algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Gran duel de banquetes

Alex Ferguson i Pep Guardiola, dues maneres d'entendre el futbol i d'arribar a una final europea

Trenta anys, 1.800 partits, 22 temporades i 42 títols separen el món d'Alex Ferguson, entrenador del Manchester United, del de Pep Guardiola, el tècnic del Barça, que protagonitzaran el duel de banquetes el pròxim 27 de maig a Roma. Ferguson farà 68 anys pels 38 de Guardiola l'escocès ha dirigit el seu equip en més de 1.900 partits i el manresà amb prou feines assoleix els 60; 23 temporades acumula el tècnic del United en el càrrec davant el debutant entrenador culer i el de Govan té 44 títols (33 en el United i 11 a l'Aberdeen) pels 2 de Pep Guardiola.
Ferguson jugava de davanter; Guardiola, d'organitzador. A l'escocès li va costar sis anys aconseguir el primer títol en el United; el del Barça n'ha aconseguits dos en una temporada.

El primer dia que el tècnic del United es va asseure a la banqueta d'Old Trafford, Guardiola exercia de recollidor de pilotes en els seus dies lliures com a jugador del futbol base barcelonista; el dia que va debutar Ferguson com a entrenador, Guardiola havia fet tres anys. Les diferències entre l'un i l'altre són significatives i el futbol dels seus equips, també, però tots dos demostren que disposen de fórmules d'èxit. L'estil del Barça no admet dubtes i, de fet, Guardiola assegura que el futbol dels blaugranes "no enganya": sempre és igual, perquè el seu equip juga a dominar, a l'atac, no sap fer-ho de cap altra manera.

El de Ferguson es mou en altres paràmetres. Ho va demostrar, per exemple, en l'enfrontament de l'any passat amb el Barça de Frank Rijkaard, en el qual el Manchester va especular en l'anada (0-0) i va sentenciar en la tornada amb un golarro d'Scholes. Aquell dia, a Old Trafford, Rijkaard firmà la seva sentència. Amb el pas dels mesos, a Barcelona s'ha instal·lat la teoria que Guardiola podria ser el futur "Alex Ferguson" del Barça. La idea la va formular Sandro Rosell, que lluitarà l'any que ve per la presidència del club català. Ferran Soriano, un altre exvicepresident del Barça que podria optar a la presidència, subscriu aquesta opinió. Però Guardiola no ho veu clar. "Dubt que Ferguson duràs 22 anys aquí", afirma. De tota manera, a Roma, l'exfutbolista blaugrana pot continuar alimentant la seva llegenda.

En cas de victòria, el tècnic català es convertiria en el segon entrenador més jove que dirigeix un equip campió de la Copa d'Europa. Amb 38 anys, igualaria Miguel Muñoz. El rècord l'ostenta Pepe Villalonga, que va ser l'entrenador del Reial Madrid que va guanyar la màxima competició continental el 1956. A l'altre extrem hi ha Ferguson. Si el Manchester guanya a Roma, sir Alex serà el segon tècnic més veterà que s'imposa en aquesta competició. De fet, ja ho és en l'actualitat després del triomf de l'any passat a Moscou. L'entrenador més veterà que ha alçat la Copa d'Europa és Raymond Goethals, que conduí l'Olympique de Marsella a la conquesta del títol.
A Roma, els camins d'Alex Ferguson i de Pep Guardiola es creuaran, però ja es podrien haver creuat abans. Quan Pep va decidir, a final de l'any 2000, que no continuaria en el Barça, l'escocès va ser un dels primers preparadors que es varen interessar pel blaugrana, però Guardiola no ho va veure clar.

Debutants

La final de la Lliga de Campions entre el FC Barcelona i el Manchester United també reunirà un petit grup de debutants, especialment en el conjunt barcelonista, en el qual destaquen dues de les seves estrelles: Xavi Hernández i Lionel Messi. Mentre que el Manchester United va jugar i va guanyar la passada edició de la competició amb un bloc que podria repetir l'èxit aquesta temporada, perquè l'equip titular encara continua en nòmina (Van der Sar, Brown, Vidic, Ferdinand, Evra, Hargreaves, Carrick, Scholes, Cristiano Ronaldo, Tévez i Rooney), en el conjunt blaugrana la llista de novells és extensa.

Els únics barcelonistes experimentats en una final de la màxima competició de clubs seran els que participaren en l'edició del 2006, tant al Barça com a l'Arsenal: Valdés, Puyol, Márquez (està lesionat), Iniesta i Etoo, a més d'Alexander Hleb i Thierry Henry, que s'alinearen amb l'equip anglès. Així, la relació de debutants blaugranes és llarga, des de Gerard Piqué (era a la banqueta l'any passat en el Barça-United, però no en la tornada ni en la final contra el Chelsea) a Keita, passant per Touré i Busquets, encara que per sobre d'ells es troben dues de les icones del nou Barça: Xavi Hernández i Lionel Messi.

El Barcelona somia en un triplet històric
 
Molts dels grans equips han quedat pel camí. Guanyar un títol és complicat; dos, una missió impossible; tres, una gesta. Per això, a Europa només quatre equips -el Celtic de Glasgow, l'Ajax d'Amsterdam, el PSV Eindhoven i el Manchester United- presumeixen de tenir el triplet, un èxit al qual aspira el Barça de Pep Guardiola. El triplet, la triple corona o el trèvol és la quimera del futbol: conquerir la Lliga, la Copa i la Lliga de Campions en una mateixa temporada és només a l'abast dels privilegiats, una espècie de qualitat infinita i de fortuna triplicada. Enguany, el Barça ja ha aixecat la Copa del Rei, després de derrotar l'Athletic en la final (4-1), i la Lliga espanyola, en la qual ha trencat rècords.

Per als britànics, el triplet es converteix en la triple corona, per reminiscències del rugbi, o en el trèvol. Aquest és precisament l'escut del Celtic de Glasgow, el primer equip europeu que pot bravejar de tenir aquest títol honorífic. El darrer conjunt que aconseguí el triplet és el Manchester United. A la Premier, l'equip de Ferguson finalitzà per davant l'Arsenal de Wenger en la campantya 1998-99, després d'un emocionant duel. Després, guanyaren la Cup FA i la Champions El Barça arribarà a Roma amb una oportunitat única: convertir-se en el primer equip espanyol que obé la triple corona i fer bona una cançó popularitzada aquests dies a la capital catalana: "Copa, Lliga i Champions".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.