Centenars de persones s'han concentrat aquest diumenge al migdia a Portocolom per a mostrar el rebuig a una nova urbanització que preveu el nou Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) annexada al nucli antic del port, zona coneguda com a sa Capella. Els assistents han mostrat preocupació pel desenvolupament d'aquesta possible urbanització en una zona que ja està massificada i més «amb la construcció d'habitatges d'alt standing als quals els veïns del municipi no hi podran accedir».
Salvem Portocolom, Terraferida i la nova plataforma ciutadana SomPortocolom han estat els convocants de la concentració. Aquestes entitats varen presentar un total de 35 al·legacions al Pla General de Felanitx demanant que s'aposti per la rehabilitació d'habitatges i la preservació del sòl rústic, evitant futurs creixements sobre sòls no transformats.
Una de les actuacions més discutibles i que més impactes generaria és la nova urbanització proposada a la zona històrica de sa Capella, que més enllà del nombre d'habitatges projectats, suposarà fer créixer el nucli a costa d'urbanitzar un espai rural ben conservat i aferrat a la zona protegida de s'Algar i es Riuetó. Un pic oberts nous carrers, aquest espai podria continuar creixent en futures modificacions, el que seria desastrós per a Portocolom.
«Els valor d'aquest espai va més enllà del natural, ecològic i paisatgístic. Cal recordar que justament a aquesta zona s'hi han catalogat un conjunt de coves subterrànies de rellevància internacional i que sumen diversos quilòmetres de galeries espectaculars i que ja tenen diverses figures de protecció. Els carrerons d'aquesta barriada de Portocolom, a més, són dels darrers llocs del poble que permeten el joc infantil sense haver de preocupar-se del trànsit, el que dona un gran valor al conjunt de sa Capella», expliquen.
La urbanització proposada pel nou Pla General preveu urbanitzar prop de 4.000 m² amb nous carrers i habitatges a una zona completament natural i que podria acabant acollint habitatges de luxe als que, tanmateix, «ningú del municipi podria optar», remarquen. Tot i que l’Ajuntament no ha contestat formalment les més de 500 al·legacions fetes per veïnats i entitats, alguns regidors i el batle ja s’han expresat públicament a favor de la urbanització.
La darrera paraula, però, la tendrà la Conselleria de Medi Ambient (MÉS per Mallorca) que podria descartar la urbanització via llei del sòl. És per això que les entitats convocants demanen al conseller Mir una «acció decidida i clara per a eliminar aquest fals urbà».