tragèdia. La primera la van enviar els serveis jurídics municipals per gener, la segona per març i la darrera per juny.
“M'han abandonat com si fos un ca”
Una biga va salvar-li la vida. Francisco Páez Acedo, de 73 anys, dormia a la seva casa del Camp d'en Serralta quan l'edifici veí de Rodríguez Arias es va desplomar aquell fatídic 26 d'octubre de 2009. La seva planta baixa va quedar arrasada, però ell va sobreviure de miracle. Ara, gairebé mig any després, denuncia que "la batlessa Aina Calvo i les institucions m'han abandonat com un ca. Ho vaig perdre tot: mobles, roba, efectes personals, fins i tot els meus estalvis. Em van dir que m'ajudarien i no han mogut ni un dit per mi. He hagut de llogar una casa que pag amb el meu sou de pensionista". El malagueny, que és a Mallorca des dels set anys, està furiós. "Encara no puc dormir. Sent renous i bot del llit. No tenc res, però ni l'Ajuntament, ni el Consell, ni el Govern no s'han dignat a ajudar-me", confessa. "Es van fer les fotos el primer dia i, després, com si ja no recordassin el que ocorregué". L'exestibador de port arrossega una profunda depressió i recorda amb terror com va escapar de la mort: "Em vaig ficar al llit i vaig sentir un tro, com una bomba. Tot es va ensorrar i una biga va quedar damunt el meu llit.
Desallotjat un altre edifici en mal estat
Almanco quatre persones van ser desallotjades ahir dematí d'un edifici en mal estat situat al passatge Galaico número 10 del Coll d'en Rebassa, després que els Bombers de Palma i tècnics d'Urbanisme de Cort comprovassin deficiències en l'estructura de l'immoble. Segons els tècnics municipals, l'edifici desallotjat és una finca de dues plantes amb un garatge. L'immoble està format per tres habitatges que van haver de ser apuntalats per evitar el risc d'un nou esfondrament. Segons el padró municipal, a la planta baixa hi residia una persona -però els veïns afirmaven que en realitat n'hi vivien tres-, el primer pis consta d'un habitatge, amb dos veïns; i en el segon hi ha un apartament on vivia una persona.
Nou perill d'esfondrament
Els Bombers desallotjaren ahir un altre edifici a Palma, en contret al Coll d'en Rebassa. És un cas més en la llarga llista de persones que han hagut d'abandonar la llar després del desastre mortal del carrer de Rodríguez Arias. És evident que, tot i les campanyes...
La psicosi pels cruis desborda els tècnics de Cort
Des que s'esfondrà l'edifici del Camp d'en Serralta s'han desallotjat, per problemes estructurals més o menys greus, quatre blocs als carrers del Socors, Mont Lueri i Jaume Ferrer i a la Costa d'en Brossa. Dijous vespre, per una alarma sense fonament -tan sols se'n desprengué un sostre fals-, els Bombers desallotjaren una estona una dotzena de veïns d'un immoble del carrer de Sant Bonaventura. Per tot plegat, sembla que Palma s'enfonsa, però no ho fa més ara que l'any passat. Segons Catalina Frau, cap del Servei d'Inspecció Tècnica d'Edificis de Cort, "la gent és més conscient, perquè ha agafat por i s'ha generat una psicosi, però els edificis estan com fa un any".
Avui es reobre la Costa d'en Brossa
En menys de 24 hores, els veïns dels quatre edificis desallotjats de la Costa d'en Brossa podran tornar a ca seva i el tram del carrer quedarà de nou obert al trànsit de vianants. L'Ajuntament de Palma començà, ahir migdia i de manera subsidiària, les obres per apuntalar-ne l'edifici núm. 4, on divendres es detectaren problemes estructurals "greus". Per qüestions de seguretat, els desallotjaments, efectuats el mateix dia, afectaren de rebot els residents dels immobles de devora, el 4A, el 4B i el número 3. El gerent d'Urbanisme, Bartomeu Tugores, recriminà ahir la poca col·laboració del propietari. Per això, Cort ha decidit executar pel seu compte aquesta reforma d'"urgència". La factura, que pot pujar a gairebé 8.500 €, serà a càrrec del titular de l'immoble.
