Carabasses i tardor
Fa tres anys que la Fira de tardor de Muro rebé un gran impuls, quan els organitzadors decidiren tematitzar-la amb un esdeveniment dedicat a la carabassa. El primer any fou un èxit i l'any passat es consolidà. Aquest cap de setmana tot fa indicar que es confirmarà la tendència positiva d'aquesta trobada, que s'havia estancat al principi de la dècada. Encara que la fira tradicional se celebra demà durant tot el dia, avui ja hi ha actes participatius, sobretot dedicats als menuts. També cal destacar la Ruta gastronòmica de la carabassa, de la qual es podrà gaudir avui vespre i demà fins al migdia. Hi haurà set establiments (bars, forns i restaurants) que oferiran les seves especialitats culinàries que inclouen aquest fruit com a ingredient principal. Aquesta és la tercera edició que se'n fa. D'altra banda, pel que fa a la jornada de demà, un dels moments més esperats arribarà devers la una amb la pesada de les carabasses presentades al concurs. Hi haurà premis en metàl·lic i és una bona oportunitat per admirar les peces de grans dimensions que es duen al certamen.
Cort tanca el pas per 10 km dels caminois de Bellver
Cort prohibirà el pas per un total de 9,5 quilòmetres de camins secundaris i dreceres en el bosc de Bellver amb l'objectiu de revitalitzar la vegetació d'aquest entorn natural. D'aquesta manera, la zona de passeig quedarà reduïda dels 25.191 metres quadrats de superfície actuals als 15.696. Aquest és el nou disseny paisatgístic que hi ha previst en el pla d'ús i gestió de Bellver que desenvolupa l'Ajuntament de Palma i que es va fer públic ahir a càrrec del regidor d'Infraestructures, Francisco Donate, i Martirià Figueres, l'enginyer agrícola responsable del projecte. El pla s'ha estat elaborant durant un any amb la supervisió d'una comissió tècnica formada per diferents àrees municipals, la conselleria d'Agricultura, la UIB, Bombers, el GOB, el Col·legi d'enginyers i representants de la federació de veïns. En principi, aquest projecte pretén corregir "la deixadesa i la falta de manteniment del bosc dels darrers anys fins al punt d'arribar-se a crear "camins espontanis" sense cap mena de prevenció i control dels riscs d'incendis o de seguretat. Segons el Donate mateix, les actuacions d'aquest pla integral preveuen la millora de les connexions entre la ciutat i els accessos a Bellver, l'ordenació dels recorreguts interiors, la instal·lació de nous punts d'activitat, la millora de l'actual accés principal i àrea d'aparcament del castell a través d'una separació dels itineraris per als vianants, bicicletes i vehicles.
“Hi ha base per a la defensa”
"Hi ha base per a la defensa de les Casetes dels Capellans, però és molt díficil perquè a Costes són molt obsessius", sentencià l'advocat José Ortega després de veure in situ aquesta zona. El portaveu de la Plataforma nacional d'afectats per la Llei de costes conegué ahir de primera mà l'àrea dels habitatges que entraria en la partió del domini públic maritimoterrestre. Ortega recorregué el terreny acompanyat de veïns afectats, com també d'un geòleg. "Costes actua com un cuc en una poma. Quan veu el teixit fort i dur, torna enrere per anar al dèbil", subratllà el misser. A més, Ortega destacà que aquest és un altre cas de greuge comparatiu de la llei, ja que "l'hotel està aferrat a les cases i no entra a la partió", referint-se al complex que es troba al costat de la zona de les Casetes dels Capellans. L'Associació de veïns d'aquesta zona ha de decidir ara si contracten l'expert en partions per dur la seva defensa. "Estam molt animats i lluitarem per les casetes. Segur que guanyarem", manifestà un dels veïns, Carlos Ramis.
Pollença viu l'artesania
La XXVI Fira d'artesania de Pollença va obrir ahir les portes i es podrà visitar fins dilluns horabaixa. Enguany trobarem una de les principals novetats en les demostracions en directe que, sota el nom d'Artesania Viva, es duran a terme en les casetes del pati del claustre del convent.
Dimecres Bo: desplegament policíac i accés controlat al centre
Vuitanta agents de seguretat controlaran durant la nit del Dimecres Bo els accessos a una desena dels carrers més cèntrics d'Inca. Concretament, els agents vigilaran les entrades a les illetes de cases compreses entre els carrers de Jaume Armengol, Garroves, Hostals, Major, Miquel Duran i de la Pau, que és la mateixa zona on s'instal·larà el mercat pagès de la gran fira. Just al costat, entorn del carrer Born, s'hi concentren la majoria de pubs. Aquesta és la primera vegada que l'Ajuntament pren una mesura d'aquest nivell la revetla del Dijous Bo.
