TW
0

Bancs europeus i nord-americans, empresaris, esportistes i celebritats figuren en la llista de 162 pàgines amb els noms de potencials víctimes de l'estafa del financer Bernard Madoff, feta pública pel Tribunal de Fallida de Nova York.

En aquest llistat apareixen nombroses societats financeres, principalment europees i nord-americanes, grans i petites, que asseguren haver invertit en l'estructura piramidal organitzada per Madoff i que podria ascendir a 50.000 milions de dòlars, segons va confessar ell mateix després de la seva detenció el passat 11 de desembre.

Entre elles hi ha el Banco de Santander i altres entitats espanyoles com el grup Rosp de Rosalía Mera, exesposa d'Amancio Ortega i accionista d'Inditex.

També apareixen fons a través dels quals van invertir bancs com el BBVA, Bank of America, UBS, BNP Paribas, Bank of New York Mellon i Credit Suisse, entre molts d'altres.

Entre els noms propis figuren des de destacats famosos com el presentador de televisió Larry King, els actors John Malkovich i Kevin Bacon o l'empresari immobiliari Larry Silverstein, fins a gent del cercle més proper de Madoff, com els seus fills Mark i Andrew i el seu germà, Peter.

Un cas vistós és el de l'actual advocada de Madoff, Ira Sorkin, que apareix, al costat dels seus pares -ja morts-, en la llista de damnificats, que no detalla quantitats.

Entre els més de 13.500 noms que apareixen -molts d'ells repetits diverses vegades- també es troben el jugador de beisbol Sandy Koufax, el senador demòcrata Frank Lautenberg o el multimilionari Fred Wilpon, amo dels New York Mets.

Al llistat de 162 pàgines apareixen cents de noms de fons, entitats financeres i particulars que es creu que van confiar els seus diners al financer novaiorquès atrets per la gran rendibilitat que prometia i l'exquisida reputació que tenia.

Aquest llistat ha estat elaborat per AlixPartners, una firma amb seu a Dallas (Texas), per encàrrec d'Irving Picard -l'administrador legal dels béns vinculats a Madoff- per tal de saber entre qui caldrà repartir els diners que es poden recuperar dels actius congelats després de la detenció del financer de 70 anys, que es troba sota arrest domiciliari des de llavors.

En una vista celebrada el dimecres a Manhattan, Picard va detallar que ja s'han identificat actius per un valor aproximat de 950 milions de dòlars, una quantitat molt inferior a la suma total de l'estafa però que permetria que les víctimes recuperassin part de les seves inversions.

La voluminosa llista de víctimes de la que apunta a ser la major estafa d'aquest tipus de la història -i la més diversificada geogràficament- podria augmentar en les pròximes setmanes ja que fins al 4 de març està obert el termini perquè qui es consideri perjudicat li ho notifiqui a Picard.

Entre qui ja ho han notificat es troben també la Universitat de Columbia i la de Brandeis, l'Hospital Universitari de Nova York, la Fundació Wunderkinder, del director Steven Spilberg, així com desenes d'organitzacions caritatives, moltes d'elles jueves.

Picard estudia contractar a una firma britànica especialitzada en la matèria per a que ajudar-lo en qüestions jurisdiccionals i, si tot surt com planeja, es podrien començar a tornar fons a partir de juliol pròxim.