Més de 100 desallotjats a Palma
En només un mes, un centenar de veïns han estat desallotjats de cinc habitatges en mal estat. Des que s'ensorrà la casa del Camp d'en Serralta, el passat mes d'octubre, on moriren set persones i dues més hi resultaren ferides, la "psicosi de les esquerdes" s'ha escampat per Ciutat.
Botigues buides i carrers deserts enmig de Ciutat
El tall, per part de Cort, del tram final de la costa d'en Brossa no només ha deixat sense ingressos els sis comerços que no poden obrir, sinó que també perjudica tota la zona, una de les més comercials de Palma. A banda de les botigues tancades, les més afectades són les sis de la part de dalt del pas d'en Quint. Ara tothom qui vol pujar a la plaça de Cort es desvia abans d'arribar-hi i ni tan sols passa pel tram on són. Ahir l'horabaixa aquest tros de carrer, normalment ple de gent, era un desert. Els pocs que hi pujaven, perquè encara no sabien que la costa d'en Brossa era tallada, baixaven tot seguit, contrariats, sense ni mirar els aparadors. "És horrible, són les cinc de l'hotrabaixa i he fet una sola venda", es lamentava la dependenta d'una de les sis botigues més afectades del pas d'en Quint. No volgué donar el seu nom ni que es publicàs el de l'establiment per evitar problemes amb els caps, ja que tem per la feina a causa de les poques vendes que fa i "els propietaris estan desesperats".
Els cruis del Camp d'en Serralta, retratats per Google
Gràcies a una de les eines de Google Maps, l'Street View, es pot veure com era l'edifici de la tragèdia del Camp d'en Serralta abans que s'esfondràs la fatídica nit del 25 d'octubre. Les càmeres de Google retrataren durant setmanes els carrers de Palma i fa un any, aproximadament, fotografiaren l'edifici. Les imatges mostren esquerdes i humitats. Tot i que la casa s'havia pintat feia poc, els cruis ja es tornaven a notar, les humitats afloraven i feien caure la pintura nova. Abans que no es pintàs, segons els veïns, les esquerdes encara es veien millor. "Hi havia cruis per tota la planta baixa, la finca estava molt malament", declarà Magdalena Garcia, veïna del mateix carrer Rodríguez de Arias, l'endemà de l'accident. Un altre veí, Marco Camminga, encara fou més contundent: "Hi havia esquerdes per on podia passar la mà sencera", afirmà. Les fotografies també mostren la planta baixa on hi havia una lleteria, tancada des de feia una trentena d'anys; és una de les zones amb més cruis i humitat. Alguns veïns asseguren que, tot i que l'immoble es construí el 1959, es féu damunt la lleteria, que ja existia i era anterior.
Cort arreglarà l'edifici desallotjat de la Llonja
El número 5 del carrer de Jaume Ferrer del barri de la Llonja no només té problemes a la façana, sinó que també té deficiències en l'estructura, en concret al forjat que sosté els pisos. Cort s'encarregarà d'apuntalar-lo avui mateix o, com a molt tard, demà. També executarà les obres necessàries per arreglar-ne la façana i l'estructura. Això sí, l'Ajuntament de Palma no ho pagarà, sinó que passarà la factura al propietari de l'immoble. Cort, aleshores, farà les obres de manera subsidiària. De fet, segons fonts municipals, ja fa més d'un any els tècnics de l'Ajuntament feren una inspecció a l'edifici. Hi detectaren mancances als ancoratges de la façana i digueren al propietari que l'havia d'arreglar. Tot i això, l'amo no va fer les reparacions necessàries.
Cort s'ha de fer càrrec de les obres
Fa temps que Cort hauria d'haver actuat amb molta més contundència davant el pèssim estat en què es troben molts d'edificis de Palma. L'Ajuntament es conformà a donar terminis perquè els propietaris de les cases més antigues en presentassin un...
