Etiqueta 'formatges'

Part forana

Tanca la fàbrica de formatges Piris

Tot i l'anunci de tancament l'activitat continua a la fàbrica.Foto: J.S. La històrica formatgera Piris, de Campos, tanca les portes després de seixanta-set anys de dedicació al sector lacti. Així ho ha anunciat aquesta setmana la direcció de l'empresa als vint-i-cinc treballadors que en formen la plantilla, encara que hi continuaran fent feina fins al mes d'octubre. Segons han informat a aquest diari alguns treballadors serà, a tot estirar, per la propera tardor que la fàbrica aturarà definitivament la producció, que actualment se centra en la pasteurització de llet i en l'elaboració de formatge tendre. Des del Consistori campaner el batle, Joan Juan, assegura que "no tenc constància de manera oficial del tancament, però són molts els treballadors que ens han informat de les intencions de la direcció de l'empresa i el que era un rumor pareix que ha passat a ser una notícia contrastada", indica la primera vara.

Joan Sitges10/07/10 0:00

Actualment, tan sols existeixen unes 40 vaqueries a Mallorca.

Polí­tica

Els pagesos demanen una DO per al formatge, imitant el vi i l'oli

Que en sentir la paraula formatge l'associem amb una marca de qualitat és un dels eixos de treball que s'ha fixat Unió de Pagesos a fi d'augmentar les vendes del camp mallorquí i garantir-ne la supervivència, en el marc del seu 9e congrés, duit a terme el cap de setmana passat a Algaida. Biel Torrens, portaveu d'Unió de Pagesos, explica: "Hem de fer una diferenciació dels nostres productes". A Mallorca ja existeixen dos sectors que han obert el camí: l'oli i el vi. "És clar que les característiques d'aquests productes afavoreixen que siguin de qualitat". Per què? "Home, perquè es poden embotellar i, per tant, són més bons d'exportar". Però hi ha un altre detall important: el disseny. "Tant l'oli com el vi es presten a un disseny més guapo i a una major diferenciació", precisa. Un altre exemple prové de Menorca, ja que el formatge de Maó assolí la categoria de Denominació d'Origen, un reconeixement que revalora el producte per si mateix. "A mallorca, en canvi, queda molta feina per endavant", indica Biel Torrens. El seu company Mateu Morro ho corrobora: "En aquesta illa deuen quedar unes 40 vaqueries, però la majoria es dediquen a la llet fresca".

Ander Zurimendi06/12/10 0:00