De les paraules als fets
El grup dugué les barreres davant la seu del Consell de Mallorca. Foto: N.R. N’havien avisat per activa i per passiva. Ha passat més d’un any des que el número 187 del BOIB oficialitzà la declaració de la carretera vella de Pollença a Lluc com una via pública i amb titularitat del Consell de Mallorca. La mesura significava el triomf dels moviments excursionistes més reivindicatius que, des de l’any 2005 i encapçalats per la Plataforma pro camins públics i oberts, havien denunciat la interrupció de la ruta amb barreres il·legals. No obstant això, la declaració oficial no implicà en la pràctica cap canvi. El corresponent expedient de delimitació i citació d’aquesta carretera encara no ha estat obert i les tanques continuen allà mateix. Se’n poden comptar més de quatre entre Lluc i Pollença, una menys des d’ahir.
Majorica, un niu de rates
Els veïns de la zona de les antigues instal·lacions de Perles Majorica n’han denunciat l’estat d’abandonament, fet que provoca que s’hagi convertit en un autèntic focus de brutor, amb la mala imatge que això suposa, i de perillositat, ja que es troba oberta al públic per deficiències en el tancament.
Deu ferits en una batalla campal a una discoteca de Cala Major
Deu ciutadans de l’Europa de l’Est, segons pareix tots de nacionalitat búlgara, resultaren ferits ahir de matinada en una baralla multitudinària que es registrà en una discoteca de Cala Major, a Palma. Nombroses unitats policials es desplegaren pel local, i després a Son Dureta, per evitar que el xoc anàs a més.
Nascut entre les ruïnes
La comunitat búlgara prolifera dins l’edifici abandonat de l’antiga fàbrica de la Flex: fa just una setmana que hi nasqué un nou habitant, Milen. Un nadó que no ha triat viure entre les runes. És el fill de Samuela Crasimirova i d’Assen Milenov, un matrimoni de 41 anys.
“Hi haurà eleccions anticipades a les Balears si no es pot governar”
La secretària d’Organització del PSIB-PSOE, Rosamaría Alberdi, assenyalà ahir que es convocaran eleccions anticipades "si no es pot governar", si bé es referí a la "responsabilitat" dels diferents partits que integren el Pacte que "no cal donar-hi més voltes". Es referia, així, a l’anunci del PP en el sentit que sol·licitarà la convocatòria dels comicis en el cas que continuï la "convulsió" en el si de l’Executiu autonòmic.
Cirer dimitirà com a portaveu del PP a l'Ajuntament de Palma
Catalina Cirer se’n va. L’actual portaveu del PP a l’Ajuntament de Palma, batlessa de la ciutat durant quatre anys, comunicarà en breu a la presidenta dels populars, Rosa Estaràs, la seva intenció de fer una passa enrere en la seva carrera política. Cirer dimitirà en els pròxims dies com a portaveu del PP a Cort, renuncia a presentar candidatura en la junta local de Palma, però per ara mantindrà la seva plaça de regidora. A més, Cirer ja té decidit que no pugnarà per revalidar la presidència del PP a Palma.
“Les inauguracions eren exagerades, però no pagava el Consell”
El vicepresident del Consell i conseller d’Obres Públiques, Antoni Pascual (Ariany, 1949), no s’amaga. Està imputat en l’operació Peatge, oberta per la Fiscalia Anticorrupció, però diu que no dimitirà, que l’expresidenta del Consell, Maria Antònia Munar, no hi té res a veure i que ell n’era el mateix responsable. Admet que les inauguracions de la carretera, que ara s’investiguen, eren cares, però no les pagava el Consell.
De la crisi al desconcert total
Si dilluns passat el Pacte es trobava al límit per un camp de golf en tràmits des de fa vint anys, cinc dies després tothom sembla afectat per un desconcert total. La pressió s’ha desbordat per les investigacions judicials per presumpta corrupció que assetgen el partit que ha decidit tensar la corda, Unió Mallorquina (UM), i de manera directa a qui l’estirava amb més força, el seu president, Miquel Nadal.
Medi Ambient obté de Madrid la gestió del parc de Cabrera
Les Illes Balears seran les encarregades de gestionar el Parc Nacional maritimoterrestre de l’arxipèlag de Cabrera a partir del pròxim mes de juliol. Això es desprèn del principi d’acord assolit entre el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, i el secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu Rocamora, segons el qual el Ministeri de Medi Ambient es comprometrà a traspassar les competències sobre aquest espai natural. A més, Madrid cedirà també a Balears l’administració del centre d’interpretació del parc, que es troba ubicat a la Colònia de Sant Jordi.
“Escoles Mallorquines ha de poder opinar de tot allò que afecta l'educació”
Josep Bernat va néixer el 6 de maig de 1984, el mateix dia que el Moviment d’Escoles Mallorquines féu la seva primera trobada a Lluc. Al cap de 25 anys, aquest mestre d’educació especial és el president d’una associació que es creà per reclamar una autèntica immersió lingüística en l’ensenyament de les Illes Balears.
Armengol i Ginard negocien per permetre un hotel de luxe a Campos
El Consell de Mallorca va en camí de desbloquejar un projecte urbanístic i turístic a Campos que permetria construir el primer hotel de luxe en aquest municipi, a més d’una àrea residencial. Es tracta del projecte de la Marina, ubicat darrere de la Ràpita, que fou paralitzat per la moratòria urbanística aprovada l’any 1999 pel mateix Consell, decisió que una sentència judicial acabà revertint el 2005. Aquesta setmana, responsables de la institució que presideix la socialista Francina Armengol s’han reunit amb el batle de Campos, Guillem Ginard (UM), per tractar aquesta qüestió.
“Assumeixo aquest risc perquè se'n parli, i molt”
"Quan vaig començar la meva acció, ho vaig fer perquè comptava amb el risc que podria anar a la presó, i ara que sé l’impacte que ha tingut l’acció, puc estar-ne més segur. Estic disposat a assumir aquest risc si serveix per augmentar les mobilitzacions". Són paraules d’Enric Duran, el jove que demanà 492.000 euros en 68 préstecs a 39 entitats bancàries diferents avalat per factures i nòmines que ell mateix es fabricà, en una entrevista que concedí l’octubre passat a aquest diari. Havia transcorregut poc més d’un mes des que s’amagà fins que féu pública la seva acció.
No tot és Chopin
Per 50 pessetes: noms de compositors de fama internacional que vinguessin a les Illes en el passat. Si això fos la pregunta d’un concurs televisiu, segurament la majoria dels concursants començarien responent Frédéric Chopin, que passà un fred hivern a Valldemossa. Potser també podrien anomenar Manuel de Falla. Però tal vegada a pocs concursants els vindria al cap el nom d’Isaac Albéniz. Si el mencionessin, la resposta seria correctíssima.
'La catedral de la llum'... Ara sí!
És innegable que un dels elements més significatius de l’Illa és la Seu i, d’aquesta, la seva gran rosassa, molt més lluminosa del que des de fa dècades pensam.
Torna el Selva Rock
el 8 d’agost, des de les nou del vespre i fins que surti el sol. Trenta anys després del mític Selva Rock de 1979 –alguns apunten que el zenit es va assolir el 1980–, la versió mallorquina del Woodstock torna a l’Illa. L’organització ja fa feina en el projecte i hi té dos artistes "fermats": Pau Riba, que ja actuà en el festival el 1977, i Dr. Feelgood, que ho féu en l’edició de 1980.
Guanyar o patir
El Reial Mallorca se la juga contra l’Atlètic de Madrid. El conjunt que entrena Gregorio Manzano té una bona oportunitat per fer un salt qualitatiu a la classificació i allunyar-se dels llocs de descens, però això l’obliga a no deixar escapar avui cap punt de l’Ono Estadi davant l’equip que prepara Abel Resino.
El Vila-real es consolida
El Vila-real va aconseguir una important victòria dins El Madrigal sobre l’Athletic Club (2-0) que el manté en llocs de Lliga de Campions, en un partit obert i que només es va definir en la recta final. D’aquesta manera, els groguets es consoliden a la zona de Lliga de Campions amb 48 punts.
Kanouté i Luis Fabiano executen el Valladolid
El Sevilla no donà cap opció al Valladolid i aconseguí una plàcida victòria al Sánchez Pizjuán per 4-1, que li permet consolidar-se en el tercer lloc de la classificació. Kanouté signà un hat-trick.
Murray s'exhibeix i serà a la final
L’escocès Andy Murray va oferir tota una lliçó de tennis en la semifinal d’Indian Wells i va aconseguir el bitllet per a la gran final d’avui després de superar al suís Roger Federer en tres sets, per 6-3, 4-6 i 6-1, en una hora i 48 minuts de partit.
Resultats de Tercera Divisió
El Binissalem va fer bo el gol de Miquel Àngel Salas en el minut cinc de partit per derrotar el Ferrioler.
Sense dificultats
Rafel Nadal aconseguí la victòria davant l’argentí Juan Martín del Potro en dos sets per 6-2 i 6-4 i accedí així a les semifinals del Màsters 1.000 d’Indian Wells, en les quals s’enfrontarà amb el nord-americà Andy Roddick, que ha eliminat el defensor del títol, el serbi Novak Djokovic.
Vicenç Ferrer, en estat crític per una embòlia
Vicenç Ferrer, fundador de l’ONG que porta el seu nom, es troba hospitalitzat en estat crític en un hospital de la regió índia d’Anantapur, on fa més de 55 anys que viu i treballa, després d’haver sofrit una embòlia.
El Govern reconeix que explicà malament la retirada
El secretari general de la Presidència del Govern, Bernardino León, considerà ahir "intensa i extraordinària" la relació amb els Estats Units i destacà la "comprensió i el respecte" d’aquest Executiu a la decisió d’Espanya de retirar les seves tropes de Kosovo. Tanmateix, León reconegué que l’Estat espanyol n’hauria d’haver explicat millor la sortida de les tropes.
El rastre del desglaç
L’escalfament global del planeta ja és una realitat. Segons la comunitat científica, es constata una tendència clara i generalitzada de l’augment de la temperatura arreu del planeta. Una situació que afecta greument les regions polars.
L'Univers, al pati de la Misericòrdia
El programa d’activitats organitzades a les Balears amb motiu de l’Any internacional de l’astronomia començà ahir a Palma amb la inauguració d’un planetari digital mòbil i amb una mostra dels telescopis refractors de Galileu, dels de Newton i altres de més actuals.
Pacte a la basca
–Senyoret –va demanar-li en Matasetzes a l’Honorable Manera–, vos pos messions que no sabeu qui va cridar visques als mambises quan en Weyler passava per davall l’arc de llorer que li aixecaren en es Born...?
Cabrera, a la fi, de l'autogovern
El fet que el Parc Nacional de Cabrera passi a ser gestionat per l’autogovern balear a partir del pròxim juliol constitueix un indubtable avanç per al país. Per molt que aquest traspàs ja estigués previst des de fa temps, allò cert és que Madrid sempre s’havia mostrat molt reticent a l’hora de fer la passa definitiva...
Violència pro Bolonya
Fins ara el col·lectiu d’estudiants que s’oposen a algunes de les concrecions del pla Bolonya han fet dues aportacions. Han esgrimit arguments (alguns d’ells de molt de pes) per advertir del perill que comporta el pla Bolonya...
No vagi per dit
La plana major de la Conselleria de Presidència, que encapçala Albert Moragues, es desplaçarà a Madrid el pròxim dia 2 per mantenir el primer contacte amb el nou secretari d’Estat de Justícia, Julio Pérez Hernández. Hi ha màxim interès a mantenir relacions immillorables amb Pérez. Hi estan en joc les transferències de Justícia...
El que Campos vulgui
En política, els gests són fonamentals. I més quan són els pactes entre partits els que tenen la responsabilitat de governar. El cacau de Son Baco encara es pot reconduir, sempre que hi hagi generositat per part del Consell...
El pati a les fosques
L’associació ecologista WWF ha posat en marxa una iniciativa a escala planetària per intentar que els ciutadans d’arreu del món –se suposa que principalment els del món ric o desenvolupat, que són els que més recursos energètics gasten i malbaraten– prenguin consciència dels perills i problemes provocats per l’escalfament global...
Esclaus de la tecnologia
En Salva és un conegut meu que dedica les seves hores d’esbarjo a dur a pescar gent amb una barca –una llanxa– de devers vuit metres. La cabina de comandament indica ben a les clares la seva professió, informàtic, ja que és farcida de monitors –tres o quatre– i fins i tot un teclat i un ratolí. Sovint sortim amb la barca...
De Bernat Metge als presidents de les cancelleries
Si el que cerques és la llibertat, no desitgis ni rebutgis res que depengui dels altres, o sempre seràs un esclau desvalgut. Al president Antich, no se li deu haver acudit aquests dies el vell consell d’Epictet. Hi podem, si més no, constatar com n’està lluny la política, amb les seves turbulències, de la serenor, ideal de vida...
L'Illa dels Faisans
L’Illa dels Faisans és un petit illot, de més o manco un quarto i dues destres, situat a prop de la desembocadura del riu Bidasoa, que va entrar a la historia gràcies a la Guerra dels Trenta Anys i al Tractat dels Pirineus. La sobirania de l’illot la comparteixen França i Espanya que, en rigoroses tandes des sis mesos...
En crisi
El professor Antoni Riera Font afirmava, divendres, en el context d’un debat promogut per l’Institut d’Estudis Catalans, que les crisis economicosocials poden tenir un component positiu i s’han d’entendre com una oportunitat. Com és obvi, el risc de convertir la crisi en una escaiença desaprofitada acostuma a ser allò més natural...
Una democràcia de baixa qualitat
Sabíem que la democràcia era el pitjor sistema polític llevat de tots els altres, però no havíem calculat correctament les seves maldats, em diu un amic. Hem acudit a una convocatòria amb altra gent, i els comentaris són allò de no et pots girar enlloc, pareix que tot ha de passar per ull d’un moment a l’altre, en fi, expansions previsibles...
El diari enrodillat
Som ben conscient que això que a continuació contaré pot ferir alguna susceptibilitat, potser podria escandalitzar, ferir qualque posat d’aquells de cuiro primoi i poc acostumats al dia a dia de la pagesia, la duresa de certes actituds vilatanes, la necessitat de trobar solucions immediates a problemes puntuals que s’han de resoldre...