Overbooking al mercadet d'Inca
De la situació de crisi econòmica global no se n'escapa ningú. El mercat de vell que té lloc tots els diumenges al carrer de la Puresa i a la plaça de la Font Vella, just devora la plaça del Bestiar de la ciutat d'Inca, no n'és cap excepció i el nombre de llocs de venda eventuals s'hi ha duplicat aquestes darreres setmanes.
Surten il·lesos d'un incendi a Andratx
Només les gruixades parets mallorquines van aguantar. Un xalet de luxe de l'exclusiva urbanització de Camp de Mar (Andratx), valorat en set milions d'euros, va ser víctima de les flames ahir de matinada. Quatre adults i cinc infants, que dormien a la casa, van aconseguir escapar del foc. L'habitatge, format per un jardí amb piscina, barbacoa, porxo i casa d'estil mallorquí, està ubicat al carrer Gardènia número 54 i és propietat d'un acabalat estranger, Better Wagner. Aquella nit, la família noruega que ha llogat el xalet va encendre foc a la barbacoa i va sopar al jardí. Devers la mitjanit, els nou integrants van anar a dormir i a les 2.52 hores es va iniciar l'incendi. La foguera no estava ben apagada i una espurna sembla que va pegar damunt la fusta.
300 persones s'uneixen a un manifest per la continuïtat de la investigació a Matas
Més de 300 persones s'han unit al manifest publicat per la Fundació Gadeso a la seva pàgina web per demanar la continuïtat de la investigació judicial sobre l'origen del patrimoni de l'expresident de la comunitat Jaume Matas.
El lent ressorgir de Raixa
Lent i problemàtic: amb aquests termes es pot qualificar el ressorgir de Raixa. No obstant això, ja s'ha fixat una data en la qual, molt probablement, les portes de l'emblemàtica possessió tornaran a obrir-se al públic: el pròxim 5 de setembre. Conclouria així un període confús en què "un dels béns patrimonials més importants de Mallorca" (segons la socialista Francina Armengol, presidenta del Consell de Mallorca) deixaria de tenir un "ús indefinit", com ha tingut des del 2002, quan fou adquirit pel Ministeri de Medi Ambient i pel Consell per 8,4 milions d'euros. Raixa ressorgeix, però amb un ambiciós pla d'acció de rerefons que pretén donar-li l'esplendor perduda després de set anys de decadència i poc profit.
El nou sistema no convenç
Les primeres reaccions de les formacions polítiques davant la proposta definitiva per millorar el sistema de finançament coincideixen en un punt: no convencen. El nou president d'UM, Miquel Àngel Flaquer, apuntà que "no coneixem la lletra petita de l'acord, però nosaltres aspiràvem a 3.000 euros per habitant i any, i això suposa que qualsevol xifra que estigui per sota dels 700 milions d'euros és insuficient".
Balears arriba a la mitjana del finançament
"Balears és en la mitjana del finançament", anuncià Francesc Antich. Se'n declarà satisfet, moderadament satisfet, però declinà una vegada i una altra quantificar l'increment en doblers. El president, que comparegué al Consolat acompanyat del conseller d'Economia, Carles Manera, explicà fins a l'extenuació que Balears serà a la mitjana del finançament i assegurà que està "escrit". Ara bé, ni una sola xifra. No sabem, idò, si Balears rebrà 300 milions més o si s'aproximarà als 500 que reclamava dies enrere el president de la Plataforma cívica per la millora del finançament que lidera Alexandre Forcades. En tot cas, per les paraules del conseller Manera es pot intuir que no s'acosta als 500 milions, però que supera els 300. Proposta de reforma del sistema de finançament de les CCAA
El Bloc afirma que Balears només arribarà a la mitjana si rep 575 milions d'euros addicionals
El secretari general del PSM i portaveu parlamentari del Bloc, Biel Barceló, ha afirmat avui que després de l'anunci de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, d'augmentar fins a 11.000 milions d'euros el finançament addicional que rebran les comunitats amb el nou model, Balears no pot rebre menys de 575 milions si pretén arribar a la mitjana de finançament per càpita. Barceló ha eludit revelar que si en el cas que les illes no arribin a la mitjana donarà suport a la proposta, si bé ha assenyalat que el desitjable és tancar un acord «satisfactori» que permeti a Balears obtenir un finançament just.
