Adéu a les festes
Els palmesans tenen ganes de gresca i així ho demostren les activitats dutes a terme ahir, en què una vegada més la gent sortí al carrer per acomiadar les festes de Sant Sebastià. Tot i que l'aTIÀfoc és l'esdeveniment que en marca la conclusió, ahir encara hi havia actes programats. El més multitudinari, ja que hi participaren 600 inscrits, fou la marató Palma Fotogràfica, que arribà així a la 24a edició. De ben prest, un munt de càmeres curioses envaïren Ciutat. Les destinacions eren entre d'altres, la plaça Joan Carles I, parc de la Mar, el castell de Bellver i El Molinar, indrets que formaven part de les instruccions que donava l'organització en els diferents punts de control. També s'havien de fer fotografies a temes més oberts com símbols de Palma, números de Ciutat i mitjans de comunicació. I a molts dels espais que les càmeres fotografiaven hi havia també activitats per a tota la família. Al parc de les Estacions, per exemple, s'hi feia la Diada infantil de Sant Sebastià, amb jocs, tallers i actuacions musicals, a banda de la XXV Mostra de Radioaficionats.
Les bicis prenen Ciutat
Un any més Palma es va omplir de bicicletes. Riuades de bicicletes sortides de Cort amb destinació a Son Moix. Vint minuts després que els primers hi arribassin, a Cort encara hi havia més de mil persones que no havien començat a pedalejar. El color protagonista fou el vermell, ja que Cort regalava una camiseta als participants que, si la disfressa ho permetia, era lluida amb orgull. La batlessa de Palma, Aina Calvo, que en els darrers 12 mesos ha fet un gran esforç per conscienciar els seus ciutadants de com són d'importants els carrils bicis i el transport alternatiu, fou l'encarregada de donar el sus a la cursa.
3 rutes, 11 places
No era fàcil moure's ahir pel carrer Sant Miquel. La que és una de les artèries d'aquestes festes de Sant Sebastià estigué plena durant tot el vespre. Hi havia una autèntica riuada. Per amunt i per avall. Dels Quaranta Principals, amb el seu popurri a base de playback, al ball de bot que amenitzava Música Nostra. Dels Anegats a Melocos i un altre pic per amunt per veure Luz Casal, que frissava per cantar i obligà a retallar el concert dels Anegats, que, una vegada més, reuniren el seu públic fidel a la plaça d'Espanya de Ciutat. Era difícil transitar-hi. Per això una bona opció deuria ser la que trià un grup d'al·lotes d'Esporles, que, des de les sis de l'horabaixa, aguantaven heroiques en la primera fila de la plaça Major. El seu objectiu només era un, Melocos, i poc importava la pluja que caigué tímidament mentre els gaditans oferien el concert. L'aigua es féu present de manera intermitent en diferents moments de la nit, però no féu fugir ningú. "Tanmateix, nosaltres ja hi anam, anegats", deien els de Son Servera, que també varen fer obrir els paraigües a la gent.
Palma s'omple de bauxa en el seu dia
Devers la mitjanit de dimarts Cort envià un SMS als periodistes. "La policia confirma 31.100 persones a les 22.30 hores, el doble que el 2008. Probablement serà la revetla amb més participació de la història". L'endemà dematí, ja per la via convencional del correu electrònic, les xifres es disparen: "Amb 51.000 se superen tots els rècord d'assistència, el 56% més que l'any passat. Un nivell de participació ciutadana sense precedents a Palma", deia el comunicat. Tanmateix, però, la sensació que molts de ciutadans que passejaven pel carrer tenien era que "enguany hi ha manco gent", segons comentaven a redols. Sigui com sigui, amb 10, 30 o 50 mil persones, el que queda clar és que la revetla de l'altra nit fou un èxit per totes bandes. Potser una de les places menys concorregudes fou de la l'Artesania, que enguany s'incorporava a la ruta de la revetla. Los Delinqüentes, Tomeu Penya, Luz Casals i Melocos foren els concerts que més masses congregaren. La plaça del Mercat, la més pintoresca.
Els Ciutat de Palma, cap al Principat i les Illes
Amb menys efectes lluminosos que l'any passat però amb la sobrietat característica que regna en aquest tipus d'actes, el teatre Principal de Palma acollí ahir vespre l'entrega dels premis Ciutat de Palma. Els màxims guardons culturals de la ciutat han quedat enguany en terres de parla catalana. Fins al Principat viatjaren el Llorenç Villalonga de narrativa, per a Joan Comasòlivas; el de Crítica Literària de Jaume Medina i els d'Animació Independent, per a Marc Riba i Anna Solanas. El Ciutat de Palma d'Arts Visuals ha estat per al menorquí José Àngel Sintes i a Mallorca queden els dos restants, els Guillem Sagrera d'Arquitectura, per a Elías Torres i José Antonio Martínez, i el de poesia, per al palmesà Pere Perelló Nomdedéu, que, per cert, resideix a Mèxic.
