TW
0

La posada en conjunt que han duit a terme un total de setze artistes ceramistes de les Illes Balears començà, sota el títol de Ceràmica contemporània a les Illes Balears, a l'escorxador de Marratxí. Després d'un parell d'anys, ara clou a l'Espai Mallorca, on es podrà veure fins al 27 d'agost.

La mostra, organitzada per Projecte Llevant, inclou una sèrie de peces de Mercè Labern, Víctor Anderu, Pilar Cerdà, Margalida Escalas, Matilde Blanch, Maria Antònia Carrió, Lluís Castaldo, Amelia Garcia, Raimon Gayà, Ricardo Madirolas, Sebastiana Munar, Elisenda Pipió, Pilar Cerdà, Isabel Ramis Caubet, Maria Ramis Vidal, Pilar Sastre i Lin Utzon.

Comissariada per Pilar Serra, proposa una exhaustiva revisió de la ceràmica contemporània a la nostra comunitat, on hi ha una dilatada tradició de producció ceràmica, amb Lluís Castaldo com a gran mestre d'aquest vessant de les arts plàstiques. La mostra proposa, a més, una revisió a les aportacions realitzades dins aquest àmbit per diferents ceramistes, fins arribar a la tasca desenvolupada per les darreres generacions de creadors. "La gran tradició de ceràmica que existeix a Mallorca contrasta amb l'escassa bibliografia que tenim sobre el tema", assegurà Serra.

Pel que fa a les peces exposades, són fruit de diferents tècniques i materials com el gres xamotat cuit amb reducció a 1.260 graus, gres refractari cuit amb reducció a 1.280 graus, gres amb pasta colada, ferro, fang, porcellana, acer, material refractari cuit a 1.280 graus, engalbes, esmalt de cendres, reflexos metàl·lics damunt pasta refractària ferruginosa, gres refractari, engobes, òxid, gres xamotat, esmalt, argila refractària, òxid manganès, modelat, gres refractari amb esmalts i ceràmica policromada amb Sliptecnique.

Un ampli catàleg

La mostra ve acompanyada per un ampli catàleg del qual se n'editaren al voltant de 4.000 exemplars i que està format per imatges de les peces de la mostra, característiques dels setze artistes que la composen i un pròleg de la historiadora i crítica d'art Pilar Ribal.

Durant anys anys, les ceràmiques han rodat des de la Torre de les Puntes (Manacor); l'Espai Ramon Llull (Palma); el Museu d'Art Contemporani (sa Pobla); Can Creu d'Inca (Capdepera); Auditori de Aa Màniga (Cala Millor); Centre Cultural (Felanitx); Can Jaume Antoni (Santanyí); Can Gelabert (Binissalem); Sa Quartera Centre d'Art (Inca); Museu de Porreres; Museu d'Art Contemporani d'Eivissa i Museu de Menorca (Maó). Barcelona és la seva darrera estació.