La meitat dels municipis balears registren més morts que naixements
Trenta-un dels 67 municipis de les Balears, quasi tots d'interior, registren un creixement vegetatiu negatiu. La gran majoria d'aquests municipis són d'interior o no tenen una activitat turística important, llevat d'alguns casos sorprenents com Andratx, Felanitx, ses Salines, Maó o Formentera. No obstant això, el creixement vegetatiu negatiu d'aquestes zones no significa, ni molt manco, que aquests municipis s'estiguin despoblant. La immigració, intensificada durant els darrers anys a l'Arxipèlag, està salvant els balanços poblacionals d'aquests municipis. Sí que en canvi estan en recessió els termes de Banyalbufar, Búger, Estellencs, Lloseta, Llubí, Mancor, Montuïri i sa Pobla.
Unes 1.500 persones reclamen a Lluc mesures urgents en favor del català
La Diada de l'Obra Cultural Balear a Lluc significà un clam en defensa de la llengua pròpia. 1.500 persones participaren a la trobada, en la qual el president de l'OCB, Antoni Mir, i el conseller d'Educació, Damià Pons, coincidiren a assenyalar que la immigració just és un dels factors que afecten el català a les Balears. Tot i això, tant el president de l'Obra Cultural com els polítics presents a l'acte, el conseller Damià Pons, el director general de Política Lingüística, Joan Melià, i el vicepresident del Govern, Pere Sampol, asseguraren que l'arribada de molts immigrants és «un factor més dels que actualment afecten de manera negativa la salut de la llengua catalana, però no l'únic», i que la inserció lingüística dels nouvinguts dependrà també en gran mesura de l'ambient social que trobaran.
Dos mil fills d'immigrants s'han inscrit a les escoles després de l'inici del curs
Dos mil nins i al·lots, fills d'immigrants que no coneixen la llengua catalana, s'han anat incorporant als centres educatius de les Balears amb aquest curs escolar ja començat. El conseller Damià Pons explicà ahir a Lluc que només un centre de Mallorca ha inscrit fins ara 170 alumnes d'incorporació tardana. De fet, el cens escolar està resultant molt afectat per la forta pressió immigratòria que viu la Comunitat. En el curs 1999-2000, per exemple, es registraren gairebé 3.000 matriculacions d'aquest tipus. En aquest context, la Conselleria d'Educació ha expressat la seva preocupació perquè no disposa de prou centres ni de suficients recursos per absorbir aquesta allau de manera convenient.
Mil nins a la Diada de l'Esport Escolar
El poliesportiu de Sant Ferran acollí ahir la primera Diada de Primavera de l'Esport Escolar. Amb el patrocini del Consell de Mallorca, un milenar de nins i nines participà des de les deu del matí fins a les sis de l'horabaixa en un bon grapat de modalitats esportives, com ara atletisme, patinatge i escacs, entre altres. La presidenta, Maria Antònia Munar, va ser rebuda per una multitud de petits esportistes, que la rodejaren, aclamaren i li demanaren autògrafs. Foto: TERESA PASCUAL.