Sons i versos solidaris
La música i la poesia es fondran dimecres en símbol de solidaritat. Sota l'emblema Haití és aquí, el Departament de Cultura del Consell de Mallorca organitza per a dia 24 de febrer un concert solidari en el qual participaran prop d'una vintena d'artistes i escriptors. Noms com Maria del Mar Bonet, Joan Bibiloni, Cris Juanico i Miquela Lladó són els caps de cartell d'aquesta vetlada que tindrà lloc al teatre Principal de Palma i a la qual també prendran part Marcel Cranc, Oliva Trencada, Andreu Riera, Tiu i S'Arrual Jazz Mort.
Haití, un mes després
Els haitians van recordar ahir els més de 200.000 morts que va deixar fa just un mes el terratrèmol, el passat 12 de gener. Ho varen fer celebrant misses i fent oracions, aprofitant el dia de dol convocat pel Govern. Per altra banda, les ONG continuen la seva tasca contra rellotge per fer arribar l'ajuda als milers de damnificats i per atendre'n les necessitats sanitàries, un cop conclosa la primera fase de l'emergència.
Solidaritat pels quatre costats
Desenes d'estrelles de la música i del cinema dugueren a terme divendres (matinada de dissabte aquí) una telemarató benèfica de dues hores per recaptar fons, que aniran dirigits als afectats pel sisme d'Haití. L'acte tingué lloc a Nova York, a Los Angeles i a Londres i fou promogut per l'actor nord-americà George Clooney i pel raper haitià Wyclef Jean.
En comença la reconstrucció
Una dona camina entre les runes de la catedral de Port-au-Prince, que quedà completament impracticable després del sisme. El Govern haitià ha donat oficialment per concloses les tasques de rescat de les víctimes atrapades entre les runes que podrien continuar amb vida. No obstant això, es mantindran algunes de les operacions de salvament en curs. La prioritat passa a ser la reconstrucció del país, tant física com moral. Tot plegat, en un context que xifra en 111.499 el nombre oficial de morts, però que podria augmentar la xifra fins als 150.000 abans de dilluns. Al saldo de morts, cal sumar-hi 193.891 ferits i 610.000 persones que estan allotjades provisionalment en 500 campaments improvisats en tot el país.
Alerta pel tràfic d'infants a Haití
Els aliments, els doblers i les medicines comencen a la fi a fluir pel país, però el risc de malalties, la pressió militar dels EUA i un possible negoci de tràfic d'infants en emergència són ara el centre de les preocupacions de les ONG que fan feina a Haití des que va tenir lloc el devastador terratrèmol.
Trobat el cadàver de l'espanyola que, per error, ja havien donat per morta
El cos sense vida de la diplomàtica de la Unió Europea Pilar Juárez, la dona segoviana de 53 anys desapareguda a l'edifici de l'ONU a Haití, va ser ahir finalment localitzat i identificat pels familiars a la República Dominicana, on havia estat traslladat el cadàver. La germana de la difunta informà que eren dos cunyats de Pilar els qui n'havien certificat l'òbit "al cent per cent". Per la seva banda, el marit de la diplomàtica, José Valverde, afirmava que des de dimecres vespre havia "perdut l'esperança" de trobar-la amb vida i agraí la feina del cònsol d'Espanya a la República Dominicana. Indicà que espera "que el senyor Moratinos" li doni "el condol en el seu moment". El departament que dirigeix el ministre d'Exteriors i Cooperació, Miguel Àngel Moratinos, hagué de rectificar diumenge i precisar que un cadàver que havia estat identificat per la Policia de l'ONU com el de Pilar Juárez no corresponia, en realitat, al d'aquesta veïna de La Granja (Segòvia), després que la Guàrdia Civil en comprovàs les empremtes dactilars abans de repatriar-la.
Un sisme de 6,1 graus sacseja de nou Haití
El nou sisme de 6,1 graus que ahir va sacsejar l'oest d'Haití va causar moments de pànic i la caiguda d'alguns murs. Això no obstant, no es varen notificar noves víctimes. La rèplica, la més forta de les que es tenen notícia després del terratrèmol de 7 graus de l'escala Richter de dimarts passat, 12 de gener, va tenir una profunditat de 9,9 quilòmetres i es va localitzar a 41 quilòmetres de Jacmel, al sud-est del país, i a 59 de Port-au-Prince, segons dades de l'Institut Geològic dels Estats Units. Gràcies al fet que la major part de la població dorm pels carrers, patis i jardins, la caiguda de murs d'algunes cases no causà desgràcies majors, ja que en general es tractava d'immobles amb cruis i fissures que havien estat abandonat per precaució. Els murs i la terra varen tremolar, i moltes persones s'aixecaren del llit mig despullats per posar-se fora de perill en un lloc obert, com succeï a un hotel del nord de la capital ocupat per periodistes. El director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, va demanar ahir un gran esforç internacional per reconstruir Haití similar al pla Marshall, destinat pels EUA a la recuperació d'Europa després de la Segona Guerra Mundial.
