Cort investiga la cúpula policial per abús laboral
Un expedient d'informació reservada obert per l'Ajuntament de Palma i contenciosos penals davant el Jutjat d'Instrucció número 5 contra el cap actual de la Policia Local, Nicolás Herrero, posen en entredit el funcionament de la cúpula de seguretat a Ciutat. Precisament, el mes de març de 2008, Herrero va ser nomenat intendent en cap per reestructurar tot l'organigrama del cos de seguretat. La política "obscurantista" i de control de l'aparell policial per part d'altes instàncies a fi d'evitar "la difusió pública" de la tasca que desenvolupa la Policia va propiciar, segons els testimonis afectats, que començassin a caure sancions i expedients contra agents subordinats.
El Pina s'exilia
Enguany han dit prou. Tota la plantilla del Pina Club de Futbol no aguanta més i ha decidit anar a jugar al nucli veí d'Algaida. "Tenim uns vestidors apuntalats, no hi ha prou llum per poder-nos entrenar, hem de realitzar les tasques de manteniment del camp i, per poder-hi jugar, els mateixos futbolistes l'hem de regar i pintar". Així ho assenyalen els integrants de la plantilla del Pina.
Les síquies dels molins seran BIC
Ja queda menys perquè el sistema hidràulic de les síquies dels molins de Selva, Inca i Búger sigui declarat Bé d'Interès Cultural (BIC). La Universitat de les Illes Balears ha informat favorablement sobre la proposta que formulà el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca per al reconeixement com a BIC, amb categoria de monument, del sistema hidràulic de les síquies dels molins. L'informe de la UIB era indispensable perquè aquests elements poguessin tenir la catalogació esmentada i, per tant, estiguessin protegits per evitar-ne la desaparició. Ara s'obrirà un període d'al·legacions durant el qual es podran presentar queixes i reclamacions. Posteriorment, se'n duria a terme l'aprovació i es posaria punt final a un procés que s'inicià per setembre de 2008.
Doble tragèdia a l'Arenal
L'Arenal de Llucmajor va tenir ahir un dels dies més amargs. Un poc abans de les vuit del matí, una escapada de gas provocà un incendi en un habitatge del carrer de Sant Cristòfol i causà la mort d'un home de 41 anys. Hores més tard, la Policia realitzava una macabra troballa en un edifici del carrer de Samil: el cadàver d'un nounat que encara tenia el cordó umbilical. L'incendi que causà la mort de l'home de 41 anys es registrà en un novè pis del carrer de Sant Cristòfol. A la casa, a més de la víctima, hi eren també la seva mare, de 84 anys, i l'assistent, de 34. En adonar-se del foc, les dues dones sortiren a la terrassa. L'home es refugià al bany, des d'on avisà els Bombers. Tanmateix, el foc l'assetjà i li impedí sortir-ne. Per protegir-se del fum, l'home es ficà a la banyera i es tapà amb una tovallola humida. Quan els bombers arribaren fins a ell, havia mort asfixiat.
Al centre de Palma, sense cotxe
El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, el socialista Joaquín Rodríguez, explicà ahir que el nou model viari de ciutat que defensa l'actual equip de govern, presidit per Aina Calvo, estaria basat en el foment del transport públic, sobretot de l'autobús, i també del transport alternatiu, en especial a través dels carrils bici.
Burgos s'acomiada de Carlos
Carlos Sáenz de Tejada, assassinat per ETA dijous a Palmanova, fou acomiadat ahir a Burgos enmig de mostres de dolor per centenars de persones, moltes de les quals anaven amb uniformes de la Guàrdia Civil i de l'Exèrcit, en un acte al qual assistiren representants de les administracions públiques. Entre d'altres, hi acudiren el delegat del Govern a Castella-Lleó, Miguel Alejo, i el president de l'Executiu autonòmic, Juan Vicente Herrera, i part dels que anaren al responsori hagueren de seguir la cerimònia des del carrer, ja que la capella era plena de gom a gom.