Una banda roba 60.000 € a la seu central de la Banca March
Cop milionari a Palma. El Cos Nacional de Policia investiga el robatori perfectament planificat de dues saques amb 60.000 euros a la central d'un banc de Palma. La investigació policial, que es du a terme amb estricte hermetisme, va començar a principi de mes, quan responsables de la Banca March van denunciar a la Prefectura aquest robatori milionari. Els delinqüents, que podrien ser sud-americans, van entrar a la seu central, situada a les Avingudes, a les dues de l'horbaixa. Hi havien estat amb anterioritat, atès que en coneixien el funcionament intern. També tenien informació de l'hora que arribaven les saques amb els doblers que transporta una empresa de seguretat privada i les diposita al banc. En total, van entrar dins l'edifici vuit estrangers, sis homes i dues dones. Tots eren joves i vestien de manera correcta. Cinc d'ells es van col·locar a la coa de la finestreta i tres es van dirigir a la caixa. Aparentaven no tenir cap relació entre ells, però tots formaven part de la mateixa banda.
Escorcollades les empreses de Can Domenge a Calvià, Palma i Barcelona
Una comissió judicial encapçalada pel fiscal Anticorrupció Pedro Horrach, funcionaris de l'Agència Tributària i efectius del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional es desplaçà ahir a Barcelona per iniciar el primer dels tres escorcolls que es realitzen a les seus de les empreses adjudicatàries del projecte de Can Domenge dins la investigació judicial sobre aquest cas. Els altres es dugueren a terme a Calvià i a Palma. Es tracta de les empreses que formaven la UTE guanyadora del concurs: Sacresa i Ferrà Tur. L'ordre havia estat donada per la Sala Civil i Penal del TSJIB a petició de Fiscalia Anticorrupció. El primer escorcoll es féu a la capital del Principat, en les oficines de la immobiliària Sacresa que estan ubicades a l'edifici de l'Illa de l'avinguda Diagonal, en el número 567. Durant la perquisició quedaren tancades al públic i prop d'una quinzena de treballadors sortiren al carrer. L'entrada d'efectius policials s'inicià a les 13 hores i es perllongà fins ben entrada la nit, de manera que durà prop de deu hores. Davant l'edifici, cinc vehicles esperaven que finalitzàs la diligència.
Els sindicats protesten contra Antich
Més d'un centenar de delegats sindicals es van mobilitzar ahir migdia davant el Consolat de la Mar mentre esperaven que els seus representants sortissin de la reunió amb el conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera. Educació, sanitat i funció pública han vist com els acords de pujades salarials que tenien previstes per a l'any que ve s'han posposat. Durant la trobada amb Manera, els sindicats van exigir al conseller que cal constituir les meses de seguiment dels respectius acords amb caràcter d'urgència la setmana que ve per poder treballar amb dates i formes de pagament concretes. Amb tot això, la cita amb Manera ha servit perquè finalment l'Executiu decideixi convocar la setmana entrant les meses sectorials. Els sindicats sol·liciten que el Govern d'Antich es comprometi amb allò que està aparaulant per al 2011 i que no sigui una manera d'anar ajornant el compliment dels acords ad infinitum.
UM respon a EU i la convida a deixar les àrees de Govern
Unió Mallorquina, a través d'un comunicat de premsa, prengué ahir la paraula a Esquerra Unida i la convidà a fugir del Govern. En concret, el comunicat deia: "UM convida la formació política a abandonar les àrees de Govern que ocupa" si no li sembla bé "l'acord subscrit i les persones que el fan possible". Titllava l'actitud d'EU "d'incoherent i menyspreable" per la protesta contra la corrupció dels polítics que feren abans d'ahir, al ple de l'Ajuntament de Palma, una trentena de persones i en què participaren membres d'EU. Els manifestants interromperen el ple extraordinari convocat pel Partit Popular. Duien pancartes que acusaven de corruptes els regidors populars Maria Sans i Rafael Durán i el portaveu d'UM, Miquel Nadal, a més de reclamar-ne la dimissió. Segons el text del comunicat, "EU, amb la seva incomprensible manifestació, no respecta un dels principis més bàsics de l'estat de dret: la presumpció d'innocència".
L'Eurozona avança, però Espanya queda enrere
L'economia de l'Eurozona ha deixat enrere la recessió en el tancament de setembre, després de cinc trimestres consecutius de decreixement gràcies a la remuntada d'Alemanya, que es recupera amb més força de la prevista. França i altres països com Itàlia, Holanda i Àustria han començat a créixer. A l'altre costat, Espanya se situa a la coa de les economies que no han aconseguit superar la crisi i mantenen taxes negatives de creixement intertrimestral, al costat de Grècia i Xipre.
El puig Gros i na Burguesa
Partim del km 7 de la carretera Ma-1016), punt on agafam la que va de Palma a Calvià per les instal·lacions militars de Son Suredeta, el coll de la Creu i Valldurgent. Aviat ens apareixen les grans cases de la possessió de Valldurgent, a la dreta. Passades les...
Santa Cecília du la música als convents
Coincidint amb la festivitat de Santa Cecília, patrona de la música, l'Ajuntament de Pama i Joventuts Musicals han organizat, un any més, un conjunt de concerts immersos dins edificis monumentals del centre de Ciutat. Enguany, seran protagonistes els convents de Santa Magdalena, les Caputxines, la Concepció i la Puresa, que mostraran als ciutadants els racons més ocults, amb la qual cosa es donarà una nova visió sobre l'etnografia de la Ciutat.
“Hi haurà reestructuració al Principal”
Cursa de nouvinguts. Primer al Govern i després al Consell. Els departaments de Cultura de les dues administracions han patit canvis en poc temps i les dues cares noves arriben en moments ben delicats. D'ençà del 5 de novembre, Joan Font (Petra, 1961) reemplaça Joana Lluïsa Mascaró com a conseller insular de Cultura i Patrimoni. Sobre la taula té temes candents, però manté una "voluntat continuista". Tot i això, reconeix que són moments difícils i que es veuran obligats a fer qualque tisorada. La vostra arribada es produeix just quan s'han de negociar els pressuposts i, a més, en temps de crisi. Com la plantejareu? Es parla d'una reducció d'un 15% per a cada departament del Consell tret, evidentment, de Benestar Social. Des de Cultura intentarem negociar aquestes xifres, ja que crec que hi ha uns mínims que s'han de cobrir. Serà qüestió d'optimitzar recursos.
Nadal arriba fort a semifinals
El número 2 del món, Rafel Nadal, va aconseguir el pas a les semifinals del Màsters 1.000 de Bercy després de derrotar el francès Jo-Wilfried Tsonga per 7-5, 7-5, la qual cosa li dóna dret a disputar el seu vintè partit contra el serbi Novak Djokovic, el rival a les semifinals. El mallorquí va millorar el joc respecte als dos partits anteriors a la moqueta parisenca i va avançar sense problemes en una hora i 52 minuts fins a les semifinals. Nadal va tenir un partit més plàcid que en les seves dues primeres compareixences a Bercy. En el seu debut, va salvar cinc boles de partit contra Nicolás Almagro i en els vuitens va veure com Tommy Robredo disposava del servei per anotar-se l'encontre. Tsonga, que defensava títol a Bercy, no va inquietar tant el mallorquí i això que Nadal havia assegurat que el francès hi era el favorit.
Duel de gegants al Vicente Calderón
El centenari de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) regala als aficionats un matx que no té res d'amistós, amb l'Argentina de Diego Armando Maradona a la recerca del prestigi perdut davant de l'Espanya de l'excel·lència de Vicente del Bosc, que trenca rècords camí del Mundial somiat. Espanya compleix cent anys de futbol, fúria, passió, innombrables disgusts en grans cites futbolístiques que queden arraconats davant del moment d'èxit de l'actual generació, des de la conquesta de l'Eurocopa 2008.
Alemany i Huerta tornen al consell d'administració
Tomeu Vidal donà explicacions de tot allò que passà en el Consell. Foto: Monserrat El Reial Mallorca ja té constituït el nou consell d'administració. L'òrgan de govern de la Societat Anònima Esportiva vermella nomenà i donà ahir la benvinguda als dos nous membres, Mateu Alemany i Luis Huerta, que ocuparan els càrrecs de conseller delegat i secretari, respectivament, en una reunió que tingué lloc ahir als despatxos de l'Ono Estadi i que es perllongà durant un poc més d'una hora. Alemany, nou màxim accionista del club des de dimarts, i Huerta es converteixen en les dues cares noves d'un consell d'administració del qual ja no formen part els dimitents Javier Martí Mingarro i Javier Martí Asensio. Així, Tomeu Vidal hi continua com a president, a petició de Mateu Alemany, José Miguel García hi queda com a únic vicepresident i Miquel Vaquer, Maria Antònia García i Alejandro García es mantenen com a vocals. Tomeu Vidal fou l'encarregat de donar la cara en roda de premsa per informar dels detalls del consell d'administració i de la Junta d'accionistes duita a terme just abans. El president mallorquinista assegurà que Mateu Alemany donà una "explicació completa", tant als accionistes com als consellers, referents a les negociacions amb la família Martí Mingarro, que desembocaren en la resolució de la compravenda de les accions del Mallorca.
