La Fundació Franz Weber (FFW) ha denunciat els intents d'organitzar una correguda de toros a la plaça d'Inca, després de més d'un any sense que hi hagués esdeveniments d'aquest tipus a la localitat.
La informació, difosa per mitjans protaurins, parlaria d'una convocatòria al mes d'abril, amb la intenció clara de capitalitzar la reforma legal que ara permet l'accés de persones menors d'edat a la tauromàquia, després de gairebé quatre dècades de prohibició parcial i un veto total des del 2017.
L'ONG recorda que l'any passat varen posar sobre la taula una proposta innovadora per a desterrar les corregudes de toros de la localitat: l'adquisició i la transformació de la plaça per part de l'Ajuntament i la possibilitat de comptar amb inversió privada.
Els naturalistes assenyalen que cada vegada més municipis a diferents països decideixen donar altres finalitats a les places de toros, des de la transformació en espai de caràcter comercial fins a nous establiments d'allotjament, per la qual cosa la proposta sobre Inca podria trobar molt bons resultats a mitjà termini i captar fons privats.
FFW va plantejar una reforma respectant el caràcter de singularitat patrimonial que proporcionaria un ús diari, com és l'espai de lectura i préstec igual que qualsevol altra biblioteca pública, i possibilitats per a proporcionar concerts, representacions teatrals, esdeveniments esportius o qualsevol altra proposta.
D'acord amb l'Enquesta d'Hàbits i Pràctiques Culturals 2021-2022, elaborada pel Ministeri de Cultura, una amplíssima majoria de la població de les Balears va declarar no assistir a corregudes de toros en el període descrit. Amb la reforma oberta que plantegen des de la Fundació Franz Weber se cerca públic en la immensa majoria.
Crida a la mobilització ciutadana
Si finalment es concreta l'intent de retorn taurí a Inca, FFW ha avançat que contactarà i apel·larà a la mobilització veïnal per a mostrar rebuig a aquest tipus d'activitats que, com subratllen tots els estudis sociològics, només interessen a una ultraminoria.