Aquest dimarts, 30 de març, uns joves han denunciat que han estat víctimes d'una discriminació al bar cerveseria de Palma anomenat 'Cruz Blanca' i situat al carrer Sant Francesc de Sales de Palma.
El cambrer del local no només els ha exigit que li parlassin en «espanyol» perquè, en la seva opinió, «estam a Espanya», sinó que s'ha negat a atendre'ls i els ha 'convidat' a partir de l'espai públic que ocupa l'establiment.
El mateix dia, el conegut periodista de TV3, Carles Castellnou, ha denunciat que agents de seguretat contractats per Renfe a l'estació de Sants de Barcelona se li han dirigit en termes com «No voy a hablarte catalán» o «Me la suda el catalán».
Sovint, aquests tipus de fets tenen un ressò escàs en la majoria de mitjans de comunicació.
Si a una persona se li nega l'atenció o se l'obliga a partir d'un establiment o se la menysté a causa del seu gènere, de la seva opció sexual, del seu color de pell o del seu origen, és notícia.
I si a una persona se li nega l'atenció o se l'obliga a partir d'un establiment o se la menysté a causa de la seva opció lingüística, també és notícia.
En el cas de la discriminació a causa de l'opció lingüística, bona part dels mitjans no ho consideren 'noticiable', i és oportú demanar-nos per què?.
Per ventura no ho consideren 'tant greu' com en els altres casos?
Pot ser tenen interès en amagar aquesta terrible realitat? O és que la discriminació dels parlants de català és tan habitual i ve de tan enrere que ja s'ha 'normalitzat' i ja no els sembla destacable?
Cal que tothom faci com els joves discriminats al bar Cruz Blanca o com Carles Castellnou, no normalitzar aquestes situacions, denunciar-les públicament i que més mitjans de comunicació deixin de considerar l'apartheid contra la llengua catalana com quelcom tan habitual que ja ni se'n parla.
El franquista del fòrum, amb noms diversos però amb la prepotència impostada de sempre, considera que només ells poden anomenar la Constitució que diuen defensar però que en realitat voldrien derogar.