algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
13°

«El Capoeira és com una conversa, perquè es basa en la compenetració»

Nery fa més de vuit anys que ensenya aquesta dansa a Mallorca

MIQUEL ROSSELLÓ. Palma.
Quan es parla de Capoeira es tendeix a incloure aquesta disciplina o bé dins de les arts marcials o bé dins d'un estil de lluita. Però cap d'aquestes dues afirmacions no és completament certa. I és que avui dia és difícil trobar una disciplina que sigui tan completa com el Capoeira, ja que reuneix dins dels seus exercicis el ball, la música i espectaculars acrobàcies, la qual cosa fa que sigui molt atractiu de cara al públic. «El Capoeira és una dansa típica del Brasil que utilitzaven els esclaus africans d'aquell país per fugir de la seva realitat», explica Nery.

Ell és un professor brasiler de Capoeira del gimnàs Eurogym de Palma, que ja porta més de vuit anys a Mallorca i que, juntament amb un altre mestre, es pot considerar un dels introductors d'aquest art brasiler a la nostra Illa. «El Capoeira no busca el contacte directe, com la majoria de les arts marcials, sinó la compenetració; és com una espècie de conversa entre dues persones», comenta Nery sobre la violència d'aquest art, que actualment és considerat com un ball. Això mateix és el que s'ensenya als alumnes, encara que no sempre ha estat així.

Originàriament, quan els esclaus del Brasil eren alliberats, no tenien cap mena de cultura ni estudis i utilitzaven el Capoeira per delinquir i sobreviure. Aquest fou el fet pel qual aquest art mil·lenari fou prohibit al seu país d'origen durant molts d'anys. Ara, passada la prohibició, aquesta dansa es practica arreu del món i per tota classe de gent. «No és discriminatori, tant ho pot practicar una nena de sis anys, com una al·lota que hi ha a la meva classe o mares de família que se senten atretes per l'originalitat d'aquest art».

La manera de posar a la pràctica el Capoeira és, com a mínim, peculiar. Els alumnes i els professors fan una rotllana i, acompanyats d'instruments i de càntics, exposen tot allò que han après en els entrenaments en lluites d'un contra un. Aquest exercici és similar a l'anomenat Bateig, en què els alumnes demostren tot el que han après dels seus mestres per tal d'aconseguir cinturons que els acreditin a un nivell superior. Aquesta mena de ritual se sol fer cada un o dos anys, i el d'enguany està previst que es faci el proper dia vuit al Poble Espanyol, amb l'assistència de mestres procedents de tot l'Estat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.