Agustí Ferrà s'ha tornat a ficar en un bon embull, i aquest cop, segons diu el creador, "és un dels més complicats de tots". Miquel Vicens Escandell acaba de publicar L'últim cop que vaig veure n'Aina (El Tall, 2010). Es tracta de la quarta entrega de les sis que Escandell té preparades entorn del personatge del detectiu Agustí Ferrà després de La jove alemanya, Mort a Madrid i La Soledat del llibreter. Ara, l'investigador es veu involucrat en un cas de prostitució en el triangle que comprèn la plaça Marquès, Pere Garau i Son Gotleu. "Vaig fer feina durant vint anys en aquest relat. He vist molt de prop com ha anat arribant la immigració i com s'ha anat creant aquest submón", explica l'escriptor, amant de la novel·la negra, que aprofita els seus relats per fer un retrat fidedigne -amb els seus trossos de ficció i els seus retalls de realitat- de la Mallorca d'aquest segle XXI. "Moltes de les històries que passen en els meus llibres te les dóna la premsa", reconeix l'autor, que amb aquestes quatre novel·les ja ha parlat de l'arribada dels alemanys a l'Illa, de les trifulgues dels grans hotelers i de la pederàstia i la corrupció a les gran esferes de la política.
En aquest cas ens trobam que el notari amic d'Agustí té una al·lota prostituta, de la qual fa dies que no saben res. La investigació que així emprèn el detectiu el durà a involuclar-se dins el món de les màfies estrangeres, la prostitució a gran escala, la corrupció i els interessos dels poderosos. "Crec que en aquesta novel·la, el personatge d'Agustí arriba al seu clímax", diu l'autor, que segueix així les passes d'un dels gegants de la novel·la negra com és l'inspector Carvalho de Manuel Vázquez Montalván. "Agustí és un persontage al voltant dels 50 anys, passimista, alcohòlic i poc sociable. Té bàsicament dos amics. Un és notari, que el posa en contacte amb gent important; l'altre és policia, que és qui li va passant informacions", explica Escandell. Ja és habitual, tots els seus llibres estan ambientats a Palma. De la resta de la saga, reconeix que ja la té feta i que només ho va perfilant a mesura que la mateixa actualitat de les Illes li va donant noves dades del que està passant.
La sèrie començà a publicar-se l'any 2006 després de guanyar el premi Ferran Canyameres 2006 per la Mort a Madrid. Posteriorment, i estrenant així l'editorial de butxaca L'Hipèrbole literària, Escandell publicà La jove alemanya. Ara farà un any, per desembre del 2009, sortí al mercat la tercera entrega, La soledat del llibreter.
Més enllà d'aquesta sèrie de novel·les detactivesques, Escandell també està capfiat en la direcció d'un llibre d'homenatge i reconeixement a la figura d'Antoni Serra, una de les claus per entendre la novel·la negra a Mallorca.
Nova entrega de la saga Agustí Ferrà, ara entre prostíbuls
Miquel Vicens Escandell acaba de publicar L'últim cop que vaig veure n'Aina, la quarta entrega d'una sèrie de sis
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.