Tragèdia+tragèdia
Si un país amb una renda per càpita de les més baixes del món és sacsejat per un terratrèmol de gran intensitat, el fet de centrar les conseqüències en el nombre de víctimes mortals minimitza la tragèdia. Perquè els efectes col·laterals poden multiplicar-la...
Troben el cadàver de la subinspectora Rosa Crespo
El cadàver de la subinspectora de Policia Rosa Crespo, que es trobava desapareguda des del terratrèmol del passat 12 de gener a Haití, ha estat localitzat, segons han confirmat fonts policials a Europa Press.
El Castilla i 450 militars, cap a Haití
Espanya enviarà dissabte cap a Haití el buc amfibi Castilla amb 450 militars. D'aquests, 50 són de l'equip sanitari, que assistiran els ferits als dos quiròfans del vaixell, que disposa de 80 llits i de capacitat per fer un hospital a terra, a més de llanxes i de tres helicòpters. Així ho indicà la ministra de Defensa, Carme Chacón. D'aquesta manera, explicà Chacón, es respon a la petició que va fer Nacions Unides, que sol·licitava vaixells, helicòpters, equips mèdics i d'auxili.Ara, la cooperació espanyola estatal i autonòmica centra els esforços d'ajuda a Haití en l'atenció sanitària d'emergència, va remarcar ahir el secretari d'Estat per a Iberoamèrica, Juan Pablo de Laiglesia, a la capital haitiana. Els més de noranta metges i infermers espanyols han pres el càrrec, amb voluntaris de Cuba, Mèxic i Xile, la gestió de l'Hospital de la Pau, un dels més grans de Port-au-Prince, on realitzen 400 enguixats cada dia i prop de 50 operacions de traumatologia, necessitats principals dels ferits.
Els terratrèmols del futur
Ara hi són i els mirem: són els negres d'Haití, els que han mort sota les runes, paisatges desolats de maó i detritus, entre els quals sorgeixen cossos exànimes, enfarinats d'horror i assolament. I els altres, els vius, tots els que han sobreviscut i que...
Haití rep més aliments dels que pot repartir per la descoordinació
El Govern haitià ha rebut de l'ajuda internacional més aliments dels que pot emmagatzemar i distribuir, segons va informar el coordinador nacional alimentari, nomenat després del terratrèmol de dimarts passat, Michel Chancy. "En principi, tenim suficient menjar, el problema és la recepció i l'emmagatzemament", indicà Chancy, secretari d'Estat d'Agricultura. Chancy resumí els problemes actuals en dos de principals: falta de logística per a la recepció i l'emmagatzematge, i necessitat de crear cordons de seguretat a cada comboi humanitari.
Augmenten les mesures de seguretat i els saquejos a Haití
Militars americans han protegit durant aquest dilluns l'entrega d'ajuda i les Nacions Unides ha sol·licitat 3.500 efectius addicionals per millorar la seguretat a Haití davant l'augment dels saquejos, mentre desenes de milers de persones esperen desesperades atenció mèdica i menjar. Centenars de saquejadors s'han acostat per les enderrocades botigues al centre de Port-au-Prince, tot i que s'han vist alguns senyals de normalitat amb l'aparició de venedors al carrer oferint fruites i vegetals. «No tenim capacitat per arreglar aquesta situació. Haití necessita ajuda (...) els marines són benvinguts aquí. Però on estan? Els necessitem aquí, als carrers amb nosaltres». Troben el cadàver de la subinspectora Rosa Crespo
Hi augmenten la tensió i la violència
Ahir fou una jornada de tensió màxima a Haití. L'escenari devastat que hi ha deixat el terratrèmol de la setmana passada no ha variat gaire aquests primers cinc dies, tot i l'arribada massiva d'ajuda logística i material des de diversos punts del món. A més, la manca quasi absoluta d'aliments per abastir la població ha provocat en les darreres hores un greu augment del nivell de violència: robatoris, enfrontaments amb les autoritats... Malgrat que de moment, segons alguns testimonis, encara representen casos aïllats, algunes veus alerten que aquest problema de seguretat hi podria dificultar greument les tasques humanitàries. En aquest mateix sentit, també el risc d'epidèmies, en cas que no es retirin amb celeritat els cadàvers dels carrers i edificis i es reconstrueixin les instal·lacions de serveis públics i sanitaris, creix a ritme preocupant.
Aterrenen els primers repatriats d'Haití
L'aeronau en la qual viatjaven 26 espanyols evacuats de la capital d'Haití després del terratrèmol que va arrasar el país dimarts va aterrar en la base aèria de Torrejón de Ardoz ahir. Amb ells, hi viatjaven tres portuguesos, un polonès i un haitià casat amb una espanyola, que van ser rebuts pel ministre d'Afers Exteriors, Miguel Angel Moratinos, i la secretària d'Estat de Cooperació Internacional, Soraya Rodríguez.
