Habemus patos!
Es van fer esperar un poquet més que de costum, però al final van complir la promesa: Habemus patos. Entre un i vuit ànneres de carn i os (segons fonts policials i fonts pròximes als emmascarats) es van colar ahir passades les 12.15 del migdia en l'amollada d'ànecs de plàstic de Can Picafort. Ànec viu a l'aigua i ni rastre dels emmascarats enmig d'un desplegament policial sense precedentes. La patrulla subaquàtica de la Guàrdia Civil es va desplaçar ahir per primera vegada a aigües de Can Picafort per intentar impedir-hi l'amollada il·legal. Els quatre membres dels GEAS estaven coordinats des de terra amb el Seprona.
Un nou ofegament eleva a 17 les víctimes mortals aquest estiu
Una dona de 55 anys va morir ahir dematí mentre es banyava a la platja de Palmira, a Peguera (Calvià), i així s'eleva a 17 el nombre de persones que han mort ofegades a platges i piscines de les Balears durant aquest estiu. El darrer va tenir lloc minuts després de les onze d'ahir dematí. Diversos banyistes que eren a la platja de Palmira van veure una dona surant damunt l'aigua i van sol·licitar ajuda als socorristes.
Alaró viu la imaginació
La imaginació al poder. Aquest és el lema que es va viure ahir als carrers d'Alaró amb motiu de la trenta-setena edició de la tradicional desfilada de carrosses en honor de Sant Roc. N'hi havia per a tots els gusts, des de dimonis futuristes fins als egipcis, passant per la selecció espanyola de futbol, molt de moda entre el jovent del municipi.
Son Macià inaugura els 'corretoreros'
La festa prometia ser enigmàtica i fins passades les vuit en punt d'ahir dematí els macianers no saberen davant quins animals haurien de córrer en el ja tradicional ensierro. La sorpresa fou majúscula quan els assistents, que havien matinat, toparen amb un xupinasso d'herbes dolces i no de pólvora, i amb un torero que, ajudat per un guàrdia civil, defensava la 'fiesta nacional' i l'espanyolitat més rància davant uns macianers bocabadats. Evidentment, la ironia i el sarcasme més purs foren els ingredients bàsics d'aquest esdeveniment. En altres edicions del correbou local, el rei Joan Carles I o la duquessa d'Alba hi havien tret el cap i havien donat el sus a correbous protagonitzats per ovelles, ases, gallines o vedelles. La prohibició dels toros en territori català fou el fil conductor d'un autèntic espectacle amb segell macianer. "No és un tema polític. Els polítics fan política i els espanyols fan els toros", etzibà un irònic guàrdia civil que retransmetia l'espectacle mentre el públic esclatava de riure.
L'empremta de Batle
La dignitat d'un país l'escriuen persones com Nadal Batle. La ronda més important de Portocolom, la de l'entrada, en du des d'ahir vespre el nom. L'acte en què se li dedicà fou emotiu i ple de significat: el reconeixement a una trajectòria que revolucionà acadèmicament la Universitat de les Illes Balears i féu del català l'eix central de la modernor d'un país necessitat de referents i de formació, principis que plasmà en cada article des de les planes de dBalears. Felanitxers joves i no tan joves, familiars, amics, coneguts i representants polítics volgueren ser presents en una cita que dignifica encara més, a Felanitx, la figura de Nadal Batle. Una placa durà el nom a la ronda d'entrada de Portocolom.
El 016 ha atès 4.300 trucades a les Balears des de la seva posada en marxa el 2007
El telèfon 016, que ofereix informació sobre violència de gènere i assessorament jurídic especialitzat a víctimes i persones pròximes, ha rebut un total de 4.291 trucades procedents de les Balears des de la seva posada en marxa el setembre de 2007 fins al 31 de maig d'aquest any.
Francesc Antich rep l'ambaixadora de l'Índia pel cas de Lourdes Morro
Avui matí ha partit una expedició de cercadors, personal de l'ambaixada espanyola a l'Índia i familiars de la muntanyenca mallorquina desapareguda en el Caixmir, Lourdes Morro, segons ha informat avui el president del Govern balear, Francesc Antich. El grup de cercadors ha estat promogut per la família de la jove desapareguda, que es trobava instal·lada amb la seva parella, Rafel Roca, en un campament de la zona muntanyosa del Caixmir, Ladakh, que va ser arrossegat per una allau de llot. Antich ha comparegut avui davant dels mitjans de comunicació a la seu de l'executiu autonòmic, a Palma, on s'ha reunit amb l'ambaixadora de l'Índia a Espanya, Sujaha Mehta, qui ha garantit que s'estan fent "tots els esforços" possibles per trobar amb vida la jove mallorquina.
El curs escolar tindrà a Mallorca 1.915 places noves
Les obres de construcció del col·legi públic Puigderos de Llucmajor avancen a bon ritme i el centre entrarà en funcionament el setembre amb 400 places noves, de manera que a Mallorca el curs arrencarà amb 1.915 places de nova creació. El conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, ha visitat avui les obres del CEIP Puigderos al qual es traslladaran a partir de setembre els alumnes que fins ara estudiaven de forma provisional del centre modular d'Urbanitzacions, segons ha informat la Conselleria en un comunicat.
Match Golf, Pula Golf i Over Marketing, sota secret
La setmana passada semblava que el magistrat instructor del cas Ibatur aixecaria el secret de sumari de tota la causa després de més d'any i mig d'investigació. Lope Sola, però, féu una excepció amb "la documentació intervinguda en les entrades i els escorcolls efectuats el juny passat a Match Golf, Pula Golf i Over Marketing" durant l'operació Passarel·la.
El turisme britànic cerca droga i alcohol a les Balears
Alcohol, drogues i una oferta de vida nocturna atractiva. Això és el que la majoria de joves turistes que visiten les Illes durant l'estiu cerquen i troben. Les conseqüències són el sexe insegur i la violència. Més de la meitat dels anglesos d'entre 16 i 35 anys que visitaren Eivissa el 2008 prengueren, com a mínim, una droga il·legal durant les vacances. A Mallorca el consum d'estupefaents no és tan exagerat, però el 90% dels britànics es va engatar, almenys, una vegada. Això és el que indica l'estudi Alcohol, drogues, sexe i violència: riscs i conseqüències per a la salut entre els joves turistes britànics a les Illes Balears, a través d'una enquesta anònima realitzada a 1.399 visitants.
Hidratar-se és imprescindible
Quan la calor és la protagonista principal de l'estiu, hidratar-se és bàsic per no tenir problemes de salut. En canvi, la població de les Balears no pren les mesures adequades d'hidratació que calen en plena temporada estival. Així ho revela l'Estudi d'hàbits d'hidratació 2010, que elabora anualment l'Observatori d'hidratació i salut. De fet, els ciutadans illencs són dels habitants de l'Estat que menys segueixen les recomanacions dels experts per combatre les temperatures altes. L'estudi revela que 7 de cada 10 balears no segueix les pautes adequades d'hidratació quan els termòmetres pugen. Tot i que els ciutadans de l'Arxipèlag consideren que la seva hidratació és bona o molt bona, un 70% afirma que beu menys de 3 litres de líquids al dia i un 36% creu que beure més d'aquesta quantitat és dolent. Un 31% de la població de les Illes, que són 350.000 residents, es troben en situació de risc. Són les persones majors, infants, embarassades, esportistes, malalts crònics i persones que treballen a l'aire lliure.
Desapareguts el 50% dels talaiots d'Inca
Endinsar-se en el passat talaiòtic d'Inca s'ha convertit avui en una quimera gairebé impossible. És la clara demostració que la protecció normativa del patrimoni no és suficient, sinó que calen polítiques decidides per preservar-lo. En el Catàleg de patrimoni de la capital del Raiguer hi ha documentats gairebé una trentena de jaciments talaiòtics a la zona rural, el 50% dels quals ha desaparegut per complet i només quatre es troben en bon estat. Els deu restants han esdevingut un munt de brutor o estan mig amagats davall els matolls. Aquestes són les dades principals del revistat catàleg municipal. Malgrat la informació alarmant, l'Ajuntament d'Inca encara no ha fixat cap mesura perquè la degradació no vagi a més. Localitzar un d'aquests jaciments pels camins rurals inquers és gairebé impossible per a una persona que no sigui de la contrada. Cap cartell no assenyala la ubicació de les restes arqueològiques, ni cap guia no en marca el camí. Tan sols les dades cadastrals del nou catalèg municipal permeten arribar a l'indret, com també l'ajuda dels veïns, que en saben donar les entresenyes correctes.
Vivències en xarxa
Preservar el llegat dels nostres escriptors, i sobretot, els records més particulars i personals. Aquestes són les bases del projecte Memoro.org, un lloc web d'origen italià que recull les experiències de lletraferits nascuts abans de 1940 i que es defineix com a "banc de la memòria". Entre els escriptors participants en aquesta recopilació de sabers, hi trobem Josep A. Grimalt (1938), Gabriel Barceló Bover (1936), Damià Duran Jaume (1931), Antoni Planells Tur (1930), Rosa Maria Colom (1937), Rafel Bordoy Pomar (1936), Pere Orpí Ferrer (1936), entre d'altres.