“On s'és vist regatejar per pagar el trajecte al taxista!”
Aquest estiu les aturades de taxis són plenes, i no precisament de gent que en vol agafar un per arribar a la seva destinació. Els taxistes fan coa un darrere l'altre a la plaça d'Espanya esperant clients. És una situació sorprenent, sobretot perquè durant els estius passats sempre faltaven taxis. El col·lectiu observa amb por com la caixa disminuex de cada vegada més, com fer més hores de feina no serveix de res i com el preu de les reparacions s'incrementa.
En Quaquín ja té 75 anys
L'obra de teatre Ai Quaquín, que has vengut de prim!, del manacorí Sebastià Rubí amb música d'Antoni Riera, complirà el proper 16 de febrer el 75è aniversari i això no ha passat desapercebut als dos joves llicenciats en Comunicació Audiovisual Maria Ferrer i Ernest Gil, que han preparat un documental sobre aquesta popular peça del teatre mallorquí.
Intent frustrat de modernització
A dBalears hem intentat ser moderns. De veritat que ho hem intentat. I, tot s'ha de dir, gairebé ho hem aconseguit. En un moment en què les grans televisions de plasma, els mòbils de tercera o quarta generació i els reproductors de música amb pantalla tàctil són ja una realitat assumible per gairebé totes les butxaques, nosaltres hem volgut anar més allà i apuntar-nos a la pseudomoda dels e-books. I deim pseudo perquè, malgrat que tothom en parli, la cosa és ben verda.
Poesia per aconseguir l'alliberament nacional
La lluita i la supervivència són els eixos clau de La terra encesa, el primer poemari de Joan Alfons Marí i Torres, que acaba de publicar l'editorial Documenta Balear i que es presentà dijous a l'Espai de Cultura Can Alcover. El llibre no ha sorgit d'una vocació, sinó que des de principi dels anys vuitanta l'autor començà a escriure "perquè m'agradava". "No m'havia passat mai pel cap editar-ho, però el 2005 em vaig decidir a mostrar els meus poemes a gent de confiança i ells em varen encoratjar perquè ho publicàs", afirma.
Fedrigo guanya una etapa descafeïnada
El francès Pierrick Fedrigo (Bouygues) culminà ahir una escapada de 150 quilòmetres per conquerir la novena etapa del Tour de França, després de superar en els darrers metres el seu company d'aventura, Franco Pellizotti (Liquigas), en una jornada sense canvis a la classificació general, que continua liderada per Rinaldo Nocentini (AG2R). L'etapa, a diferència de la de dissabte, va decebre per l'absència de moviments dels anomenats "homes forts" en les dues dificultats muntanyenques del dia. L'Astana no va prendre responsabilitats en el gran grup per recuperar forces, ja que fou AG2R l'encarregat de marcar un ritme suau per al líder Nocentini i, a més, la presència de Paulinho en l'escapada del dia donà una oportunitat de victòria als homes de Bruyneel. Les hostilitats varen començar ben aviat, quan Voigt (Saxo Bank), Pellizotti (Liquigas), Duque (Cofidis) i Fedrigo (Bouygues) aconseguiren un avantatge considerable respecte d'un pilot que rodà a un ritme molt baix fins ben entrada l'ascensió del coll de l'Aspen.
“Tinc molt clar el perfil d'equip que cal construir”
El nou entrenador del Palma Vòlei femení, que substituirà Ernesto Rodríguez la temporada que ve, arribà a Mallorca dimecres passat, després d'haver estat quatre anys al capdavant del CAV Múrcia 2005. Amb un palmarès més que envejable -tant com a jugador com a entrenador-, torna a les Balears amb ganes de guanyar més títols. Tanmateix, haurà d'adaptar la plantilla als mals temps que corren per a l'esport de competició.
