Si l’any passat el protagonista de les fires i festes de maig va ser la pluja, que només donà una petita treva per poder celebrar el simulacre del Firó, enguany ho ha estat sens dubte la calor, que ahir va convertir el simulacre dels fets de l’11 de maig de 1561 en un autèntic forn humà en el qual la temperatura ambiental, que a la Vall assolí els 36º, i la "corporal" es mesclaren com dos ingredients explosius que feren arribar la festa al súmmum. Encara n’hi va haver més, d’ingredients ahir al Firó: enguany el nombre d’armes de foc registrades per participar oficialment en les batalles es va disparar, i de pólvora negra utilitzada en canons, arcabussos i altres elements pirotècnics se n’havien preparat 50 quilos. Tot plegat, i mai més ben dit, un autèntic "polvorí".
Tot i això, des de la Policia Local de Sóller –que amb la Guàrdia Civil va habilitar un dispositiu especial amb 35 efectius de servei– es destacava ahir horabaixa "la més absoluta tranquil·litat" i "autocontrol" de la celebració, en què es visqueren molt pocs incidents. A les 19 h, les forces de l’ordre no havien hagut d’intervenir cap escopeta ni trabuc, un fet que els altres anys era habitual a causa de l’excés de consum d’alcohol d’una minoria dels participants armats. Pel que fa a la resta, el simulacre dels fet històrics de l’11 de maig de 1561 va transcórrer segons allò que havien programat els col·lectius i, com mana el guió, tornaren a guanyar les forces del capità Angelats i del sergent Soler, ajudades pels bandejats i pels voluntaris alaroners, bunyolins i santmariers que acudiren en l’auxili dels sollerics per l’intent d’invasió dels corsaris nord-africans sota comandament i finançament otomà.
Després que, passades les tres de l’horabaixa, les campanes de Sant Bartomeu tocassin arravatament per la presència de vaixells hostils a la costa i el temor d’un desembarcament en algun punt fora del port (ben defensat pel castell), des de la balconada de l’ajuntament el capità Angelats arengà les seves tropes i, al conegut crit de "a la lluita, sollerics!", els instà a jugar-se la vida per defensar béns i vides de conciutadans. Ja eren devers les cinc quan, amb el port de Sóller ple de gom a gom, l’arena de la platja de Can Generós acollia la primera de les cruentes batalles i s’aturava el primer intent de desembarcament corsari. Poc després, aquest cop a la platja d’en Repic, els sarraïns aconseguien l’objectiu i guanyaven la primera de les batalles del dia; a continuació es dirigiren cap a Sóller amb la intenció de saquejar la vila.
Després de tornar a enfrontar-se els dos bàndols sobre l’històric pont de la Mar (avui pont d’en Barona), els moros entraven a la plaça Constitució quan ja eren les vuit del vespre i saquejaven l’església, tot deixant un gran nombre de "morts e nafrats" pel camí. Mitja hora més tard, el comandant sarraí ja proclamava la seva suposada "victòria" quan les tropes solleriques replegades entraven per sorpresa dins la plaça i, després de mitja hora més de durs enfrontaments, obtenien la victòria final. Eren més de les nou del vespre i fosquejava quan les tropes de Joan Angelats s’alçaren com a vencedores i entonaven el cant de La Balanguera abans de retornar la imatge de la Mare de Déu de la Victòria al seu refugi de l’Hospital, a recer, almenys per un any més, de l’urpa dels infidels.
El control del foc, la clau de l’èxit de la festa
Si bé és veritat que el Firó és una de les festes més espectaculars de Mallorca i que té els seus espectadors fidels, també es ver que enguany el nombre de visitants ha estat inferior al d’altres edicions. El Firó de Sóller s’ha convertit any rere any en una festa més per participar-hi que no per contemplar. I aquest és també un dels objectius dels col·lectius organitzadors que, sense renunciar a l’espectacle, volen sobretot "fer poble" i viure intensament la festa. Els diferents col·lectius que organitzen el simulacre no són els únics que participen en les batalles i, d’altra banda, són en certa mesura els responsables del correcte funcionament i del control de seguretat interna. Aquesta seguretat es comença a preparar mesos abans de l’esdeveniment, amb nombroses reunions de feina en les quals es treballen tots el detalls. Un pirotècnic és el responsable de la seguretat del material explosiu, com també dels efectes especials i de "l’enfonsament" d’una barca a la qual es "cala foc", del maneig de les peces d’artilleria i dels dispositius de foc i fum que creen l’ambient bèl·lic.
Enguany, alguns dels organitzadors han recordat que la nova normativa europea d’explosius i pirotècnia no només posava en perill els correfocs, sinó també celebracions com la del Firó, en què aquest element és una de les claus de la seva espectacularitat, i també la fa molt singular a causa de la presència d’armes de foc real. Bona prova que existeix aquest control és que, segons les dades facilitades ahir per la Policia Local de Sóller, els incidents que es registraren es limitaren a 6 persones ferides lleus (cremades, contusions) i a sis controls a persones que havien consumit alcohol en excés. Paral·lelament, no es pogué evitar que hi hagués alguns incontrolats que cremaren un contenidor i provocaren dos petits incendis en un hort i dins el torrent.