El futbol de ca nostra
La importància de les lesionsEl Santanyí va perdre, en la jornada anterior, al camp del Montuïri (1-0) i queda així sisè en la classificació amb 18 punts. L'equip no està passant precisament pel millor moment de la temporada i el seu entrenador, Miquel Àngel Tomàs, opina sobre això el mateix que ja deia al principi de la temporada.
López Garrido, imputat per prevaricació i malversació
Qui estigui lliure de pecat que llanci la primera pedra. El titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Madrid, Marcelino Sexmero, va citar en qualitat d'imputat per al pròxim 4 de desembre el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido. Ho ha fet per interrogar-lo en relació amb una querella interposada pel centre jurídic Tomás Moro, que l'acusa d'un presumpte delicte de prevaricació en la concessió de dues ajudes amb imports de 60.000 i 18.000 euros a la Fundació Alternatives, a la qual, en teoria, pertany el mateix Garrido.Per part seva, el polític socialista va assegurar que està "del tot tranquil" i que no dimitirà perquè no ha fet "absolutament res que sigui il·legal". En l'acte, el jutge d'Instrucció assenyala que "davant la possibilitat que els fets denunciats siguin certs, constitutius de delicte de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics, i, com que la querella reuneix els requisits que estableix l'article 277 de la Llei d'enjudiciament criminal, és procedent la seva admissió a tràmit, com també la pràctica de les actuacions necessàries per a l'esbrinament i esclariment dels fets, els autors i les circumstàncies".
“Implacables” amb els corruptes
La proliferació de militants polítics i càrrecs institucionals que es dediquen a l'especulació urbanística amb doblers públics ha forçat l'Executiu de Rodríguez Zapatero a prendre alguna mesura. Així, segons explicà ahir el ministre de Justícia, les noves lleis seran "implacables" amb la corrupció. El Consell de Ministres aprovà ahir per a una pròxima tramesa a les Corts el projecte de llei de reforma del Codi Penal que endureix les penes per delictes de corrupció, abusos sexuals a menors i terrorisme amb la finalitat d'"aconseguir un clar equilibri entre la gravetat de la pena i els fets".
Incident diplomàtic al Sàhara
La retenció durant unes hores de dos periodistes espanyols ahir a l'aeroport d'Al-Aaiun, al Sàhara Occidental, és una prova més de la tensió que ha ressorgit aquesta darrera setmana entre el Marroc i la República Àrab Sahariana Democràtica. Enmig d'aquest context, ahir, el documentalista Pedro Barbadillo, resident a Mallorca, i el càmera Pedro Guillén van ser aturats juntament amb l'activista sharauí Aminatu Haidar a l'aeròdrom esmentat per ser interrogats per la Policia, segons denunciaren fonts saharianes.
“La crisi ens afecta a tots, però els productes de qualitat es mantenen”
Tomeu Adrover gestiona la comercialització dels productes lactis elaborats per Prilac. Ho sap fer bé, ja que a ca seva tenen una vaqueria i estima el sector i la fàbrica. Com va néixer i que és Prilac?La iniciativa va sortir d'un grup de pagesos per defensar el sector i posar en el mercat productes de qualitat que ja no es feien gaire: brossat, llet formatjada, formatge tendre i iogurt, entre d'altres.
Tot llest per al gran dia a Nupcial
Les aliances, les flors, el cotxe, el restaurant... Hi ha moltes coses per preparar i tenir en compte per al dia de la boda, sigui civil, religiosa o només una festa per celebrar la vida conjunta d'una parella. Per això, i perquè aquesta bauxa també ha evolucionat amb el temps, ja fa setze anys que Palma acull Nupcial, el saló de serveis de noces i altres cerimònies que proposa als visitants una oferta de qualitat que els permetrà conèixer de primera mà les darreres novetats en organització de cerimònies.