Manzano ja és qüestionat i els mallorquins de González
Gregorio Manzano és l'únic tècnic -no crec que n'hi hagi cap altre, almanco en aquesta temporada- que fins i tot abans de començar la Lliga ja és qüestionat. No m'estic referint a l'afició o a la premsa, que sempre té les seves fílies i fòbies. Estic parlant del...
Pluja de metalls per a les Balears
Pluja de medalles per als atletes júnior en els campionats d'Espanya que es disputaren a la pista d'atletisme de Calvià. David Bustos (Metalnox Calvià) deixà patent que és una de les grans esperances del mig fons europeu. El deixeble d'Ouriaghly i Mulet controlà la correguda després dels primers metres i llançà l'atac decisiu quan faltaven 500 metres, de manera que conquerí la medalla d'or sobre 1.500 metres amb autoritat, amb un temps de 3.49.55.
Lliçó de Webber
L'australià Mark Webber (Red Bull-Renault) va aconseguir ahir la seva primera victòria en un Mundial de Fórmula 1 imposant-se amb autoritat, i tot i haver de complir una sanció, en el Gran Premi d'Alemanya, novena prova del campionat. L'asturià Fernando Alonso (Renault) hi va acabar setè després d'una cursa en la qual va començar malament i va acabar assetjant els pilots de BrawnGP i marcant la volta ràpida.
El somni esdevé un malson
"Ha perdut la il·lusió. Ha de vendre", digué dies enrere un membre del consell d'administració. El somni de Mateu Alemany esdevé ara un malson. El president mai no ha amagat la seva decisió ferma, clara i decidida de no continuar en el Reial Mallorca més enllà del que sigui estrictament necessari, malgrat que són molts els mallorquinistes que confiaven en la seva continuïtat almanco durant una temporada més. Retornà a l'entitat amb el somni de dotar el club d'estabilitat institucional i d'aconseguir una permanència que semblava aleshores una quimera impossible. Aconseguí el somni, però avui la continuïtat d'Alemany al capdavant de la Societat Anònima Esportiva esdevé un malson.
Espanya ja és semifinalista
Juan Carlos Ferrero derrotà Andreas Beck per 6-4, 6-4 i 6-4 en dues hores i 26 minuts i classificà Espanya per a les semifinals del Grup Mundial després de reaparèixer en l'equip de la Copa Davis, al cap de quatre anys, i de fer-ho amb una victòria molt especial. El conjunt espanyol aconseguí el 3-2 davant Alemanya gràcies a Ferrero i després que Philipp Kohlschreiber igualàs el duel 2-2 amb una victòria sobre Fernando Verdasco per 6-4, 6-2, 1-6, 2-6 i 8-6 en tres hores i 59 minuts de lluita. Espanya rebrà en camp propi, a les semifinals, que es disputaran del 18 el 20 de setembre, Israel, que ha aconseguit per primera vegada en la seva història el passaport per aquesta ronda.
El nou model aportarà 11.000 milions més
Després de més de cent reunions i contactes amb les autonomies, es fan públiques les primeres xifres del futur model de finançament autonòmic. La vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha fet els seus deures i ahir avançà que l'Executiu aportarà a les comunitats recursos addicionals "lleugerament superiors" als 11.000 milions d'euros el 2012, la qual cosa es durà a terme de manera gradual i des d'aquest mateix exercici.
Aguirre exigeix un finançament igualitari
La presidenta madrilenya Esperanza Aguirre. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha advertit avui el Govern que no "es pot tractar a uns millor que a d'altres" a l'hora de distribuir el finançament perquè els diners que es reparteixen els posa el contribuent i no la butxaca generosa de Rodríguez Zapatero.Després de col·locar la primera pedra d'un centre de salut a la localitat madrilenya d'Alcobendas, Aguirre ha rebutjat el model de finançament autonòmic que ahir li va lliurar el Govern en considerar que es basa en dades de població de 2007 i, per tant, que omet 300.000 madrilenys. Així mateix, ha criticat que en repartir el finançament entre les autonomies s'utilitzin paràmetres com la franja d'edat de la població o el bilingüisme, i ha dit que si això és així "que ens financin també nostra part perquè Madrid també és bilingüe espanyol-anglès".
