Prada, punt de trobada
És un plaer tornar a Prada (Conflent, Catalunya Nord) un altre estiu, amb motiu de la celebració de la Universitat Catalana d'Estiu. Trobar vells amics i fer-ne de nous, en un espai que ha representat sempre el combat a favor de la plena llibertat de tota la nació catalana.
Les detencions polítiques de Bunyola
Avui dimecres, 19 d'agost, el col·lectiu de suport als encausats, Solidaris Encausats de Bunyola, ha organitzat una festa de glosadors i músics a la Plaça de Bunyola, durant la qual es podrà gaudir de les actuacions dels glosadors Jordi Cloquell ‘Artiller’, Mateu Xurí i Maribel Servera; del grup musical i poètic de Biel Majoral, Miquel Brunet, Delfí Mulet, Biel Torres, Antoni Artigues i Antònia Font i del grup musical Broots.
Nuclear? Mai!
El ministre espanyol d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va advertir a principis d'aquest mes d'agost, que el cost de no tenir un magatzem temporal centralitzat de residus nuclears a l'estat espanyol, podria derivar en un encariment de fins al 30% en la factura de la llum.
Ja no ens alimenten molles
Cantava Ovidi Montllor... I és la millor definició del que passa a una part majoritària de la societat de les Illes Balears. La violència simbòlica exercida pel Govern de José Ramón Bauzá contra els signes propis d'aquí i la suma de diverses crisis detonades per la crisi financera del 2008 han comportat una societat més compromesa, més conscienciada i més emprenyada.
La Virgencita i la Constitució espanyola
Ara, quan queden tres mesos perquè s'acabi la Legislatura a l'estat espanyol, Mariano Rajoy insinua (poques vegades afirma) que, per ventura, es podria canviar el text de la Constitució espanyola.
La Costa Nostra versus la costa és de tots
Aquests dies es compleixen deu anys de l'esclat del que es va anomenar la guerra de la piscina. Aquell episodi i els successius van molt més enllà de la denuncia per l'ocupació de l'espai de tots per a benefici particular d'uns pocs.
Semblar honrats i ser-ho
El president del PP a les Balears, Miquel Vidal, ha recuperat aquella vella divisa sobre la dona del Cèsar i ha proclamat que els polítics no només han de ser honrats, sinó que també ho han de semblar.
Can Alcover
Can Alcover – Centre de Cultura es va inaugurar oficialment l'abril de 2008 després d'una llarguíssima història que qualque dia haurem de contar. Des d'aleshores ha complit, amb escreix, les funcions per les quals va ser creat. Milers d'estudiants han passat per la casa museu dedicada a conèixer millor el cappare de les lletres catalanes Joan Alcover.
1715. La fi del Regne Enmig del Mar?
Aquest és el títol de l'exposició que es pot visitar a Barcelona, al Born Centre Cultural fins el 30 d'agost. La mostra, comissariada per Bartomeu Mestre, Balutxo, i presentada per l'OCB, la Comissió Cívica del Tricentenari 1715-2015 i El Born CC, relata la conquesta amb l'ocupació i subjugació del Regne de Mallorques i del conjunt de la nació catalana, per part dels exèrcits de Castella i de França ara fa 300 anys.
Germà Bel i el fracàs
Dimecres vaig poder assistir, a Barcelona, a la presentació d'alguns dels personatges destacats de la societat civil del Principat de Catalunya que aniran als primers llocs de les llistes electorals de Junts pel Sí. Els arguments pels quals han acceptat el repte d'anar a aquestes llistes electorals, que varen desgranar durant l'acte, eren a parts iguals, emotius i intel·ligents.
La premsa forana
Aquests dies que celebram el cinquè aniversari de la revista Díngola de Sineu, és un bon moment per recordar, una vegada més, l'excel·lent tasca que ha fet i continua fent la premsa forana a Mallorca. La majoria de les capçaleres varen ser creades a finals de la dècada del 1970, -Díngola és la més jove de les que s'editen en paper- encara que alguna capçalera és centenària com el Sóller o gairebé, com el Felanitx.
Tu també vares tenir un somni, Francina
Diuen que en una entrevista concedida a Europa Press vares assegurar que l'independentisme «és simplement un somni» i que la realitat és que s'han de cercar fórmules d'acord entre els diferents territoris d'Espanya» per «conformar una Espanya federal en la qual tot el món hi cap i en la qual Catalunya té un pes important».
Felip VI, go home!
Les Illes Balears reben cada any la visita d'onze milions de visitants estrangers. Centenars de milers de persones d'altres contrades han decidit viure a aquesta terra d'acollida. Totes elles han estat, sempre, benvingudes. Vivim a un paradís per als estiuejants i, de fet, la nostra terra ha atret sempre els millors professionals de l'estiueig. Entre aquests darrers, des de fa molts anys rebem la visita de la família reial espanyola.
Amb Catalunya, amb sentit comú
El Govern de les Illes Balears ha començat les converses amb el Govern de la Generalitat de Catalunya per preparar un conveni de col·laboració. Aquesta cooperació ha d'incloure, lògicament, el retorn de les Illes Balears a l'Institut Ramon Llull, cosa que resultarà molt beneficiosa per als nostres creadors culturals i per la nostra modesta indústria cultural.
Això és una xiulada
Perdonin l'estridència, però avui això no és un article. Ës una xiulada. Una xiulada sorgida des de les entranyes contra l'aberrant proposta efectuada per la “Comissió Estatal contra la Violència, Racisme, Xenofòbia i la Intolerància a l’Esport” de multar el Barça, l’Atlètic de Bilbao, les entitats sobiranistes que consten com a adherides al manifest “Per la xiulada a l’himne espanyol i al Rei Felipe de Borbón” i la persona de'n Santiago Espot.
Ho hem aconseguit: gràcies!
Ho hem aconseguit! Fa quaranta dies l'Associació Ona Mediterrània va llançar una demanda pública que a l'hora era un repte: aconseguir 14.000 euros per millorar els equipaments de la ràdio Ona Mediterrània.
Un pla alternatiu a la destrucció de les rodalies de Palma
Aquest passat dissabte es va fer la cinquena edició de la Marxa Jove en Defensa del Territori, que va transcórrer entre ses Fontanelles i el port des Molinar, una zona especialment amenaçada en aquests moments. Els poders econòmics, representats políticament pel PP, tenen des de fa molts d'anys, un pla molt concret per completar la plena urbanització de Palma.
Spanish style
Aquests són els principals titulars d'ahir de mitjans de comunicació espanyols (tots ells amb difusió a Catalunya, subvencionada per l'estat espanyol). Falten dos mesos per les eleccions plebiscitàries catalanes i l'aparell mediàtic espanyol ha començat la campanya.
Votar Pep Guardiola
En Pep Guardiola, persona que ho ha estat tot en el món del futbol, ha fet una important passa i ha decidit formar part de la llista Junts pel Sí, la llista que ha de dur el Principat de Catalunya a la Independència. En Pep Guardiola, més enllà de ser un futbolista extraordinari, un entrenador estratosfèric i una excel·lent persona, representa els millors valors dels humans.
L'estafa de Rajoy i Montoro
Com que les balances fiscals ofereixen uns resultats escandalosos, el Govern espanyol ha fet públic, per segon any consecutiu, un informe amb els “comptes territorialitzats”, segons el qual, les Illes Balears tenen un saldo fiscal negatiu amb l'Estat de 1.330 milions d'euros, cosa que significa un 5,08 per cent del seu PIB.
Es molt senzill, digueu-li Països Espoliats
Tantes voltes que li hem donat, que si és molt senzill: digueu-li Catalunya, que si Països Catalans... era molt més senzill, som els Països Espoliats per l'Estat espanyol.
Digueu-li Govern
En política la comunicació és essencial. No cal perdre el cap, allò més important en la gestió política és fer-ho bé. Fer una bona gestió que millori el benestar de la ciutadania. Però també és molt important traslladar a l'opinió pública el missatge que vols que els arribi. Perquè has fet tal o tal altra cosa... o perquè no l'has poguda fer.
27-S: o caixa o faixa
Ho hem dit en qualque altre ocasió i ara ja és definitiu: el Principat de Catalunya tanca definitivament l'etapa autonòmica. L'acord per a la llista del Sí (encapçalada per l'amic Raül Romeva i les amigues Carme Forcadell i Muriel Casals) és el punt i final que anuncia que a partir del 27 de setembre, el Principat entra en una nova etapa. En una nova dimensió.
És clar que #HoAconseguirem
#HoAconseguirem és la crida i el repte que ha llançat l'Associació Ona Mediterrània per a la recta final de la campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami. Vos convit, a totes les bones persones que seguiu allò que anam opinant modestament des d'aquesta finestra, a que participeu d'aquest repte.
Reiniciar IB3 (i V): Sentit comú
El nostre suggeriment de l'anterior article de fer IB4, ha creat cert debat. Més enllà del nom, allò important és el model proposat, que, per descomptat, hauria de comptar amb la plena complicitat i implicació dels consells insulars.
Reiniciar IB3 (IV): Facem IB4!
Malgrat la part positiva i la potencialitat d'IB3, ens trobam amb un ens molt mal de gestionar. Per ventura hauríem de dir “de fer surar”. Es podria optar per fer una gestió estil “qui dia passa, any empeny”. Que el nou equip directiu cobri un bon sou i es limiti a gestionar la petita part del pressupost que no ve predeterminada i mirar de fer un producte més digne, plural i útil que fins ara. I amb això pensar que ja han cobert l'expedient.
Reiniciar IB3 (III): les línies de (re)flotació
Una televisió de les Illes Balears de qualitat, plural i en català és important i positiva perquè pot servir com a element de cohesió de la societat de les quatre illes; perquè pot ser un instrument importantíssim per aconseguir la normalitat per a la llengua pròpia de les Balears, la llengua catalana.
Reiniciar IB3 (II): La casta i El Casta
IB3 ha estat un instrument útil i positiu en algunes etapes de la seva història i en alguns aspectes concrets de la seva programació. La programació infantil ha estat educativa i ha assolit un nivell de qualitat acceptable en bastants moments.
La llengua dels consellers
Desenes de milers de persones, nascudes a milers de llocs diferents del Món, han vengut a viure a les Illes Balears. Aquesta bona gent venguda des dels cinc continents sempre han estat benvinguts i ben rebuts a aquesta terra. No se'ls ha demanat mai que renunciïn al seu bagatge cultural i lingüístic, com a molt, que el complementin amb el propi de les Illes Balears.
Reiniciar IB3 (I): els pecats originals
El mes de maig de 1985, el Parlament aprovà la creació de l’Ens Públic de Ràdio i Televisió de Balears, un dels principis cabdals de la programació del qual havia de ser “la defensa de la personalitat i identitat del poble de les Illes Balears, així com la promoció i difusió de la seva cultura i la seva llengua”.
La importació de residus (i la màfia)
Dissabte passat, Miquel Ensenyat prengué possessió com a president del Consell de Mallorca i anuncià que la primera mesura que prendrà el nou govern de Mallorca serà la d'acabar amb l'aberració d'importar fems d'altres països per cremar-los a la incineradora de Son Reus i escampar el fum per damunt els nostres caps.
La llei colonial de símbols
Els invasors i els colons tenen, sempre, un gran interès en plantar la seva bandera. En marcar el territori conquerit. Des d'Hernán Cortés als estadounidencs plantant la bandera de les barres i estrelles a Iwo Jima, Des dels colons israelians en territoris ocupats, fins al Pinotxet de Calvià, passant per la reconquesta de l'illot de Perejil, sempre es repeteix el gest.
Permeteu-me que insistesqui...
Què és el que va fer moue més gent durant la passada legislatura? Què demanaven les manifestacions més massives que es varen fer? Què va motivar la campanya més contundent que han protagonitzat els alumnes de les Balears? Què triaren la immensa majoria dels pares quan se'ls va "donar llibertat d'elecció"?
La política lingüística és una política social (i transversal)
Des de fa anys, al nostre país, s’ha considerat la política lingüística com una política cultural, hi ho és. Però no només és una política cultural. També és (i cada vegada més) una política social.
Governs compartits, governs cooperatius
Avui és el darrer dia que José Ramon Bauzá presideix el Govern. El succeirà un govern compartit entre les formacions de l'esquerra i el sobiranisme progressista. Un govern compartit, amb les forces que més bé encarnaven la idea guanyadora de les passades eleccions: Bauza arruix.
Tribut a Manuel de Pedrolo (a vint-i-cinc anys de la seva mort)
Som a mitjan de la dècada dels 1980, un al·lot de 14 anys espera per agafar l’autobús de l’empresa privada Cloquell, que l’ha de dur a Son Sardina, a la parada situada al començament del carrer 31 de Desembre de Palma.
Tricentenari
Aquests dies de finals de juny i de principis de juliol es compleixen 300 anys del final de la guerra de Successió i del desembarc de les tropes borbòniques a Mallorca i a Eivissa, cosa que significà el principi de la pèrdua de la sobirania per als habitants d'aquestes terres.
Dir-li el nom del porc
6.000 euros de multa per dir que José Ramón Bauzá és un porc. Me pareix excessiu. Si Bauzá hagués de pagar aquesta quantitat (la que li paga el Govern a la seva farmàcia cada dos dies) a tots els ciutadans de les Balears que ha insultat, no li bastarien els tres sous que fa comptes acumular.
Benvingut al no nacionalisme!
Els no nacionalistes es diuen a si mateixos “constitucionalistes” perquè aquest text sagrat (només quan els interessa) diu en el seu Article 2: “La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols”.
Rajoy imposa sis canals més de TV en castellà
A finals del passat mes de març, el Govern Bauzá va fer desaparèixer de la graella televisiva de les Illes Balears dos canals de televisió en català, el Canal 33 / Súper 3 i el 3/24.
- Com serà la nova plaça Major de Palma?
- L'hoteler Miquel Fluxà, el primer mallorquí a la llista Forbes dels més rics del món
- Impugnaran tres convocatòries de l'Ajuntament de Palma perquè vulneren els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants
- PP i Vox, en contra de reclamar un impuls formal davant el Parlament Europeu per a l'oficialitat del català
- Les comunitats de veïnats ja poden acceptar o vetar nous pisos turístics