Èxit de participació. Aquest divendres Joves de Mallorca per la Llengua ha celebrat, amb més d’un miler de persones, els seus 25 anys de lluita pel català.
Maria de la Salut ha estat l’escenari que ha acollit la diada ‘Treu la Llengua’ que ha consistit en una gimcana a càrrec de l’Esplai Es Rebrot, una ballada amb Al-Mayurqa, sopar i un concert amb grups en català de Mallorca, el País Valencià i Catalunya.
Xarxa, ZOO, Roba Estesa, Pirat's Sound Sistema i PD Burbaia Rissada, a més de l’espectacle de llum de Joan Servera i la batucada Deixonats, han estat l’aposta dels Joves per al concert d’aniversari. Una aposta encertada que va fer que s’esgotaren les entrades en menys de 15 dies.
En la seva intervenció a la diada, la coordinadora de l’entitat, Mireia Mercadal, ha llegit un manifest reivindicatiu per la llengua i cultura. «Avui treim la llengua per proclamar que volem que les Illes Balears, on hi conviuen gent de distints orígens, cultures i llengües, siguin una societat cohesionada, on tothom respecti la llengua dels altres i on la llengua catalana servesqui com a eina de cohesió social», ha remarcat.
Amb el manifest, l’entitat també ha volgut mostrat el seu suport als mitjans de comunicació en català i a totes les persones «perseguides i represaliades per expressar les seves idees i les seves creacions». A més, han llançat un missatge a les institucions tot exigint «un compromís ferm amb la plena recuperació de la nostra llengua».
Així, han demanat als Consells que facin «accions i campanyes per sensibilitzar la ciutadania i per prestigiar l'aprenentatge i l'ús social de la llengua catalana»; i al Govern «que retorni el requisit de coneixement del català a tots els llocs de feina de les administracions, que apliqui clàusules socials lingüístiques per a tots els seus proveïdors, que apliqui les 136 mesures seleccionades del Pla general de normalització lingüística, elaborat pel Consell Social de la Llengua i que posi en marxa ja l'Oficina de Garanties Lingüístiques».
«Avui treim la llengua per proclamar, alt i clar, que davant l'actual context que viu l'Estat espanyol d'involució democràtica i de retallades de drets, lluny de callar, treurem la llengua totes les vegades que faci falta per defensar la llibertat, totes les llibertats, i de manera especial la llibertat d'expressió», ha destacat Mercadal en representació dels Joves.
Gràcies, sens dubte, al nombrós voluntariat i amb el suport de Rock’n’Rostoll, l’OCB, l’Ajuntament de Maria de la Salut, Es Rebrot i Sa Canyeta, la segona edició del ‘Treu la Llengua’ ha estat un «èxit rotund».
«Com havia de ser la nostra revista? L’acord fou unànime: la nostra revista seria oberta a tothom, a tots els corrents estètics i a tot Catalunya (aleshores no dèiem “Països Catalans”, sinó Catalunya i prou. Per a nosaltres, tan Catalunya era Barcelona, com Alcoi, com Ciutat, com Lleida o com Perpinyà; i com que no significàvem res, ni érem cap força ni cap perill, ningú no hi tenia res a dir)». Josep Maria Llompart (Latitud 39, agost de 1981). L’article es refereix al naixement, l’any 1952, de la revista Raixa.
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/258699
--Del blog "Etziba Balutxo..." de Bartomeu Mestre i Sureda
"[...]Jo mateix, nascut a Felanitx, sóc català. Tan català com Pere Oliver i Domenge, com Nadal Batle, com Miquel Bauçà o com Miquel Barceló. Ho som, talment l'algaidí Pere Capellà, en Mingo Revulgo, quan l'any 1935 escrivia: “Jo sóc mallorquí i és la meva glòria/ esser català per la meva història!”. Sóc català, perquè faig part de l'àmbit lingüístic, cultural i geogràfic que abasta la nació catalana[...]"
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/252182