Música per defensar el que és de tothom
Després de l’èxit assolit en la seva primera edició, una vintena d’organitzacions i entitats han tornat a convocar per a avui el 2n Festival de la cançó a la platja de la Marjal de la Costa dels Pins, al municipi de Son Servera, i que guanyà el grup Llunàtiques.
Un motorista, ferit greu en el xoc amb un camió
A les 0.30 hores d’ahir de matinada, un motorista de devers 37 anys quedà greument ferit en una cama pel xoc amb un camió d’Emaya. Va ser a la cruïlla del carrer del Comte de Barcelona amb el de la Indústria. Segons el relat d’alguns testimonis directes, el camió d’Emaya circulava pel carrer del Comte de Barcelona i girà cap a la dreta per entrar al de la Indústria. El vehicle envaí part del carril contrari a causa del seu volum. Llavors, un motorista que anava pel carrer de la Indústria i que pretenia girar cap a la plaça del Progrés col·lidí amb el camió. La motocicleta i el conductor hi quedaren atrapats davall.
La família reial diu adéu
Els reis, acompanyats dels prínceps d’Astúries, dels ducs de Palma i de la infanta Helena, oferiren ahir al palau de l’Almudaina un sopar a les primeres autoritats civils i militars de les Balears, acte amb el qual es tanca la seva estada oficial a Mallorca.
El Govern confirma dos nous casos de legionel·la a Santa Eulària
Proves de laboratori han confirmat la presència de legionel·la en els dos casos sospitosos que es van detectar ahir a l'illa d'Eivissa, tractant-se en concret de dues persones residents de Santa Eulària. Una d'elles, un home, no ha necessitat ingrés hospitalari i rep el seu tractament a nivell ambulatori, mentre que l'altra, una dona, està ingressada en l'Hospital de Can Misses.
Madrid dóna via lliure a Nájera
"Estic encantada que pensin en mi". L’encara portaveu i consellera de Treball i Formació, Margarita Nájera, es mostrà ahir "il·lusionada" davant el repte de dirigir el projecte "preciós i únic al món" de la reconversió de la Platja de Palma. Nájera confirmà fil per randa les informacions publicades aquest dies per dBalears i admeté que es trobava a l’espera que Madrid ratificàs la proposta del secretari d’Estat de Turisme, el mallorquí Joan Mesquida.
“Vaig veure Amengual destruir papers”
La declaració de l’excap de Serveis i Manteniment donà ahir per a molt. A banda de tot el que Gosálbez destapà sota secret de sumari, abans havia estat més de dues hores declarant en presència de tots els advocats. En aquest primer interrogatori negà la majoria d’imputacions, però com que el seu propòsit era sortir de la presó "cantà" moltes irregularitats "intuïdes". Després, tornà a presó.
Tot a punt per a l'escola?
Els comptes no surten. 150 alumnes segons l’Ajuntament d’Inca, i 75 segons la Conselleria d’Educació, estrenaran el nou col·legi públic de Son Amonda el pròxim 15 de setembre. Les obres de construcció d’aquesta escola, que han estat més de mig any aturades, avancen ara contra rellotge perquè tot pugui quedar a punt per a l’inici oficial del curs. No és un cas únic: Muro i Sencelles són altres centres de la comarca que ja haurien d’estar enllestits.
Gosálbez confessa que es repartia els doblers amb Gálvez i Amengual
Juan F. Gálvez, Damià Amengual i Juan F. Gosálbez, la terna del PP que dirigia el Consorci Turisme Jove, es repartien a parts iguals les suposades comissions il·legals que sovint feien pagar a les empreses que contractava l’organisme públic. Aquesta és la versió de l’únic empresonat per aquest cas, l’excap de Serveis i Manteniment Juan F. Gosálbez, que ahir assegurà davant el jutge José Castro i la Fiscalia Anticorrupció que l’exdirector general de Joventut del Govern Juan F. Gálvez era el "cervell" de la presumpta trama de corrupció.
La corrupció i l'atur centren per primera vegada les preocupacions dels balears
La corrupció i l'atur centren, per primera vegada, les preocupacions de les Balears segons els primers resultats acarats per Gadeso en la seva enquesta anual sobre “els horrors de les Balears”. El president de l'entitat, Antoni Tarabini, va destacar que aquestes dades “criden l'atenció” perquè no responen a problemes personals sinó de tota la comunitat.