Espontaneïtat
Quan un arriba al darrer curs de la carrera, tot són presses per acabar i engegar una nova etapa que, tanmateix, mai no acaba sent millor que l'anterior. Record que aquell últim any va ser feixuc i, de fet, en tot moment vaig tenir la sensació de passejar massa llibres...
La mirada feminista somia tomar el mur
No fa tant de temps que la dona, formalment, no era igual que l'home. Més aviat diferent, si més no inferior. La mateixa Maria Antònia Munar, presidenta del Parlament de les Illes Balears, ho denuncià en la inauguració de la XIII Universitat d'estiu d'estudis de gènere. "He de xerrar en primera persona -declarà en el seu parlament, dilluns passat a l'auditori de la Facultat de la Riera.- Vaig estudiar dret en aquesta casa. I aquí ens ensenyaven que la dona havia de demanar permís al marit per obrir un compte al banc".
Acusen a Demjanjuk de crims de guerra
L'ancià conduït en ambulància a la presó. Foto: Reuters. La fiscalia de Munic ha anunciat avui l'acusació formal contra el presumpte criminal de guerra d'origen ucraïnès John Demjanjuk com a col·laborador en 27.900 casos d'assassinat durant el nacionalsocialisme. La fiscalia muniquesa acusa l'ancià de 89 d'anys d'haver conduït el 1943 milers de jueus a les cambres de gas en el camp d'extermini nazi de Sobibor, a la Polònia ocupada.Demjanjuk, que insisteix en la seva innocència, es troba en presó preventiva a la capital bavaresa des de la seva extradició a Alemanya pels Estats Units el passat mes de maig. La principal prova contra Demjanjuk és el seu antic document d'identificació com a personal al servei de les SS amb el número 1393, l'autenticitat de les quals va ser certificada per pèrits policials muniquesos i que va ser determinant per a que EUA accedís a la seva extradició.
D'Addario continua destapant la 'intimitat' de Berlusconi: “Em va proposar una orgia”
Patrizia D'Addario, la dona que assegura haver cobrat 2.000 euros per mantenir relacions sexuals amb Silvio Berlusconi, ha explicat ara que una nit va rebutjar dormir amb el primer ministre perquè al dormitori hi havia dues joves prostitutes de luxe i no li agraden "les orgies". "Les orgies mai no m'han agradat i m'hauria trobat en una situació desagradable", indica D'Addario en un ampli article que ahir publicà el diari La Repubblica, que torna a reiterar que Berlusconi coneixia que les dones que assistien a les seves festes a Palazzo Grazili, a Roma, eren prostitutes de luxe i les demanava a l'empresari Giampaolo Tarantini.
Es fregà la tragèdia a l'encierro
Dos corredors més ferits de gravetat. El sisè encierro dels Santfermins conclogué ahir amb un balanç negatiu i les dues "víctimes" van passar la jornada a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Navarra, després de ser operades de les ferides, encara que, de moment, no es tem per la seva vida. El corredor amb pitjor pronòstic va ser un pamplonès de 44 anys que es troba molt greu a l'Hospital de Navarra i que patí la ferida més important al tòrax i a la cuixa a la zona d'Ermitaño. Un toro que havia quedat despenjat dels companys i que va protagonitzar moments dramàtics en la cursa va ser l'artífex dels cops de banya. Pel que fa a l'altre corredor, de 53 anys, natural de Calahorra (la Rioja), presenta una ferida cervical de quatre centímetres per davall de la mandíbula. Els metges esperen que la seva evolució sigui favorable.
Tres corredors ferits lleus al setè 'encierro'
El ramat descendí agrupat el primer tram. Foto: Reuters. Tres corredors han estat traslladats als centres hospitalaris de Pamplona després del setè 'encierro' de les festes de San Fermín, que s'ha desenvolupat molt ràpid amb els braus de la ramaderia de Font Ymbro. El pronòstic dels tres és lleu.En concret i segons el primer informe mèdic facilitat pel director d'Urgències de l'Hospital de Navarra, Fernando Boneta, dos corredors han estat traslladats a aquest centre. El primer amb una ferida al braç i un traumatisme a la cuixa per una trepitjada. Es tracta d'un jove de 26 anys de Palazuela de Ledesma (Segòvia), que corria al tram de l'Ajuntament.
Pensau: és gratis
Gairebé sense temps per comentar, amb més aprofitament, aquesta feliç expressió que encunyà Félix Ortega en un debat sobre el futur de la premsa al CNN+, "la racionalitat de la sala d'estar", que resumeix el fet que hi convergeixen, en aquest...
Un glop de palo amb sifó tot mirant la lluna
Llubí té tradició licorera, encara que algun dels més joves dels seus veïns en pegar un glop de palo amb sifó el pugui identificar com a coca-cola, un poc més forta. Els que eren infants quan la darrera epopeia de la humanitat -posar un peu a la lluna...
Història d'un acrònim
Enguany és el 75è aniversari d'una paraula que, en un tres i no-res, va ser d'ús comú: estraperlo. Malgrat derivar d'un gran escàndol, i malgrat la vinculació amb Mallorca, molta de gent ignora l'origen del mot, el qual sovint s'utilitza erròniament com a sinònim de...
Unes lletres periodístiques al bisbe Salvador
La comunitat de creients de Menorca -però també les autoritats capdavanteres de les institucions civils de l'autonomia balear i de l'illa, de punta a punta- s'han fet presents a la presa de possessió del bisbe Salvador Giménez Valls. La cerimònia i...
Sense esperança
Aquesta setmana hem constatat el nostre enèsim fracàs quan hem vist que nou dels deu alumnes que millor nota han tret de la selectivitat se'n van a fora a estudiar una carrera universitària, majoritàriament medicina. Als nostres brillants estudiants, el...
Penúltima fila
Des d'allà ho veia Nadal,sense poder posar trava,i el congrés se celebravasense que ell fos especial.L'etapa presidencialmor sense pena ni glòriaacaba la seva històriai la princesa segueixi altre cop aconsegueixde darrere, la victòria.
No vagi per dit
De la Via Alemanya...S'ha de retirar del nomenclàtor de Palma la Via Alemanya perquè honorava el Reich de Hitler? Segurament hi hauria un terratrèmol a l'Alemanya actual, amb la qual existeixen lligams socials i econòmics que justifiquen...
El repte d'UM
Fa un mes i busques els dirigents d'UM decidiren convocar un congrés extraordinari per donar la màxima força possible al president que ja havien elegit. Despús-ahir, Miquel Àngel Flaquer va ser, en efecte, confirmat, però amb manco suport que el que...
Perquè jugui el Mallorca
La rendibilitat d'un club de futbol es deu mesurar sobretot amb criteris extraesportius -els gols per si mateixos generen pocs doblers-, i és per això que la darrera setmana hem reviscut la reivindicació pàtria del Mallorca. Els clubs petits -i ho és, petit, aquest...
Viatge al Pacífic (1862)
Guillem F. Colom havia decidit viatjar al Perú, a terra de missions, per tal de satisfer la crida interior d'una força vocacional que superava tots els seus temors. I aquell viatge semblaria no haver d'acabar mai. Començava a Sóller, en el seu redol familiar i...
El cilindre
Vaig sentir un gran alè quan dissabte passat, en entrar en el Teatre d'Artà, al congrés d'UM, als periodistes només ens donaren l'acreditació amb el llaç per penjar-la al coll, que és la versió modernitzada del picarol de tota la vida. Als congressistes, per contra, a...
Situats en la mitjana
Joan Puigcercós, en comunicar que ERC donarà suport al model remès a les comunitats per Elena Salgado, remarcava ahir que els catalans han arribat a aquest punt "extenuats". L'extenuació del contrincant, en política, és tan important com en l'esport, i...