“L'únic secret és la constància i la feina"
Margalida Crespí (Palma, 1990) gaudeix d'uns dies de descans, després d'haver confirmat amb dues medalles de plata en els Campionats d'Europa de Natació de Budapest que hi ha vida a la natació sincronitzada més enllà de Gemma Mengual. La mallorquina ja forma part del grup de "veteranes" encarregades d'estirar de l'equip que dirigiex Anna Tarrés, el qual ja ha posat la mirada en la propera Copa del Món. "No tot l'equip de sincronitzada viu a les instal·lacions del CAR de Sant Cugat. Per tant, no crec que això tingui gaire a veure amb els bons resultats. El secret, doncs, crec que és saber funcionar com un conjunt. La veritat és que fora de les hores d'entrenament intentam desconnectar al màxim. El gran secret és la constància i la feina."
Tòfol Castanyer torna a regnar
La crisi econòmica obligà el club organitzador de la tradicional correguda de la Vall, la XXXI Cursa Ciutat de Sóller, organitzada pel CC Defensora Sollerense, a introduir reduccions en el pressupost. Els atletes participants no varen rebre la camiseta de la cursa i tampoc el diploma. L'alt cost de l'assegurança forçà l'organització a no deixar prendre-hi part a atletes inscrits a darrera hora i només acceptar les inscripcions fins divendres passat a les 12 hores.
... i altres herbes
IB3 Ràdio El contracte entre IB3 i la productora SBT, que ha fet possible les retransmissions esportives i el programa nocturn A contracop, ha finalitzat i encara no s'ha renovat. Està previst que aquesta mateixa setmana se'n negociï la perllongació, però ara per ara no està decidida la continuïtat de Toni Fuster ni del seu equip com a narrador dels partits del Reial Mallorca i de l'amic Jaume Ginard al capdavant del principal programa esportiu de la ràdio autonòmica.
Comença l'era post Benítez
El Liverpool inicià el camí sense el tècnic Rafael Benítez amb un amarg empat per 1-1 davant l'Arsenal, després d'una desafortunada errada del porter espanyol Pepe Reina en el darrer alè, que serví als gunners per igualar el gol inicial de David Ngog.
L'Atlètic Balears s'emporta el títol per la mínima (1-0)
L'Atlètic Balears esproclamà campió de la VI edició del Torneig de Sant Roc, després de derrotar per la mínima el Binissalem. Un gol de penal de Dani Lucas de penal va ser suficient perquè els homes dirigits per Goran Milojevic s'alçassin amb el trofeu que es disputa a l'Alqueria Blanca. A poc a poc, els blanc-i-blaus es van acoblant i el seu joc comença a semblar-se al que vol el tècnic serbi.
Rafel Nadal persisteix al capdavant de la classificació de tennis
Rafel Nadal continua al capdavant de la classificació mundial de tennis, ara amb 3.710 punts d'avantatge sobre el suís Roger Federer, que malgrat perdre contra el britànic Andy Murray la final de Toronto arrabassa el segon lloc al serbi Novak Djokovic. L'altre canvi entre els deu primers afecta l'espanyol Fernando Verdasco, que ascendeix al vuitè en detriment de l'argentí Juan Martín del Potro.
El Mallorca investiga la falsificació de la firma de l'exdirector gerent en un contracte
El Reial Mallorca investiga la presumpta falsificació de la firma de Pere Terrasa, aleshores director general de gestió de la Societat Anònima Esportiva, en el contracte de Paco Navarrete. Llorenç Serra Ferrer, vicepresident del Reial Mallorca i màxim responsable de la parcel·la esportiva, pretén reestructurar l'entitat.
Ja en van set
El mallorquí Jorge Lorenzo (Yamaha) va sumar en el Gran Premi de la República Txeca de MotoGP, que es va disputar al circuit de Brno, la setena victòria de la temporada i la cinquantena d'Espanya en la categoria reina del motociclisme mundial. Amb aquest setè triomf del curs i els nou pòdiums consecutius, Jorge Lorenzo s'ha igualat a la taula de les estadístiques amb dos mites de la categoria de l'italià Giacomo Agostini i de l'australià Michael Doohan en la seqüència de podis assolits en una mateixa campanya, a més de batre el rècord de victòries en un mateix any en la categoria reina d'un pilot espanyol, que tenia Àlex Crivillé, amb sis des de 1999, quan es va proclamar campió del món dels 500 cc.
Andy Murray revalida el títol
El tennista escocès Andy Murray es proclamà guanyador del Màsters 1.000 de Toronto, en guanyar per un doble 7-5 el suís Roger Federer. Amb aquesta victòria, el britànic aconseguí el seu primer triomf davant Federer, ja que acabà derrotat en les tres ocasions anteriors en què jugà contra el suís. El de Dunblane sortí molt fort i concentrat, mentre que el suís, dubitatiu, concedí dues pilotes de break en el primer joc. Murray, impassible, les aprofità i verificà el seu trencament amb un gran servei. Això no obstant, no acabà aquí el pèssim començament del que a partir d'avui serà número dos del món, atès que en pocs minuts es col·locà tres jocs per sota al marcador. Malgrat aquest avantatge de Murray, la primera mànega va acabar amb un 7-5 al marcador. En el segon set, Federer començà amb més força, però, quan vencia per 2-1, el partit s'hagué d'interrompre. Murray es va situar després amb un 3-2 a favor seu, just abans d'una nova pausa per la pluja.
ERC prioritza una consulta a una declaració unilateral
Sí a un referendum abans que a una declaració parlamentària. El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, explicà que el seu partit prioritza una consulta popular sobre la independència de Catalunya, abans que una hipotètica majoria independentista al Parlament declari la secessió de manera unilateral.
Blanco diu que els imposts de l'Estat són “molt baixos”
Pel Govern, la càrrega impositiva continua sent baixa. El ministre de Foment, José Blanco, assegurà que els impostos de l'Estat espanyol són "molt baixos" i assenyalà que en un futur cal pensar fórmules per "homologar-los" a la mitjana de la UE amb l'objectiu d'aconseguir serveis i infraestructures "de primera". "No estic plantejant una pujada d'impostos, simplement dic, com a reflexió, que Espanya, en relació amb els serveis públics que té, i en relació amb les infraestructures que té, i que hauria de continuar desenvolupant, té una base impositiva molt baixa en relació amb la mitjana dels països europeus", va indicar.
La lapidació, pràctica habitual al segle XXI
El codi penal de la República Islàmica de l'Iran, vigent des de la revolució de 1979, estableix als seus articles 102 i 104 la lapidació com a càstig per adulteri. Des del 2006, almenys sis persones han mort lapidades, la darrera de les quals ho va ser l'any passat. El país musulmà és el que més practica aquesta pena de mort d'entre totes les nacions que inclouen en les seves legislacions estatals o locals la lapidació, però que no l'apliquen fa dècades.
Falsa amenaça de bomba a Lorda
"Caos" a Lorda en una de les festivitats més importants. Una alerta telefònica de bomba va fer que la Policia francesa hagués d'evacuar ahir el santuari catòlic, on s'havien reunit prop de 30.000 pelegrins per celebrar el dia de l'Assumpció de la Mare de Déu d'Agost. Tot quedà, però, en un ensurt quan els artificiers van comprovar que tans sols era una falsa amenaça. L'advertència telefònica tingué lloc al voltant de les 11.30 hores, quan milers de feligresos es congregaven al santuari i als voltants per assistir a una de les litúrgies més concorregudes del santuari. Segons informà la Policia, la telefonada fou feta per un home "amb fort accent mediterrani" des d'una cabina pública. Després dels nervis inicials, experts en desactivació de bombes varen arribar a l'escena a la recerca de quatre artefactes explosius, que, segons la cridada, esclatarien a les 15.00 hores. Ràpidaemnt començà l'evacuació dels trenta mil feligresos que eren al recinte. El desallotjament, segons fonts de la Policia, es féu amb molt d'ordre i sense incidents. "Tot s'ha desenvolupat de manera ordenada", resumí un portaveu policial.
Mor l'exdictador grec Dimitris Ioannidis als 87 anys
L'exdictador grec Dimitris Ioannidis, un dels líders de la junta militar que va governar Grècia entre el 1967 i el 1974, ha mort aquest dilluns per una malaltia pulmonar a l'edat de 87 anys, segons han informat fonts de l'Hospital Nikaia d'Atenes.
El segle de les prohibicions
Està capacitada l'Administració pública per instaurar prohibicions?No tan sols hi està capacitada, sinó que ho fa conforme al dret. I és que amb l'entrada del segle XXI també arribà una tendència global: prohibir al ciutadà activitats que l'Administració desaprovi. Així, quedà enrere una altra consigna: prohibit prohibir, amb reminiscències del 68.
El Planetàrium és al “límit” de les seves possibilitats
El director de l'Observatori astronòmic de Mallorca, Salvador Sánchez, ha advertit que el Planetàrium està al "límit de les seves possibilitats" a l'hora d'organitzar programes, tallers d'astronomia i conferències, pel fet que ha exigit més suport al Govern balear, atès que "portam tot el pes" en aquesta matèria. Sánchez retreu a l'Executiu que presideix Francesc Antich que "no executa" el Pla de ciència, tecnologia i innovació, aprovat el 20 de febrer de 2009 i que estableix que les activitats relacionades amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació desenvolupades a l'Arxipèlag han d'arribar a generar el 10 per cent del Producte Interior Brut de les Illes.
De “tot”, tots en volem una mica
El "tot inclòs" i l'"oferta complementària" són dos negocis difícilment compatibles. "Tot" és "tot", complements inclosos. Gran part dels arguments al voltant de les bondats econòmiques col·laterals del turisme es desfan com algunes fonamentals -per ventura poc...
Antoni Quetglas
El pare Antoni Quetglas, nascut a Santa Eugènia el 1931, pertany a l'orde de Sant Vicenç de Paül i fa més de quaranta anys que treballa a Hondures. Tela, Puerto Cortés, San Pedro Sula i Tegucigalpa han estat algunes de les seves destinacions en aquell...
Ignasi Pons i els Retrats de Lô
Fill de professor i excel·lit poeta, de mare ensenyant i de germà artista pintor, ¿algú pot dubtar de la positiva influència de què n'està impregnat, potser fins a la medul·la, n'Ignasi Pons? Si resulta molt exacte que la família actua d'autèntic gresol en la...
Tenir opinió
Amb raó diuen que no existeix un succedani que pugui substituir l'original. Per això, i encara que molt sovint ens enganyem nosaltres mateixos fent-nos creure que la xocolata sense sucre i sense greix és deliciosa, sabem ben de veres que aquelles quilocalories són...
Sortim de la crisi?
Segons ens han informat aquests dies, ja duim dos trimestres consecutius de recuperació econòmica. Una recuperació tímida, tan sols de dues dècimes percentuals però que, a la fi, ens indica que arribam al final del túnel. Ens queda molt de camí per ser...
Català per a immigrants
Conscients de la realitatamb la qual hem de conviureconstruirem un món lliureque estigui cohesionat.Un immigrant integratés, per a mi, un mallorquícapaç d'aidar i enriquiri créixer com a persona.I la passa més pregonaés dir a la llengua, sí.
No vagi per dit
Mirant cap a AlemanyaLes excel·lents dades de l'economia alemanya en el primer semestre d'enguany, amb un 2,2% de creixement, el més important des de la reunificació, s'han comentat entre gran optimisme dins el sector turístic. Creuen que...
Monnet, doblement actual
Jean Monnet va ser una de les figures clau en la construcció de l'arquitectura primigènia del que avui és la Unió Europea. Europa havia passat per dues guerres mundials, en les quals França i Alemanya s'havien enfrontat als camps de batalla. El segle XX era desastrós per...
Pallucadors
El cultiu d'ametllers és recordat als llibres de Bartomeu Mestre, El darrer manuscrit, i també al de Sebastià Alzamora, Miracle a Llucmajor. A ambdós, algun personatge va a tomar ametlles. Fins i tot, Alzamora, amb l'acció situada a la dècada dels anys vint, fa...
Economia i política
La bona dada econòmica ve d'Alemanya. En el segon trimestre d'enguany la seva economia s'ha mostrat potent i ha pujat el PIB un 2,2%, amb un creixement interanual -comparació entre els dos segons trimestres de 2009 i 2010- del 3,7%. Aquest increment és la...
Les novetats del balconing
Li vaig sentir fa un parell de setmanes, per primer cop enguany, a David Tejera, a la CNN+, això del balconing. Altres anys la notícia era l'esport, més o menys conscient (i més o menys alcohòlic) que practicaven els turistes que ens visiten, de passar d'una...
Un retrat de Pedro A. de Alarcón (1881)
No sabem en quina data, Bartomeu Maura (1844-1926), germà del polític Antoni Maura, conegut pintor i gravador tant a Madrid com a Mallorca, va fer un ben reeixit retrat a l'escriptor Pedro Antonio de Alarcón, autor de relats certament genials, com El clavo, que...
La dretanització francesa
Europa mira amb lupa el procés d'enduriment envers els immigrants que du a terme el president Sarkozy. Els actes de delinqüència s'han convertit en motiu d'expulsió fins i tot per a aquells que ja estaven establerts al país, i es van tancant poblats il·legals de...