Manacor pitja per obrir accessos a les cales verges
L'Ajuntament de Manacor prem per definir, ordenar i en alguns casos obrir nous accessos a les cales verges del terme municipal. El regidor de Medi Ambient i president de la Ponència de Camins, Bernat Amer, va explicar en el ple d'ahir que l'Ajuntament manté negociacions amb els propietaris de les finques properes a cala Varques, cala Magraner, cala Pilota i cala Sequer. Quant a cala Varques, probablement la més coneguda de totes, el responsable de Medi Ambient detallà que el Consistori estudiava dues opcions: d'una banda, expropiar el caminoi que mena de la barrera fins a la mar; de l'altra, obrir un accés per als vehicles d'emergència.
Els pro camins insten a expropiar el camí de Ternelles per 170.000 €
La Plataforma pro camins públics oberts proposa als grups polítics de l’Ajuntament de Pollença que habilitin una partida econòmica als pressuposts per expropiar els camins de Cala Castell i del Castell del Rei, més coneguts com el camí de Ternelles. El cost de l’expropiació és d’uns 170.000 euros, segons la plataforma, que fa aquest càlcul a partir d’un estudi econòmic i financer de l’Ajuntament. La plataforma fonamenta la demanda d'expropiació en el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU)de 1990 i en una sentència del Tribunal Suprem de 2001 que reconeixen, dit d'una manera senzilla, que hi ha una servitud de pas pública a favor dels vianants.
Barrera al camí de cala Sequer
La Policia Local de Manacor ha denunciat la instal·lació d’una barrera sense l’autorització pertinent en el camí de cala Sequer, una de les cales verges de la costa de Llevant. Així ho manifestà en el darrer ple Bernat Amer, regidor de Medi Ambient, arran d’una pregunta que formulà el PSM.
Pollença reclama que el camí de Ternelles sigui públic
La vista d'apel·lació contra la sentència que al 2011 decretà que part del camí de Ternelles és de titularitat privada, tot i que l'Ajuntament de Pollença hi té servitud de pas limitada, tingué lloc ahir a l'Audiència. El dictamen obligava el Consistori a excloure el camí del catàleg municipal. El misser del Consistori, Miquel Ripoll, exposà els arguments que considerà bàsics per demostrar que el 5 d'agost de 1811 -data en què la Corona vengué el castell- el camí era "reial i públic" i afegí que els propietaris, "per molt que hagin agrupat les propietats, no han pogut demostrar que el camí s'hagués comprat".
Recurs d’apel·lació contra la sentència del camí de Ternelles
L'Ajuntament de Pollença es reserva el dret a recórrer la sentència del Jutjat de Primera Instància número 2 d'Inca sobre la titularitat del camí de Ternelles, que l'obliga a excloure aquesta via del catàleg de camins públics del municipi. L'Ajuntament va registrar dimarts al jutjat d'Inca la demanda d'apel·lació de la sentència, fet que li atorga ara vint dies per preparar el gruix de l'apel·lació amb l'objectiu de demostrar que es tracta d'un camí de titularitat pública.
El jutge diu que el camí de Ternelles és privat, però hi manté la servitud de pas
El 2009 unes 500 persones botaren la tanca que impedeix l'accés al camí pollencí. El titular del Jutjat de Primera Instància número 2 d'Inca, Vicente Martínez, va fer pública ahir la sentència per la qual declara que totes les vies que travessen la possessió de Ternelles (Pollença) són de titularidad privada. Això significa que el sender de Ternelles haurà de ser exclòs del Catàleg municipal de camins públics de Pollença aprovat per setembre de 2008. La resolució només estima parcialment la demanda de la propietat, atès que ratifica l'existència d'una servitud de pas a favor de l'Ajuntament. Aquest dret va ser avalat per una sentència anterior del Tribunal Suprem, que el 2001 reconegué l'ús públic de tots els senders inclosos en el planejament urbanístic de Pollença que condueixen a la mar. En virtut d'aquest dictamen, el Consistori regula actualment l'autorització de pas per als excursionistes a través de la via, limitada a un màxim de 20 persones diàries per raons de conservació ambiental.
El judici pel camí de Ternelles queda vist per a sentència
El judici per la titularitat del camí de Ternelles va quedar ahir vist per a sentència. La declaració del perit de la part demandant (la societat Menani SA, en representació dels propietaris de la finca de Ternelles) ahir dematí al jutjat d'Inca posa punt final a un contenciós que haurà de determinar si el camí de Ternelles pot ser inventariat com un camí públic municipal (tal com sosté l'Ajuntament) o bé és de titularitat privada (segons la propietat de la finca de Ternelles).
S'allarga el judici per la titularitat de Ternelles
El judici sobre la titularitat del camí de Ternelles no quedà ahir vist per a sentència tal com s'esperava. La complexitat de les investigacions i l'absència d'un dels perits de la part demandant causaren que el jutge que instrueix el cas, Vicente Martínez, ajornàs la declaració del perit fins al proper dia 20 de juliol, la qual cosa suposa que la sentència sobre el cas no es farà pública previsiblement abans d'un mes i mig. No obstant això, ahir acabaren de testificar els principals perits d'ambdues parts i els advocats feren el seu al·legat final per decidir si la Sala de Pollença va actuar de manera correcta quan el 2008 va incloure el camí de Ternelles en el catàleg de camins públics del poble. En la sessió d'ahir quedà palesa la gran divergència de les actituds que defensa l'Ajuntament de Pollença per una banda i la part demandant, la societat Menani SA, per l'altra. El misser de la societat Menani SA, Joan Socies, sosté que "el camí de Ternelles no és públic perquè quan la propietat de Ternelles comprà el castell del Rei el 1811 a través d'una subhasta n'adquirí també les propietats limítrofes i, com a conseqüència, el camí".
Nou ajornament del judici del camí de Ternelles
El judici per la titularitat pública del camí de Ternelles sofreix un nou ajornament. La vista oral, que es va obrir ahir al Jutjat número 2 de Primera Instància d'Inca a les nou del matí, es va haver de suspendre passades les 12.30 per una indisposició del misser de l'Ajuntament de Pollença, Miquel Ripoll. Encara que al principi es va acordar reprendre la sessió avui a partir de les 10 hores perquè el judici quedàs vist per a sentència, s'ha hagut de suspendre indefinidament pels problemes de salut de Ripoll. Hi ha la circumstància que el magistrat Vicente Martínez és un jutge interí, de manera que aquest nou ajornament de la causa -ja s'havia posposat en dues ocasions anteriors- impossibilita pràcticament que la sentència es dicti abans de les eleccions, segons explicà el batle pollencí, Joan Cerdà.
Avui comença el judici per la titularitat del camí de Ternelles
Avui comença al jutjat d'Inca el judici que determinarà si l'Ajuntament de Pollença va actuar o no correctament quan, l'any 2008, inclogué el camí de Ternelles en el catàleg de senders públics del municipi. La vista s'inicia avui, després d'haver-se hagut d'endarrerir dues vegades des de principi d'any amb motiu de la indisposició d'alguns dels testimonis.
El PSM vol que el Consell revisi a l'alça la quota d'accés al camí de Ternelles
El PSM ha sol·licitat formalment a la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, que revisi l'acord amb què la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric estableix un límit de 20 persones diàries per circular pel camí de Ternelles, una quota que consideren "excessiva", tenint en compte que l'Ajuntament de Pollença ha inclòs aquesta via en el Catàleg de camins públics del municipi. Els nacionalistes realitzaran aquest mes una pregunta en la Comissió Insular d'Urbanisme per tal de forçar la revisió d'aquesta quota i establir-ne una de nova més propera a les 40 persones diàries que va proposar el GOB, després que el Tribunal Suprem establís "l'ús idoni" del camí com a via "raonable" per accedir al litoral en compliment de la Llei de costes. L'Ajuntament de Pollença autoritza des de gener de 2010 el pas pel camí mantenint la quota de 20 persones aprovada pel Consell però, coincidint amb la temporada alta d'excursionisme, s'acumulen les sol·licituds al Consistori per transitar per la via, especialment els caps de setmana. Per visitar Ternelles en diumenge, ja és necessari esperar fins a finals de juny. La sentència del Tribunal Suprem reconeixia l'ús públic de la via, però no la titularitat, i deixava a mans del Consell la competència per regular l'esmentat ús de manera que fos compatible amb la conservació de l'entorn natural. "La sentència del Tribunal Suprem de data 18 d'octubre de 2001 preveu per al camí que se n'estableixi un ús idoni.
Plet pel camí de Ternelles
El batle de de Pollença, Joan Cerdà, va ser l'encarregat d'anunciar-ho en el transcurs del ple municipal: Ternelles torna a ser notícia. I és que els propietaris de la finca, la família March, han interposat un plet civil contra l'Ajuntament de Pollença sobre la titularitat del camí de Ternelles. La família March vol així que un jutge dictamini si el camí és públic, com defensa el Consistori pollencí, o si és privat com sostenen els propietaris de la finca.
Ternelles, camí públic o privat?
Els partidaris i detractors de la declaració de la titularitat pública del camí de Ternelles tindran 45 dies per aportar una nova documentació al catàleg de camins públics del Pollença amb l'objectiu de determinar si es tracta d'una via de titularitat privada i d'ús públic, com diuen els tribunals, o si és pública d'ús públic, que és el que diu el catàleg de camins públics del municipi.
De Ternelles
El fet de botar barreresés lluitar pels ideals?O és fer una passa en falssense modes ni maneres?Polítiques vertaderessón les que necessitam,si botam i no llevambarreres a un món caòticés purament anecdòticel fet que realitzam.
El PP vol la dimissió de Vicens per actuar com un «vertader ocupa» a Ternelles
El portaveu adjunt del PP, Toni Fuster, ha considerat avui que el conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Gabriel Vicens, «no hauria de continuar ni un minut més al Govern» després d'actuar com un «verdader ocupa» a «l'assalt» dilluns passat a la possessió de Ternelles, al municipi mallorquí de Pollença, «menyspreant el dret a la propietat privada». En una roda de premsa, Fuster ha criticat que Vicens, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, i el director insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Gabriel Cerdà, «van vulnerar la legislació que ells mateixos han impulsat» i que, per tant, «haurien de ser exemple social del seu compliment».
Travessen Ternelles
Més de cinc-centes persones varen usar ahir escales per botar les barreres d'accés a la finca de Ternelles, a Pollença, amb l'objectiu de reivindicar l'ús públic del camí de Ternelles. Així, desobeïren les ordres de la Policia Local, que vetlava pel compliment de l'acord de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni del Consell de Mallorca, que limita el pas pel camí de vint persones al dia, llevat que existeixi una autorització especial. a la tarda la Guàrdia Civil, es presentà a la finca i aixecà acta. La Policia va permetre el pas de vint excursionistes a través de la reixa d'entrada a la finca i, després de tancar-la, va advertir la resta que si botaven cometien una falta administrativa greu, penada amb multes d'entre 6.001 i 100.000 euros.
El Consell impulsarà una llei de camins públics
El Consell de Mallorca proposa l'aprovació d'una llei de camins públics per evitar els conflictes que en aquests moments s'estan donant amb propietaris de finques privades. És una qüestió que, segons el parer de l'organisme insular, s'ha de començar a plantejar per resoldre contenciosos com el del camí del Rafal, a Planícia, itinerari tancat pels propietaris de la finca i que interromp la ruta de Pedra en Sec, al seu pas per aquesta possessió.
Els camins públics
Des de fa anys, a Mallorca molts de camins públics s'han estroncat en travessar finques privades, generalment possessions amb propietaris poc escrupolosos amb la Llei de pas. Una vegada barrats, aquests camins han deixat de ser transitats pel comú de...
Les barreres de Ternelles s'han d'obrir
El Tribunal Suprem ha resolt, a través d'una sentència ferma contra la qual no és possible cap recurs d'apel·lació, que les barreres del camí de Ternelles, al terme municipal de Pollença, s'han d'obrir. D'aquesta manera, no admet a tràmit el recurs que presentà la propietat a la més alta instància judicial contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de les Balears que donà per bo l'acord adoptat pel ple del Consell, el 2006, sobre l'accés lliure al polèmic sender. Tot i així, des de la propietat de la possessió de Ternelles recorden que "la resolució del Suprem no autoritza l'obertura del camí al públic en general" i manifesten que "l'acord del ple del Consell de 2006 s'ha d'adaptar a la legislació més vigent, com són ara el PORN i la Xarxa de Natura, que regulen els espais naturals depenent de la protecció que tenen. Aquesta legislació determinarà de quina manera s'ha de preservar l'accés al camí de Ternelles".
Agents de Medi Ambient veten el pas per Ternelles
Els prop de 600 participants en l’excursió organitzada per la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts pel camí de Ternelles es van trobar amb dos agents mediambientals de la Conselleria de Medi Ambient del Govern que els van impedir el pas a l’estret de Ternelles, on a més hi ha una barrera tancada amb cadenat, dels propietaris de la finca. Tot i que els agents van al·legar que "no podien passar per una zona PORN".
Cartes al director