“Els continuarem pegant al cap, els hem de combatre fins a acabar amb ells”
El rei convertí ahir el seu compungiment pels atemptats en ràbia i, en aterrar a Palma, digué als periodistes: "Els continuarem copejant al cap. Se'ls ha de combatre fins a acabar amb ells". En demanar-li si tenia "por", atès que la bomba explotà a menys de 10 km del palau de Marivent, on passarà les vacances, respongué amb una altra pregunta: "Vostès què creuen?". Abans que la imaginació dels periodistes volàs massa, però, Joan Carles afirmà: "Estic encantat i seguríssim". Els reis aterraren ahir horabaixa a Palma provinents de les illes de Madeira, on han passat els darrers dies de viatge oficial. A l'aeròdrom militar de Son Sant Joan foren rebuts per nombroses autoritats. Dins el primer grup hi eren el president del Govern, Francesc Antich; la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar; el delegat del Govern central a les Balears, Ramon Socias; la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i la batlessa de Palma, Aina Calvo.
“Diego era un sol”
Diego havia nascut a Pamplona, però des dels 12 anys vivia a Mallorca. El seu pare, el reconegut uròleg Antonio Salvà, havia estudiat Medicina a la capital navarresa. Allà conegué la seva dona, Montserrat Lezaún, amb qui es va casar i va tenir set fills. Diego, el segon germà més gran, des de molt petit destacà per la gran vitalitat. Cursà els estudis al col·legi Mare de Déu del Carme, a escassos cinc minuts caminant del seu domicili familiar del passeig Mallorca. La seva part navarresa es veia en la gran afició per l'Osasuna. En moltes ocasions acudí a l'escola vestit amb la camiseta de l'equip navarrès i havia d'aguantar més d'una broma dels seus companys perquè l'equip militava a Segona Divisió.
Revetla de baix cost
Tan sols és una qüestió de crisi que la propera revetla de Sant Sebastià es vegi afectada per una sèrie de canvis. El tinent de batle de Benestar Social i Participació Ciutadana, Eberhard Grosske, indicà el passat 24 de juliol a la Comissió de Festes les possibles modificacions que afectaran una de les revetles més esperades pels ciutadans de Palma i de tota l'Illa en general, la que té lloc la nit del 19 de gener, preludi de Sant Sebastià.
Gris inici de temporada del Mallorca a Kössen
La plantilla del Reial Mallorca va arribar ahir horabaixa, procedent de la concentració de Kössen, a l'aeroport de Palma, al cap de més de deu dies d'intensa feina i amb un bagatge una mica gris, no tant pels resultats dels partits amistosos com pel fet que torna amb els mateixos homes que va partir i és, ara mateix, l'únic equip de Primera Divisió que encara no ha fet cap fitxatge.
El futbol de ca nostra
BinissalemLa porta a la Segona Divisió B per al Binissalem encara no s'ha tancat. Després que el Terrassa hagi eixugat els seus deutes amb l'Asociació de Futbolistes Espanyols (AFE), les possibilitats del conjunt mallorquí passen ara per Oriola. El conjunt alacantí ha rebut, com molts d'altres, una moratòria fins dilluns, dia 3, a les 17.00 hores per liquidar definitivament el seu dèbit amb l'AFE i no davallar a Tercera Divisió o, fins i tot, desaparèixer.
Marco Rivera fa història
El mallorquí Marco Rivera va tenir ahir una participació històrica en els 1.500 metres lliures del Mundial de natació, que es disputa a Roma. Així, es classificà per a la final i es convertí en el primer nedador de l'Estat que baixa dels 15 minuts en la distància. El nedador de Palma, que va nedar en la penúltima sèrie, va quedar segon per darrere del canadenc Ryan Cochrane (14.56.56) i es va ficar a la final amb la quarta millor marca (14.57.47).
Marín defensa el lideratge
Joan Marín, el sub 23 del club de Santa Maria Antoni Gelabert, s'assegurà la general absoluta del Trofeu Vila de Sineu de ciclisme en pista, que es disputa a la Voltadora, organitzat per l'Agrupació Ciclista Sineu. Quedà segon en la modalidat de puntuació en la darrera jornada, només superat per Miquel Àngel Soto (Metal Blinds). En l'escratx guanyà el lodal Marc Pons (Grup Fontanet), seguit de José Manuel Soriano (Metal Blinds) i Salvador Gonzálvez, també tercer en la puntuació.
Espanya lluitarà per l'or amb els EUA
La selecció espanyola de bàsquet femení sub 19, en la qual juga la mallorquina Miriam Bolívar, vencé ahir la de l'Argentina per 67-49 en el Mundial d'aquesta categoria, que es disputa a Bangkok, i s'enfrontarà avui en la final amb els Estats Units, que derrotaren el Canadà per 82-51.
