Francesc Antich i Carles Manera valoraren positivament la substancial millora. | Ferran Aguiló - Joan Lladó.

TW
0

El nou sistema introdueix totes les peticions de les comunitats autònomes relatives a variables com la dispersió, l'envelliment...

Assegurà que aquesta aportació oferirà una quantitat per a Balears que, si no arriba a la mitjana, es compensarà pagant menys al fons de suficiència. Fins ara, Balears pagava 240 milions d'euros a aquest fons. També es podrà compensar la quantitat a rebre per les Illes Balears mitjançant el fons a la competitivitat o el de garantia. Els doblers que rebien fins ara les Illes Balears estaven 21 punts per sota de la mitjana i Antich pronosticà que no hi haurà una sola comunitat que aconsegueixi un increment tan important com aquest. El president valorà de manera positiva que es tingui en compte "l'increment de població" i que aquest nou sistema garanteixi a tots els ciutadants de l'Estat un mateix nivell d'aportacions en les "competències que garanteixen l'estat de benestar". Així mateix, es mostrà satisfet que el Govern de Madrid hagi considerat el tema de tenir una llengua pròpia i el fet que s'ajustin els recursos en funció de l'evolució de l'activitat econòmica i els increments de població de les comunitats autònomes.

El president, interrogat sobre si es podia deixar de parlar definitivament d'espoli fiscal o si la frase "Madrid ens mata" ja era història, explicà que les inversions de l'Estat a les Illes Balears s'han incrementat de manera substancial els darrers anys. Ara bé, assegurà que l'Estatut de les Illes Balears parla d'un Règim Especial que encara no s'ha començat a negociar. Antich explicità que aquesta era ara l'assignatura pendent. Finalment, Antich reconegué que amb aquest sistema molt difícilment es quedarà mai per sobre de la mitjana estatal.

"No ens interessa aconseguir una quantitat concreta"

Notícies relacionades

Francesc Antich no volgué concretar l'increment de finançament que experimentaran les Illes Balears. De fet, tant el president com el conseller Carles Manera explicaren en diferents oportunitats que la quantitat pot variar depenent de quina sigui finalment l'aportació addicional de l'Estat. "La mitjana oscil·la en funció dels doblers que s'acabin posant en el sistema", indicà Manera, i Antich ho deixà ben clar quan significà que a nosaltres no ens interessa barallar-nos per una quantitat". "Nosaltres volíem ser a la mitjana, perquè això ens assegura que estarem situats 21 punts per sobre d'on som ara. En canvi, amb una quantitat fixa...", afirmà Antich, malgrat que el conseller reconegué que amb el nou sistema les Illes Balears rebrien més de 300 milions addicionals.

Antich manifestà que la seva sensació avui era molt millor que després d'entrevistar-se amb la vicepresidenta Elena Salgado. Antich, en tot cas, insistí que havien acabat de rebre el nou sistema de finançament i que encara l'havien d'estudiar en profunditat. "Hem d'analitzar les xifres amb tranquil·litat... Balears se situarà a la mitjana i aquesta serà una xifra objectiva", digué. Antich afirmà que està satisfet amb el que s'ha aconseguit. "Des del primer dia hem volgut ser a la mitjana. El Govern de l'Estat ens col·loca allà on hem dit que volíem ser... però no podem deixar de dir que el nou sistema de finançament és un document de 75 pàgines que acabam de rebre i que encara estudiam", digué. El president Antich apuntà finalment que si les Balears troben en algun moment que no són on els pertoca emprarà tota la seva força per solucionar la situació. "Però en aquests moments tenim una solució per al greuge que patíem", asseverà.