A mitjan capvespre, fonts properes a Eberhard Grosske confessaven que un equip de Cort havia anat a dur ous a Santa Clara per evitar un nou temporal. I és que, darrerament, el regidor de Participació Ciutadana no té sort amb la meteorologia. Ja la nit de Reis hagué de rebre ses majestats sota la pluja. I ahir, tot i que ell confessava haver fet "un pacte" amb Sant Sebastià, segur que degué passar una penada en veure com s'enfosquia el dia. Les pregàries i els pactes de Cort, però, funcionaren, perquè almanco fins a l'hora de tancament d'aquesta edició la pluja només havia aparegut en forma de quatre gotes mal comptades abans de començar la revetla i cap a mitjanit.
Més de 165 torradores ompliren ahir el centre de Ciutat, en les quals hi havia 12 tones de llenya amb el caliu perfecte per fer passar el fred o torrar-hi el sopar. La plaça d'Espanya recuperà enguany el fogueró gros, que estava format per 4.000 quilograms de fusta i que fou encès per la batlessa Aina Calvo, acompanyada d'altres regidors com ara el mateix Grosske, Nanda Ramon, Baldomero Oliver, Andreu Alcover, Toni Donaire i José Hila. La presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, hi arribà tard i no pogué presenciar-ne l'encesa.
Abans, els Castellers de Mallorca foren els encarregats de donar el sus a una de les nits més intenses i concorregudes de Palma. Hi feren cinc castells: una torre de sis, un cinc de sis, un fortament aplaudit tres de set i algun pilar, amb cucavela inclosa. Durant l'actuació dels castellers arribà la comitiva de Cort, amb els gegants xeremiers i els caparrots. Aina Calvo convidà els ciutadants a participar de les festa en un dels vespres -"amb perdó de la Nit de l'Art" digué- "en què més palesa es fa l'ocupació del carrer". "Una mescla de foc, música, bauxa i cultures" que, en paraules de la batlesa, formen la revetla de Sant Sebastià.
Mentrestant, els foguerons començaven a flamejar. Feia estona que s'hi podia veure gent esperant torn, però fa falta sempre una mà més entesa i valenta per començar a prendre el foc, tasca no gens senzilla si no s'hi té traça. Fet el foc, calia esperar el caliu, espera que els més impacients no poden vèncer i comencen a torrar amb la flama ben violenta. L'entramat de cultures que, de cada vegada més, defineixen la ciutat de Palma fa també que als foguerons s'hi vegin productes poc nostrats per aquestes dates com les salsitxes (de tota casta i mides), les morcilles i la xistorra.
Passades les nou del vespre, la música començà a sonar prest en algunes places. A la plaça Major, uns potentíssims altaveus, i abans que no començàs el concert oficial, escopien els hits més comercials dels Cuarenta Principales, mentre que a la d'Espanya foren els sons tradicionals de Caliu els encarregats d'amenitzar aquells primers moments de la nit. A Cort, la música sonava del tot fina amb els Funkadictos però, tot i això, era plena de gent amb geleretes a la mà que esperava el caliu per torrar-hi. Just devora, Santa Eulàlia era un formiguer de gent i de paradetes de menjar. PSM, Entesa, UM i ERC hi 'competien' per veure qui tenia més adeptes i venia més menjua. Perquè tot s'ha de dir, tothom ho venia o ho donava als militants. Tan sols el PP als jardins del Palau March regalava palanganes de xulla, sobrassada i botifarrons de Ca na Paulina. Per cert, la mateixa 'marca' que també repartien els socialistes davant la seva seu del carrer del Sindicat, però amb una diferència important: les del PSOE costaven 4 euros!
Mentrestant, pels carrers la gent voltava i enrevoltava pertot. Els més previsors, amb la bossa o la senalla carregada de viandes i vi; els altres, fent coes a les parades i bars per poder aconseguir un tros d'alguna cosa per posar-se a la boca. Fins i tot uns veïns de la plaça d'en Coll havien davallat la barbacoa del pis i la muntaven a un racó per poder-hi torrar. I és que aquest vespre tot s'hi val, mentre la festa sigui bona. Sorprenien els grups de turismes arremolinats a la plaça de Cort o el fogueró que féu l'Obra Cultural Balear davant Can Alcover, amb un nombrós grup de nouvinguts que no es volien perdre la festa. Aquesta és una de les millors maneres d'integració.
I així com passaven les hores, més gent estibava carrers i places. Ningú no havia tingut por de les proclames del mal temps i, ben abillats, agafaven forces amb la xulla i la llonganissa. Això eren els més grans, perquè dins els plats dels més joves les saltxitxes i qualque hamburguesa havia reemplaçat els embotits tradicionals. Cridà l'atenció la poca afluència de públic a la plaça de Sant Francesc a primera hora del vespre, mentre que a la plaça dels Patins, un indret nou que s'afegia a la gresca organitzada per la Coordinadora de Festes Populars, era plena de gom a gom. Les tradicions canvien, però la bauxa es manté.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Segur que eren es de UPy D es que torraven ses saltxitxes pobres forasters. Sé cert que ningú els hi ha convidat a aquestes torrades. Bé, com diria "El Casta" : torrada, o barbacoa para los que se van!
El que no entenc és que putes fan els partits polítics ficant-se en una festa que, en teòria, ha de ser popular i del poble. Per sortir a la foto, els nostres polítics són capaços de tot.
Ups! He posat rorraven en lloc de TORRAVEN... Cada dia més llosco.
UPyD? I què rorraven? Choricitos? Ja te dic...
Entre els qui no veuen res, els qui no volen veure res i els qui confonen la pluralitat en "merda", aquest país està salvat. Que Déu els conservi la vista però que els hi millori!!
ah però UPD existeix???
Idò jo vaig passar per allà i no vaig veure cap paradeta dels suposats demòcrates. Només merda. :(
Em sembla que a la Plaça de Santa Eulàlia també hi havia una paradeta de UPyD on també hi torraven. No entenc perquè aquest correspondal no ho ha posat. O no se'n va tèmer o forma parte de la línia informativa de Pere Serra no dir absolutament res de UPyD, com si no existís?