El reportatge 'Infiltrats', que desvela els patrons, els impactes i els errors de les operacions d’infiltració policial, s’emet aquest diumenge, 12 de gener, a les 22.05 hores al programa '30 minuts' de 3Cat i és el resultat de tres anys d’investigacions. 'Infiltrats 'és una producció de 3Cat amb la col·laboració de la Directa i de Polar Star Films, i es podrà veure online en directe.
Per a veure'l en col·lectivitat, quatre espais populars de Mallorca també l'emetran: Ateneu Popular La Fonera (Palma), Ateneu Popular l'Elèctrica (Palma), Es 4 Cantons (Felanitx) i Espai Goya (Manacor).
Ver esta publicación en InstagramUna publicación compartida de Ateneu Popular La Fonera (@ateneulafonera)
Ver esta publicación en InstagramUna publicación compartida de L'Elèctrica Ateneu Popular (@electricateneupopular)
Ver esta publicación en InstagramUna publicación compartida de Es 4 Cantons Felanitx (@es4cantonsfelanitx)
Estam creant un espai a Manacor que va prenent forma i, tot i que encara no té entitat pròpia ja va fent camí. Diumenge projectarem Infiltrats i dia 16 hi ballaran les Dimònies. pic.twitter.com/BkICoXdUyQ
— Lluc #SocialismeOBarbàrie (@lenuzur) January 10, 2025
Sobre el reportatge
A principis de 2020, almenys quatre agents del Cos Nacional espanyol de Policia s'infiltren als moviments socials dels Països Catalans. Sota identitats falses, Maria Perelló aterra a Girona; Ramon Martínez, a València; i Daniel Hernández i Marc Hernández, a Barcelona. Formen part de la 33a promoció de l'Escola de Policia d'Àvila i actuen sota les ordres de la Comissaria General d'Informació.
Els quatre agents s'infiltren durant més de dos anys, fins que una investigació del mitjà de comunicació Directa descobreix les seves identitats reals. A partir de testimonis i experts, el reportatge 'Infiltrats', del '30 minuts', dona detalls del modus operandi i dels patrons comuns dels policies, alhora que obre el debat sobre els límits d'aquesta mena d'operacions.
Per primera vegada, es fan públics alguns dels errors que varen cometre els infiltrats i que varen ser clau per a descobrir-los.
En el marc de les operacions, els infiltrats es matriculen a la universitat i ocupen places públiques, lideren accions de sabotatge, assisteixen a una reunió amb advocats per definir l'estratègia de defensa d'un activista i mantenen relacions sexoafectives.
Marc aconsegueix vincular-se a l'esquerra independentista a través de la universitat i amb l'aval de la seva participació en un col·lectiu pel dret a l'habitatge del barri Gòtic de Barcelona. A València, Ramon lidera accions de sabotatge, un rol que l'advocada d'Alerta Solidària Maria Josep Martínez entén com la forma de legitimar-se i no alçar cap mena de sospita.
Maria estableix una llarga relació amb el militant gironí Òscar Campos, per a qui esdevé «un puntal incondicional». I Dani encadena i superposa relacions amb dones de diferents projectes polítics de Barcelona, com a «mètode» d'infiltració, segons l'advocada Laia Serra.
El reportatge entrevista la portaveu del sindical policial Jupol, Laura García, que assegura que «quan ets un agent infiltrat la teva vida ja és una altra. Ets una altra persona i has de mimetitzar-te. A més, ho ets les 24 hores».
Per a no aixecar sospites i aconseguir mimetitzar-se amb l'entorn, els quatre infiltrats «utilitzen estratègies que trenquen totes les barreres», subratlla Pau Pérez, psiquiatra i director del Centre Sira. Pérez, que s'ha encarregat d'avaluar els impactes psicològics de les infiltracions, conclou que es tracta de situacions de maltractament o de tortura.
Tot i que regna un secret absolut al voltant de les operacions, la mateixa Comissaria General d'Informació assegura que no són agents encoberts, sinó el que anomena «agents d'intel·ligència», una figura que no està regulada en el marc legal vigent ni subjecte a cap mena de control judicial.