El reconegut economista i activista català Arcadi Oliveres digué ahir que "cal mentalitzar la gent que la immigració és un tresor: l'hem de rebre amb els braços oberts". "El món és de tots, ningú no disposa de prou autoritat moral com per posar fronteres als altres", va afegir. Oliveres va fer aquestes afirmacions a l'alberg de la Victòria (Alcúdia), on pronuncià una conferència titulada Què podem fer els joves per canviar el món?, convidat pel Grup Blanquerna, que aquest cap de setmana du a terme unes jornades adreçades al jovent.
L'economista i professor de la facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona va recordar que els ingressos dels ciutadans espanyols són, de mitjana, 84 vegades superiors als dels bolivians. "Si la població espanyola es duplicàs, els seus ingressos encara serien 42 vegades superiors als dels bolivians", argumentà per reforçar la seva tesi. "80.000 persones moren cada dia de fam: la nostra consciència no ho pot permetre", precisà.
Oliveres, que presideix l'entitat Justítica i Pau, basà la seva conferència en cinc punts: "No ens hem de creure els mitjans de comunicació, però cal estar ben informats", "som uns privilegiats (els occidentals)", "no podem créixer i consumir sense límits", "vivim en pau però provocam guerres en altres països" i "la immigració és un tresor".
A banda de les seves asseveracions sobre la immigració, Oliveres amollà altres "perles". Per exemple, recordà que la despesa militar de l'Estat espanyol és de 54 milions d'euros diaris. "El Govern (de Madrid), fa poc, donà 25 milions d'euros a Somàlia per combatre la fam". Aquesta xifra, que sembla gran, "és el que gasta l'Exèrcit espanyol en tan sols deu hores", observà. També es mostrà partidari de reduir la jornada laboral per combatre l'atur i definí el capitalisme com "un sistema criminal i assassí que cal destruir tan aviat com sigui possible".
Alguns dels joves que assistiren a la conferència feren preguntes al professor. Interrogat sobre l'impacte que podria tenir damunt la sostenibiliat de l'Illa un hipotètic augment del 20 per cent de la població a Mallorca, Oliveres respongué que "aleshores el consum de recursos i la generació de residus s'haurien de reduir un 20 per cent". Un altre jove li demanà sobre l'alternativa de l'esquerra "al model neoliberal que vol imposar la dreta". Abans de respondre, Oliveres matisà que "l'únic model de la dreta és la cartera" i, seguidament, admeté que l'esquerra no té model alternatiu, però no semblà gaire preocupat: "Al llarg de la història, no hi ha hagut model alternatiu, cal avançar amb canvis graduals", digué.
Més activitats
El Seminari Blanquerna Jove continua avui amb una conferència que pronunciarà la periodista Carol Ares titulada El País Valencià: què hi passa? i una altra sobre el moviment dels indignats. El Grup Blanquerna és una entitat creada el 1985, lligada a l'Obra Cultural Balear, amb un ideari nacionalista, humanista i progressista. El Seminari Blanquerna Jove es dugué a terme per primer cop el 1998 amb l'objectiu de formar joves que més tard militarien en associacions. Després de 12 anys d'inactivitat, les jornades es recuperaren l'any passat. La que s'ha realitzat aquest cap de setmana és la tercera edició.
Un tresor? Que ho diu, per les "senyoretes" nigerianes? Pels trilers? Pels latin-kings? Per les bandes organitzades de lladres amb violència? Pels magrebins que tracten ses dones com a esclaves? I, en general, per aquesta gent que ha vengut a botar-se les normes i ha convertit barriades com Son Gotleu, la Soledat, etc. en un vertader cau de problemes?
Quan sent tots aquests "experts" de saló, m'entren ganes de repartir llosques a betzef!