“La cosa és més freda que calenta”
L'expedició del Reial Mallorca va arribar ahir vespre a l'aeroport de Son Sant Joan procedent de Kössen, on ha realitzat la primera etapa de la posada a punt amb vista a la nova temporada. Quan queda menys d'un mes per a l'inici del Campionat de Lliga i Mateu Alemany s'ha posat al capdavant de la nau després de la frustrada venda de la Societat Anònima Esportiva a l'empresari madrileny Carlos González, la plantilla vermella just està confeccionada a mitges, per la qual cosa el tècnic de l'equip, Gregorio Manzano, va destacar que havia arribat l'hora de posar-se a treballar seriosament. "No hi ha res de nou: hem tornat els mateixos que partírem, amb l'equip incomplet, i ara s'haurà de començar a planificar bastant seriosament la feina", va destacar l'entrenador andalús, el qual afirmà que la possibilitat que arribin noves incorporacions, com ara Camuñas i Scaloni, en els propers dies "és més freda que calenta".
Continua l'alarma
El risc continua. El Govern manté l'alerta màxima de perill d'incendis a l'Estat, mentre que els mitjans estatals continuen actuant en l'extinció de focs amb la col·laboració de les comunitats autònomes. L'incendi forestal més greu actiu ahir es registrava a l'illa de La Palma, on devers 4.000 veïns de diversos nuclis urbans de la Vila de Maza i Fuencaliente, al sud de l'illa hagueren de ser evacuats. Centenars de persones i equips tècnics se centraven a "contenir" els dos focus sense control que han causat importants danys materials. Davant d'aquesta situació, el president del Parlament canari va assegurar que es tracta de "un foc de dimensions enormes". A més, el vent no ajudava gens en les tasques d'extinció.
Planetes extrasolars: vida més enllà del sistema solar?
El firmament sempre ha creat en l'ésser humà una fascinació tan profunda com les seves pròpies fronteres. Hi hem col·locat els nostres déus i el nostre destí, les nostres esperances, les ànsies de coneixement i els somnis. Però durant la major part de la nostra història, la veritat del cel s'ha mostrat esquiva, prohibida i perillosa.
Adéu a Corazón Aquino, l'heroïna del “poder popular”
L'expresidenta de Filipines Corazón Aquino, que enderrocà un dels dictadors més corruptes del segle XX i que es convertí així en una icona mundial de la democràcia, morí ahir després de lluitar durant 16 mesos contra el càncer de còlon. Aquino finà amb el reconeixement d'haver estat la primera dona que governà les Filipines i d'haver tombat amb mitjans pacífics una dictadura, la de Ferdinand Marcos. No obstant això, Aquino sempre es mostrà més orgullosa del seu paper com a mare i mestressa de casa i menyspreà el món polític a què es va veure acostada després d'enviduar. Els filipins de les classes més desfavorides que acudien ahir a presentar els seus respectes a l'hospital no la recorden com una estadista avesada que va formular grans polítiques, sinó com una mare que va vetllar pel seu poble i una devota cristiana, a qui van acudir sempre que van creure amenaçada la democràcia.
El crit de les tribus urbanes
Cau la nit a Londres, bastant abans que a Palma, i els busos de color vermell i dues plantes solquen Oxford Street. Tanmateix, un petit vehicle entra en escena i tot d'una alenteix la circulació. No és cap cotxe, tampoc un taxi ni una motocicleta. Què és? Doncs és un rickshaw, o taxi de pedals impulsat per un conductor en bicicleta. La idea ve de l'Índia, on són molt populars.
Episodis alternatius
Distraguem-nos una mica amb Bones, que tancà divendres nit al Fox la quarta temporada amb l'episodi 26, un dels anomenats episodis alternatius (The end of the beginning), on els personatges habituals no fan d'ells mateixos, sinó de...
Els reis són aquí
Enmig de la convulsió,com sempre arriba el monarcai encara que em digueu carcaho he de dir amb la cançó:No profés cap devocióper la corona que brilla;protegiu-la si perilla,però no seria adientvigilar més Mariventque tot el conjunt de l'illa.
Històries d'estiu
DISSABTE A LA NITDissabte a la nit va estendre's l'alarma a la ciutat vella. Persones ben diverses havien vist el Drac de na Coca. La Gran Cristiana va enviar a demanar en Matasetzes.-Mai no he servit el Rei, perquè tenc els...
Fascinació pels anys 70 (I)
S'ha repetit manta vegades: els escriptors i artistes plàstics de l'anomenada generació dels 70 van aconseguir homologar la literatura i l'art que es feien a Mallorca als que s'estaven fent aleshores arreu del món occidental. Naturalment, abans d'aquella tropa de...
Parla Gandhi
"El meu nacionalisme no és excloent. Ho engloba tot. Jo repudiaria el patriotisme que donàs suporta a la misèria o a l'explotació de les altres nacions. El nacionalisme que jo concep no val res si no es concilia sempre, sense excepcions, amb el major benestar i...
La mesura de la felicitat (col·lectiva)
Cap a finals del segle dinou, l'economista Francis Edgeworth -fill d'un filòsof irlandès i d'una refugiada catalana a Londres- va idear una màquina per a mesurar la felicitat de les persones. La pensada d'Edgeworth, que és conegut per haver introduït per a...
Cacera de bruixes i el triomf d'ETA
ETA està aconseguint part dels seus objectius, i en bona part ho fa amb la complicitat -per bèstia que pugui arribar a sonar- dels seus màxims enemics. El triomf de l'organització armada basca passa per la radicalització extrema de tots els sectors de...
Una cultura eixorca?
Per dir-ho d'alguna manera, podríem preguntar-nos quines dificultats tenim els mallorquins per absorbir la cultura que nosaltres mateixos generam i integrar-la en un patrimoni actiu que ens doti d'un instrumental crític per intervenir en el curs de les...
L'extrema dreta
La conseqüència més dramàtica del terrorisme, després de la terrible pèrdua de vides humanes, és la fúria desfermada del corc de l'extrema dreta, que pretén aprofitar la sang i el dolor per dividir els demòcrates i posar contra les cordes les societats...
No vagi per dit
Terrorisme i demagògiaEl periòdic de Pedro J. Ramírez fa demagògia fins i tot sent viu el dol per Carlos Sáenz de Tejada i Diego Salvà. El Mundo publicava ahir a les seves planes d'opinió aquesta nota que qualsevol hemeroteca pública o la...
Una Palma amb pocs cotxes?
Cort està decidit a limitar al màxim la circulació de cotxes pel centre de Palma. El seu pla és clar: ampliciò de les zones ORA, instal·lació de carrils per a bicicletes, potenciació de l'autobús i creació d'aparcaments dissuasoris. Es tracta d'un conjunt de mesures...
Manipulacions i tocades de dallonses
Els darrers anys de vida de ma mare varen esser molt penosos per moltes circumstàncies, totes elles conseqüència de la seva senilitat i els caps de fil que solia glapir dins la reduïda lògica del seu enteniment avariat. Més que qualsevol altra cosa, que...
La felicitat dels pobles
Aquests dies, Mallorca se recupera de l'estat de xoc més impactant que ha rebut, des de la guerra civil ençà. La ciutadania illenca ha rebut l'impacte a una de les parts més sensibles i se sent profundament dolguda. Es tracta d'una experiència particular i única que...
Els “dies trists” de 1909
No és fàcil escriure serenament quan encara no s'ha esvaït del tot el fum de la bomba que ha segat la vida de dues persones a Calvià. Aquestes brutalitats adoben els camps d'odi i venjança, però no solucionen conflictes. El conflicte basc no el solucionaran ni...
L'atemptat
Tenia previst escriure, avui, sobre els inicis de les meves vacances menorquines. Sempre ho faig, quan iniciam aquest breu període de descans. Però l'atemptat m'ha trasbalsada per complet. No podia donar crèdit a la notícia quan la vaig escoltar per la...
Record del governador Salamanca (1963)
El 1963, abans de ser publicades les seves memòries orals, el cubà, exesclau, Esteban Montejo era un home de raça negra de 108 anys. Havia nascut dins l'esclavatge i fugí a les muntanyes, participà en la guerra de la independència de Cuba i...
Em neg a assumir-ho
Dijous, a les 13.50 hores, els terroristes d'ETA feien detonar una bomba situada als baixos d'un vehicle oficial de la Guàrdia Civil, un Nissan Patrol, aparcat al reservat de l'Oficina d'atenció al ciutadà de Magaluf, que matà dos agents: Carlos Enrique Sáenz de Tejada García...