Cort prepara un mapa d'edificis perillosos
L'Ajuntament de Palma constituirà una nova comissió que, entre altres tasques, s'encarregarà d'elaborar un mapa de riscos dels edificis del municipi que, al seu torn, servirà per redactar un pla d'actuacions. Així ho explicà ahir migdia la regidora d'Urbanisme, Iolanda Garví, quan sortí de la reunió de la junta de portaveus dels grups municipals. La comissió, de caràcter no permanent, és la resposta a la petició del PP en la darrera sessió plenària d'establir un equip per revisar l'estat dels immobles de Palma. En la junta de portaveus d'ahir se n'acordà la creació per unanimitat i es decidí que tindrà "l'objectiu de millorar els mecanismes de prevenció per conservar i mantenir els edificis", segons explicà Garví.
El PP reclama ara canvis en la inspecció tècnica d'edificis
L'edifici del número 52 del carrer dels Socors, desallotjat des de la setmana pasada. Foto: Enric Borràs. El Partit Popular vol que es tinguin en compte més criteris, i no només l'edat dels edificis, a l'hora de decidir si una casa ha de passar la inspecció tècnica i quan ho ha de fer. En concret, segons digué ahir el portaveu del PP, Julio Martínez, demanen que es valorin la tècnica de construcció, els materials utilitzats i les característiques geotècniques del sòl i dels fonaments. Martínez féu aquestes declaracions en la conferència de premsa setmanal del grup municipal de la formació. També hi explicà en quins aspectes exigeixen que se centri la comissió no permanent que ha de revisar l'estat dels edificis de Ciutat. Agraí que el PSIB hagués acceptat fer aquesta comissió i aclarí que no es dedicaria a investigar les causes de l'esfondrament del Camp d'en Serralta. Tot i això, Martínez afegí que la comissió necessitaria els informes que fessin els tècnics que les investiguen "per saber els mecanismes que cal modificar per evitar un altre esbucament".
Vint cases que passen per ull
Una vintena d'edificis del centre de Manacor es troben en estat quasi ruïnós, segons ha denunciat la coalició nacionalista PSM+Esquerra+Verds. I és que n'hi ha prou de fer una volta pels carrer de la Pau, Olesa, Convent, José López i per les barriades de Fartàritx i la Torre per veure diferents cases l'estructura de les quals està en males condicions. A la part antiga de la ciutat és on es concentren la majoria d'immobles i en els darrers temps s'han patit dos casos importants, com la caiguda d'una balconada al carrer de Joan Lliteres i l'enfondrament de tres plantes interiors d'un restaurant de Porto Cristo el 2007. Tot plegat, i davant els darrers successos de Palma, es torna a reclamar la redacció d'una ordenança d'inspecció d'edificis en mal estat o amb una antiguitat superior als 50 anys.
El darrer adéu a les víctimes de la tragèdia del Camp d'en Serralta
L'església de Sant Sebastià era plena a vessar de veïns, amics i familiars. Veïns, amics, familiars, polítics i altres autoritats ompliren ahir vespre l'església de Sant Sebastià per acomiadar les set víctimes de l'ensorrament del Camp d'en Serralta i també les dues de l'incendi del Molinar. Hi havia centenars de persones. Tots els bancs eren plens i als laterals i al final de la nau també hi havia desenes d'assistents que presenciaren drets tota la cerimònia. Les primeres files foren reservades als familiars dels difunts i a les nombroses autoritats que hi acudiren, entre les quals es trobaven el president del Govern, Francesc Antich; la presidenta del Consell, Francina Armengol; la batlessa de Palma, Aina Calvo; l'entrenador del Mallorca, Gregorio Manzano; el president del PP balear, José Ramon Bauzà; la tercera tinent de batle, Cristina Cerdó; el regidor de Mobilitat, Joaquín Rodríguez; el portaveu del PP a Cort, Julio Martínez; el diputat i regidor Miquel Nadal; la regidora de Cultura i Patrimoni, Nanda Ramon; el senador Pere Sampol; el delegat del Govern central, Ramon Socías; el conseller d'Educació, Bartomeu Llinàs; la regidora de Turisme, Joana Maria Borràs; el conseller de Salut, Vicens Thomàs, i representants dels consolats de Colòmbia i d'Alemanya.
