“Tuent està aïllat”
A l’antiga urbanització de la cala de Tuent, una zona avui rústica ja que va ser desclassificada pel Pla Territorial, hi viu de manera més o menys permanent un centenar de veïns. La majoria dels residents d’aquest nucli costaner d’Escorca són estrangers que hi passen els estius, a més de mallorquins que hi van els caps de setmana. Només dues famílies hi viuen de manera permanent. També hi ha un restaurant que té obert gairebé tot l’any.
Odissea a l'Antàrtida
L’Antàrtida pot ser un paradís i també un infern. Els mallorquins Rafel Munar i Mariska Anderegg –ella és holandesa de naixement– hi han experimentat les dues sensacions. El desembre passat, quedaren atrapats al continent gelat i en patiren les inclemències meteorològiques.
Pi ensabonat, pi amb mesclat
El pi de Sant Antoni ja torna a presidir la plaça Vella de Pollença, on estarà fins al Dimecres de Cendra. Llavors el retiraran, ja que després es farà servir per fabricar les espases de la batalla entre moros i cristians que té lloc durant les festes de la patrona. Així, un any més per Sant Antoni una gran multitud de pollencins es tornà a aixecar ben dematí per anar a la possessió de Ternelles a cercar el pi, que arribà al centre urbà devers les dues del migdia.
Condemnat a la polèmica
Ja fa almenys 8 anys que els dirigents polítics mallorquins parlen de la necessitat de construir un palau de congressos a Palma. Tots els debats que han girat entorn d’aquest complex turístic no han estat exempts de polèmica. Primer, per les operacions urbanístiques a l’hora de trobar un solar "idoni" per ubicar-lo i, després, per decidir com s’havia de gestionar.
Muro beneeix uns 200 cavalls
Els cavalls van ocupar ahir el municipi de Muro. Durant el transcurs de les tradicionals i freqüentades beneïdes de la localitat, devers 200 cavalls arribats de diferents punts de Mallorca com Pollença, Santa Margalida, Can Picafort, Montuïri i Palma varen desfilar davant del capellà Pere Fiol i la figura de Sant Antoni per ser beneïts.
És un bon sant
Manacor quedà estibat d’animals de tota casta, raça i condició i milers de persones anaren a la plaça Ramon Llull. Allà mossèn Andreu Genovard beneïa tothom, grans i petits, dimonis i pagesos, ciutadans i foravilers, en la celebració més multitudinària de la història de la ciutat.
Beneïts i ben mudats
Si bé han passat molts segles des que Sant Antoni apadrinà els animals per primera vegada, pocs obliden retre-li homenatge cada 17 de gener, quan la tradició mana que bèsties de granja i mascotes siguin beneïts per garantir un any sense malalties. Milers de persones esperaren amb paciència a tots els carrers que enllacen la Catedral amb el claustre de Sant Antoniet per gaudir d’un espectacle que es repeteix amb la mateixa litúrgia any rere any: una manifestació d’amor cap als animals i, en moltes ocasions, una ostentació de moda.
Pere A. Serra propugna acabar amb els recels entre les illes
El president-editor del Grup Serra, Pere A. Serra Bauzà, propugnà a Menorca "un major respecte, col·laboració i enteniment" per superar les dificultats que han enterbolit les relacions entre les illes de l’Arxipèlag balear.
Els ajuntaments podran limitar el nombre de llicències
La futura llei del sòl, que el Govern està donant a conèixer a tots els agents implicats, permetrà que els ajuntaments de les Illes fixin un nombre màxim de llicències d’obra per any. D’aquesta manera, la norma incorporarà una "llei de quotes" com la que s’intentà aprovar sense èxit en l’anterior Pacte de Progrés.
“Si el ministre Bermejo continua tan prepotent, jo donaria suport a la vaga”
Rafel Perera Mezquida (Palma, 1929) acumula més de 50 anys d’exercici professional a l’àrea del Dret Penal. El 1996 fou nomenat magistrat de la Sala Civil i Penal del TSJIB i ho fou fins que es jubilà per reincorporar-se a l’advocacia. L’any 2003 va ser designat com a conseller del Consell Consultiu de les Balears, institució que presideix en l’actualitat. Aquest "mestre" de Dret parla sense embuts sobre la situació de l’Administració de Justícia, les protestes judicials i la possibilitat que els jutges i magistrats vagin a la vaga.
Antich afirma que no ha parlat amb fiscals
El president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich, assegurà que no ha parlat amb cap fiscal sobre els casos de corrupció que està investigant el Ministeri Públic a les Balears i que afecten exalts càrrecs de l’Administració autonòmica. "Jo no record haver parlat amb cap fiscal de cap tema d’aquests", afirmà Antich en una entrevista concedida a l’agència informativa Efe, en la qual recordà que "en la legislatura passada el president de la comunitat autònoma (Jaume Matas) se’n va anar a Madrid a parlar amb el fiscal en cap sobre determinats temes".
Una casa per 99 euros?
Rifar la casa perquè, ara per ara, no es pot acabar de pagar i ni tan sols es pot vendre pel seu preu real per ventura no és una idea gaire original, perquè abans ja ho han intentat molts altres arreu del món. Ara bé, sí és una decisió pionera a Mallorca.
La trampa de “les rebaixes del segle”
Descomptes fins al 70%. Tot, a meitat de preu. Dos, millor que un. A partir de 20 euros. Són alguns dels grans reclams que es llegeixen a molts comerços de roba palmesans, però amb un passeig pels establiments es pot comprovar que aquests cartells amaguen sorpreses.
Catalina Carrasco rep l'ajuda del Principal
Quan el passat mes de maig la Fundació Teatre Principal convocà els ajuts a projectes escènics Nous Creadors, la ballarina i coreògrafa mallorquina Catalina Carrasco no dubtà de recuperar la idea de dur a terme Subtalk. Es tracta d’un espectacle multidisciplinari que, per manca de recursos, només estava esbossat sobre un paper.
El pop salat que vol sortir de Menorca
El grup de pop-rock menorquí Inventari ha presentat aquesta setmana en societat el seu darrer treball, Encara hi som a temps, un disc que ha estat completament gravat, barrejat i masteritzat a Menorca. Tot i això, la banda s’ha llançat a la conquesta del mercat català i també del mallorquí. Prova d’això és que els dos primers concerts de presentació es faran a Inca i a Barcelona.
“Unes festes de pinyol vermell i sarau per llarg”
Alguna cosa passa a Ciutat quan, un dissabte horabaixa, els gegants surten a ballar, els dimonions comencen a passejar, les bèsties cobren vida i els Castellers de Mallorca fan pujar un nin volant fins al balcó de Cort. La gent, que trescava entre les poques botigues obertes un dissabte al capvespre, s’uneix a la festa, i tots junts es dirigeixen a la plaça de Cort on, segons sembla, s’ha muntat una discoteca.
“Alemany ens ha transmès confiança”
El porter israelià Dudu Aouate, única incorporació del Reial Mallorca per ara en el mercat d’hivern, valora molt positivament l’arribada de Mateu Alemany a la presidència del club. "Alemany ens ha transmès confiança", afirma Aouate. Encara que la situació és difícil, el nou president ha manifestat als jugadors la seva confiança. "Ens ha dit que confia que l’equip pugui sortir de la situació en la qual es troba i que arribia a aconseguir la permanència".
Primera final de la nova era
La primera final de la nova era del Reial Mallorca tindrà lloc avui en El Madrigal i serà contra el Vila-real, un dels equips més forts de la Lliga que, tanmateix, fa cinc jornades que no coneix la victòria. Els homes de Gregorio Manzano tindran un espectador d’excepció, que no serà d’altre que el nou president, Mateu Alemany, que n’ocupa el càrrec des de dijous. Alemany encapçalarà l’expedició vermella que es desplaça a Vila-real.