104 centres educatius donaran assignatures en una tercera llengua
Un total de 104 centres educatius de les Balears donaran durant el curs 2008-09 alguna assignatura en un tercer idioma, després d'haver-se acollit al “Pla tercera llengua” del programa “Seccions Europees” de la Conselleria de Educació i Cultura.
El turista alemany gasta més
Els visitants de nacionalitat alemanya que arribaren a Balears durant els primers set mesos d’enguany incrementaren gairebé un 10% la quantitat de doblers que deixaren durant les seves estades, segons assenyalen les darreres dades de l’Enquesta de despesa turística (Egatur), que elabora el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç.
Canyelles serà la nova delegada de Literatura
La Direcció General de Cultura, amb Pere Joan Martorell, presentà ahir als mitjans la nova delegada de Literatura de la Conselleria d’Educació i Cultura, Maria Joana Canyelles, en substitució de Gabriel de la S.T. Sampol. A l’acte també es presentà la resolució de la convocatòria de subvencions per a la promoció i projecció exterior de la cultura de les Illes Balears.
Miquel Gil clou el cicle Palma nit a nit
La Mediterrània, la nostra estimada mar, la nostra estimada llar. La seva presència ha servit d’inspiració a artistes de tots els àmbits: pintors, músics, poetes... tots han caigut sota la seva blava mirada. Miquel Gil no n’és cap excepció. De fet, ell mateix es reconeix com un "enamorat de la Mediterrània" i, per això, no és estrany que aquesta sigui el centre de totes les seves cançons.
Carme Castells: “Cal recuperar el públic perdut”
Fa nou anys que Can Sabater obrí les seves portes. Deu dies abans de la inauguració, el 18 de març de 1999, Caterina Sureda era nomenada directora gerent de la Casa Museu Llorenç Villalonga i, precisament, Carme Castells era qui cobria la notícia. Avui, temps després, Castells ha canviat els papers i és ella la responsable de dirigir els tres centres culturals: la casa de Llorenç Villalonga, a Binissalem; la del Pare Ginard, a Sant Joan; i l’encara projecte de casa museu Blai Bonet, a Santanyí. L’escomesa no és fàcil i ella mateixa reconeix que "hi ha molta feina per fer".
La cimera més inútil
Vicenç Grande i Paul Davidson es tornaren a reunir ahir dematí, durant més de vint minuts, a les oficines de l’Ono Estadi sense cap novetat. Una trobada inútil. El magnat anglès continua fixant terminis de quinze dies i Vicenç Grande només es remet al fet que el preacord de venda finalitza demà diumenge a les dotze del vespre.
Benvingut a casa
El poble de Porreres fou ahir una festa. Hi havia un motiu important. El ciclista Joan Llaneras, l’esportista olímpic més llorejat de la història d’Estat espanyol, tornà a casa amb dues medalles, l’or que guanyà en puntuació i la plata que aconseguí a Madison juntament amb el margalidà Toni Tauler, que també fou present a l’esdeveniment.
El Reial Mallorca comença la temporada amb la visita al sempre complicat camp del València
La temporada 2008/2009 ja és aquí, ara sí que va de bo! El Reial Mallorca comença la dotzena temporada a la màxima categoria del futbol espanyol amb la visita a Mestalla (22.00/IB3) per enfrontar-se al València. Amb un equip renovat, amb les fites aconseguides el curs passat com a guia del que s’ha d’aspirar en aquest, amb onze cares noves i immers en un procediment de venda de l’entitat, els homes de Manzano tractaran de començar la competició amb un resultat que permeti afrontar les dues setmanes d’aturada de la Lliga, a causa dels partits de classificació per al Mundial 2010, amb la tranquil·litat de poder continuar acoblant totes les peces d’aquest nou conjunt.
L'equip Liquigas sorprèn i col·loca Pozzato com a primer líder
L'equip italià Liquigas va aconseguir el triomf en la primera etapa de la Vuelta a Espanya en ser el més ràpid en la contrarellotge de 7,7 quilòmetres disputada a Granada, on l'Euskaltel Euskadi va acabar segon a vuit segons, i de la qual va sortir, com a primer líder de la 63 edició de la ronda espanyola, Filippo Pozzato.
El renaixement de Jorge Lorenzo
El mallorquí Jorge Lorenzo aconseguí ressorgir de les seves cendres en el darrer entrenament oficial del Gran Premi de San Marino. Lorenzo hi aconseguí la tercera plaça de la graella de sortida, per darrere de l’actual campió del món, Casey Stoner (Ducati), i del seu company d’equip a Yamaha, Valentino Rossi.
Rafel Nadal continua intractable
Rafel Nadal ja és als vuitens de final de l’Obert dels Estats Units i iguala d’aquesta manera el registre que hi aconseguí l’any passat, de manera que podrà defensar els punts obtinguts en el torneig de Nova York. El tennista mallorquí té la possibilitat d’ampliar la diferència de punts respecte del suís Roger Federer, independentment del que aquest faci en el torneig. A més, Federer ha de defensar els punts que aconseguí després de guanyar el títol l’any passat.
Una cinta revela que Spanair plantejà el canvi d'avió, tot i negar-ho
L'enregistrament de la conversa entre el responsable d'operacions de Spanair i el cap d'operacions de Madrid-Barajas quan es va detectar la primera incidència del JK5022 revela que la companyia va plantejar un canvi de matrícula per substituir l'avió accidentat.
Otegi surt de presó: “El problema polític d'Euskadi només es resoldrà amb el diàleg i la negociació”
El dirigent de l'il·legalitzada Batasuna Arnaldo Otegi va sortir avui de la presó donostiarra de Martutene després de passar els últims 15 mesos complint condemna en ella per un delicte d'enaltiment del terrorisme. A les portes de la presó i davant de més d'un centenar de simpatitzants de l'esquerra autodenominada abertzale, Otegi va reiterar la seva aposta per “el diàleg i la negociació” per “resoldre el polític que hi ha en aquest país”.
“El ca de bestiar mallorquí, si està ben ensenyat, ho pot fer tot”
Miquel Adrover i Francisca, la seva dona, viuen al Cau, a Son Negre, no lluny de Felanitx, on crien les seves ovelles i ensenyen cans de bestiar.
Gaddafi i Berlusconi "fan les paus" i firmen un acord crucial que val milers de milions
El líder libi Muammar Gaddafi i el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, van firmar dissabte un acord en el qual Itàlia pagarà milers de milions de dòlars en inversions i compensacions pel seu mandat colonial al país del nord d'Africa. L'anomenat acord del “pacte d'amistat” eliminaria l'últim obstacle per a una millora dels llaços entre Itàlia i Líbia, un gran productor energètic.
Ciutats medievals a l'Amazònia precolombina
La revista Science va publicar ahir un estudi sobre uns assentaments que foren descoberts a la conca de l’Amazones. Segons sembla, es tractava de grans centres urbans que van sobreviure fins a l’arribada dels colonitzadors europeus. Aquests assentaments, coberts ara per l’espessor de la selva, van ser prou grans i complexos com perquè se’ls consideri "urbans" en el sentit en què s’aplica el terme a comunitats gregues o de l’Europa medieval, segons antropòlegs brasilers i nord-americans.
No tothom
No crec que sia just, quan es parla de corrupció política i qualcú, molt gratuïtament, diu: "és que tots són iguals". He de confessar que, fins i tot jo, qualque vegada ho he dit. Després de molt d’anys, d’anar pels ajuntaments de l’Illa, he de dir que conec molts de polítics, que han acabat el seu mandat sense que s’hagin enriquit el més mínim.
Desenrutinar-nos
Ja sé que hi ha gent que pensa que els ensenyants som un privilegiats i que gaudim de més vacances que ningú. No entraré en disputes estèrils. Ni armaré gaire gresca, no fos cosa! Les rutines estan bé així com estan. Però dilluns vinent, com la majoria dels mortals, ja hauré començat un altre cicle vital.