Cort impulsarà una comissió per revisar els edificis de Palma
La batlessa de Palma, Aina Calvo, digué ahir al ple municipal que recollia la proposta del Partit Popular de fer una comissió no permanent formada per tècnics que es dedicàs a analitzar informacions i opinions sobre l'estat dels edificis de Ciutat. La regidora d'Urbanisme de Cort, Iolanda Garví, també n'és favorable. Tot, per prendre les mesures que siguin necessàries per evitar una altra tragèdia com la de l'esfondrament del Camp d'en Serralta. El portaveu popular Julio Martínez, que fou qui presentà la proposta de fer la comissió de treball, demanà que es posàs en marxa "de manera immediata". A més, digué que el seu grup retirava del ple totes les propostes i esmenes que implicassin debat per poder dedicar-lo a tractar sobre l'esfondrament.
28 veïns desallotjats
Un avís del propietari tornà a fer saltar totes les alarmes. Dijous vespre, cap a les nou i mitja, es desallotjaren els 28 membres de les vuit famílies que viuen al número 54 del carrer del Socors. Ja han passat dues nits fora de casa i, per poder-hi tornar, esperen un informe d'Urbanisme. Fa temps que la zona de davant l'edifici està abandonada: les finestres tapiades i la façana en mal estat ho evidencien. Les vuit famílies viuen a la part de darrere de l'immoble, que dóna al carrer de Mateu Enric Lladó. Certament, aquesta àrea de la finca no té cap problema, però l'única porta és la del carrer del Socors, i aquí és on hi ha perill. El terra del primer pis és a punt de caure tot just damunt el passadís per on han de passar els veïns, els agradi o no, si volen entrar a ca seva. La situació és prou greu perquè els Bombers decidissin desallotjar tots els habitants fins que no s'enllestís l'informe. De fet, la Policia Local fins i tot ha tallat el carrer i tres agents impedeixen que ningú passi per davall l'immoble en perill.
Per favor, seriositat
Si Cort, per consens entre el Govern i l'oposició municipal, posa en marxa aquesta comissió, allò que cal implorar és que funcioni, que actuï amb diligència i eficàcia, que comenci a posar ordre sobre les coses mal fetes que hi ha a Ciutat i que, a poc a poc, es...
L'estat del forjat pogué causar el desastre del Camp d'en Serralta
El president del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Balears, Ignacio Martínez, va apuntar ahir que l'ensorrament de l'immoble del carrer Rodríguez Arias de Palma, que va provocar la mort de set persones, va ser degut, probablement, al deteriorament d'un dels forjats de l'immoble. Martínez explicà que la hipòtesi més probable, atenent la manera en què es van acumular les runes, és que un forjat no aguantàs" i provocàs un "efecte dòmino". Així, va remarcar que, si hagués caigut una de les parets, les restes de l'edifici s'haurien desplaçat "més al centre" del carrer. En aquest sentit, va indicar que la finca actua com un "castell de cartes", de manera que si les restes van caure sobre el mateix edifici probablement va ser a conseqüència del deficient estat del "darrer sostre". Així mateix, indicà que el deteriorament del forjat pot estar ocasionat per "molts factors", entre d'altres, per les filtracions d'aigua que afectarien l'estructura i pel fet de no canviar les rajoles que hi havia en mal estat. Per tot això, va alertar sobre la necessitat de dur a terme revisions periòdiques dels habitatges. Cort finalitza avui la demolició de l'edifici esfondrat al carrer Rodríguez Arias
Desallotgen per cruis un edifici a Son Cotoner i un altre al carrer dels Socors
Un veí del número 14 del carrer de Mont Lueri de Palma, a Son Cotoner, telefonà ahir a la Policia Local per avisar-la d'un crui que havia aparegut en una de les terrasses de l'edifici. Arran d'aquest avís, els Bombers i la Policia acudiren a l'immoble acompanyats, fins i tot, d'una ambulància. Ahir al vespre també fou desallotjat un immoble al carrer dels Socors, entre la porta de Sant Antoni i el carrer Ballester. Les autoritats detectaren el mal estat d'un altre edifici abandonat i contigu a l'esmentat, i decidiren per precaució fer sortir a 26 veïns, mentre no es verifiqui que no hi ha un risc real.
