Etiqueta 'DO'
S'han recollit 2.770 tones de raïm.

Part forana

La verema a la DO Binissalem: una altra anyada excel·lent

Ja s'havia pronosticat i el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Binissalem ho confirmà ahir: la verema d'enguany ha estat excel·lent i cal esperar una anyada de molt bona qualitat. La Denominació d'Origen Binissalem donà ahir compte de la verema de 2011, que s'inicià el 19 d'agost i acabà el 18 d'octubre. En conjunt, s'han recollit 2.770 tones de raïm, una xifra força similar a la de 2009 i un 16 per cent inferior a la de l'any passat.De les 2.770 tones de raïm, un 77 per cent són de varietats negres; la resta són blanques. El manto negro, la varietat de raïm negre autòctona de Mallorca per excel·lència de la DO Binissalem, continua sent la més cultivada. De fet, el 38 per cent del raïm negre recollit era Manto negro. El segueixen el cabernet sauvignon (23%), el merlot (15%),el sirà (13%), el tempranillo (7%) i, en darrer lloc, l'altra varietat autòctona, el callet (3%).

Antoni Pol26/10/11 0:00

Tendències

DO de darrera hora

Ja som a l’aeroport, a punt de partir, i al final no he comprat l’ensaïmada que m’havien demanat que els dugués... Aquest és el perfil del client al qual es dirigeix Delícies de Mallorca, una botiga inaugurada ahir als passadissos de Son Sant Joan. Raquel Cano, una de les dues sòcies, explica l’estratègia del comerç: "Hem plantejat tot amb molta cura i hem volgut donar importància a tot el gènere", que qualifica de "petites joies".

Ander Zurimendi28/11/08 0:00

Actualment, tan sols existeixen unes 40 vaqueries a Mallorca.

Polí­tica

Els pagesos demanen una DO per al formatge, imitant el vi i l'oli

Que en sentir la paraula formatge l'associem amb una marca de qualitat és un dels eixos de treball que s'ha fixat Unió de Pagesos a fi d'augmentar les vendes del camp mallorquí i garantir-ne la supervivència, en el marc del seu 9e congrés, duit a terme el cap de setmana passat a Algaida. Biel Torrens, portaveu d'Unió de Pagesos, explica: "Hem de fer una diferenciació dels nostres productes". A Mallorca ja existeixen dos sectors que han obert el camí: l'oli i el vi. "És clar que les característiques d'aquests productes afavoreixen que siguin de qualitat". Per què? "Home, perquè es poden embotellar i, per tant, són més bons d'exportar". Però hi ha un altre detall important: el disseny. "Tant l'oli com el vi es presten a un disseny més guapo i a una major diferenciació", precisa. Un altre exemple prové de Menorca, ja que el formatge de Maó assolí la categoria de Denominació d'Origen, un reconeixement que revalora el producte per si mateix. "A mallorca, en canvi, queda molta feina per endavant", indica Biel Torrens. El seu company Mateu Morro ho corrobora: "En aquesta illa deuen quedar unes 40 vaqueries, però la majoria es dediquen a la llet fresca".

Ander Zurimendi06/12/10 0:00

El psiquiatra Miquel Roca fou l'encarregat d'encertar la verema, sota l'atenta mirada del conseller Biel Company.

Part forana

La collita de raïm d'enguany, la millor de la darrera dècada

Els amants del vi estan d'enhorabona. Les previsions de la collita de raïm d'enguany assenyalen que la de 2011 podria ser una verema extraordinària. Les pluges caigudes durant l'hivern i la primavera, i la calor que s'ha fet present durant l'estiu, han contribuït al fet que les expectatives siguin molt positives, les millors des de fa deu anys. "El factor clau ha estat que, durant les nits d'estiu, les temperatures han arribat a ser prou baixes per allargar la maduració del raïm i incrementar-ne, de retruc, la qualitat", explica Llorenç Perelló, director del celler Butxet, a Muro.

M. Serra18/08/11 0:00

Façana del forn Fondo, al cèntric carrer de la Unió de Palma.

Polí­tica

“Si perdem la Denominació d'Origen, faran malbé el nom de l'ensaïmada"

"Ens hem de juntar per un bé comú", assenyalava ahir Pau Llull, propietari del forn Fondo i secretari de la Junta del Consell Regulador. Llull alertava, de fet, que la pèrdua del segell de qualitat (per l'hipotètic tancament del Consell), seria un "cop" per a la qualitat de l'ensaïmada. "A Catalunya i a València, com també a Madrid, fan uns brioixos als quals els diuen ensaïmada. Bé, però que no li diguin 'de Mallorca', perque és fals". Aquest és el punt clau. El sentiment del sector és podria resumir així: que cadascú faci el que vulgui, però sense aprofitar-se del nom que els forners mallorquins s'han treballat. Així mateix, Pau Llull apunta que no vol que altres facin malbé el nom de l'ensaïmada.

Ander Zurimendi09/09/11 0:00