Hey Jude i Revolution, o com s'acabaren els Beatles
El pop rock, amb les seves variants, és el fenomen que ha transmès més idees i valors de forma global. Més que polítics, capellans, pensadors i professors. El Diari de Balears de dimarts duia una notícia breu de l’agència Efe: "Hey Jude fa 40 anys; es va posar a la venda el 26 d’agost de 2008... i ha estat considerada la millor creació de Lennon i McCartney".
D'instantànies i d'altres
Aquest mes d’agost està sent d’allò més delirant. I és que tragèdies al marge, la cosa comença a situar-se en la línia còmica, de sainet. La calorada i els enèsims casos de corrupció del govern del "fugitiu" no han estat suficient per distraure’ns dels temes realment importants, aquells que surten a les tertúlies de cafè, que són: la dependència a la cirurgia estètica de la nostra futura cap d’Estat consort i la foto del matrimoni Aznar amb un "borjamari" petit i rosset en braços.
No vagi per dit
Camions del Palma ArenaUna de les coses que s’estarien investigant respecte de les polèmiques obres del Palma Arena, són misterioses entrades i sortides de camions carregats de material. De moment són comentaris, però hi ha molt de rum-rum al voltant d’aquesta qüestió. S’ha de pensar que el velòdrom costà, al final, més del doble del que estava pressupostat.
El pantà o les estrelles
El llenguatge que usen els polítics, almenys a l’Estat espanyol, s’assembla cada vegada més al d’un peixater avorrit o un carnisser amb artrosi que no al d’uns líders que aspiren a engrescar la gent per persuadir-la que ells són els millors per governar-la.
Nervis al jutjat
La nerviada que hi va haver ahir al jutjat entre els familiars i els amics de Juan Fancisco Gosálbez en contra dels periodistes, és la prova més fefaent de l’estat de desesperació que s’ha generat entre tots els sectors afectats pels escàndols de corrupció que envolten l’etapa Matas.
10 coses que has de fer abans de morir
Ha mort Dave Freeman, coautor amb Neil Teplica del famós 100 coses per fer abans de morir. Aquest llibre aparegué el 1999 i es va fer famós des del títol, i era en realitat una guia de viatges d’un centenar de llocs arreu del món "que senzillament no et pots perdre", des d’una cerimònia vudú a Haití (quin fàstic més inútil) als sanfermins (què voleu que us digui?), i des de surfear nu a Austràlia (cal, anar-hi?) a les Falles de València (sense comentaris).
Solbes fa perillar el finançament
L’actitud tancada del ministre Solbes respecte del nou finançament autonòmic ha duit la indignació a Catalunya i el malestar a Balears, entre altres comunitats. Les sentides, obertes i altisonants promeses de Zapatero havien obert moltes esperances al voltant d’un nou impuls descentralitzador.
Universitat i olimpíades: dos sistemes perversos
A l’IVAM (Institut Valencià d’Art Modern) feren ja fa un bon grapat d’anys una magnífica exposició dedicada a un dels meus artistes més estimats, Giaccometti. Ningú ha sabut expressar com Giaccometti el que som. Homes prims i/o de consistència feble, desolats, solitaris, sense cap interès per la vida, que no saben què mirar i que caminen, sense cap tipus d’interès per qualsevol circumstància exterior, cap al no- res.
... i altres herbes
El preuQuin és el preu real del Reial Mallorca? És mal de saber, de quantificar amb exactitud. En tot cas, aquesta setmana passada em recordaren que l’estiu del 2003, quan l’empresariat mallorquí es va quedar amb el vuitanta per cent del Reial Mallorca...
El color de la memòria
Mallorca conserva arxius de memòria extraordinària, arsenals d’històries i d’experiències que, contades, tenen un fil que fulmina la rutina i ens permet tastar el misteri. Fa dies parlàvem de professionals i intel·lectuals, un col·lectiu imaginari al qual hi podem afegir, ara, famílies de casa bona, amb una trajectòria i un paper transcendental per a la nostra història del segle XX.
El món del silenci (1955)
"Enmig d’una traca per a celebrar la festa, vaig saltar amb impaciència a bord d’una llanxa i em vaig trobar poc després sobre la coberta del vaixell Scaldis. Només em vaig entretenir uns instants a saludar el capità Laforce i els seus savis i vaig baixar de seguida a la cala de la nau, on hi havia el dirigible miraculós.