Adéu de la comunitat escolar
L'Institut d'Educació Secundària Ramon Llull de Palma va viure ahir una jornada de record i homenatge sentit a l'alumna de primer de Batxillerat Miquela Perelló Nebot, de quinze anys, que va perdre la vida en l'esfondrament de diumenge a la nit. Sens dubte, els moments més emotius de la jornada els van protagonitzar els companys de la classe de primer de Batxillerat de ciències de la salut, on cursava estudis Miquela Perelló. Companys, professors, personal d'administració, gestió i alumnes en general de l'institut, a primera hora del matí, van elaborar uns grans plafons en els quals, de manera lliure i independent, cada persona va escriure una dedicatòria. Tot seguit, els escrits es van penjar als plafons del centre ubicats a tots els passadissos. Un dels més significatius, el de la classe 4-B, va ser penjat del sostre i va presidir els actes d'homenatge de l'institut.
Quin desgavell urbanístic tenim?
Les víctimes del Camp d'en Serralta han de servir d'impuls per intentar posar ordre enmig de tant de desastre urbanístic. Si l'enfonsament d'aquest edifici queda reduït al marc d'un fet aïllat, tornaran les desgràcies. Quants d'altells i sostres hi ha dins...
El Jutjat obre diligències prèvies
La grua que enderrocà les restes de l'edifici ensorrat. Foto: E. Borràs El Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma obrí ahir diligències prèvies per la mort de set persones a l'esfondrament d'un edifici al Camp d'en Serralta la nit de diumenge a dilluns. De moment, segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia, la magistrada responsable espera "el resultat de les primeres investigacions sobre les causes de l'ensorrament i els eventuals antecedents sobre l'estat de la finca". Pel que fa a les víctimes, el mateix comunicat indica que es podran enterrar quan se n'hagi acabat la identificació "i els altres tràmits necessaris". Aquest matí s'han reprès les tasques a fi de que els veïns dels edificis propers al sinistrat puguin tornar a casa seva com abans millor. El Col·legi d'Aparelladors apunta al col·lapse del forjat com a possible causa
Els veïns desallotjats tenen por de tornar a casa seva
"Tenim una esquerda nova a la sala", explicà ahir Milena Huarcaya, que viu al segon pis de l'edifici que hi ha just davant del que s'ensorrà. Amb altres veïns desallotjats havia pogut entrar a casa seva, a la fi. Ella hi anà acompanyada de dos tècnics municipals que comprovaren l'estat de la casa poques hores abans que començàs la demolició de les restes del bloc esfondrat.
L'edifici esbucat
Després del desastre de l'enfonsament d'un edifici a Palma, amb el saldo de set morts i tres ferits, les preguntes s'acaramullen i totes es poden reduir a una: per què? Tothom exigeix explicacions. I fins i tot responsabilitats. Però no ens enganem. Les
Cort finalitza avui la demolició de l'edifici esfondrat al carrer Rodríguez de Arias
L'Ajuntament de Palma finalitzarà avui les tasques de demolició i neteja de les restes del solar de l'edifici del carrer Rodríguez de Arias que s'esfondrà provocant la mort a set persones i ferides a altres dues. La demolició ha estat controlada i s'ha realitzat amb una màquina específica que ha permès desmuntar les restes pis a pis per poder mantenir totes les mesures de seguretat. Aquesta màquina, de 50 tones i dirigida per un operari altament qualificat, ha retallat blocs de la zona a demolir i les ha dipositat en la part del solar ja buit, per la qual cosa les tasques són lentes i de gran complexitat. Un total de 59 dels 60 veïns que van ser desallotjats podran tornar als seus domicilis avui.
7 morts i dol a tot arreu
Set persones mortes, una de les quals és menor d'edat, i dues de ferides amb pronòstic reservat. Aquest és el resultat tràgic de l'esfrondament, diumenge de matinada, d'un bloc de quatre plantes al cap de cantó entre el carrer d'Alós i el de Rodríguez Arias, al barri palmesà del Camp d'en Serralta. Durant vint hores, fins ahir vespre, els serveis de rescat i d'emergència treballaren de manera desesperada per cercar les víctimes enmig de tot un edifici convertit en runes. A les sis del matí s'hi havien trobat les restes mortals de cinc cossos, mentre que les dels altres dos aparegueren hores després. Els veïns desallotjats tenen por de tornar a casa seva Inicien la demolició de la part de l'edifici que quedà intacta Identificades cinc de les set víctimes de l'esfondrament El jutjat obre diligències prèvies per aclarir el sinistre
Què ens passa?
Ja ho diu la cultura popular: a ca magre tot són puces. Què ens passa? Què li passa al nostre pobre petit país? Tot són desgràcies, de diferenta casta, però desgràcies al capdavall: cases que s'enfonsen, atemptats d'ETA, tirs a Son Banya, inseguretat política...
“El puny cabia a les esquerdes”
"Hi havia cruis per tota la planta baixa, l'edifici estava molt malament", digué ahir Magdalena Garcia, veïna del carrer Rodrígez de Arias que viu tan sols dos números més enllà del bloc esbucat, en direcció a la plaça d'en Serralta. L'immoble desaparegut estava tan malament que "el puny cabia a les esquerdes", afirmà. Garcia no sentí el renou de la casa esfondrant-se: "Era poc més tard de les dotze i just en aquell moment hi havia el camió d'Emaya a sota de casa, que fa molt de soroll. Ma mare sí que diu que sentí un gran renou, però es va pensar que era un tro. És molt vella". De fet, un dels treballadors d'Emaya que feien feina a la cantonada va veure un vianant que passava per davall l'edifici esbucat. Inicialment, es va pensar que podia ser una de les víctimes de l'esfondrament. "Hi havia esquerdes per on podies passar la mà sencera", confirmà Marco Camminga, un veí que viu a l'edifici de la plaça d'en Serralta cantonada amb Rodríguez de Arias. "A la planta baixa hi havia hagut una lleteria, però feia molt de temps que estava abandonada", afegí.
Cort, Govern i Consell declaren dos dies de dol
Cort ajornà ahir el ple municipal i en convocà un d'extraordinari amb un sol punt: la declaració institucional de dol arran de la tragèdia de l'esfondrament del Camp d'en Serralta i de l'incendi del Molinar. "L'esbucament d'un edifici i l'incendi d'un habitatge han sembrat de dolor la matinada de Palma" deia la declaració, aprovada per unanimitat. I declarava dol oficial fins demà a les dotze del vespre. El president, Francesc Antich, ho qualificà de "tragèdia social", digué que havia posat a disposició dels afectats tots els recursos d'assistència de la seva administració i anuncià que el Govern convocava un consell extraordinari per sumar-se als dos dies de dol convocats per l'Ajuntament de Palma. El Consell de Mallorca també s'hi afegí. El dematí Francesc Antich, amb la batlessa, Aina Calvo, i amb la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, va anar fins al lloc de la tragèdia, al carrer Alós cantonada Rodríguez de Arias. La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, també féu públic el suport a les víctimes i als equips de rescat i d'emergències en un comunicat. Avui el ple del Parlament arrencarà la sessió amb un minut de silenci.
Urbanisme i seguretat
La tragèdia de l'edifici de la barriada del Camp d'en Serralta ha de servir d'element de reflexió per a totes les institucions, començant pel Govern i continuant per Cort i pel Consell. S'han d'extremar les mesures de control perquè no tornin a passar...
Identificades cinc de les set víctimes de l'esfondrament
Cinc de les set persones mortes a l'ensorrament ahir d'un edifici a Palma ja han estat identificades gràcies a les empremtes dactilars, mentre que les dues restants encara estan pendents d'identificació per ser presumptament de nacionalitat alemanya i no estar registrades les seves empremtes. Segons ha informat la Policia Nacional, dos dels morts, que ocupaven el segon pis de la finca del barri d'Es Fortí que es va enfonsar, eren pare i filla mallorquins i responien als noms de Miquela Perelló, de 15 anys, i a Jaume Perelló, de 54 anys. La seva mare i esposa també es trobava a la casa quan va ocórrer la tragèdia, però va ser rescatada amb vida i està ingressada fora de perill. Respecte a les restants víctimes identificades, es tracta de tres persones de nacionalitat colombiana que habitaven el primer pis de l'edifici.
Inicien la demolició de la part de l'edifici que quedà intacta
Operaris de l'Ajuntament de Palma, amb l'ajuda d'una grua articulada, han iniciat poc abans de les tres de l'horabaixa la demolició controlada de la part que encara roman intacta de l'edifici que es va esfondrar en la nit d'ahir, esdeveniment en el qual van morir set persones.
L'edifici era del 1959 i encara no estava obligat a passar la inspecció
L'edifici ubicat al número 19 del carrer Alós de Palma havia estat construït l'any 1959 i no estava obligat a passar encara la Inspecció Tècnica d'Edificicació (ITE). L'Ajuntament no tenia cap denúncia sobre el seu estat ni cap expedient obert i "res no feia presagiar" que s'arribaria a esbucant. Així ho afirmà ahir en el lloc dels fets la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Iolanda Garví (PSOE). D'aquesta manera, la responsable municipal responia les crítiques fetes per veïnats que, després de l'esbucament d'un terç de l'immoble, advertiren que l'edifici estava en "molt mal estat" i presentava grans crulls. L'immoble, format per una planta baixa i tres plantes més, i que havia estat pintat recentment, estava construït amb murs de marés i presentava una estructura de bigues de fusta. L'esbucament afectà una tercera part de l'edifici, la resta ahir no presentava signes de runa. La regidora assegurà que l'Ajuntament mai no havia inspeccionat l'immoble perquè "no constava cap denúncia de veïnats" ni tampoc no hi havia un expedient de protecció ni d'infracció obert.
La tragèdia de l'hotel Son Moll n'és el darrer precedent amb morts
Malauradament, el sinistre del carrer Alós de Palma, que ha trasbalsat la societat balear, no és un incident aïllat i puntual en la història de l'Illa. Algunes localitats de la Part Forana han patit, durant la darrera dècada, esbucaments a diferents edificis que, en alguns casos, han provocat víctimes mortals. El cas més significatiu succeí el 16 de desembre de 2008 a Cala Rajada (Capdepera) quan quatre obrers moriren sota els enderrocs de l'esfondrament d'una part de l'hotel Son Moll que estaven reformant. El temporal que assetjava Mallorca i la precarietat de les obres provocaren la mort dels quatre operaris que treballaven en una construcció que no disposava de llicència. El succés va desembocar en una autèntica tempesta política a Capdepera, que posà en una situació complicada el batle, Bartomeu Alzina, i que va suposar el compromís del Govern balear de revisar amb més cura les construccions i el compliment de les normes de seguretat i de les llicències d'obra.
La nit més llarga
No és estrany veure sirenes un diumenge vespre. Pot ser un accident, un avalot o algú que no es troba bé. Però quan allò que veus no és una ambulància, sinó que en són moltes. No és un cotxe de Policia, sinó que en són desenes. I no és un furgó dels bombers, sinó que són gegantines grues que intenten moure's pels carrers estrets del Camp d'en Serralta, és que alguna cosa grossa ha passat. I tan grossa.
Un Ajuntament que no sap escoltar
Les morts del Camp d'en Serralta són una infàmia per a la ciutat de Palma, ja que els indicis permeten creure que s'haurien pogut evitar. L'edifici esbucat fa temps que era una amenaça a la vista de tothom. Uns veïnats han manifestat que ho havien...
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
- La sèrie 'Norats' aconsegueix una audiència històrica a IB3 després que es proposassin liquidar-la