TW
0

Josep Bernat va néixer el 6 de maig de 1984, el mateix dia que el Moviment d’Escoles Mallorquines féu la seva primera trobada a Lluc. Al cap de 25 anys, aquest mestre d’educació especial és el president d’una associació que es creà per reclamar una autèntica immersió lingüística en l’ensenyament de les Illes Balears.

Quin paper té, avui, el Moviment, si la immersió ja és una fita aconseguida?
Doncs, és evident que el català és ara més present a Primària que no ho ha estat mai. Però s’ha de tenir en compte també que la realitat social i demogràfica mallorquina no és la de fa 25 anys. Per això, és necessari que el Moviment d’Escoles Mallorquines hi continuï sent, per procurar que el català al sistema educatiu no minvi. A més, els estudis demostren que la immersió lingüística fa que l’alumnat desenvolupi capacitats per aprendre un tercer idioma.

Darrerament, la vostra activitat s’havia reduït molt.
Sí. El nostre volum de feina havia baixat molt. Des de fa uns pocs mesos, jo en som el president en substitució de Maria Tous. Ara pretenem reorganitzar-nos i preparar un programa d’activitats que començarà amb la trobada del proper mes de maig a Porreres. Es tractarà d’una jornada d’activitats que tindrà la cultura popular com a eix central.

Quants de mestres socis teniu?
En el cas del Moviment d’Escoles Mallorquines, no es pot parlar de mestres socis, sinó d’escoles associades. Perquè un centre se’n faci soci ho ha de decidir el claustre de professors. El que succeeix és que molts de mestres que fa anys que prengueren aquella decisió ja no estan en actiu o han canviat de centre. Per tant, el que hem de fer és una actualització del nostre registre d’escoles.

Aquests centres són totalment públics o concertats?
N’hi ha de les dues castes. El cert és, però, que en el seu moment les concertades, com és el cas de Mata de Jonc, que llavors eren els únics centres que feien immersió lingüística, donaren una gran empenta al Moviment.

I no voleu esdevenir un altaveu per al món educatiu?
Aquesta n’és una altra. El Moviment d’Escoles Mallorquines vol poder opinar sobre tots els temes que afecten l’ensenyament a les Illes Balears. Ben igual que ho fa, per exemple, l’STEI-i o qualsevol altra organització. Fent-ne una comparança, pretenem ser allò que al País Valencià és la Federació d’Escoles Valencianes, que aquests darrers mesos ha coordinat un moviment ciutadà que s’ha oposat a la implantació de l’assignatura d’educació per a la ciutadania en anglès que pretenia dur a terme el Govern del PP de Francisco Camps. De fet, estam agermanats amb aquesta entitat valenciana i d’ara endavant volem potenciar intercanvis d’alumnes de centres escolars d’una banda i de l’altra.