Reciltal del Mallorca B
El Mallorca B protagonitzà tot un recital davant el Mercadal en un duel en el qual el filial vermell s’imposà per 6-0.Els de Jaume Bauçà aconseguiren tota una golejada, que encara podria haver estat més àmplia, ja que el Mercadal no hi oposà cap tipus de resistència en cap moment de l’enfrontament.
El Cala d'Or aguanta amb nou jugadors davant l'Sporting
El Cala d’Or i l’Sporting Maonès oferiren un bon espectacle , tot i empatar a zero gols en un partit marcat per la mala actuació del col·legiat Antoni Capó Rosa, que amb un recital de targetes va deixà el conjunt local amb nou jugadors quan més pressionava els rivals.
Treballada victòria a Canàries
El Joventut Mariana va aconseguir una nova victòria en la Lliga Femenina, la desena de la temporada, ja que s’imposà fora camp al Gran Canària per un clar 72-80. L’equip local va vendre cara la seva derrota i fins i tot hi va haver moments en què aconseguí superar l’equip de Jorge Méndez.
Un sublim Barcelona passa per damunt un impotent Deportivo
Amb un futbol sublim i imparable, adornat amb la classe dels seus cracs i el treball de la resta, el Barça apallissà el Deportivo de la Corunya per continuar a ritme de rècord la seva escalada cap al títol de Lliga, just en la meitat de la competició.
El Sevilla guanya per la mínima
El Sevilla aconseguí la victòria per la mínima davant el Numància, gràcies a un gol en els darrers minuts de partit de Renato quan tot indicava que els rivals es repartirien els punts, els de Manolo Jiménez s’avançaren al marcador.
El PNB treu ANB d'Azpeitia
Finalment, el PNB s’ha sortit amb la seva.Ahir va rebre el suport que necessitava d’un edil d’EA i aconseguí així desallotjar de la batlia d’Azpeitia (Guipúscoa) Acció Nacionalista Basca, un mes i mig després que els edils de l’esquerra abertzale no condemnassin l’assassinat de l’empresari Inaxio Uria perpetrat per ETA en aquesta localitat.
Ciència al servei dels aliments
En els darrers anys, els sectors econòmics lligats al desenvolupament de la biotecnologia i de la ciència genètica s’han convertit en una de les fonts d’innovació més importants. Ja sigui en l’estudi i descodificació del mapa genòmic de vegetals, animals, o bé en el mapa genètic humà, les ciències genètiques es presenten com un dels motors de canvi més importants en el segle XXI.
Hamàs continuarà lluitant
"Continuarem lluitant". Així de combatiu fou el titular que donà el representant del Moviment de Resistència Islàmic (Hamàs) al Líban, Osama Hamdan, qui assegurà ahir que la lluita a Palestina continuarà mentre perduri l’ocupació, malgrat la decisió d’Israel de suspendre unilateralment el foc a la franja de Gaza.
La insinuació de la llum
La sala quedaria plenament enfosquida, si no fos per l’halo de llum que enfoca la motxilla de Queer. Un enllumenat sobri i elegant, que presenta la casa establerta a Barcelona Taller de les Índies. Com aquesta estampa, són milers les que s’han pogut veure des de dijous a Intergift (Fira del regal i la decoració), que tanca avui les seves portes a Madrid.
Les idees, a la pràctica
És del tot necessari que els ajuntaments tinguin més potestat a l’hora de limitar llicències. És una qüestió de supervivència col·lectiva racionalitzar el creixement urbanístic. Ara, en conjuntura de crisi, és el moment de fer-ho. Però les idees es demostren a la pràctica...