Presumptament: Asensio
Aquest home sí que és bo!Ni Munars, De Santos, Matas...Aquest du unes sabatesde fer via que fan por.La targeta és un tresori el seu ús està a la vista;això és ser mallorquinista:entrar i tot d'una fer net.Per polític va ben dret,que aquest jove és un artista.
No vagi per dit
Llei de transport marítimLa Conselleria de Mobilitat, que comanda Gabriel Vicens, té pràcticament enllestida la llei de transport marítim, que regularà les connexions entre illes, afer que és l'abast de les competències del Govern balear. La llei...
Dijous Bo, negoci o bauxa?
Avui tenia dins el meu cap unes quantes qüestions sobre les quals volia opinar, per exemple, la crisi econòmica de l'església a Mallorca, que diu que deu 14 milions d'euros, o la mateixa església que amenaça de declarar pecadors públics tots els diputats que...
El seminari Blanquerna
El nostre país necessita de cada vegada més que hi hagi gent assenyada que el repensi. Dels materials de debat i d'anàlisi que se'n derivin s'haurien de despendre accions polítiques a llarg termini, aquests dos termes que tanta por fan a la nostra classe...
Un partit amb dues ànimes
He de reconèixer cert avorriment entre els que ens dedicam a l'observació de la política. No és que no hi hagi moviment, és que les mogudes afarten, són sempre les mateixes i per les mateixes mesquines raons. Entre aquest desolador panorama, els...
Diversió i repressió
Haurem d'esbrinar l'efecte catàrtic (guaridor dels traumes defugint la repressió) de les notícies sobre la corrupció, a través de la cridòria i dels cops al pit -com fan a les tertúlies- o de la ironia -com fan als programes d'humor-. Al Polònia (TV3) fan cada...
L'afer Asensio s'ha d'aclarir
Des del principi de la presumpció d'innocència i tenint en compte que l'afer està subjecte a investigació judicial, és evident que la breu actuació de Javier Martí Asensio com a conseller delegat del Reial Mallorca s'ha d'aclarir fins al final. Els indicis són més...
Un poc més sobre fires renovades de Mallorca
Vaig fer un article sobre aquest tema, però l'evolució ha estat tan ràpida que val la pena afegir-hi alguna reflexió. Escoltava de Manel la versió que fan de la cançó Common People, de Pulp, fantàstica, amb una xerrameca referint-se que els agrada anar a...
Novembre rarenc, hivern primerenc
El novembre continua enguany fent les seves rareses meteorològiques i aquests dies consisteixen en una segona entrega de l'estiuet de Sant Martí. La situació d'estabilitat, amb temperatura suau, gairebé tropical a la nit, allunya momentàniament la pluja. S'acaba, d'aquesta...
Té cap futur l'agricultura
Des de fa molts d'anys -les persones de la meva generació ho hem sentit a dir sempre- hi ha una extensa opinió, tant entre els professionals del sector com en el conjunt de la societat, que qüestiona la viabilitat del manteniment de l'activitat agrària i...
En la prosperitat i en l'adversitat
No sé si aquest títol forma part, literalment, del ritual catòlic alhora de contreure matrimoni. Però tant se val! Ens serveix igual per al nostre propòsit. Quan Felip V va maridar-se, el verb és un eufemisme, evidentment, amb Catalunya ho va fer amb la...
Prou de murs postissos
Dilluns passat va fer vint anys que va caure el mur de Berlín i, amb ell, la divisió d'Alemanya en dos estats separats artificialment. La divisió d'Europa i del món en dos blocs polítics tenia els dies comptats. Si fa tan sols vint-i-un o vint-i-dos anys ens...
El món no s'acaba
Hem d'agrair a la NASA que hagi emès un comunicat aclarint que el món no s'acabarà el 21 de desembre del 2012, ni que sigui perquè els preocupats ciutadans que l'han llegit s'haguessin posat més pesats i nerviosos del normal si aquesta reconeguda...
El marquès de Masllaneres
La vida d'aquest marquès i mecenes popular gairebé mai no ha trascendit en la vida social ni cultural de la Mallorca actual. És un de tants barons i marquesos que ostenten aquest títol atorgat per la mateixa confraria que, intemporalment, ha fet...
L'angoixa del futur (1928)
Que ha de ser el Poum el dia de demà? Comerciant? Botiguer? Sastre? Fabricant d'orgues? Pintor? Heus aquí que pot ser divertit especular amb aquestes coses quan les miram amb color de rosa. També pot ser coronel, com son pare, abans de la jubilació, quelcom...