Ferida greu una jove en caure d'un cinquè pis a Magaluf
Una jove de 21 anys ingressà ahir en estat molt greu a Son Dureta després de caure d'un cinquè pis en uns apartaments de Magaluf. La Guàrdia Civil inicià una investigació per identificar-la i aclarir què va passar als apartaments Siroco de Punta Balena al voltant de la una de la matinada.
Monument del Baleares: còpia del de Gettysburg
Dos monuments en el planeta dedicats a una guerra civil s'assemblen quasi com una gota d'aigua en la seva concepció formal. El de la batalla de Gettysburg de la guerra civil americana i el dedicat al creuer Baleares a Palma. El de Gettysburg fou inaugurat per Roosevelt el juliol de 1938. El concurs per fer el del Baleares es convocà un any després. Fou un plagi? Mai no se sabrà. Allò cert és que el monument als centenars de morts que es produïren en l'enfonsament d'un vaixell de guerra franquista és quasi la fotocòpia del monument a la reconciliació nord-americana.
Mig segle dedicat a Juníper Serra
"Sempre endavant". Aquest era, segons conten els seus biògrafs, el lema preferit pel beat Juníper Serra, el frare mallorquí que en el segle XVIII va fundar ciutats tan importants com Califòrnia i San Diego.I és precisament aquest mateix lema el que s'han aplicat els responsables de la Casa Museu Fra Júniper Serra durant els cinquanta anys de la seva existència.
El camp de vol de ses Salines, perillós
El camp de vol de s'Olivó, que explota Francisco Nicolau a les terres de l'exbatle Sebastià Vidal, de la seva germana Paula Vidal i del seu cunyat, cosa que els reporta uns ingressos sucosos a causa del lloguer, no només té obres il·legals sense llicència, sinó que suposa un autèntic perill per a la seguretat dels infants del col·legi públic de ses Salines, que és a menys de 500 metres de l'aeròdrom de s'Olivó i a 250 metres d'una línia d'alta tensió, a banda de les molèsties que ocasiona a veïns, hotels i agroturismes de la zona.
Tots volen ser Dragut i Mas
Ja queda menys perquè els personatges més emblemàtics de la recreació de la batalla entre Moros i Cristians de Pollença tinguin cara. Aquest divendres, 17 de juliol, es faran al municipi les votacions per elegir els representants que donin vida a Joan Mas, Dragut i a l'Ajuntament Vella. Aquestes votacions suposen tot un enrenou per al poble i són molts els que des d'al·lots somien a presentar-s'hi i convertir-se en un dels màxims exponents de la festa Pollencina.
Un cant als 30 anys del bon vi
"Eren feixucs els vasos quan a nosaltres arribaren, emperò en omplir-se de vi pur s'alleugeriren", ho deia el poeta àrab del segle X Idris al-Yaman i així ho confirma la trajectòria i la manera de fer del celler Can Majoral.
Flaquer agafa la vara d'UM amb retrets a Nadal i un 27% dels vots en blanc
El nou president del partit, Miquel Àngel Flaquer, amb el braç alçat. L'únic aspirant, Miquel Àngel Flaquer (Capdepera, 1962), assumí ahir la presidència d'Unió Mallorquina en el congrés extraordinari d'Artà. Ho va fer amb un 73% de suports -263 dels 361 compromissaris- i un 27% dels vots en blanc, un percentatge lleugerament superior al que aconseguí (24,1%) ara fa un any i mig el seu antecessor en el càrrec, Miquel Nadal, que en dimití amb tota la direcció fa dos mesos. En el seu discurs, Flaquer defensà que ha de tornar la calma al partit després de mesos d'inestabilitat interna i advertí que "ningú no té dret a jugar amb el nom d'UM en benefici propi". Tothom ho entengué com una al·lusió a Nadal.
Un 77,2% dels exàmens de la Selectivitat es contesten en català
El català ha tornat a pujar a les Balears com a llengua usada per fer els exàmens de la Selectivitat. Fins a un 77,2% de les proves realitzades aquest juny s'hi varen respondre, fet que suposa un increment del 0,4% respecte de l'any passat, quan en foren un 76,8%.
Nadal al galliner, Munar a l'escenari
Des del galliner del teatre d'Artà, Miquel Nadal va veure ahir com s'escenificava la fi de la seva curta etapa de president d'Unió Mallorquina i com la seva antecessora en el càrrec, Maria Antònia Munar, recuperava el protagonisme que havia perdut durant el darrer any i mig. Amb un somriure d'orella a orella, la presidenta d'honor va estar més estona a l'escenari que el nou president del partit, Miquel Àngel Ferrer. Ella ocupava un lloc destacat en el bàndol dels guanyadors.
Drets com a l'autobús?
En un trajecte d'avió de no més de 90 minuts, hi viatjaríeu de drets a canvi de pagar un bitllet a meitat de preus o, fins i tot, per volar de manera gratuïta?. Idò ara ja teniu l'opció de poder contestar aquestes qüestions a la pàgina web de la companyia Ryanair, que des dijous passat i fins demà a mitjanit té penjat aquest qüestionari a disposició dels usuaris perquè hi diguin la seva.
El pare de Michael Jackson se suma a la tesi de l'homidici
El pare de Michael Jackson s'ha sumat a aquells que pensen que el seu fill no va morir de manera fortuïta fa dues setmanes a la seva residència de Los Angeles, tal com ha deixat entreveure la Policia en una entrevista. "Crec que va ser un crim. Així ho crec, sí", afirmà Joe Jackson en una entrevista concedida des de ca seva a la cadena ABC. "Simplement no puc creure el que li passava a Michael", afegí el pare del rei del pop.
Inversió cultural per sota de la mitjana
Cultura com a agent econòmic. Aquesta premissa, que tant sentim a dir als polítics en temps de crisi, no queda palesa a l'hora de fixar les partides pressupostàries per als departaments de Cultura. Mentre que a les capitals europees la mitjana dedicada a aquest àmbit suposa el 4% dels seus pressuposts, a Palma la xifra destinada al departament de Cultura és un 2,7% de la inversió total de 2009. Una dada comparable amb la de Madrid, que sols hi dedica un 2,57%. Ara bé, mentre que Madrid rep subvencions nominatives de l'Estat en matèria de cultura (que en la legislatura passada sumaren 577,7 milions), les Balears van a la coa en aquestes inversions i en els darrers quatre anys sols han rebut 7,7 milions.
Artistes de la ceràmica
La posada en conjunt que han duit a terme un total de setze artistes ceramistes de les Illes Balears començà, sota el títol de Ceràmica contemporània a les Illes Balears, a l'escorxador de Marratxí. Després d'un parell d'anys, ara clou a l'Espai Mallorca, on es podrà veure fins al 27 d'agost.
Aprenentatge internacional
Una dotzena de professionals de l'escena de Balears, entre actors, directors i autors de textos, han participat durant tota la setmana en els cursos internacionals Obrador d'estiu, que organitza la sala Beckett de Barcelona. L'antiga fàbrica Fabra i Coats, al popular barri de Sant Andreu, reuní diversos dramaturgs estrangers que impartiren tallers, cursos i seminaris. Ahir, darrer dia, s'escenificà en públic el resultat dels grups de treball.
Biel Company, cercant la reialesa
El jugador mallorquí de la secció juvenil del Reial Madrid Biel Company ha tornat per unes setmanes al seu poble, Maria de la Salut. Des dels catorze anys juga amb l'equip blanc. Quan torna a Mallorca el seu oncle s'encarrega de mantenir-lo en bon estat físic. Aquests dies treballen molt dur per tal que Biel pugui tornar a Madrid en plena forma, ja que la temporada passada va patir dues lesions al genoll que el van fer estar uns mesos de baixa.
El City renuncia a Etoo
El Manchester City ha renunciat a fitxar el davanter camerunès del Barcelona, Samuel Etoo, segons confirma el club anglès a través de la seva pàgina web."Samuel Etoo és, sens dubte, un futbolista magnífic, però les circumstàncies que l'envolten no han permès que l'acord es tanqui", afirmà ahir Garry Cook, el director executiu de l'entitat.
Pinedo, primera medalla d'or
L'extremeny Javier Cienfuegos (Playas de Castellón), que té el rècord del món júnior de llançament de martell, justificà ahir el seu bon moment a la pista d'atletisme de Magaluf. En els dos primers intents va batre la marca dels campionats del basc Vicente i va deixar la nova plusmarca en 79,36 metres, a menys de tres del seu rècord mundial.
Verdasco i Feli no fallen en els dobles
Fernando Verdasco i Feliciano López van posar l'Armada en avantatge (2-1) en l'eliminatòria dels quarts de final de la Copa Davis en derrotar la parella alemanya formada per Nicolas Kiefer i Mischa Zverev.
Kohlschreiber venç Verdasco en cinc sets i iguala l'eliminatòria
L'alemany Philipp Kohlschreiber ha vençut l'espanyol Fernando Verdasco per 6-4, 6-2, 1-6, 2-6 i 8-6 i ha igualat 2-2 l'eliminatòria de quarts de final del Grup Mundial Espanya-Alemanya, que es disputa a la plaça de braus Andalucía la Nueva de Puerto Banús. Kohlschreiber s'ha imposat en tres hores i 59 minuts.
Carlos González intenta mallorquinitzar el seu equip
L'empresari madrileny Carlos González, que el dimecres passat, en vèncer el termini concedit a Mateu Alemany perquè es pronunciàs amb referència a la seva oferta de compra del Reial Mallorca per 5 milions d'euros i no obtenir resposta, optà per obrir un període de reflexió per meditar si renuncia o no a convertir-se en el pròxim propietari de la Societat Anònima Esportiva balear, sembla ara decidit a cremar totes les naus per convèncer el màxim accionista mallorquinista que és l'home ideal per succeir-lo en el càrrec.
El futbol de ca nostra
El vicepresident del Port de Sóller, Toni Ribas, ens comentava ahir que tenen l'equip gairebé llest per a la propera temporada després d'haver renovat pràcticament tots els jugadors d'aquesta campanya. Una de les baixes més sensibles serà la del porter Ricardo, que s'ha retirat després de molts d'anys...
Luis León Sánchez triomfa als Pirineus
Luis León Sánchez (Caisse d'Epargne) va aconseguir la primera victòria espanyola del Tour de França després d'imposar-se en la segona etapa pirinenca, disputada entre Andorra i Saint Girons, de 176 quilòmetres, just un any després de triomfar a Aurillac. En la mateixa jornada, Alberto Contador va conservar la segona plaça de la general a 6 segons del líder, l'italià Rinaldo Nocentini.
Primera pole per a Webber
El pilot australià Mark Webber (Red Bull) aconseguí la primera pole de la seva carrera al Gran Premi d'Alemanya, disputat al circuit de Nürburgring. Webber superà els dos monoplaces de Brawn GP de Rubens Barrichello i de Jenson Button, segon i tercer respectivament, en una classificació passada per aigua en la qual l'asturià Fernando Alonso (Renault) acabà en la dotzena posició, després de veure's afectat per la pluja.
Els 60 dies de canvi a Euskadi
Els socialistes bascos estan eufòrics. Superaren sense problemes la vaga general de dia 21 de maig, convocada pels sindicats abertzales. Perceben que el PNB està nerviós i desconcertat. I al PP li balla l'aigua sense problemes.
Disculpes pels crims franquistes
L'Església basca sembla que sí que té memòria. Els seus bisbes han decidit demanar perdó per "l'injustificable silenci dels mitjans oficials de la nostra Església" davant la mort, a mans del bàndol franquista durant la Guerra Civil, de catorze religiosos pels quals no es feren funerals ni se'n registrà l'òbit. És coneguda la tradició de proximitat dels religiosos bascos amb el món republicà, obrer i sindicalista i ara se situen de nou en una relativa avantguarda dins la institució que representen.
Rajoy critica la “subhasta” del finançament
El tema del finançament continua candent. Ahir, les crítiques del Partit Popular van prendre la veu del seu líder, Mariano Rajoy, qui va demanar al president del Govern que deixi d'"improvisar" i fixi un únic criteri per al repartiment dels fons del finançament autonòmic, pactant amb totes les comunitats autònomes.
“Duc sang africana a les venes”
"Duc sang africana a les venes i la història de la meva família reflecteix les tragèdies i els triomfs del passat de l'Àfrica". El president dels Estats Units, Barack Obama, va mostrar ahir, una vegada més, l'expectació que aixeca al seu pas, fins i tot (o més que mai) al continent africà.
La generació tween, o com fabricar els ídols adolescents
Ja els han penjat una etiqueta: generació tween. Realment, no són altra cosa que els rostres més populars entre els adolescents d'avui. I de referents, sempre n'hi ha hagut.
Transformem el monument
Gettysburg és el símbol d'una guerra civil ben resolta. El conflicte espanyol és un exemple internacional de com no hi ha manera intel·lectual de tancar ferides. El monument al Baleares evoca un fet de guerra, no és l'insult a la intel·ligència de l'obelisc als Jinetes de Alcalá, dedicat a repressors...
Per al marginat, sense ell
Siloè, el xalet de Santa Eugènia dedicat als malalts de la SIDA, ha fet quinze anys. L'altre vespre, l'associació, fundada pel canonge Tous, ho celebrà amb una festa. Can Gazà hi envià d'ambaixadors quatre membres de la família. Tornaren molt aviat, una mica trists...
No vagi per dit
Arnold Chacón, l'ambaixador en funcions i ministre conseller de la representació dels EUA a Espanya, inicià ahir el seu discurs en català durant l'acte al museu de Fra Juníper Serra a Petra. Va ser un detall molt elogiat.
Unió Mallorquina
Estic convençut que el congrés que dugué a terme ahir Unió Mallorquina va servir per començar a tancar la crisi interna que ha patit aquest partit des que Maria Antònia Munar deixà el càrrec de presidenta (executiva). Unió Mallorquina és el partit que més temps ha estat en el poder...
Serà just un finançament just?
Quan el qualificatiu just s'aplica de manera quantitativa és que no se sap què dir. Per això costa acceptar que uns i altres utilitzin diferents xifres per a una mateixa definició de finançament just. Just és rebre per habitant el mateix que reben els altres? Just és rebre la totalitat dels imposts que pagam i deixar a l'Estat...
Desert
El President Antich va tornar preocupadíssim del viatge a les Antilles. El doctor Leonel Antonio Fernández Reyna i la llicenciada Margarita Cedeño de Fernández assoliren el control del país amb el lema "Servir al partido para servir al pueblo", però és evident que encara no han superat la primera fase...
Rondalles uruguaianes (1958)
"Fa una pila d'anys arribà a un poblet de l'interior del país (es tracta de l'Uruguai), mig deixat de la mà de Déu, el pobre, que s'amagava entre aiguamolls i boscos, prop de la frontera amb el Brasil, un sabater més xerraire que cotorra en dia de tempesta, i amb una històia més llarga...
La felicitat, la ràbia, l'enveja
Els diccionaris de cites deuen dedicar un espai considerable a les frases més o menys cèlebres sobre la felicitat. Em sona que hi deu haver una àmplia coincidència a associar aquest concepte tan volàtil amb una vaga sensació de plenitud. Quan sents algú proclamar-se feliç, t'has de preguntar...
Altre temps, tantes ingenuïtats...
Quan era molt nin, lletera d'alumini en mà tots els dies pujava fins a sa Rota, on una germana de mon pare, la tia Antonina, tenia una petita vaqueria, poca cosa, tres o quatre vaques que ajudaven a l'economia pagesa i sempre magra a anar fent (finals dels anys quaranta i principis dels cinquanta del segle passat...
A la casa de l'home escoltant l'ésser
"El llenguatge és la casa de l'ésser. En aquest domicili viu l'home. Els pensadors i els poetes són els vigilants d'aquest estatge. La seva vetla consisteix a completar la manifestació de l'ésser". Martin Heidegger (Lletra sobre l'humanisme, 1947) ens recorda la importància del llenguatge com a carta de presentació de cadascú...
Tònia G.
En el cafè del poble la gent conserva la calma. A la taula del racó hi juguen a truc. No puc evitar un somriure. Na Tònia G. s'ocupava de mi essent jo nadó. Tònia sofria les conseqüències d'una relació domèstica turbulenta. Feia temps que ella no deixava entrar a casa seva el marit. No és d'estranyar...
Google i/o Microsoft
Fa una mesada que Microsoft va anunciar, amb bombo i platerets, que posava en marxa el seu nou cercador, de nom Bing, l'objectiu del qual sembla que no sigui d'altre que disputar el paper predominant que ara mateix té Google en aquest àmbit. Tot indica que es tracta d'un moviment...
La camiseta d'Adam i el top d'Eva
El president dels hotelers de Barcelona, Jordi Clos, ha demanat a l'Ajuntament de la ciutat que prohibeixi anar pel carrer sense camiseta. Segons Clos, el fet que hi hagi homes que circulen per la via pública amb bermudes i nus de cintura cap amunt, o dones amb la part de dalt del cos coberta només per un biquini mínim...
Excitació futbolística
És inevitable, aquest més de juliol de 2009, haver de parlar del Reial Madrid i de Florentino Pérez. Els seus rebomboris han creat un soroll tan fort que ha acabat desclassificant l'ordre futbolístic tradicional, ens referim a aquell que valorava sobretot els èxits esportius i que posava en solfa...