Bauxa per a tots els gusts
Els paraigües feien ahir vespre més nosa que servei. Tot i les amenaces de pluja del capvespre, els recitals de Sant Sebastià s'iniciaren a les onze places ciutadanes amb més o menys puntualitat. La revetla començava amb èxit i plena de gom a gom i, almenys fins a l'hora de tancar aquesta edició, els concerts transcorrien a ple rendiment i amb un públic que corria d'un lloc a l'altre per poder veure els seus grups preferits. En total, cinquanta-dues formacions tocaren ahir a les onze places palmesanes, dues més que l'any passat. A la d'Espanya, després de l'encesa del primer fogueró, arribà l'hora del ball de bot, que era a càrrec de Caliu i de Música Nostra. Més tard, seria el torn d'Anegats i de Luz Casal. Tirant amunt pel carrer de Sant Miquel, s'arribava a la plaça Major, enguany encarregada d'acollir la música més comercial dels 40 Principales. Grups mallorquins com Suasi, Eclipse, No diguis Dois i Jaume Anglada tenien també un petit espai en un escenari marcat pel playback i per l'actuació estel·lar dels gaditans Melocos.
Palma crema tot i l'amenaça de pluja
A mitjan capvespre, fonts properes a Eberhard Grosske confessaven que un equip de Cort havia anat a dur ous a Santa Clara per evitar un nou temporal. I és que, darrerament, el regidor de Participació Ciutadana no té sort amb la meteorologia. Ja la nit de Reis hagué de rebre ses majestats sota la pluja. I ahir, tot i que ell confessava haver fet "un pacte" amb Sant Sebastià, segur que degué passar una penada en veure com s'enfosquia el dia. Les pregàries i els pactes de Cort, però, funcionaren, perquè almanco fins a l'hora de tancament d'aquesta edició la pluja només havia aparegut en forma de quatre gotes mal comptades abans de començar la revetla i cap a mitjanit. Més de 165 torradores ompliren ahir el centre de Ciutat, en les quals hi havia 12 tones de llenya amb el caliu perfecte per fer passar el fred o torrar-hi el sopar. La plaça d'Espanya recuperà enguany el fogueró gros, que estava format per 4.000 quilograms de fusta i que fou encès per la batlessa Aina Calvo, acompanyada d'altres regidors com ara el mateix Grosske, Nanda Ramon, Baldomero Oliver, Andreu Alcover, Toni Donaire i José Hila. La presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, hi arribà tard i no pogué presenciar-ne l'encesa.
Combinat de revetla
Amb la crisi econòmica com a referons, la revetla de Sant Sebastià es presenta enguany ben moguda. Més de cinquanta formacions, dues places noves, barreja d'estils musicals a cada catafal i un programa de festes 'equivocat' n'és el resultat. A això, cal afegir-hi la 'gran novetat' destacada pel regidor de Participació Ciutadana, Eberhard Grosske: la participació de la Comissió de Festes en la decisió dels grups principals a cada plaça. Així, veurem una barrim-barram que de ben segur tindrà adeptes i detractors. Com sempre, vaja. Allò important, però, és el poble, l'autèntic protagonista de la festa. Si el cel no s'enterboleix, com l'any passat, tot apunta que milers de persones tornaran a sortir al carrer a gaudir de la festa del patró, primer amb la torrada i després amb els concerts. La jornada començarà a les 19.30 hores a la plaça Major amb l'encesa del fogueró i amb el ball de gegants. Serà l'acte institucional que donarà el tret de sortida a la bauxa i que de cada any congrega més ciutadans. En acabar les xeremies, es deixaran de banda els sons tradicionals per introduir-se de ple en el pop comercial. I és que la plaça Major (no la d'Espanya com anuncia el programa) serà l'escenari del concert de Palma 40 Pop amb les principals 'estrelles' de la cadena: el triunfito Manuel Carrasco i els Melocos en seran els grans protagonistes. Per la seva banda, Luz Casal, la gran estrella de la vetlada, actuarà a la plaça d'Espanya.
Les bandes marquen el ritme a Ciutat
No hi ha festa ni barriada que no tingui la seva banda de música. Formant-n'hi part és com molts d'al·lots i al·lotes s'inicien en el món musical. Ahir, dins els actes de Sant Sebastià, Ciutat va donar veu a cinc d'aquestes bandes a les Voltes. Instruments en mà, els músics, de totes les edats, miraven al cel desitjant que els núvols que sobrevolaven la capital no duguessin la pluja i poder delectar familiars i amics amb la seva música. Ana Bascuñana, Joan Vidal, Andreu Vidal, Gabriel Rosales i Marcos Mondragon, tots d'entre 11 i 12 anys i membres de la Unió Musical Nostra Terra de Son Ferriol, eren dels qui miraven que els niguls no els impedissin tocar. Les quatre gotes escasses que caigueren no impediren que aquests joves pujassin amb la seva banda a l'escenari de les Voltes per donar el sus al concert amb l'actuació de la formació. Els trombons, les trompetes i els fagots, sumats als intruments de la resta del grup i dirigits per Enric Pastor, delectaren els assistents amb marxes militars i turques, entre d'altres.
Més serveis de trens amb motiu de la 'revetla' de Sant Sebastià
La Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori oferirà un servei especial de trens nocturns amb motiu de la revetla de Sant Antoni, que tindrà lloc demà. Els horaris especials començaran a partir de les 22.40 hores i s'incrementaran les freqüències. Els usuaris del tren disposaran de serveis especials per anar a la revetla de Sant Sebastià.
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent