"Ha estat tan útil el que explicava el mestre com la feina dels companys", explicà el menorquí Jordi Odrí, que ha pres part en el taller "Tot són històries?" de Carles Batlle (Barcelona, 1963). Odrí assegurà que "la quantitat d'informació que s'obté durant la setmana és tan gran que l'has d'anar digerint durant tot l'any". El curs s'endinsà en els principis compositius d'una obra i en la creació i organització per mantenir l'interès. Josep Maria Mercadal treballà en el curs "Històries per a extraterrestres" de l'alemany Lutz Hübner (Hellbronn, 1964). "Ha tractat sobre dramatúrgia escrita per a adolescents i he conegut la manera de fer feina de Hübner, molt metòdica i alhora creativa". Mercadal, guanyador fa quatre anys del certamen d'Arts Escèniques en la modalitat de monòlegs d'Art Jove, assenyalà que "l'art pot convertir-se en un mirall per als joves, amb els seus problemes i canvis vitals, i també en una manera de compartir dificultats".
Un altre assistent fou l'actor Rodo Gener, acabat de nomenar president de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears. Gener participà en el grup del nord-americà Neil Labute (Detroit, 1963), dedicat a la ficció ràpida. "Hem elaborat una obra des de zero", digué. Gener contà que "els alumnes explicaren les seves idees el primer dia i Labute es presentà l'endemà amb una peça curta, escrita aquell mateix vespre amb tots els nostres materials", i afegí que "després ens adonàrem que el text podia tenir significats diferents en funció dels actors que el representaven".
La llista d'alumnes de les Illes es completà amb Anselm Serra, Aina Tur, Aura-Iris, Marta Solé, Margalida Grimalt, Xavier Ricci, Antoni Gomila, Àlvar Triay i Enka Alonso. La majoria compartí les habilitats de l'argentí Rafael Spregelburd (Buenos Aires, 1970) al taller mixt de dramatúrgia actoral "El detall infinit", que consistí en un número fitat d'autors, responsables d'elaborar un treball a partir dels assajos amb els actors. Altres cursos foren "La fi d'Europa?", del dramaturg anglès Simon Stephens (Stockport, 1970), i "Entre l'obès i l'escarransit", de l'uruguaià Gabriel Calderón (Montevideo, 1982). El delegat d'Arts Escèniques, Josep Cerdà, recordà que "el Govern ha col·laborat amb el pagament del 80% de la matrícula".
És la primera vegada que els cursos Obrador d'estiu, que han complert la quarta edició, es realitzen a Barcelona. Abans s'impartiren al municipi gironí d'Argelaguer, però l'èxit creixent de participació i la coincidència amb el Grec de Barcelona aconsellaren el canvi. Així mateix s'hi han realitzat lectures dramatitzades. Dilluns es representà Valeria y los pájaros de José Sanchís Sinisterra, fundador de la Beckett, a càrrec d'Anabel Alonso i la direcció de Xavier Albertí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.