Malgrat tot, alguns centres, com l'IES Marratxí i l'IES Felanitx, ampliaren la tancada fins avui dematí i quedaren a jeure dins les escoles. A més a més, la lectura del manifest unitari i activitats com ball de bot, xeremies i videofòrum ompliren la protesta, absolutament descentralitzada centre per centre.
La jornada d'ahir, però, començà amb tensió. No debades, la Conselleria d'Educació envià a primera hora del matí una nova circular a totes les escoles, en la qual els recordava que serà la direcció del centre qui assumeixi la responsabilitat "de les incidències, despeses ocasionades i, si se'n donàs el cas, trencaments i desperfectes".
Des del sindicat CCOO sortiren tot d'una a denunciar "l'intent de coaccionar la llibertat de la comunitat educativa". De fet, el secretari de la Federació d'Ensenyament, Antoni Baos, instà el conseller Rafel Bosch a "dedicar els esforços a arreglar els trencaments i desperfectes que existeixen des de fa anys a les escoles".
Sindicalistes de totes les centrals, de fet, comparegueren al matí a la Conselleria d'Educació amb la intenció de lliurar al conseller Bosch una carta reivindicativa. Tanmateix, Bosch no els rebé i fou una membre de l'equip del conseller qui tractà els representants dels professors.
La missiva que la Conselleria d'Educació havia enviat, poques hores abans, també instava els directors de centres a una evidència, com que "el centre ha de quedar en perfecte estat per a l'ús de les activitats ordinàries" avui dematí. Aquestes recomanacions no caigueren bé entre el professorat, un col·lectiu tradicionalment ben organitzat en els sindicats. Per això, sortiren a lamentar que Educació enviàs diversos inspectors a les escoles, fins i tot al matí ). Des de la Conselleria, però, recordaren que els inspectors havien de vetlar perquè la protesta no interrompés l'horari de classe.
I no fou així, ja que tant la plataforma Crida i com les AMIPA de cada escola centraren la protesta a l'horabaixa. La participació fou molt elevada tant a Palma com a la Part Forana.
Dels primers a començar foren els de l'IES Santanyí, amb un dinar popular. L'activista estudiantil Jordan Tomàs informà que posteriorment hi arribaren pares i mares i devers 80 persones participaren en la tancada. Així mateix, activistes de SaTevaVisió presentaren el seu projecte de televisió social.
Des de Felanitx també informaren de la tancada a l'institut, amb devers 300 persones, de manera conjunta amb les escoles del municipi. A més, un grup d'uns 40 d'alumnes quedà a dormir a la biblioteca. La protesta rebé el suport del nou partit local Bloc per Felanitx.
A Binissalem la convocatòria fou amenitzada pels sons d'un grup de batucada a la porxada de l'Escola Graduada, que animà la concentració d'unes 150 persones de les tres AMIPA. A més a més, veieren el curtmetratge documental L'educació prohibida.
A l'IES Lloseta començaren prest, devers les 16.30 hores, amb la preparació del manifest de la jornada.
La protesta a Santa Maria consistí en una cercavila acompanyats per músics de la colla de gegants entre la comunitat educativa de l'IES Sant Marçal i el CEIP Melcior Rosselló i Simonet.
Així mateix, a l'IES Albuhaira de Muro encetaren la jornada amb un dinar ecològic. També hi hagué els sons dels xeremiers per animar la vetlada.
A l'IES Portocristo, gaudiren, a més de la protesta, de l'obra de teatre Foc a la trampa i d'un concert per part d'alumnes.
A la mobilització d'Alaró hi comparegueren els dimonis, mentre que a Campanet organitzaren un sopar popular després de l'acte reivindicatiu. Ses Salines, Esporles, Santa Eugènia, Vilafranca de Bonany i molts altres municipis també acolliren protestes. A l'IES Son Ferrer de Calvià, per exemple, criticaren que enguany hi ha 12 professors menys i 40 alumnes més. Finalment, al CP Es Canyar de Manacor més de 500 persones ompliren els passadissos del centre amb motiu de la tancada.
I si la convocatòria fou molt seguida a la Part Forana, també ho fou a Palma. Al CEIP Son Serra, uns 30 pares i mares i diversos professors es reuniren en assemblea, tot i que inicialment l'AMIPA del centre no hi donava suport.
Així mateix, l'escola concertada Mata de Jonc s'uní al clam dels centres públics. Unes 200 persones participaren en activitats, com l'encesa d'espelmes damunt unes tisores, símbol de les retallades de l'Administració educativa.
Això no obstant, la concentració no es limità als instituts, ja que també esquitxà el campus universitari. Lluc Gayà, portaveu de l'assemblea de la UIB, informà de la realització de diverses xerrades entorn del "desmantellament de l'educació".
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
@Bernadet: Les tancades les convocaren les associacions de pares i els alumnes que hi anaren eren amb les famílies (no es permetia l'assistència de menors sols). Dir dois és gratis però fer el ridícul també, o sigui que pensa abans d'injuriar dient disbarats. Però a més, no hagueren de fer gaire esforços els pares per a convèncer els fills d'anar-hi. Els nins han vist com no tenien calefacció a l'hivern, com havien de copiar els exàmens de cap a peus perquè no hi havia doblers per a fotocòpies, com havien de fer classe a les fosques a les 8 perquè la Conslleria no pagava els centres i els havien tallat el llum, com els nins de necessitats especials es quedaven sense logopedes i sense suports, com les aules s'omplien i mestres que els agradaven desapareixien dels centres, com les famílies havien d'arruinar-se per a pagar llibres, menjador i transport... Et penses que els nins i joves són beneits? Han pagat les retallades més que ningú! Tu sí que manipules. Adoctrinar és el que es fa a les escoles de l'OPUS, I PER AQUESTS SÍ QUE EN TÉ DE DOBLERS LA CONSELLERIA DEL PP.
Un ministre que parla davant un micròfon no manipula ningú. Uns pares i uns mestres irresponsables que se'n duen els nins per tancar-los dins una escola amb una pancarta que ni comprenen són uns adoctrinadors fastigosos.
Supòs que per a ells el que va dir el Ministro de incultura Wert: "se tiene que españolizar a los alumnos" no té res de nacionalisme, manipulació ni franquisme.... Is Pain. Així defensan sa llengua pròpia de les Illes Balears.
La manipulació ideològica del nacionalisme i de l'esquerra sobre el jovent ha assolit ja uns nivells repugnants. La foto fa ganes de vomitar.
Sabíeu que ara, en algunes ocasions, envien els inspectors de dos en dos? Un per vigilar l'altre. No se fien ni de la pròpia ombra... L'inspector de zona, més un altre simpatitzant de les idees forasteres del PP. Vaja... un per fer ca...ar l'altre!
A un altre centre van enviar un inspector per veure si es feien les classes segons l'horari habitual o no. Què cercava, expediar algú?
Hi ha noticias que parlan de 176 centres que participaren a la tancada. Tot un exit, seguim aixi a veure si treim alguna cosa.
A l'IES Emili Darder el moment de màxima participació quan vengueren amb nosaltres l'IES Guillem Sagrera i el CP Mariàn Aguiló érem una gentada: cents i cents de persones. Varem fer un mural amb veles que deia EDUCACIÓ = FUTUR , després cantarem una cançó composta per gent del G. Sagrera (que surt al començament del video). També assemblees, sopar i com a innovació els alumnes del E. Darder varem posar lletra i ferem coreografia de la cançó del gagnam style transformada en "Retallada Style ". Pel que veig hi va haver moltes coses als 120 centres que es sumaren, sincerament, una gran jornada reivindicativa la d'ahir! Enhorabona tots els que ho férem possible.
A Sa Pobla a ceip Vialfàs es va fer la tancada amb molta participació tant de pare, alunmes i mestres. Sense cap incident.
A l'IES de Muro es presentaren 2 guardies civils...segons ells, enviats pel seu cap, a comprovar si es tractava d'una manifestacio legal....sense comentaris.