L'economia de l'Eurozona ha deixat enrere la recessió en el tancament de setembre, després de cinc trimestres consecutius de decreixement gràcies a la remuntada d'Alemanya, que es recupera amb més força de la prevista. França i altres països com Itàlia, Holanda i Àustria han començat a créixer. A l'altre costat, Espanya se situa a la coa de les economies que no han aconseguit superar la crisi i mantenen taxes negatives de creixement intertrimestral, al costat de Grècia i Xipre.
L'Eurozona va sortir de la recessió en el tercer trimestre amb un creixement del Producte Interior Brut (PIB) del 0,4% en taxa intertrimestral, davant un descens del 0,2% registrat en el trimestre anterior, segons les xifres preliminars publicades ahir per l'oficina d'estadística comunitària, Eurostat. Així, el creixement econòmic de l'Eurozona torna a reprendre's en taxa intertrimestral després d'estar en negatiu durant sis trimestres consecutius, encara que en termes interanuals va registrar una caiguda del 4,1%. A l'Europa dels 27, el PIB també va sortir del terreny negatiu i va augmentar dues dècimes en taxa intertrimestral durant el tercer trimestre de l'any, tot i que acumula una baixada interanual del 4,3%.
Per països, les dues principals economies de l'Eurozona, l'alemanya i la francesa, continuen sent la locomotora d'Europa després de tancar el setembre el segon trimestre consecutiu de creixement. A França, l'Institut Nacional d'Estadístiques (INSEE) publicà que el PIB del país va créixer un 0,3% en el tercer trimestre d'enguany, el mateix percentatge que l'anterior. D'altra banda, el PIB alemany va créixer un 0,7% en el tercer trimestre de l'any, segons informà l'Oficina Federal d'Estadística, una xifra millor de l'esperada pels analistes. Alhora, ha corregit lleugerament a l'alça els nombres per al segon trimestre, quan el creixement va ser del 0,4% i no del 0,3%, com s'havia estimat inicialment. En termes interanuals, el PIB va apuntar un descens del 4,7%, malgrat que menor que la caiguda del segon trimestre (7%).
L'Eurozona avança, però Espanya queda enrere
L'alemanya i la francesa són les economies que se situen al capdavant del creixement, mentre que l'espanyola, la grega i la xipriota es troben a la coa
Palma14/11/09 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ser anticapitalista no significa ser partidari de models estalinistes, ni del capitalisme d'estat. L'anticapitalisme significa posar l'atenció de l'economia en les necessitat humanes que ara per ara no s'atenen en funció del benefici privat. Molts anticapitalistes no són partidaris dels models autoritaris com el cubà o coreà, `que no tenen res de socialistes. I efectivament, pensem una mica i vegem que és precisament aquest capitalisme salvatge el que fa possible que en el món malvisquin 1000 milions de persones que pateixen fam. Així que el capitalisme salvatge existeix, però precisament aquí, on genera més de 81.000 desocupats.
Diguès que si, anticapitalista, hem d'importar el model econòmic de Corea del Nord, o de Cuba. Perquè creus que va caure el mur? El model "capitalista" actual està molt matitzat amb preocupacions socials (prestacions atur, sanitat, etc.). El capitalisme salvatge pràcticament ja no existeix (als EUA están a punt d'implantar la cobertura sanitària universal). Hem de tornar a la sovietització? Passariem molta gana... Fins i tot a Mallorca, on tots els suposats anticapitalistes tenen cotxe.
Tot i que diguin que Alemanya, França , Itàlia o Holanda creixen, la veritat és que especialment on creixen és en desocupació. Mirau les estadístiques de l'Eurostat i deixau-vos de propaganda interessada. Per al 2010 l'OCDE ha previst en tots els països europeus un major creixement de la desocupació. Així que el final del túnel és ben negre.
Amb Espanya anem tots cap a la puta ruïna.
Amb en Zapatero anem tots capa a la puta ruina...