Dos espanyols entre les víctimes d'Haití
A nombrosos ferits se'ls cerca un espai per ubicar-los i per poder tractar-los les ferides i fractures. La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, confirmà ahir la mort dels primers espanyols en el catastròfic terratrèmol patit a Haití. Es tracta del matrimoni integrat per María Jesús Plaza i Yves Baltroni, d'origen haitià. Ambdós, de 46 i 50 anys, respectivament, eren residents de la localitat madrilenya de Torrejón de Ardoz. La parella es trobava a Haití amb dues de les tres filles, que els acompanyaren al viatge, per tractar un assumpte d'herències. Els cadàvers d'ambdós foren reconeguts per les mateixes filles del matrimoni.
Solidaritat amb Haití
Haití és una de les repúbliques més desgraciades d'Amèrica. La seva història és decebedora. De pobresa terrible, abandonada per tots els veïns, amb una població descendent d'esclaus que mai no ha trobat suports suficients per poder assolir una vida...
Caos enmig de les runes
Haití despertava ahir del caos provocat pel fort sisme de dimarts i ho feia enmig de la incertesa i la desesperació, però alhora lleument esperançada per l'arribada de les primeres trameses d'ajuda sanitària i alimentària. La Creu Roja haitiana donava ahir les primeres xifres mínimament fiables i informava que, segons les estimacions, el terratrèmol causà entre 45.000 i 50.000 víctimes mortals i podria haver deixat tres milions de persones ferides o sense llar. "Ningú no ho sap amb exactitud, ningú no pot confirmar cap xifra. La nostra organització creu que hi han mort entre 45.000 i 50.000 persones. També creim que hi ha tres milions d'afectats", explicà Victor Jackson, un coordinador adjunt nacional de Creu Roja. Organitzen barricades amb víctimes del terratrèmol per la manca d'ajuda humanitària
Organitzen barricades amb víctimes del terratrèmol per la manca d'ajuda
Supervivents del terratrèmol que va sacsejar dimarts Haití estan organitzant barricades amb els cadàvers que estan amuntegats per tot arreu, en senyal de protesta pel retard de l'arribada d'ajuda humanitària al país, segons han informat testimonis directes. El fotògraf de la revista TIME Shaul Schwarz ha assegurat a Reuters que havia vist un mínim de dues d'aquestes barricades formades per cossos humans i roques en diferents carreteres. «Estan començant a bloquejar les carreteres amb cadàvers, la situació s'està posant malament. La gent està farta que no arribi l'ajuda», ha afirmat.
Centenars de milers de morts
A darrera hora d'ahir ja s'especulava que fossin centenars de milers les víctimes. Un terratrèmol de 7,3 graus sacsejava dimarts vespre Haití i, segons va confirmar el mateix president, René Préval, encara no tenien a les seves mans un balanç precís sobre les conseqüències d'aquest sisme brutal, el més greu en dos segles.Sí que se'n sap, tanmateix, que hi han perdut la vida nombrosos efectius de la Missió d'estabilització de l'ONU (Minustah) i que l'enviat de les Nacions Unides ha desaparegut. El palau presidencial i el Parlament són només alguns dels edificis que s'han esfondrat a Port-au- Prence, la capital, que ha quedat del tot devastada. Moratinos diu que no hi ha dades 'fiables' per poder descartar víctimes El cap de la diplomàcia francesa dóna per mort el cap de la missió de l'ONU
Espanya treballa amb l'ONU i les autoritats haitianes per enviar ajuda
La secretària de Política Internacional del PSOE, Elena Valenciano, ha afirmat avui que el Govern espanyol s'ha posat en contacte ahir a la nit amb les autoritats haitianes i les Nacions Unides per coordinar-se en l'ajuda humanitària al país caribeny que aquest dimarts va patir un potent terratrèmol de 7 graus en l'escala Richter.
Moratinos diu que no hi ha dades 'fiables' per poder descartar víctimes espanyoles
El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, Miguel Àngel Moratinos, ha afirmat avui que encara no es disposa de dades "fiables" per descartar que hi hagués víctimes espanyoles al terratrèmol de 7 graus en l'escala de Richter ocorregut a Haití.
El cap de la diplomàcia francesa dóna per mort el cap de la missió de l'ONU
El ministre francès d'Exteriors, Bernard Kouchner, ha donat avui per mort el cap de la Missió de Nacions Unides a Haití (MINUSTAH), el tunisenc Hedi Annabi, com a conseqüència del terratrèmol que ha assolat el país del Carib. "Per desgràcia l'edifici de l'ONU es va esfondrar i sembla que tots els que estaven en ell, inclòs el meu amic Annabi, enviat especial del secretari general de Nacions Unides, i tots els que estaven amb ell, estan morts".
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula