algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
16°

Per una diada realista

El 31 de desembre és el dia que concloem l’any, però pels mallorquins també es celebra el Dia de l’Estendard, una festa quasi mil·lenària, i per alguns es lluita per la recuperació de la diada nacional de Mallorca. En els darrers mesos s’ha convertit en una data conflictiva, principalment pel canvi de data promulgat pel conjunt neofranquista que ens governa. Més enllà dels seus intents de deslligar més Mallorca de la catalanitat, i sense entrar en si la nova data és històricament vàlida o no (spolier, no ho és), que un govern centralista i espanyolista hagi estat capaç de manipular els símbols de la mallorquinitat nacional demostra que el moviment nacional mallorquí no té força per establir unes bases ideològiques que es comparteixin arreu de l’illa. És evident, emperò, que les forces centralistes són potents i estan ben estructurades, el que dificulta la lluita per fer-hi front. Encara és més difícil quan aquestes forces, també capitalistes i colonials, han triomfat en el pla de desestabilització social, que enfronta les classes populars baixes entre elles i té com a conseqüència la falta de cohesió social, la pèrdua d’identitat pròpia o la fixació de l’enemic en una falsa alteritat cultural quan a Mallorca, la precarietat laboral, la falta de recursos, l’impossible accés a l’habitatge i la massificació turística afecten a tota la població de classe treballadora, independentment de la identitat ètnica i cultural.

Per això, aquest 31 de desembre, hem de refer la diada, i reformular les bases de la mallorquinitat, per a que es promogui un sentiment de pertinença popular actualitzat, contextualitzat i que reflecteixi la realitat de Mallorca, protagonitzada per la verticalitat de classe i per la intrusió colonialista d’especuladors occidentals que impossibiliten habitar Mallorca.

Si realment volem una Mallorca cohesionada, capaç de fer front a les estructures d’estat que s’aprofiten dels nostres recursos i precaritzen la vida dels mallorquins i mallorquines, hem de presentar voluntat de repensar les nostres línies polítiques i crear un nou llenguatge de lluita.

Tot això passa per desmuntar els ideals nacionalistes que han quedat obsolets i no són compatibles amb una societat del futur com ha de ser la mallorquina. Recaure en construccions ideològiques que s’assemblen més a la narrativa històrica imperialista que a una història contemporània, actualitzada i descolonitzada, ens impossibilitarà avançar en l’assoliment de la Mallorca que volem.

Tal vegada la Diada Nacional no té per què canviar de data, però el discurs d’apologia a la cristiandat i essencialisme de la catalanitat ha de desaparèixer. Hem de separar la Festa de l’Estendard, com una celebració evocadora, representativa, cultural i històrica, del que és un dia nacional. Pot ser que en termes històrics tengui un sentit parlar d’inicis del poble catalanomallorquí amb l’arribada de la cristiandat a l’illa, però avui dia ja no és congruent. El dia de Mallorca no pot esser un dia en que es revisqui un fet de conquesta, perquè no és compatible amb l’estructura de valors d’avui.

Aquest 31 de desembre, més que mai, hem de reescriure els fets que ens fan sortir al carrer com a poble mallorquí, que defineixin de manera realista l’opressió de Mallorca, i siguin dignes d’un poble mallorquí actualitzat, descolonitzat i disposat a sobreviure.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Biel, fa devers 21 hores
Molt bon article
Valoració:-5menosmas
Per Lluís Martí, fa 1 dia
Certament tot discurs polític s'ha d'actualitzar, perquè la realitat es modifica contínuament. I en aquests darrers decennis la majoria de mallorquins han vist com apareixia una nova classe social, la dels estrangers rics, que comprava cases i possessions i creava les seves pròpies xarxes socials i d'oci amb caràcter exclusiu. Al mateix temps, una enorme massa d'immigrants, sobretot llatinoamenricans, s'establien a Mallorca i, en la seva major part, formaven una nova classe social subalterna. Però aquests canvis no poden modificar el passat. i el poble mallorquí és l'hereu de la conquesta catalanoaragonesa, cristiana, feudal, i també occidental, del 1229-1232. Sinó, Mallorca seria part del món àrab i els problemes serien uns altres. No hi ha d'haver essencialismes de cap mena, i de fet, un estudi acurat dels actes del 31D segurament en trobaria ben pocs. Reivindicar el 31D és reivindicar la mallorquinitat i la voluntat d'integrar tots els que han arribat a Mallorca, sigui quina sigui la seva llengua d'origen o la seva religió. El català com a llengua comuna i alguns fets històrics determinants, que potser podríem anomenar mites compartits, haurien de fer part d'aquesta integració.
Valoració:-6menosmas
Per Causa, fa 1 dia
El procés de descatalanitzar les Illes és a causa de la progressiva i brutal espanyolització de les Illes. No és pot separar un fet de l'altre. El fenòmen de descatalanització políticament està representat per Més i pel Pi, dos projectes de sobiranisme, més teòric que real, prou diluït. Ben pensat és bo d'entendre perquè els procés colonial, de substitució dels referents nacionals, ha estat, i encara ara, tot i que gairebé consolidat, tal brutal i que l'alternativa a l'espanyolització de la terra és mala de contrarestar, tot i els prudents intents d'adaptació. És per això que Més i el Pi no medren, sempre van a remolc del PSOE o del PP, perquè les Illes seran catalanes o no seran més que espanyoles.
Valoració:-5menosmas
Per Ricard, fa 2 dies
Tenc clarissi, que la Diada de Mallorca NOMÉS pot ser el 31 de Desembre. Estic d'acord amb na Maria Munar en que hi ha element que s'han de pulir i altres eliminar.
Valoració:-5menosmas
Per Al de sempre, fa 2 dies
De les pitjors coses a què fas referència és que tu ets aquí, i no hi series sense la "invasió".
Valoració:-9menosmas
Per no falla, fa 3 dies
Puntualiza: Para algunos mallorquines, para otros es el día de la invasión y todo lo malo que ello conlleva.
Valoració:2menosmas
Per Visca la unitat real de la nació catalana!, fa 3 dies
Mallorca no és una nació; és part de la nació catalana (de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer).

Valoració:-11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente