“Hi haurà reestructuració al Principal”

En tres anys volem eixugar el dèficit que hi ha al teatre Principal, que és d'un milió d'euros”

Joan Font, Conseller Insular de Cultura i Patrimoni. | Ferran Aguiló - J. Morey

TW
0

Cursa de nouvinguts. Primer al Govern i després al Consell. Els departaments de Cultura de les dues administracions han patit canvis en poc temps i les dues cares noves arriben en moments ben delicats. D'ençà del 5 de novembre, Joan Font (Petra, 1961) reemplaça Joana Lluïsa Mascaró com a conseller insular de Cultura i Patrimoni. Sobre la taula té temes candents, però manté una "voluntat continuista". Tot i això, reconeix que són moments difícils i que es veuran obligats a fer qualque tisorada.

La vostra arribada es produeix just quan s'han de negociar els pressuposts i, a més, en temps de crisi. Com la plantejareu?

Es parla d'una reducció d'un 15% per a cada departament del Consell tret, evidentment, de Benestar Social. Des de Cultura intentarem negociar aquestes xifres, ja que crec que hi ha uns mínims que s'han de cobrir. Serà qüestió d'optimitzar recursos.

Quins són aquests mínims?

Poder tirar endavant tots els projectes ja començats i dos o tres de nous que encara estam estudiant i que no puc fer públics.

En començar la legislatura la vostra predecessora parlà de dues fites: el teatre Principal i el Museu Marítim. La primera està en marxa, de la segona no n'hem sentit dir gaire...

Pel nostre departament, el Museu Martítim està aparcat.

Però també teniu un projecte d'envergadura com és el centre e la Misericòrdia. Aquest sí continuarà?

És un dels projectes estel·lars. Volem que la capella sigui un espai dedicat a artistes joves que puguin tenir dificultats a l'hora d'accedir a galeries o de donar-se a conèixer. Crec que no ha de ser gaire complicat fer-ho realitat.

El pressupost bastarà també per a la creació del centre d'interpretació Toni Catany?

És un projecte ambiciós sobre el qual l'exconsellera vol continuar fent feina. Pens que serà molt difícil tenir-lo acabat aquesta legislatura perquè hi ha una inversió de compra important. Hem de cercar doblers per tal de consolidar els plans.

Una altra part important del vostre pressupost es destina al teatre Principal, un tema sobre el qual Mascaró ha rebut crítiques. Quina serà la vostra política en aquest punt?

El director del Principal, Joan Arrom, té tota la meva confiança. Ha fet una brillant gestió de la part artística i s'ha limitat a la gestió econòmica que li han marcat els polítics. El patronat del Principal és el que marca el programa econòmic i enguany el centre acabarà amb un milió d'euros de dèficit. Això s'aprovà i el PP també ho va acceptar.

I, amb aquest dèficit i en un moment de crisi, el Principal fins a quin punt 'patirà' conseqüències?

Indiscutiblement patirà. Encara que no hi hagi reducció pressupostària, pretenem eixugar aquest dèficit i ho volem fer en tres anys. Així que s'haurà de reduir en 333 mil euros anuals. Hi haurà una reestructuració de tots els recursos del Principal, estic parlant de recursos tècnics i també d'humans.

Pel que fa a Patrimoni, teniu sobre la taula dues mancances històriques: la 'salut' dels castells d'Alaró i de Santueri. Com es troben les dues rehabilitacions?
Sobre el castell d'Alaró el tema de les propietats està aclarit i esper no tenir problemes amb l'Estat per a la restauració. Pel que fa a Santueri, estam a punt de signar un conveni amb els amos amb una actuació en què ells hi aportaran el material i el Consell, la mà d'obra. Les tasques començaran l'any que ve.

Mascaró tancà Son Rossinyol. Vós obrireu Son Tous per als arqueòlegs?
Esperam que Son Tous sigui el futur centre per als arqueòlegs. El projecte es manté i estarà previst dins el pressupost.

Mantindreu també l'anomenat "suport genèric" a l'edició?
El suport genèric s'ha de donar a escriptors novells i de qualitat. També tenim convenis amb els gremis de llibreters i editors en aquest sentit.

Parlant d'ambdós gremis. El de llibreters ja ha pogut cobrar els doblers de la Fira del Llibre i la Setmana del Llibre en Català? És una situació que també afectà els treballadors de l'Espai Mallorca i Illa de Llibres, que tampoc cobraren.
És un problema crònic del Consell, que, com a administració, és molt poc àgil. Feim feina de bon de veres per agilitzar aquests tràmits. Allò que passà no s'hauria de repetir, però també és cert que els llibreters no són els únics, ja que hi ha moltes entitats que estan en la mateixa situació.

El Consell gestiona molts recursos culturals, un d'aquests és el museu Krekovic. Hi haurà canvis en el centre?
De moment no preveim fer cap tipus d'actuació. En tot cas, intentarem tasques de difusió. En l'actualitat estam en un procés en què tenim Llei d'arxius i Llei de museus, però no tenim cap reglament per dotar-los de contingut. Ara treballam amb això i estaran aprovats en breu.

El mateix passa amb el Mapa de lectura?
Per nosaltres, allò important és que les biblioteques no siguin tan sols un centre de lectura, sinó també un lloc de cultura i de formació. Organitzam tallers, cursos formatius... tot un seguit d'activitats paral·leles.

El consorci del cinema i l'audiovisual és una reivindicació del sector balear, però el Consell de Mallorca no s'hi va voler afegir. S'hi apuntaria ara?

No vaig viure les raons de la negativa del Consell de no entrar en el futur consorci i, per tant, no puc parlar-ne. Ara bé, si el tema es torna a reemprendre, el Consell hi farà part.

Els vostres homòlegs menorquins treballen per assumir les competències del Museu de Menorca, que és ara per ara de l'Estat. El Consell de Mallorca es planteja fer el mateix amb el Museu de Mallorca?

De moment no, però s'haurà de parlar.