cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín:

Currículum i llengua

En aquest moment decisiu del segle XXI, en què s'està decidint la supervivència de moltes llengües minoritzades pel fet de no tenir un estat propi que les protegeixi, quan ja només queda l'escola com a darrer bastió on es pugui ensenyar la llengua catalana, pròpia d'aquesta terra; ara que els de sempre volen posar obstacles a l'ensenyament de la llengua del país, ens trobam paradoxalment que els que sempre havien defensat, perquè ho sabien i ho havien comprovat, que l'única manera de complir amb la llei de Normalització Lingüística, sabessin per igual les dues llengües oficials era fent l'ensenyament totalment en català, i ensenyant el castellà com a assignatura.

La llengua castellana és una competència de l'administració central, i està totalment assegurat que des de Madrid vetlaran perquè aquí s'ensenyi el currículum adient.

Aquí es té la llengua catalana. I aquí és on s'ha procurat fer el currículum per a l'ensenyament d'aquesta llengua.
Aleshores, què deu haver passat, perquè s'hagi volgut fer un sol currículum de les dues llengües? Per què s'ha caigut en el parany del bilingüisme social? Una persona pot esser bilingüe i multilingüe, però un poble que passa a esser bilingüe per decisió d'un altre poble que l'ha dominat, és perquè li han fet fer la primera passa per convertir"se en monolingüe. La llengua catalana té dret a tenir un currículum propi, perquè ensenyar llengua és ensenyar a comunicar"se, és ensenyar a parlar"la, a escoltar"la i entendre els missatges orals, a llegir"la i entendre els missatges corresponents, i a escriure"la i saber crear missatges escrits. Per millorar el coneixement d'aquestes habilitats es necessiten coneixements fonètics, lexicals, ortogràfics, sintàctics, morfològics, gramaticals, sociolingüístics, etc. I per millorar el parlar, l'entendre, el llegir i l'escriure en català, no es té cap necessitat de tenir el currículum integrat. L'únic que s'haurà de vetlar, com s'ha fet sempre, són les interferències de tota mena que crea una llengua que penetra dins l'altra, ben igual que l'aigua quan envaeix un tros de terra.

Les persones que han dedicat temps a parir aquest currículum, intenten justificar"lo argumentant que es produiran uns beneficis que ja es produïen sense integrar el currículum i no parlen dels perjudicis.

Diuen que és una eina didàctica la finalitat de la qual és millorar els processos d'ensenyament i aprenentatge de les llengües, doncs el que necessitam és un currículum de llengua catalana com a eina didàctica per millorar l'ensenyament i aprenentatge de la llengua catalana.

L'argument més important que empren és el de la desigualtat de coneixements que té l'alumnat en acabar l'etapa d'ensenyament obligatori. Precisament aquest és l'argument més important per saber que els esforços dedicats al currículum integrat de llengües, l'havien d'haver dedicat a promocionar l'ensenyament en català, que ja hi ha suficient experimentació i coneixements per saber que aquesta és l'única manera que l'alumnat acompleixi el que mana la legislació actual. I sempre m'estic referint a l'alumnat de Palma, Eivissa, Calvià, Llucmajor, Alcúdia, etc., llocs on més s'ha desenvolupat el turisme i on s'està perdent l'ús del català, i que, a més, és allà on hi ha aproximadament el 80% de l'alumnat.

Joan Lladonet, pedagog. Rebuda per e-mail.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.