No vagi per dit
Entesa per Mallorca té previst promoure iniciatives en una vintena de pobles de Mallorca per reclamar al Govern Antich que acceleri tant com pugui la creació de la policia autonòmica. Saben que no serà possible crear de cop aquest cos, sinó que s’ha de fer de manera escalonada. Consideren que s’hauria de començar pel Pla de Mallorca...
Els penetrats
Amb l’art presumptament contestatari passa una mica com amb les ideologies i actituds presumptament contestatàries, la majoria de les quals funcionen més d’acord a unes lògiques del passat que no del present. No és que avui en dia ja no hi hagi motius per rebel·lar-se, estar molest i descontent...
Onsevulla, en qualsevol moment
Fins fa pocs dies, estava ben convençut que el motto "Aprendre onsevulla, en qualsevol moment" era exclusiu de l’àmbit universitari, i no tan sols de les universitats "on line", sinó que tothom s’hi havia apuntat, si més no, a través de les grans declaracions de principis...
La dictadura de les minories, diu ell
Segurament la ultra-dreta de l’arxipèlag no comptava, fa un temps, amb la capacitat del senyor Alvaro Middelmann per arrossegar el discurs democràtic fins a la línia on la democràcia limita amb alguna cosa que ja no ho és. El senyor Middelmann va de front, no li ho podem negar. Aquesta seva manera de donar la cara demanda...
Bones festes
Aquests són dies de festes i de gresca arreu de Mallorca i de Menorca. Les festes d’hivern, amb motiu de Sant Honorat, Sant Antoni, Sant Sebastià i altres, omplen de bulla i foguerons els carrers i places dels nostres pobles i ciutats. En general, són unes festes molt marcades per la tradició i la participació popular, però a Palma el model...
Persuasió
Fa dos o tres lustres succeïa que la meva companya Neus duia la representació d’una fàbrica de tèxtil, roba d’infant per esser exactes, que per mantenir-li la zona de les illes Balears li posaven com a condició treballar les dues col·leccions anuals a les capitals de província i ciutats importants del llevant i sud de la península...
PNB i EA planten cara
La moció de censura d’ahir a Azpeitia (Guipúscoa), que acabà amb la destitució del batle d’ANB i el nomenament d’un altre del PNB amb el suport d’un edil d’Eusko Alkartasuna, és altament significativa de l’actual estat de tensió que viu Euskadi i de les cada cop més tenses relacions entre els nacionalistes moderats i els radicals...
Dia adiat
Hi ha dates de l’any especialment senyalades i, a Menorca, una n’és el 17 de gener, festa de sant Antoni. El procés d’aculturació, resultat de la conquesta militar d’Alfons III d’Aragó, el 1287, va suposar un nou eix identitari per als menorquins, el qual, tot i els molts mestissatges al llarg de 722 anys, perdura en la seua catalanitat...
La ubicació i el projecte de ciutat
Mallorca ha de menester un palau de congressos. Ningú no ho discuteix. Ara bé, el projecte del palau de congressos de Palma, superat el consens que genera la seva necessitat, s’ha instal·lat dins la polèmica permanent...
Donar tranquil·litat en temps de crisi
Els estils determinen moltes vegades les formes de fer política. Massa sovint, un estil prepotent i distant pot fer malbé tota una activitat duta a terme pels polítics, amb resultats que poden ser objectivament positius. Les formes pesen molt més, de vegades, que els fons de les coses...
Revetlla de Sant Antoni
El President Antich era a la balconada i va aspirar, amb delectació, el fum de les fogateres. Hores abans, havia decidit que sortiria al carrer per torrar llonganissa. Però el posaren en guàrdia les paraules del President Zapatero, que li havia trucat moments abans...
Probablement Déu no existeix
Des del punt de vista personal me sent especialment pròxim i solidari amb tots aquells col·lectius que defensen idees i conviccions. La proximitat esdevé admiració quan es tracta de grups que, a més, tenen la voluntat de subvencionar la promoció i divulgació d’aquesta idea, i obtenir-ne uns resultats a curt o mig termini...