Els experts recomanen beure entre dos i tres litres de liquids al dia. | P. PELLICER

TW
0

Quan la calor és la protagonista principal de l'estiu, hidratar-se és bàsic per no tenir problemes de salut. En canvi, la població de les Balears no pren les mesures adequades d'hidratació que calen en plena temporada estival. Així ho revela l'Estudi d'hàbits d'hidratació 2010, que elabora anualment l'Observatori d'hidratació i salut. De fet, els ciutadans illencs són dels habitants de l'Estat que menys segueixen les recomanacions dels experts per combatre les temperatures altes. L'estudi revela que 7 de cada 10 balears no segueix les pautes adequades d'hidratació quan els termòmetres pugen. Tot i que els ciutadans de l'Arxipèlag consideren que la seva hidratació és bona o molt bona, un 70% afirma que beu menys de 3 litres de líquids al dia i un 36% creu que beure més d'aquesta quantitat és dolent.

Grups de risc

Un 31% de la població de les Illes, que són 350.000 residents, es troben en situació de risc. Són les persones majors, infants, embarassades, esportistes, malalts crònics i persones que treballen a l'aire lliure. Aquests col·lectius són els més vulnerables davant un augment de temperatures i haurien de prendre mesures contra la deshidratació més estrictes que la resta.

No obstant això, els més grans de 65 anys no estan conscienciats que són un grup de risc quan les temperatures pugen. Les persones majors, que tenen el sistema immunològic més debilitat i en ocasions altres malalties, perden la sensació de set i els costa més beure. Per aquest motiu, s'han de recordar de beure sovint petites quantitats de líquids.

Activitats físiques a l'estiu

Les persones que estan sotmeses a una forta intensitat física, ja sigui perquè fan feina a l'aire lliure com perquè pratiquen esport, també han de beure amb més freqüència per reposar pèrdues hídriques amb la suor.
Quan l'esforç és important, a més d'aigua, es perden sals minerals, per la qual cosa és convenient beure refrescs energètics, perquè contenen electrolits, com sodi i sucre. I en el cas dels que practiquen esport és recomabable beure abans, durant i després de l'activitat. Les estadístiques també indiquen mals hàbits, atès que un 31% dels esportistes enquestats només beu quan té set.

Les conseqüències d'una deshidratació són greus. Pot provocar mal de cap, marejos, vòmits, disminució del rendiment físic i mental, fatiga i augment del ritme cardíac. Per això els experts recomanen beure entre 2 i 3 litres d'aigua al dia i evitar les hores més fortes de sol.

El primer mort per deshidratació aquest estiu era un nin

Un nin alemany va morir deshidratat a Còrdova a conseqüència d'un cop de calor dia 23 del mes passat. Va ser la primera víctima mortal d'aquest estiu per les altes temperatures. De fet, el juliol va registrar unes temperatures 2 graus més altes que les habituals i 21 comunitats autònomes van estar en alerta groga. Arreu del món, l'estiu ha estat dur per les altes temperatures. El mes passat moriren a Nova York tres persones deshidratades i al Japó han finat un centenar de persones a causa de l'ona de calor que assota l'illa asiàtica aquests dies, un temps inusual que topà la població desprevinguda.

10 consells per prevenir cops de calor

1 Beure entre 2 i 3 litres de líquids al dia
Ja sigui aigua, sucs o begudes energètiques, de manera continuada i en petites quantitats.

2 Augmentar-ne la dosi si es fan esforços físics
Convé beure més si es realitzen actifitats físiques notables i vigilar les pèrdues excessives de líquid a través de la suor.

3 Dur sempre una botella d'aigua
Dur la botella d'aigua fresca damunt recorda la necessitat de beure.

4 No confiar en la sensació de set
No esperar a tenir set per beure, perquè només apareix quan el cos ja es deshidrata.

5 Beure varietat de begudes
Aigua, infusions, refrescs, sucs, lactis, etc. El sabor de les begudes ajuda a beure el necessari.

6 Ingerir aliments rics en aigua
Com fruites, verdures, i hortalisses, que es poden alternar amb líquids.

7 Evitar les begudes alcohòliques
Reduir les begudes alcohòliques és clau, ja que tenen un efecte diürètic.

8 Estar a llocs airejats
Sobretot en èpoques de calor intensa, s'ha d'estar en un ambient fresc i ventilat.

9 Vigilar amb atenció els grups de risc
S'ha de vigilar la ingesta de líquids dels ancians, esportistes, treballadors a l'aire lliure i infants.

10 Consultar els especialistes

En cas de dubtes, els metges i el personal especialitzat poden recomanar la fórmula per a una correcta hidratació.